Megdöbbenve olvastam több portálon is, azt a javaslatot amely szellemi atyjai közt szerepel a Komárom város egyik polgármester-jelöltje aki a Magyar Koalíció Pártja színében indult az őszi önkormányzati választáson. Mi a megdöbbenésem oka? Az úr meggondolatlansága. Hívő katolikus aki aktív szerepet játszik a helyi lelki és kulturális élet szervezésében.  Huszonegy éve folyamatosan fohászkodik a felvidéki magyar főpásztorért. Épp ő az aki részt szeretne vállalni egy erőszakkal és a város lakóinak akarata ellenére elhelyezett szobor legalizálásában. Mert miről is van szó? Van egy szobor, amely egy 5 évre bérelt terület közepén áll. Felállítása pillanatában sem rendelkezett a megfelelő engedélyekkel. Megvilágítását és őrzését a terület bérlője megpróbálja ráterhelni Komárom városára. A szobor által ábrázolt alakok, vallási szempontból fontosak, de Komárom városához semmilyen szállal sem kötődnek.  A felsorolt tények miatt a területbérlet lejárta előtt valami módon legalizálni szeretnék a szobrot. Demokratikus  államban nincs helye az erőszakos és szabálytalan építményelhelyezésnek. A legalizálás egyik jó módja lehet, ha valamilyen módon az építmény kapcsolódni fog Komáromhoz.  Erre jó ötlet, ha egyházi emlékhellyé nyilvánítják azt! Ez itt a trükk!  Egy egyházi emlékhely lebontása ellen -jogosan- felemelné a hangját az egyház. Ezt mindenkinek látnia kellett volna, még mielőtt kiáll a médiák elé. Itt nem a pápa és a vallás a fontos.

Az Európa udvarban senkit sem zavar a többi Európát jelképező szobor közt Európa védőszentjeinek szobra sem. Oda kapcsolódik. A körforgalom közepébe állítva, annak mérete és elhelyezésének módja mindig feszültséget fog kiváltani. Bízom a Pápa bölcsességében és abban, hogy megismerve  az építmény történetét nem vesz részt egy ilyen , az egyházat politikai célokra felhasználó aktusban.

Foto: internet

16 hozzaszolas a “A pápa trükk” bejegyzeshez

  1. abraka igen harcolni kell!!! de nem ugy hogy csinalok valamit utanna visszavonulok megint csinalok valamit es megint visszavonulok es igy korbe-korbe!!! ha valamit elkezdek akkor ki kell tartani es nem allandoan feladni!!! ezt nem sertesnek szantam!!! pl. ott volt a polgi valasztas. nagy csindarataval indultal utanna meg visszaleptel!!! pedig voltak elegen akik biztak benned es rad szavaztak volna!!! tobbek kozott en is pedig nemtartottalak megfelelonek arra a posztra de a tobbieket meg annyira se!!!
    amugy meg harcolni tobb fele modon lehet!!! lehet menni fejjel a falnak vagy okossan!!! ugyebar a nepmesekben is altalaban az okos ravasz legeny nyer es nem az eros esznelkuli faldongeto!!!
    komolyan azt hiszed hogy ha ilyen bordel van (nemcsak) ebben az orszagban akkor pont egy kisvarosnak sikerulne torvenyessen rendre oktatni a hatalmat???

  2. Karesz, ha a hozzászólásodat egy székely olvasná el, hát bizony nagyon bepörögne. persze ez nálunk elfogadott norma. Kareszkám a helyi törvényeket a városi képviselők fogadják el élükön a polgival, namármost annak nem lesz érdeke a törvényesség betartása. Te szerinted az odadobott kolonc kötelez, ha nem vetted volna észre ez van már 90 éve. Kár szóért, mert úgysem értetted meg. Tudod a jogokat nem adni szokás, azokat kérni, követelni kell. A jogsértések ellen pedig védekezni, s ha kell jó kompromisszumokra törekedni, de a törvénysértéseket, a tudatos magyarellensséget, kiváltani 30 ezüsttel és ezt még jól megindokolni is, hát ehhez bizony nagyon nagy megalkuvás kell. Ahogyan már írtam nem érdekes, a válaszod mindenért beszél. nem kell most megsértődni, mert nem ezzel egyedül, sőt a felvidéki magyarság többségi ilyen.

    Még annyit igen jöhet a pápa, de ne az állam mondja meg, a soviniszta politikusok, hogy hogyan legyen, hanem a nép és ne a behúzott farok politikájával, hanem a jog erejével, a jog maga a nép és a hatalom igazi birtokosa is.

  3. es egy kis logika. imadkoznunk kellene hogy zarandokhely legyen esetleg “csodas gyogyulasokat” idezzen elo a szobor!!! miert is??? mert akkor egy korforgalom nem jo hely es biztonsagi okokbol maguk helyeznek at a szobrot (akar a megszentelo papa jovahagyasaval is)!!! no es persze a sok turista es zarandok sokat segitene a varos fejlodeseben!!!

  4. ja es ami meg plussz elony lenne hogy a latogatas miatt kicsit rendbe lenne hozva a varos (min.az utvonal menten) es ehez a kormany hozzajarulna!!! talan a szent andras templomra de lehet mas muemlekre is sikerulhetne penzt szerezni!!!

  5. nezzuk a tenyeket!!! a cm szobor nem lessz eltavolitva onnan!!! nem azert mert szlovak polgarmester van ahogy abraka irja hanem azert mert a un. nagypolitika resze lett!!! szoval ha a papa megszentelne (persze szent istvant is) az paradox modon komarom elonyeve valhatna!!! mar csak maga a papa latogatsa ismerte tenne komaromot es a szobor mivel nagy vitat kavart az elhelyezese (amirol a szentelesrol hirt ado sajto biztossan nemfeledkezne meg) novelhetne a turizmust!!! es persze arrol is szolnia kellene a papanak hogy komarom a keresztenyseg eggyik hires bastyaja mert vegvarkent hossiessen ellenalt a torokoknek!!!

  6. Valami effajta válaszra számítottam.
    kedves barátom, remélem szólíthatlak így,

    mi vagyunk a tartalom, mi vagyunk az emberek

    nem a tartalommal és az emberekkel van baj, hanem az akarattal és az ész kiszámíthatósága kontra szív igazságának a tökéletlenségével.

    Ha jó ötletnet tartod szervezd meg, írj egy írást, szólítsd meg az ismerőseidet, rendezz egy találkozót, én is elmegyek, ha nem dobtok ki (kaccsintás), nem dícsérni, csinálni kell.

    UFF!!!!

  7. Nem akartam hozzászólni, mert tegnap megfogadtam többé nem fogok fórumozni, mert sajna mindig és állandóan ugyanazt kell írnom, hogy beszélünk, de nem merünk küzdeni a jogainkért, mert az okoskodás után mindig marad a nagy csend. Bocsi ezt nem sértésnek szántam, csupán tényként közöltem, ezek vagyunk mi felvidéki magyarság. Olvassátok el az erdélyi fórumokat, hogyan beszélnek rólunk. Milyen begyöpösödött gyáva alakok vagyunk.

    Visszatérve a témához, pápa nem fog jönni Komáromba, én is ezt mondanám először, de …. sajna itt minden megtörténhet, mert ha egy szobrot ilyen formában legalizálhatnak, egy állami szintű törvénysértést szimbolizálva, akkor még az is megtörténhet, hogy a pápát elintézik és idejön pl, mint a magyar-szlovák megbékélést hirdetni, majd mellékesen megszenteli CM szomrot és a Szent Istvánra már nem marad ideje. Na mindegy kár a szóért. Hogy a Csemadokosok gyáva, megélhetési mkp-s banda, így van ezért írtam le mindenfajta kertelés nélkül. Eladták a lelküket, a magyarság érdekeit a gonosznak, cserébe egy kis koloncért. Rengeteg bizonyíték van erre. Olyanok mint a Jobbikosok, ameddig nem voltak a parlamentben mindeki jó volt, ma már az MKP-al és Híddal is lepaktálnának, a kölcsönös előnyök érdekében.

    Ha mi változtatás akarunk, de főleg igazságot az nekünk kell kiharcolnunk, ha pedig nem merünk küzdeni a jogainkért inkább maradjunk csöndbe.

    Komárom, naponta olvasom amiket itt írsz, csak mindez értelmetlen, ha nincs mögötte helyi szintű politikai akarat. Írtam neked egy javaslatot még decemberben, mai napig képtelen voltál válaszolni, támogatni, vagy akárcsak véleményt alkotni. Talán itt írtál úgy egy hónapja valamit, hogy nincs időd vele foglalkozni. Aminek ténylegesen értelme lenne, azt a kosárba dobjuk, ami pedig csak látszattevékenység azt dicsőítjük. Pedig az igazán segítene. Mikor a Komáromért BT kritizáltam azért, mert lemosták a más mocskát a CM szoborról és ezzel a sovinisztákat támogatták, akkor az egyik tagjuk eléggé primitív módon nekem esett és kioktatott, te is megtetted már párszor, utólag aztán nem akartam bizonygatni, hogy tévedtél. Kell a Komáromért BT, de ne reklámért cserébe tegyék, hanem önzetlenül, szívből. Ez hosszú út és nem mindenki ér célba, de akkor is csak így érdemes csinálni.

    Meggyőződésem, ha én lettem volna polgi (persze tisztában vagyok, hogy nem volt egy csöpnyi esélyem sem, bejentkeztem, mert kiváncsi voltam a reakciókra), csak eljátszadozok a gondolattal, akkor a szlotaféle határkő nincs ott, a CM be lenne deszkázva és megkezdődtek volna a tervezések a Steiner szobor helyére való áthelyezésre. A körforgaloba pedig Öregkomárom címere került volna, ezzel fél év alatt lezáródott volna vita és békesség honolna a városban. Nem vett volna a város fel ennyi kölcsönt, hanem a városi alkalmazottakat létszámát csökkentettem volna, Nem lett volna a kommunista Pásztor elöljáró, sem az egyik alpolgi sem, lett volna két becsületes ember egy magyar és egy szlovák, akik mind a két nyelvet magas szinten művelik és itt születtek ebben a városban. Az elöljáró pedig egy becsületes agilis fiatal lehetett volna. Nektek fontosabb volt azokat támogatni, akiknek pedig a húsosfazék körüli üldögélés volt a fontosabb.

    Gondolom látványos különbség, hogy ez nem tartozik a témához, dehogyis nem, mert most ami az elkövetkező négy évben Öregkomáromban lesz, azt talán Slota, Fico melletti ámokfutásával tudnám összehasonlítani. Én fél év alatt lezártam volna a témát, ez helyett évekig fog folytatódni a helyi soviniszták térnyerése. Ti vagytok a bűnösök, ti választottátok őket. Amit főztetek egyétik is meg. Jó étvágyat.

    A CM szobor ott fog maradni, majd a un. békésség kedvéért. A szlovák Marek, aki hathatós csemadokos, Stubendek segítséggel került hatalomra, majd mindezt elintézi.

    Ez most már ténylegesen az utolsó hozzászólásom, aki figyelni szeretné mi is történik a CA-val, az a tökétlen honlapon keresztül informálódhat küldhet üzenetet, de én egy gyáva népért, egy gyáva komáromi magyar közösségért, akik önként helyezik fejüket a giotin alá, ilyenekért nem érdemes küzdeni. Nincs miért, nincs kiért.

  8. Miller- az épület -ha jól tudom-ott áll üresen és erre a célra építették át a pannonhalmiak. Igazad van a dolgok egy részében. A szlovák kormány meghívta a pápát, a Matica meg Komáromba is. Véleményem szerint ettől a CSEMADONAK el kellett volna határolódnia. Igaz, hogy egy állami meghívás ellen nem tehetünk semmit, de nem kéne még KÖZREMŰKÖDNI is !

    Pillanatnyilag az építmény nem kötődik a helyszínhez, ha a pápa oda megy és megáldja azt akkor az már zarándokhely lesz! Idővel jönnek majd a csodás gyógyulások és ez lesz a város jelképe.

    István már szent és megvan pápai áldás nélkül is. 🙂

  9. Komárom, nincs magyar püspöki hivatal Komáromban! Sajnos! Nem 21 éve, soha nem is volt!

    Igen, az én olvasatomban jelenleg egy szentelésről van szó (szólj, ha te másról tudsz), viszont a Matica kéri minderre az egyházi elöljárókat, függetlenül attól, hogy a CSEMADOK mit csinál. Morfondírozhatunk mi itt a szoborállítás tényleg gyalázatos körülményeiről, de ez rajtunk kívül nem érdekel senkit. A dolog odáig egyszerűsödik, hogy vagy jön a pápa, vagy nem jön, s ha jön, akkor CM-et szentel, vagy Szent Istvánt is. Az első kérdésben a CSEMADOK láthatóan nem tud befolyást gyakorolni a döntést hozókra, a másodikban viszont a kezükben a lehetőség.

    És még egyszer: van egy politikai sík az engedély és a nem engedély közt, és van egy egyházi sík két szent közt. Egy pápalátogatáson, bármennyire is ne tessen ez nekünk, utóbbi számít. A pápa nem legalizál semmilyen világi engedélyt, és fordítva.

  10. Miller- ha a pápa magyar misét szeretne tartani , akkor nem állna üresen 21 éve a magyar püspöki hivatal a Nádor utcán…
    Amit leírtál abból viszont arra lehet következtetni, hogy csak egy szentelés miatt jönne Komáromba, tehát épp azért ami a város lakóinak nem érdeke a fent leírtak miatt. Magyarul a pápát felhasználják egy engedély nélküli építmény legalizálására.

    Abban igazad van, hogy senkit sem érdekelnek a mi problémáink, ezért kell nekünk felhívni erre a világ figyelmét. Erre a Vatikán számára is elfogadható módot kell választani, mondjuk egy zarándoklat formájában.

    Számomra elfogadhatatlan, ha valakit politikai célok elérésére használnak fel. Értem, hogy mindkét oldalnak csak eszköz a pápalátogatás és látom azt is , hogy mindketten saját népszerűsítésükre szeretnék azt felhasználni úgy, hogy azt a közösség számára pozitívumként próbálják meg feltüntetni, miközben ellenfelükkel fognak össze a haszon reményében.

  11. S Komárom, nem személyeskedésből mondom: láthatóan nem vagy képben a katolikus világban. Nem egyszerű 🙂 Nem egy világifjúsági találkozóról van szó, ahol millió hívő előtt celebrálnak misét egy reptéren, hanem egy ország látogatásáról, ahol féltucatnyi misét mond a pápa. Itt pedig egy szenteléstől van csak szó, nem miséről! (Sidneyben a világifjúsági találkozón a pápai misét egy zárt lóversenypályán rendezték…)
    A másikat talán nehezebb is megérteni, a nemzetiségi vonatkozást, és azt, hogy a mi helyi ügyeink senkit sem érdekelnek, csak minket, esetleg. Kívülről nézve van egy szobor, ami pechünkre Európa két védőszentjét formázza. (Ilyen szentből van vagy fél tucat, Szent István sajnos és szerintem is jogtalanul nincs köztük.) Senkit sem érdekel, hogy ki mire adott engedélyt, legtöbben nem is tudnak róla, esetleg arról, hogy leöntötték. Egy ilyen meghívást legfeljebb időhiány miatt utasíthatnak el, politikai okkal semmiképp. Innentől kezdve érthető és logikus a CSEMADOK lépése…

  12. Komárom, hely lenne, sajnos nem emiatt nem fog jönni. Ott a vár előtti terület, sportpálya, a Kossuth tér tényleg nem túl reális, de az is megoldható. Azért a budapesti diszkóbaleset után nem kell megijedni; Közép-Európa legnagyobb zenei fesztiválját, a Szigetet egy szigeten rendezik, ahová egy híd vezet… Szervezés kérdése. A pápa misézett már Rozsnyón, de Szombathelyen, Esztergomban, de Máriapócson is. Ami miatt nem fog eljönni a pápa, az Komárom kis súlya, és pont az a tény, hogy Komárom esetleg a magyar hívek miatt lehet érdekes. Gondolj mélyebbre, ha jönne a pápa, és magyar-latin misét mond Komáromban, kit érdekel CM?

  13. Miller- A Pápa Komáromba, biztosan nem jön. Nincs sem hely, sem megfelelő menekítési útvonal. A biztonsága nem szavatolható és akkor a több százezernyi zarándok biztonságáról még nem is beszéltem. Egy pápalátogatást azért szerveznek zöldmezőre, mert ott megoldható mindez. A körforgalomnál nem!

    Szerintem nem jó aszisztálni egy olyan dologhoz, amely annak szervezőit rossz színben tüntetheti fel, de legalábbis támadási felületet ad. Érdekes lehet ez a Matica-Csemadok összefogás. Mi lesz a következő lépés? A Csemadok támogatásával indul majd Slota a köztársasági elnöki posztért??

    Sajnos én csak a negatív oldalát látom, Ez egy olyan precedenst teremthet amellyel rendszeresen visszaélnek majd. Öt év és tele lesz a város olyan építményekkel amelyeknek semmi közük Komáromhoz. Amíg a város nem akar fellépni az engedély nélküli építkezések ellen addig a jog és a törvények érvényesítése más területen sem várható el. Ez út az anarchia felé.

  14. Elsőre nekem is szemet szúrt a dolog, de aztán belegondoltam. Teljesen mindegy, mit csinál a CSEMADOK, a Matica meghívja a pápát, legfeljebb nélkülük. Mivel a meghívásról valószínűleg a szlovák püspökök vagy elöljárók egy csoportja dönt, akik azért eléggé nemzeti érzelműek, így a Matica tervét a CSEMADOK nélkül is elfogadnák, és akkor lenne csak Cirill-Metód szentelése. Ha meg nem, akkor úgysem jönne. Így viszont ha jön, akkor Szent Istvánt is megszenteli Ez a trükk, ami pont jó!

Comments are closed.