Győződjön meg a kérdezőbiztos személyazonosságáról!


A szlovák Köztársaság rendőrsége felhívást tett közzé a ma kezdődő népszámlálás kapcsán. Felkéri a lakosságot, hogy minden esetben óvatosan és figyelmesen járjon el a kérdezőbiztosokkal való találkozás kapcsán. Felhívja mindenki figyelmét, hogy a kérdezőbiztosnak nincs joga a lakásba belépni és személyazonosító igazolványt sem kérhet senkitől!  A kérdezőbiztosoknak minden esetben azonosítaniuk kell magukat. A megbízólevél hátoldalán szerepel egy elérhetőség a település mint megbízó felé, ahol mindenki ellenőrizheti, hogy a vele szemben álló személy valóban a népszámlálás az adott területen megbízott kérdezőbiztosa-e.  A népszámlálás május 13-tól június 6-ig tart.

A kérdezőbiztos a jogszabályok értelmében a következő adatokat kérdezheti meg:

  • Vezeték és keresztnév
  • A születés éve –  tehát a születés pontos időpontját NEM !
  • Állandó lakhely
  • Család összetétele – erre az átadandó űrlapok számának meghatározásához van szükség.

Most először lehet elektronikusan is kitölteni az anonim kérdőíveket a www.scitanie2011.sk oldalon. Lehet választani magyar, szlovák, roma, ukrán, ruszin és angol nyelvű nyomtatványok között. Elektronikusan csak május 29-ig lehet részt venni a népszámlálásban.

A rendőrség tart az esetleges csalók felbukkanásától, ezért ismételten hangsúlyozom  a kérdezőbiztos nem léphet be a lakásba és nem kérhet személyazonosító igazolványt , tehát semmilyen  igazolványt , számlaszámot és hasonlót.

A kérdezőbiztos feladata a kérdőívek és azonosítók kiosztása, valamint azok begyűjtése. A kérdezőbiztostól megfelelő azonosítás után tanács, segítség kérhető. A kérdőíveket golyóstollal javasolom kitölteni, ez utólag nem változtatható meg.

A rendőrség szlovák nyelvű felhívása ITT OLVASHATÓ

27 hozzaszolas a “Győződjön meg a kérdezőbiztos személyazonosságáról!” bejegyzeshez

  1. Olivér visszavonom az ajánlatomat, rád való tekintettel, csak ne indokoljam meg.

    A válaszodban benne vannak az okok is.

    Komárom nagy szeretettel mondogatja és mások is, hogy nincs mögöttem senkisem.
    Akkor ezt, hogyan kell értelmezni, nem vagyok informatikus nem tudom befolyásolni. Naponta 5-10 ezren látogatnak, ez napi egy IP címet jelent, a honlapomra, pedig egyedül csinálom. Volt már 15 ezer is.
    ez mai :
    commorakozigaz.shp.hu autonómista honlap 5 / 10

    a többi
    felvidéki hírportál komoly anyagi támogatással 10-15 fős szerkesztői gárdával:
    Page Rank bumm.sk 4 / 10 az aktuális PageRank

    Page Rank parameter.sk 4 / 10 az aktuális PageRank

    Page Rank felvidek.ma 6 / 10 az aktuális PageRank

    Page Rank Újszó 6 / 10 az aktuális PageRank

    Én az igazat írom, ők pedig azt, ami eladható.

    Bocsi most ez nem önfényezésnek szántam, csak egy kézzel fogható válasz az állandó célozgatásokra, hogy nincs mögöttem senki sem, ami nem igaz. Mögöttem van a hallgató többség, az ebadta elbutított nép, a tengernyi feltornyosodott félelemmel dühvel felvértezve, ami ha egyszer mozgásba lendül nem állítja meg senki, semmisem, mégha ez nélkülem is fog lezajlódni én akkor is elégedett leszek, vagyok, hogy a munkám nem volt hiábavaló, leírhattam, s néha elmondhattam, amit akartam. Csak erről akartam beszélgetni, erőt és értelmet akartam adni nektek is. Nem tartotok rá méltónak, sem igényt, kevesen tartanak rá igényt, mondhatnám senkisem, de mégis az egyszemélyes tökéletlen honlapom 5/10 Page Rank-s. Ezt sikerült elérni 5-6 év alatt, ezt a munkát el lehet hitelteleníteni hazugságokkal, féligazságokkal, lehülyézhetnek, primitívnek tarthatnak, de ami a Commora Aula honlapján ott van, az már ott is marad.

  2. János, az általad felsorolt emberekhez semmi közöm nincs. Megszólítottál, elfogadtam. Kihívás? Mit szeretnél? Szócsatázni egy étteremben? Rendben. Meghallgatlak. De miér pont VELEM?! Mit ártottam neked? Vagy miért vagyok számodra érdekes? Nem értem …

  3. Olivér, előre tudtam, hogy ez lesz a válaszod, szumma-szummaárum nem mersz tárgyilagost vitát folytatni, OK besorakoztatok, az MKP, duray, csáky, berényi mögé, bastival az oldalatokon. Megszólítottalak, de te elutasítottad. Nem vagy köteles elfogadni a kihívást, megjegyzem nem én találtam ki, te is tudod.
    A hadiállapotodon pedig csak mosolyogni tudok, nagyobb butaságot már érvelés gyanánt nem tudsz kitalálni. Én csak véleményt alkottam, mindig igyekezve az igazat mondani. Értelmes épkéz válaszokat részetekről sohasem kaptam, csak sejtelmes csűrés csavarást, ennyi.

    UFF – vége

  4. János, továbbra sem értem, miért és miről vitázol velem? Leírom ismét: IGAZAD VAN. Nem “merek” veled “kiállni” vitázni a nyilvánosságra? Ezt is leírom: nincs veled vitám, és most is nyilvánosan beszélünk. Te valami miatt hadiállapotban vagy a frontvonalakon innen. Nyugodj meg, és a csövet fordítsd a frontvonalon túlra.

  5. Olivér az emberi fejlődés a vélemények, nézetek ütköztetésén alapul. Tudod mikor az ősember úgy döntött nem várja a barlangja bejáratánál a mamutot, hanem megkeresi, majd elejti, még nem tudta, hogy helyesen döntött-e, csupán hozott egy döntést, aminek a sikerében bízott. A felvidéki autonómia ügy, a jogegyenlőség, a kétnyelvűség mind-mind ilyen döntések halmazából jön létre. Komárom eleve kizárja, hogy az illetékeseknek írott levelekkel a siker irányába tudunk elmozdulni, szerinte a helyi szintű érdekérvényesítés a megoldás. Egyik is igaz és a másik is, pontosabban az egyiket és a másikat is ki kell próbálni, mert aki nem áll oda a rajtvonalra, sohasem érhet célba. DE!! A próbálkozás még nem jelent automatikusan sikert. Egy jogos közösségi ügy sok kis elemből áll össze, az egyén ebben a küzdelemben csak egy kis vízcsepp, sok vízcsepp már vízfolyást eredményez, ami megerősödve hegyeket képes megmozgatni. De ehhez a vízcseppeknek találkozniuk kell. A vízcseppek lehetnek különböző összetételűek, savasak, koszosak, ihatóak akár arzéntartalmúak is, de van egy közös tulajdonságuk, hogy képes egyesülni, közös utat vájni, nem kérdezik egymástól ki vagy, ki az apád, milyen a politikai nézeted, csak a cél irányába akarnak haladni. Tehát ameddig a magyarok nem indulnak el egy egységes cél irányába, mindenfajta kizáró tényező nélkül, addig nem fog változni a helyzetünk. Egy egységes platformon kéne egyesülni, egységes cél iránya, ott a helye Csákynak, Bugárnak, Baraknak, Dobosnak, Huncíknak, Duraynak is és neked, nekem, nekünk is, mindenkinek, mindenkinek, aki el akarja mondani a véleményét. Nem lehet úgy egységre törekedni, hogy előre kizárásos alapon szabjuk meg a játékszabályokat. Ez nekem szimpatikus, a másik nem, ez nekem hiteltelen a másik nem tud jól magyarul, stb. Aki ezt nem érti, az az egységet sem akarja igazából, hanem csak a saját pecsenyéjét szeretné sütögetni a felvidéki magyarság hátán. Ma ez van és ezen kéne változtatni, én csupán erről beszélek, erről írok, ebbe az irányba mozgok.

  6. Komárom én értem az álláspontotokat, csak az a baj vele, hogy nem helyes, nem emberi és felesleges magamutogatással jár. Most ezen nem kell megint felkapni a vizet és nekem esni milyen alpári stílusom van. Tudod én benneteket egy kicsit magamat is látom, azt a bÓszát, aki a hetvenes években nemet tudott mondani az STB-nek, nemet tudott mondani a helyi pártvezetőknek és nemet tudott mondani a munkahelyén az élősködő kommunistáknak. Tudod azt abban a helyzetben és környezetben megtenni nagyobb bátorság volt, mint ma egy szerencsétlen gyereket megleckéztetni. Elejétől fogva mióta odaállták az EJK-ok mögé és javaslataimra mégcsak nem is reagálsz, hanem olyan MKP-s stílusban teszitek, amit tesztek, tudom mi a célotok és az eszköztáratokat is kiismertem. Most megint meg lehet sértődni és olyan dolgokat a igyekezni a számba adni, amit én sohasem mondtam ki, de ez nem változtat a tényeken, hogy igazam van. De nem is az a lényeg, hogy igazam van, vagy sem, hanem az ti ezt, amit csináltok hogyan élitek meg. Ha úgy érzitek megtettétek , amit megtehettetek, akkor OK minden rendben van, de ha hiányérzetetek marad, hogy többet is tehetnétek, egy kicsit másképpen, akkor tegyétek meg.
    Tudod sokszor a szememre hánytad, hogy nincs politikai érzékem, pl. a választásokkal kapcsolatosan is. Pedig mások meg azt mondták feleslegesen sok is van, csak a közeg ahol ezeket érvényesíteni akarom nem jó, nem működik jól. Pontosan ez a lényeg, ami rossz azon kell változtatni, de legalább meg kell tenni mindent, amit megtehetünk. Ennyi, se több, se kevesebb. Tudod én sohasem törekedtem a hatalomba és ez az amit sokan, a nagytöbbség nem érti, én csak teszem a dolgomat. Nem is folytatom, mert felesleges. Addig ameddig nem nőtök fel arra a szintre, hogy nem mások után fogtok ítélkezni, hanem a saját szívetek szerint végzitek a munkátokat, addig minden magyarázatomra a válaszotok az lesz ahogyan az utóbbi hónapokban a reagáltatok.

    Utoljára írom, nem én vagyok az ellenfeletek, de barát sem lehetek, ha nem mondom ki az igazat. Olivér nem mer velem találkozni a nyilvánosság előtt, fél, hogy kioktatom, pedig csak az igazat szerettem volna elmondani.

  7. János, továbbra sem értem, miért gondolod, hogy bármikor bármiben egymás ellen mentünk volna? Itt valami félreértés lehet. Valamirol lemaradtam? Nem értem azt sem, miért kellene konfrontálódnunk, hiszen ismételten hangsúlyozom: egyetértek azzal, amit csinálsz. Ezt a szemedbe is megmondom, ha pedig ennek ellenére szelíd győzelmet akarsz aratni, azt is szívesen lehetővé teszem.

  8. János idézlek: “ott kell tiltakozni, ahol az a legcélravezetőbb” .

    -Becsukod az ajtót, kapsz magyar ívet és segítséget még aznap de napokon belül biztosan.
    – Levelet írsz arra vagy nem jön válasz, vagy későn jön.

    Tehát célravezetőbb az előbbi megoldás. Törvénymódosításra szlovákiában nincs esély, viszont a hétköznapi életben van reális lehetőség változtatásokra.. Az embereken múlik minden, nem a politikusokon.

  9. Olivér, Olivér nem akarlak kioktatni, én soha senkit nem oktattam ki, csak véleményt formáltam. Csupán egy fórumozó véleményét tolmácsoltam a bummról, hogy ne egymással szembe menjünk bizonyos témákban helyi szinten, hanem a nézeteinket konfrontáljuk.

    Nem tudom olvastad-e a honlapomon ezt a mondásomat:
    Szelíd győzelem a célom

    Nekem nincsenek ellenségeim,
    csak ellenfeleim, akik más nézeteket vallanak.
    Egy a feladatom, hogy
    szelíd győzelmet arassak felettük úgy, hogy az én igazságom az ő igazságukkal legyen teljes.

    Tudod én olyan embereket jobban tisztelek, aki a szemembe meri mondani a véleményét, mintha a szemembe mosolyogva hátba döf. Tehát minden tiszteletem a tiétek. A “facebukon” írtam, hogy köszönöm a magyar táblát a kórháznál, csak a módszer nem tetszett ahogyan azt medializáltátok, de azért az nem jelenti azt, hogy a ti szemszögötökből nézve nem cselekedtetek helyesen,

    Csináljátok azt, amit jónak láttok. A nyílt vitával csak azt akartam bizonyítani, hogy nem mindig igaz az a mondás, ahol két magyar megjelenik, akkor három felé húz. A város polgárainak akartam kedveskedni és azt is bizonyítani, hogy egy közös ügyért képesek vagyunk összefogni. Ez most nem jelenti azt, hogy bárkinek joga lenne bárkit kioktatni. Pl. a felvidék.máról azért lettem kitiltva, mert szerintük én mindenkit ki akarok oktatni. Igen leírtam sokszor, hogy az MKP élpolitikusok megélhetési politikusok, akik a megmaradásunkért semmit , vagyis nagyon keveset tettek le a nemzet oltárjára. És mond nincs igazam, csak egy dolgot mondjál, ami az írásaimban tudatos hazugság, vagy dezinformáció. Persze néha tévedtem, többnyire azért, hogy a forrásaimat nem mindig sikerült teljes terjedelemben lekontrollálni.

    Oktatásról szó sincs csak egy vitáról, ami segítene megérteni egymást és előbbre vinné a közös ügyet. Már írtam én túl nagyon már nem leszek aktív, nem tudok az lenni. Tehát nincs mitől tartanotok a terepmunka megmarad nektek, én csak a PC mellől fogom tudni leírni a véleményemet.

    persze ha nem akartok beszélgetni, akkor sincs baj, minden marad az eredeti kerékvágásban

  10. Nézd a dolgokat egy kicsit nagyobb szemüvegen át, mert a két dolog nagyon hasonló, csak a hozzáállás más volt. Még egyszer nem egy kiszolgáltatott személyen kell nagynak mutatkoznunk, hanem emberként kell viselkedni minden helyzetben. Mert szerintem Olivérék még ha ezt nem is akarják beismerni semmivel sem viselkedtek szebben, mint azok akik ellen küzdünk. Ezért én őt nem akarom elmarasztalni, mert ő tudja mit miért csinált, ahogyan a múltban is tette, én úgy ahogyan régebben most is a véleményemet írtam le egy kicsit más tükörből nézve. Ennyi se több, se kevesebb.
    Én elfogadtam őt olyannak amilyen, de tudtára adtam a véleményemet is, hogy tanuljon a hibáiból.
    Igen a városházán és a rendszerben kell keresni a bűnösöket, de nem a szavak erejével, hanem tettek formájában, ezért kell ott tiltakozni, ahol az a legcélravezetőbb, ezért írtam a levelet Chmelnek. Semmiféle magamutogatásról nincs szó, ahogyan azt néhányszor leírtad. Helyi szinten én nem fogok senkivel levelezni, mert a mostani városvezetés még válaszlevélre sem méltatja polgárt. A januári levelemre mai napig választ sem kaptam, pedig a törvény erre 60 napot ad a hivatalnak, kötelesek a válaszadásra. Basti ezt nem merte megcsinálni (nem védem, csak tényeket közlök) ő levelezett, ezért szerintem a mostani városvezetés rosszabb ilyen értelemben.

    Tudod a jogokért küzdeni kell.

    Lao Ce
    – 2008.01.24.

    Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
    “Mint a vendég, nem mint a gazda:
    nem vonulok hüvelyknyit előre,
    inkább egy lábnyit vissza.”
    Ez a tétlen cselekvés,
    az erőszak nélküli siker,
    az ellenség nélküli háború,
    a fegyvertelen győzelem.
    Harcban az ellenség ócsárlása
    megsérti az út-at;
    ha két hadsereg összecsap,
    a kíméletesebb győzelmet arat.

    Mai nyelvre lefordítva békésen, de határozott módon küzdeni kell a jogainkért, mert csak így lehetünk sikeresek, soha nem szabad egy határt túllépni, én sohasem léptem túl, de mindig elmondtam amit fontosnak, célravezetőnek és jónak láttam. Még akkor is kimondtam, amikor az érintetteknek nem tetszését váltotta ki, mert mindig a tartalom, a mondanivaló volt az amire következetesen törekedtem. Most is csak ezt csinálom.

  11. János, a 60-as évektől már sokminden megváltozott, én most egy panda vagyok, egy fehér rinocérosz, vagy egy ritka indián. Az arányok megfordultak, most mi vagyunk veszélyben, bennünket kellene megvédeni. Miközben te (nagyon helyesen és tisztelnivalóan) harcolsz a gyökérnél és a felsőbb helyeken, én ezalatt idelent, saját korlátozott eszközeimmel megpróbálom magam megvédeni a kihalástól. Ezért szerintem helyén való egyfajta székelyes makacsság, az üzletekben kifejezetten keresem azt a kasszást, amelyiknél szlovákul beszélnek, és következetesen magyarul válaszolok, és ezt a politikát olyan helyeken is folytatom, ahol magyart még képeslapon sem láttak. Soha, egyetlen esetben sem végződik a dolog ellenségeskedéssel, magam is meglepődtem, hogy a szlovák kereskedők és/vagy alkalmazotjaik milyen készségesen keresik a módját annak, miképpen értenénk meg egymást, még akkor is, ha végül nem veszek semmit.

    Kérem, ne vegye zokon senki, hogy szabadon kifejezem: én, én vagyok. Miért sértene ez bárkit?

    János vitázni szeretnél velünk? Miért és miről? Én úgy gondolom, hogy nincs közös vitánk, mi pedig eleve nem vagyunk “valakik”, akikkel szembe kellene szállni bármiben is. Én tisztelem és elfogadom a nézeteidet és küzdelmedet, nem értem miért szeretnél bármit is kivitázni, szerintem ez egy rövid, és a néző szemszögébol unalmas párbeszéd lenne, mert egyszerűen elfogadom amit mondasz. Vagy ha csak nyilvánosan kioktatni szeretnél, én azt is elfogadom, idősebb és tapasztaltabb vagy, akinek kijár a figyelem és a tisztelet. Legyen ahogyan akarod.

  12. János- egy hatalmas különbség van a két példa közt. Nálatok egy srác akart beállni közétek focizni. Helyesen jártatok el vele. Olivéréknél azonban az állam képviseletében és megbízásából jelent meg a srác aki csak és kizárólag PÉNZÉRT ment oda. Olivér leírása alapján náluk a srác aznap szembesült életében először azzal, hogy ő van kisebbségben és nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel.

    Ez nem a srác hibája, őt a rendszer nevelte ilyenné. A hibát az a vezető követte el aki ezt a srácot felkészületlenül és a munkavégzéséhez szükséges készségek hiányában bedobta a dzsungelbe. A városházán kell keresni a bűnöst!

  13. Nézd Olivér 60-as években voltam abban a korban, amikor a bőrlasztit rúgtuk nem grundon, csak az utcán. Gyakran előfordult, hogy betévedt közénk hasonlókorú gyerek mi voltunk, de nem tudott magyarul, csak csehül, vagy szlovákul. Mi nem ijesztettünk rá csupán feltérképeztük, segítettünk neki beilleszkedni, de nem úgy ahogyan azt gondolod, azt hogy ő vendég a tudtára lett adva, az is hogy mi vagyunk otthon. Hogyan is történt mindez, amit nem értett azt lefordítottuk neki, majd ahogyan lassan megtanult magyarul (2-3 hónap egy gyereknél) már csak magyarul beszéltünk ő is. Sokan itt maradtak Komáromban néhányukkal még ma is találkozok, Ők kezdenek el magyarul beszélni velem, sokuk szebben tud mint néhányunk, aki tősgyökeres komáromi magyar. Sokuk később is elmondták, köszönik, hogy befogadtuk. Ezek közül egy sem lett soviniszta egy sem gyűlöli a magyarokat. A ti emberetek utálni fogja a magyarokat, én elvettem tőle a nyomtatványokat és megmondtam neki mi nem tetszik, ezeket meg is fogalmaztam egy levélben, amit elküldtem Pozsonyba a kormányhivatalba, már több tucatnyi levelet írtam SK-s képviselőknek, annak idején Ficóéknak is. Pl. személyesen bevittük négyen a kormányhivatalba még 2007-ben az autonómia tervezetemet, amit a hivatalvezetője át is vette, aláírásával láttamozta. Szerinted ilyen megközelítésből ki kezelte a témát helyesebben. Az asszimilációt a két nép megbékélése állítja meg, ha ezt nem értitek azt nagyon sajnálom.

    Nem beszélgetni, hanem értelmes módon vitázni akarok veletek, olyan dolgokról, ami előbbre viszi a helyi és a magyarság ügyét is. Én ezt írtam. Pl. egy restiben a nyilvánosság előtt. Ennek van értelme.

  14. János, a srácot nem bántottuk, egyetlen szúró tekintet vagy megemelt hangsúly nem volt, nagyon barátságosan folyt a beszélgetés, csak biztosan egy kicsit meglepődött, hogy nem váltunk át automatikusan az államnyelvre. A szlovákok többsége (tisztelet a kivételnek) az évek alatt megszokta rendkívüli asszimilációs készségünket, többek között azt is, hogy ha pl. egy tíztagú asztal-társaságban van egyetlen szlovák, a kilenc szlovmagy automatikusan átvált, és a beszélgetés szlovákul zajlik tovább. Végülis megértettük egymást, csak ő egy kicsit beleizzadt. Az íveket visszavitte, gondolom nemsokára küldenek valaki mást.

    János, bármikor leülök veled beszélgetni, nem értem honnan veszed azt, hogy félek, vagy kerülöm, vagy ilyesmi? Miért, vagy mitől kellene félnem? Ha beszélgetni szeretnél, nyugodtan szólj, szomszédok vagyunk, vagy írj üzenetet, vagy akármi.

  15. Komárom rosszul gondolkodol, mert ahogyan Olivér cselekedett az sehováse vezet, írtam egy szerencsétlen gyereken elverni a port, ahhoz nem kell nagy bátorság. A gyengébbet legyőzni nem dicsőség. Írtam a gyökereket kell megcélozni, nem az a lényeg mikor kapok választ, mert sohasem, hanem az, hogy merjünk ott is janiskodni, ahol a végeredmény kétesélyes, mert csak ez lehet eredményes.

    Komárom te nagyon régen próbálod a dolgokat a válaszaidban beállítani, mintha én nem érteném a másik oldal gondolkodásmenetét. A baj nálad ott van olyan dolgokat akarsz a számba adni, olyan dolgokkal érvelsz, amin én már rég túlléptem, nem nekem kell benneteket megértenem, mert ha én lennék az EJK-k helyében talán ugyanazt csinálnám, csakhogy én már ezen túlléptem. Én benneteket értelek, ti nem értitek azt, hogy eredményes csak az lehet, aki olyan célokat jelöl ki magának, amit előre mutat. Általában ezek a célok a történések idősíkjában nem látványosak, nem is közkedveltek, de egyedüli megoldások, amit majd csak az utókor tud igazolni.

    Komárom mi még személyesen nem találkoztunk, de hidd el kiismertelek és megértelek. Az érvelésedet tárgyilagosnak tartom, ami a tapasztalatod eredménye, de elfogadni mindig nem tudom, mert az én megtapasztalásom mást mondat velem.

    Kinek van igaza? Talán az nem is lényeges, hanem az a fontos, amit teszünk lépésről lépésre értelmet kapjon, formálódjon, töltődjön fel a mások igazságával is, majd győzelemre segítse az igazmondást. Nem tudom megértetted-e, de meggyőződésem, hogy előbb-utóbb eljutsz oda ahová én már rég igyekszem.

  16. Fény a népszámlálás nem anonim! A név, a cím összeköthető a vonalkóddal. Otthon tartott 50.000€ nem írnék be, mert pár napon belül kifosztott lakás várhat otthon.

    Munkánál ágazatot kell beírni pl: Kereskedelem. A munkáltató nevét meg a fantáziádra bízom…….pl . Micimackó BT

    Az Unió épp azért tartja most utoljára a népszámlálást, mert minden adat egyéb forrásból is beszerezhető, sőt olcsóbban!

  17. Feny a vonalkódból is tudják ki az, sőt a születési számból még pontosabban lehet tudni ki-kicsoda. A lényeg ne viselkedjünk kármentő módon, hanem értékállót igyekezzünk létrehozni, még ha ez járatlanabb útnak is tűnik, egyetlen a megmaradáshoz. Vannak dolgok, amelyeket nagyon nehéz érthető módon szavakba önteni, ilyenkor csak a cselekvés marad.

  18. János- A srác pénzt kap a munkájáért. Szüksége van a pénzre! Ha tőled kommunikációs hiányossága miatt nem kapja meg a kitöltött lapokat, visszajön anyukával, haverral aki beszél magyarul. Neki kell a pénz!

    Te levelet írtál, ezzel nincs semmi gondom. Amire választ kapsz már el is felejtetted a népszámlálást. A szlovák kormányok soha nem fognak olyan törvényt elfogadni, amely a magyarul nem beszélő ügyintézőt az utcára tenné.

    A pszichológiában fontos dolog a megerősítés! Te a srácban megerősitetted azt a képzetét, hogy neki (aki még diák és van rá alkalma) nincs szüksége a magyar nyelv ismeretére Komáromban.

    Az Olivérék hozzáállása miatt viszont a srác soha többé nemfog elvállalni ügyfélszolgálati munkát, mert tudja, hogy ez mivel jár. Akkora stressz érte, hogy jó ha vissza megy a lapokért.

    Természetesen ez nem a srác hibája, hanem azé az iskolarendszeré amely őt ilyenné nevelte. Egy törvény kimondhatja, hogy a hivatalos nyelv a szlovák, de te nem vagy köteles érteni azt! Jogod van nem érteni! Ez egy ritkán érvényesített jog.

    Amíg a szlovák eladóval szóba állsz, amíg a csak szlovákul beszélő fodrász vághatja a hajadat, vagy szlovák orvost választasz, nem lesz változás. A PIAC és a PÉNZ mozgatja a világot! Akinél nem vásárolnak az lehúzza a redőnyt. Ennek sajnos vannak ártatlan áldozatai is. Egy komáromba házasodott cseh fodrász csaj sem bírta sokáig vendégek nélkül… ez a piacgazdaság.

  19. Olivér ne egy szerencsétlen gyereken akard a port elverni, hanem tiltakozzál ott ahol a döntéseket meghozták. Harcoljatok az autonómáért, mert csak a jó közeg képes, jó törvényeket eredményezni. Közeg nélkül nem lesznek táblák, magyarul tudó körzeti megbízottak sem, sőt még megmaradás sem. De főleg egység kell mindenfajta kizáró tényező nélkül, valamint a jogos kritikát el kell tudni viselni, sőt a jogtalant is, azt még inkább, akármennyire is nehéz. Vitatkozni, vitatkozni, érvelni érvelni ezt kell, Thomas Mann is megmondta, a szó mégha ellentétes is összeköti az embereket, a szótlanság elszigetel.. Valaki a bummon azt írta üljünk a nyilvánosság előtt és vitatkozzunk, én nem vagyok ellene, bár kétlem, hogy ti le mernétek ülni. Pedig Thomasnak igaza volt.

  20. Nézd nem értelmetlenül konfrontálódni kell, ha már akkor úgy, hogy legyen értelme is. Az ajtót soha senki előtt nem csuktam be és nem is fogom, az inkább mások kenyere. Na megyek, mert már látom megint ki leszek oktatva a jogaimról. Te csak egy dologról felejtkezel el, ami a lényeg, hogy én mint polgár mindent csinálhatok, az állami alkalmazott pedig csak annyit, amit neki a törvények megengednek. Ha ilyen szemmel állsz hozzá a dolgok intézéséhez, akkor átláthatóbb lesz minden. Tehát nem egy szerencsétlen diákon kell a port elverni (azon az alapon, hogy könnyebb, mert tud visszavágni), hanem a gyökereknél, a problémák forrásánál kell bátran tiltakozni fellépni. Úgy ahogyan, ha magyar táblákat akarunk, ahhoz a közeget, olyan törvényeket kell kikövetni, ami szabályozza mindazt, de ezeket kérni, ha lehet békésen követelni kell és ez nem fog menni sem templomi környezetben, sem látszattevékenységek keretein belül. Ezt csakis ghandisan és kingesen az utcán lehet kikövetelni, mert egyetlen egy többségi nép a jogokat nem fogja csakúgy alapon odaadni. Kár beszélnem, mert megint támadásként fogjátok értelmezni, pedig mégcsak meg sem szólaltam. Nem az MKP-t kell követni, hanem saját utat járni.
    Pl. a népszámlási utak közben hangoztatott felhívások nagyon félszegényesre sikerültek, mert a lényegről nem beszéltek, nem adtak tanácsot oda, azoknak ahol az asszimiláció legnagyobb mértékben van jelen. A kevert családoknak senki nem adott tanácsot, hogyan töltsék ki a kérdőíveket. Én a bummon egy egyszerű javaslattal éltem, ami a felvidéki magyarságot arányaiban kb.20-30 ezerrel, vagy még többel is megnyomta volna. Már megszoktam, hogy a látszattevékenységeknek nem kelléktára az értelmes döntések meghozatala. Az értelmetlen ide-oda kapkodás nagyobb haszonnal jár egyénileg, mint az önzetlen gondolkodás, cselekvés.

  21. Olivér- Igen, ez a helyes megoldás! Most is igaz, Ő kapja a pénzt a munkájáért! Szerintem ő is tanult a dologból és más területen fog munkát vállalni… A törvények nem tudnak mindent megoldani. Az emberek összefogása viszont mindent legyőz! Egyre több ember szeme nyílik fel és jön rá, hogy NEM KELL mindig neki alkalmazkodnia másokhoz. Az együttélés nem ezt jelenti, hogy csak ÉN alkalmazkodom a másikhoz, hanem ugyanezt joggal várom el a másiktól. Ez nem nemzeti kérdés, ez egyszerű emberi kérdés.

    Egyszerű példa : Ha én vagyok az eladó akkor tudok szlovákul mert ez az érdekem, de ha én vevő vagyok akkor nem! Mindig az eladónak, a szolgáltatónak érdeke, hogy alkalmazkodjon .

  22. János nefelejtsd el hogy ha magánvállalkozó vagy mint Fizikai Személy ( FO ) akkor a foglalkoztatód saját magad vagy, így a kérdóív hátlapján az egész nevedet mint munkáltató megnevezése ki kell írnod. Akkor meg milyen anonimitás ?

  23. A fiatalember tegnap nálunk is megállt, nekem úgy tűnt, hogy érti a magyart, mert én következetesen csak magyarul válaszoltam, és megértettük egymást. Viszont rendkívül kellemetlenül érezhette magát, mert a szomszédokkal körbeálltuk, és magyarul nyomtuk, róla meg szakadt a víz. Minek kell ilyen helyzetbe hozni az embert? A végén azt mondta, többet soha az életbe nem vállal ilyen megbízatást. Mondtam neki, hogy ez amúgy is az utolsó népszámlálás, az EU többszor már nem rendezi meg.

  24. János, itt egy egyszerű joghézag van. Neked ugyan van jogod magyarul ügyintézni, de az ügyintéző nem köteles beszélni a te nyelvedet.

    Megoldás? Be kellett volna csuknod az ajtót az orra előtt! Ő pénzt kap a kitöltött ívekért, tehát anyagilag érdekelt, hogy tőled kitöltött űrlapot vegyen át. Hidd el megtanult volna magyarul percek alatt 🙂

    Egyébként meg jogod van bemenni az önkormányzathoz és kérni hogy egy előre egyeztetett időpontban küldjenek hozzád veled beszélni tudó számlálóbiztost. Ezt épp a statisztikai hivatal ajánlotta nekem.

  25. ahol a kisebbség arányiban eléri a 20% kötelesek azon a nyelven is ügyintézést lebonyolítani, ez pedig az

    olvasd el mit írtam, nem azt kifogásoltam, amit mondott, hanem a jogaimat.

    a jogokat kell megváltoztatni, vagyis a gyökereket a termés utána magától olyan lesz, amilyet mi szeretnénk

  26. János- A kérdezőbiztos bemutatkozott, igazolta magát, megkérdezte milyen nyomtatványt kérsz… Minden szabályt betartott. A törvény sajnálatos módon nem teszi kötelezővé az összes nyelv ismeretét (4-5).

    Amennyiben az összes rovatot golyóstollal töltöd ki, nem lehet nyom nélkül az adatlapba belejavítani (elméletben). De egy üres lapra utólag is átragasztható a vonalkód. Egyébként meg igaz az a mondás, hogy csak annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítok..

Comments are closed.