Komárom polgármestere támogatja a módosítást.


A honosítási kérelmek kitöltése kapcsán több kérdést kapok. Ezek olvasása közben felfigyeltem egy érdekes anomáliára. Ez a kérelmező édesanyjának születési nevének anyakönyvezése. Az anya neve Magyarországon, a személyazonosítás alapja. Ezt minden dokumentumon fel kell tüntetni. Ez egy olyan egyedi gyakorlat, amelyet minden honosítását kérőnek el kell fogadnia. Ez általában nem is okoz gondot senkinek. A kellemetlen meglepetés akkor éri majd a kérelmezőt amikor április környékén majd kézhez kapja állampolgári bizonyítványát , amelyben anyja neve szlovákul szerepel majd. Miért van ez így? Köztudott hogy Csehszlovákiában csak szlovák/cseh neveket anyakönyveztek, az anyakönyvezett megkérdezése nélkül. Ezt az akkor érvényes törvények értelmében hajtották végre az akkori hatóságok. Azóta a történelem lesöpörte a térképről még az országot is és az utódállam Szlovákia lehetőséget biztosít a saját, pillanatnyilag használt nevünk magyar írásmód szerinti anyakönyvezésére. Itt a saját és a pillanatnyilag használt a kulcsszó. A szlovákiai anyakönyvi hivatalban bárki kérheti ezt. Ha jól emlékszem ez díjtalan, de a névváltoztatás miatt összes iratunkat cserélni kell, amely már nem kis összeggel terheli meg pénztárcánkat. Több kérelmező szülei idősek, vagy már nem is élnek. Az ő nevük már nem módosítható.

A honosítási kérelem melléklete ugyan a névmódosítási űrlap, de ez minden esetben csak a kérelmezőre illetve az ő házastársára valamint gyermekeire vonatkozik. A szülő leánykori nevének módosítását, illetve magyar nyelvű feltüntetését a jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé. Az anya nevét minden esetben az eredeti formában tüntetik fel. Ennek a rendelkezésnek a módosításának érdekében megkerestem Komárom Város parlamenti képviselőjét Dr. Molnár Attilát, aki észrevételemet meghallgatva jogosnak tartotta annak tartalmát és módosítási javaslatomat továbbította a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba állásfoglalás érdekében . Bízom benne, hogy a javaslat hamarosan a parlament elé kerül és honatyáink támogatják azt. Aki még nem érteni miről is van szó, annak egy példával demonstrálnám ezt.

A pillanatnyi magyar szabályozás alapján:

Név: Kiss Elemér
Anyja neve: Magyarová Alzbeta

A módosítás után ez szerepelne az iratokban:

Név: Kiss Elemér
Anyja neve: Magyar Erzsébet

A magyarországi olvasók számára megemlítem, hogy az -OVÁ és a a szlovák keresztnév nem választás kérdése volt. A szülők nem tudták befolyásolni saját illetve gyermekük anyakönyvezését. Az anyakönyvezett és a használt név a felvidéki magyarság 70%-ban nem volt azonos. Az óvónő, a szülők, a barátok vagy a tanár Erzsikézte azt akinek állami irataiban Alzbeta szerepelt. Az általános iskolai bizonyítványon is a fenti példát használva Magyar Erzsébet szerepelt. Ettől a bélyegtől szeretnének sokan megszabadulni.

3 hozzaszolas a “Komárom polgármestere támogatja a módosítást.” bejegyzeshez

  1. Én gratuláltam nem kritizáltam, javaslatokat pedig szerintem mindig lehet beterjeszetni, ahhoz nem kell kész jogásznak lenni. Pl. ami manapság az arab világban zajlik azt is leegyszerűsített formában, lehet utcai javaslatként kezelni, az államhatalomnak kell reagálnia. A javaslat az sohasem kész törvény, vagy egy megváltoztathatatlan tervezet. A javaslat lehet egy tett, vélemény, figyelemfelkeltő cselekedet, bármi, ami más irányba mozdítja a dolgokat, nem kell mindig mindennel tisztában lenni. Akkor nem kelleneének jogászok, ekonomusok, sem mérnökök. Az életben az úgy van, mindig valaki valamit kitalál, többen támogatják és csoportosan megvalósítják. Ez érvényes a politkára, mindenre ami az életben előbbre viszik a dolgok menetét.

    Ha csak akkor fogunk merni cselekedni, ha a véleményünket már jogi szinten tudjuk tálalni, akkor sohasem lesz véleményünk, sohasem fogunk merni (felvidéki magyarság esete-mástól várjuk a megoldásokat). A hibákra rá kell világítani még akkor is, ha nem vagyunk teljesen meggyőződve arról, hogy jogi értelemben igazunk van. A jog nem mindig egyenlő az igazsággal, de azért a hiba, hiba marad.

  2. Boszajános- javaslatokkal csak akkor lehet előállni ha valaki alaposan megismerte az adott körülményeket és jogszabályokat.

    Átmeneti megoldásként már leírtam, hogy EGYHÁZI dokumentumokat kell beszerezni, mert azok magyar formában tartalmazzák a neveket.

    Nem szabad soha semmit elkapkodni.

  3. Így kell csinálni, merni, tenni és javaslatokkal előállni, ami előbre viszi a közös ügyenk problémáinak a megoldását.
    Gratula, remélem a próbálkozásod sikeres lesz.

    Így is lehet küzdeni az azonos jogokért, néha hátszélben, néha széllel szemben.

    Pl. az én edesányám már 24 éve halott, az apám pedig 30 éve. Tegnap kikerestem a papírokat, az egyik -ová, a másik Ján, bizony ezt egyszerően a magyar szabályok szerint kéne értelmezni függetlenül attól, hogy mi van a meghamisított szül.biz.-ban. Tehát ová nélkül és a keresztnév minden esetben magyarul.

Comments are closed.