A kormányfőn kívül már többen is jelezték, hogy a megkapott szavazólapok száma nem megfelelő. A törvény szerint minden választó 18 darab szavazólapot kap amelyek közül egyet borítékba tesz és bedobja az urnába. Én is elmentem választani. Kisebb nehézségek árán, de megtaláltam a választóhelyiséget, miután a folyosón egymás után található termek számozása még véletlenül sem követte a matematikai számsort. A 14-es után a 13-as következett majd a 15-ös. A belépést követően a táblához vezetett egy úriember aki felhívta a figyelmemet arra, hogy a táblára felragasztott listán szereplő személyek visszaléptek, tehát rájuk ne szavazzak. Nem számoltam meg , de ránézésre vagy száz név volt felsorolva. Ki az aki ezt megjegyzi? Megkaptam a köteg szavazólapomat és a borítékot. Bevonultam a szavazófülkébe és és a csomagból egy lapot a borítékba tettem. Tudtam, hogy többek nem ragadó borítékot kaptak, ezért a sajátomat alaposan szemügyre vettem. Az enyém ragadt! A maradék szavazólapjaimmal a boríték urnába dobása után távoztam. Szüleimhez mentem, hogy elvigyem őket is választani. A maradék lapokkal a kezemben toppantam be a lakásba. Első kérdés az volt, hogy :”neked megvolt az összes lapod? “. Csak ekkor nézzem meg a kezemben lévő csomagot és azonnal feltűnt, hogy a lapok száma nem lehet annyi mint amennyit elhoztam a szavazóhelyiségből. Ezzel kapcsolatban felmerül bennem, hogy hány ember kapott még több, vagy kevesebb szavazólapot? Hány ember borítékja nem ragad ? A választók nagyrésze nem számolja át a szavazólapokat, csak azt az egyet keresi amelyikre szüksége van.  A blogbejegyzés időpontjában még folynak a választások. Miután én megtaláltam az egyetlen magyar párt szavazólapját és be is dobtam azt így nem megyek vissza és nem teszek panaszt. De sajnos ez nem egyedi eset.


Ha már választás, eszembe jutott még pár dolog.  Az első ilyen dolog az anonimitás ! A 18 szavazólapból ugye egyet tesz mindenki borítékba, a többit vagy a helyiségben elhelyezett szemétgyűjtőbe dobja vagy magával viszi. Amennyiben a szemetest választja, akkor azt kockáztatja, hogy bárki megnézheti, melyik lap hiányzik az utoljára bedobott kötegből.  Miután ezt a szemétgyűjtőt a Rozmaring utcai iskolában a választóhelyiség ajtajának kitámasztására használták, így bárki hozzáférhetett azok tartalmához. A másik eset a szavazólapok elvitele. Mindenkinek jogában áll hazavinni a fel nem használt szavazólapokat. Ez remek lehetőség a voksok megvásárlására. A maradék lapok átadásával egyértelműen bizonyítható, hogy kire adtam le a voksomat. Hírek szerint több helyen 5 Eurot fizettek egy-egy jól leadott voksért. Adatvédelmi okokból mindenképpen változtatni kellene ezen a módszeren.  Van még egy nagy hiányossága a Szlovák választási rendszernek. A szavazatok leadása előtt a választót. a szavazói névjegyzékből karikázással húzzák ki. Magyarul ez azt jelenti, hogy nincs mód arra, hogy utólag a választó bizonyítani tudja, hogy ő még nem szavazott. Ha bekarikázták a neved, akkor szavaztál. Ez visszaélésekre ad lehetőséget. Sokkal jobb megoldás volna, ha a választó aláírásával igazolná a szavazólapok átvételét.


4 hozzaszolas a “Választottam !” bejegyzeshez

  1. Igen, szomorú dolog; bár azért ez a bizonyítós kicsit csúszik; mi van akkor, ha valamelyik szemfüles polgár nem ad le szavazatot, elhozza mindet, és többször adja el a szavazatát, úgy hogy mindig kiveszi azt az egyet amelyiket éppen kell?

  2. Viktor, amíg a szavazatvásárlás a pártok érdeke, addig nem fognak ezen változtatni, SAJNOS
    Magyarországon csak előre kiosztott élelmiszercsomagokkal és némi készpénzzel ösztönzik a választókat és nem igazán van lehetőség a konkrét voks leadásának bizonyítására. Szlovákiában ezt megoldották. Nem kell előre fizetni látatlanban, csak ha átadod a maradék szavazólapjaidat. Tiszta üzlet. Elég csak a felvidéki sajtót figyelned. a választások még folynak, de már több helyről jeleznek voksvásárlást.

  3. Úristen, nem hittem, hogy ilyen választási módszer is létezhet Európában. Sürgős változások kellenek, ezek szerint, nem csak a külpolitika terén…

Comments are closed.