Sikerrel járt az összefogás!


Olvasói levél hívta fel a figyelmemet három hete arra, hogy lecserélték a komáromi kórház bejáratánál látható táblát egy újra, ám egynyelvűre.  Miután a hír megjelent a Facebookon, szinte azonnal széleskörű társadalmi összefogás rajzolódott ki. Oroszlánszerepet az Egy Jobb Komáromért  polgári kezdeményezés vállalta magára Varga Tamás önkormányzati képviselő úr  jogi segítségével. próbálkoztak tárgyalással, meggyőzéssel . Mivel ezek eredménytelenek voltak Varga Tamás  a fontos és közérdekű információk kétnyelvűségét előíró jogszabályra hivatkozva tett hivatalosan is panaszt az illetékes hatóságnál. Eközben az Egy Jobb Komáromért  polgári kezdeményesség aktivistái, a jogszabálysértést orvosolandó saját költségükön egy KÓRHÁZ feliratú molinót rögzítettek az egynyelvű tábla alá. Ez a kezdeményezésük nagy sikert aratott a komáromiak körében, még akkor is ha csak 30 percig volt látható. A kórház biztonsági szolgálata eltávolította azt.

Az új kórház felirat a közösség összefogásának eredménye. Köszönet mindenkinek, pártállástól függetlenül! Természetesen a Forlife vezetésének is köszönöm, hogy belátván hibás döntésüket korrigálták és az új felirat azonos méretű  betűkkel hirdeti az  intézményt!

4 hozzaszolas a “Sikerrel járt az összefogás!” bejegyzeshez

  1. Jobb mint volt!Ez felirat kalamajkája is mutatá,hogy majd hanyatt esu”nk a politika Magyar érdekképviseletto”l!

  2. Olivér- én meglepve tapasztaltam a belvárosban, hogy a boltok nagy része egynyelvű, ANGOL ! Itt a boltok homlokzati felirataira gondolok. Az Nádor utca első boltjáról is csak a kirakatot végignézve derül ki, hogy az egy könyvesbolt, ahol több nyelvű könyvet is lehet vásárolni. Tény, hogy a reklámoknak és író-olvasó találkozóknak köszönhetően mindenki tudja, hogy “Itt tisztelnek minket”,

  3. Köszönjük mi is MINDENKINEK! Következhet a Rozália templom, és a város kétnyelvűségének felmérése. Szeretnénk aprólékos elemzést végezni a városban, összeírjuk a vállalkozásokat, intézményeket, szolgáltatókat, üzleteket, éttermeket, stb. és az eredményeket közzétesszük egy erre kijelölt honlapon, ahol kiemelten azokat az egységeket fogjuk ajánlani a közösségnek, melyek úgymond “magyarbarátok”. Készíthetünk egy matricát is (pl a Visa mintájára), melyen az állhat, hogy “itt tisztelnek bennünket”, vagy “kétnyelvű” vagy valami hasonló. Nem kirekesztést akarunk, hanem jogegyenlőséget!

Comments are closed.