Komáromi lakossági fórum összefoglaló


Három napos lakossági fórumot tartottak Koppánymonostor, Szőny, Komárom városrészen a város önkormányzati képviselői, Dr. Molnár Attila polgármester úr vezetésével. Vendégként jelen volt, és aktívan részt vett Dr. Völner Pál államtitkár úr. A 2010-es évben Komárom 10MRD 451M Ft költségvetéssel tervezet. Ez 84,5%-osan sikerült, ami azt jelentette, hogy 8MRD 835M Ft folyt be a kasszába, ennyiből gazdálkodhatott. A városnak hitele nincs, likviditási problémája nem volt, és december 31-én 177 M Ft volt a bankszámláján. A város bevételben, az országban egyedül álló módon a helyi adó 35%-ot képvisel, ami 2010-ben 3,498 Mrd Ft volt. A bevétel nagy része a Komáromi Ipari Parktól származott, ezt egészítette ki a helyi vállalkozók adói, az idegenforgalmi adók, és egyéb bevételek. Ez az összeg fordítható arra, amit a város fejlesztésekre fordíthat.

Komárom céljai:

A polgármester úr elmondta, hogy Komáromban a célok a munkahelyek, a biztonság, és a közös döntések köré fognak szerveződni.

A munkahelyeknél fontos az Ipari Parkban a helyi lakosok foglalkoztatása. Ezt a munkaerő közvetítő cégekkel való együtt működés során lehetne kivitelezni. Fontos a kis és középvállalkozások erősítése, mert számos munkalehetőséget tudnának biztosítani. Fontos célja a városnak egy 4 csillagos gyógyszálló megépítése, ami az idegenforgalmi vonzerő mellett, 200-250 új munkahelyet, a beszállítókkal együtt közel 400 főnek biztosítana munkát. A projekt 1,5-2 Mrd Ft-ból megvalósulhatna.

A biztonságnál a szociális biztonság és a közbiztonság céljait kell külön csoportosítani. A szociális biztonság legfontosabb eleme bérlakások építése a városban. Jelenleg 216 bérlakás működik, ami közel sem elégséges. Az idei évben a bérlakás megoldására egy átfogó koncepciót akarnak kialakítani, hogy a nehéz helyzeten lévő családok igényelhetnének rászorultság alapján. Tavaly az 1M Ft-os első lakás támogatást 29-en vették igánybe.

A közbiztonság fejlesztésére a város hamarosan aláír egy szerződést a Komáromi Rendörkapitánysággal, amiben plusz forrásokat juttat, hogy javuljon a közbiztonság. Jelenleg 80 rendőr jut a Komáromhoz tartozó 55.000 fős térségre. A közterület felügyeletet is átszervezik, aminek keretében 24 órás szolgálatot fognak teljesíteni a hét minden napján.

Közös döntések:

A korábbi gyakorlattal ellentétben a képviselők, alpolgármesterek, és polgármester úr nem fogadó napokat tart, hanem telefonon történő egyeztetés során a megbeszélt időpotokban fogadja a lakosságot a polgármesteri hivatalban. Tovább folytatják majd a lakossági közmeghallgatásokat is, hiszen rengeteg érdeklődő volt a városrészekben. Az ügyekben a döntéseket az arra illetékes szakmai kollégiumok fogják előkészíteni a képviselők részére, hogy szakmai tudás alapján dolgozzák ki a legjobb megoldásokat, projekteket.

A lakosság mondta:

A legnagyobb kritikát az ősszel elkezdődő Jókai és Szabadság tér felújítási munkálatai kapták. Elhibázott döntésnek tartották, hogy “felszántották” tél előtt a várost, hiszen tudni lehetett, hogy télen a munkálatokat nem tudják csinálni. Ez sok esetben nem csak esztétikai kellemetlenséget okozott, hanem az érintett üzlettulajdonosokat komoly veszélybe sodorta, hiszen nem lehet megközelíteni a vállalkozásaikat, így komoly jövedelem kiesés jeletkezett náluk.

A város tisztántartásáról, szemetes gyűjtőedények kihelyezéséről, a játszóterek megóvásáról érkezett több javaslat amit a testületi üléseken fognak megtárgyalni a képviselők.

Fontos észrevételt tettek a biztonságos közlekedés érdekében, hogy azoknál az útkereszteződéseknél ahol nem lehet kilátni sövény, vagy más növényzet miatt, ott az illetékeseket megkérik, hogy távolítság el, vagy vágják vissza a növényzetet…

A szerdai fórum este 8-ig tartott, és rengeteg kérdés elhangzott. Reméljük a tavaszi gyűlésre sokmindenre válaszokat kaphatunk, és a nagyberuházások is elkészülnek, hogy a Komáromi Napokra egy szép belváros fogadhassa a látogatókat.

Az mindenképp örvendetes tény, hogy a lakosság aktívan részt kíván venni a közös munkákban, és hogy az új város vezetésnek vannak konkrét elképzelései Komárom jövőjéről!

(Laca)