Miért nincs élő közvetítés?


Már többször és több helyen felvetődött a testületi ülések élő közvetítése. De ennek megvalósítása mindig akadályokba ütközött. Komárom Északi városrészének  van saját földi sugárzású tv csatornája, amely nem csak a város területén, de a környező településeken is antennával fogható. Erre a földi műsorszórásra vonatkozó szabályok érvényesek. Ezen szabályokhoz  tartoznak a nyelvtörvény egyes rendelkezései is amelyek miatt a városi televízióban megoldhatatlan az ülések élő közvetítése. A nyelvtörvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy az elhangzottakat teljes egészében az állam nyelvén is közzé kell tenni. A gyakorlatban Komárom Város képviselőinek  háromnegyede anyanyelvén, tehát magyarul szólal fel. Ezt a rendelkezés értelmében azonnal fordítani kéne. Ez elméletben feliratozással megoldható lenne, ha volna ember aki az emberi beszéd sebességével fordítana és feliratozna egyidejűleg. A fordítás alkalmával ugyanis pontosan és a teljes elhangzott szöveget kell átültetni egy másik nyelvre. Tévések mesélték, hogy volt már arra példa, hogy egyelőre rögzített és kemény munkával az állam nyelvére fordított rövid tudósítás miatt egy néző panasszal élt, mert megszámolta a magyar és a szlovák szöveg szavainak számát és a szlovák kevesebb szóból állt. Biztos vagyok benne, hogy a panaszosnak fogalma sem volt arról, hogy a riport miről is szólt..

Megoldásként elhangzott már, hogy a földi sugárzás helyett inkább az internetes műsorszórást kéne előnyben részesíteni, mert arra nem vonatkozik a nyelvtörvény.  Erre tesz most lépéseket a Komárom melletti Keszegfalva. Bízom benne, hogy a sikeres kísérleten felbuzdulva, Komárom Város vezetése is nyitott lesz erre a megoldásra.

Miért fontos ez? Az emberek igénylik  választott vezetőik tevékenységének követését. Lehet sokaknak ez furcsán hangzik, mert ki az aki 8 órás közvetítést végignézne. Erre csak azt tudom elmondani, amit a Déli városrészünk tévéjének technikusa mondott. Műszaki hiba miatt nem tudták az egyik ismétlést leadni és bizony záporoztak a panaszos telefonhívások. Ezen közvetítések nézettségét nem mérik, de egy ilyen műszaki baki alkalmával bebizonyosodik ezen műsorok szükségessége.

Természetesen a testület tagjai is tisztában vannak a média fontosságával. Élnek is vele, hiszen a választókörzet panaszosa bizony látni szeretné amint képviselője kiáll a plénum elé és megoldást követel az ő által benyújtott panaszra.

6 hozzaszolas a “Miért nincs élő közvetítés?” bejegyzeshez

  1. Csipkés- igazad van. A törvény kijátszása a megoldás, de ehhez hajlandóság kell. Pillanatnyilag ez hiányzik.Az általad felvetett Déli együttműködésre ők hajlandóak, de az északi testület néha szemellenzősebb mint a ló.

  2. Nekem inkább tűnik kivitelezhetőnek, mint a szlovák nyelvtörvény módosítása, avagy “kijátszása”.

  3. Mi lenne, ha a két városrész közösen üzemeltetne városi tv-t, de odaáti sugárzással, s ez adhatná az északi üléseket is – csak magyarul. 😉

Comments are closed.