A Komáromi napok rendezvénysorozat egyik hagyományos eseménye a Komárom két része közt lebonyolított utcai futóverseny.  Sajnálatos módon ezt a rendezvényt pár éve lefokozták nemzetköziből városi futássá.

Kapcsolódva Laca tegnapi bejegyzéséhez és támogatandó a sportot én is írnék pár sort, igaz kicsit más szemszögből. Már több évtizede várom én is, mint sokan mások a Komáromi napokat. Szeretem a nyüzsgő városot az érdekes és izgalmas rendezvényeket. Én nem vagyok sportrajongó, de nem szeretném mások sport iránti lelkesedését lehangolni, gátolni. hangsúlyozom jó és pozitív dolog a sport  a testmozgás. Biztosan sok látogatót vonz városunkba ez a rendezvény. Ami számomra és rajtam kívül több száz, ha nem több ezer komárominak gondot okoz az a futás időpontja. A rajt minden évben szombaton 12 órakor van. Mi ezzel a gond? A boltok 90%-a éppen délben  zár be. Ebben az időpontban tömegesen indulnak haza  az emberek a bevásárlásból és a bolti dolgozók a munkából. A futás miatt épp ebben az időpontban szinte hermetikusan lezárják a város bevásárló utcáinak környékét, ezzel gyakran lehetetlenné téve a hazajutást. Még mielőtt valaki a szervezők közül azt mondaná, hogy erről mindenki tudott és biztosítanak kerülőutat elmondom, hogy ez távolról sincs így. Igen ezen a napon sokan úgy szervezik meg az életüket, hogy ne autóval menjenek dolgozni,de itt jön a következő gond. Az úttesten a kijelölt gyalogátkelőhelyen még gyalogosan sem enged átkelni a biztosítás céljára kiállított rendőr. Ezt azért már túlzásnak tartom! Több alkalommal előfordult, hogy futónak még nyomát sem látta a környéken senki, de a biztosítást végzők nem engedték gyalogosan átkelni a hazafelé tartót. Tudom, hogy vannak olyan események amelyeknél a törvény lehetővé teszi a szabad mozgás korlátozását, de ez szerintem nem az. Tavaly például a Bem József utcában a Feszty iskola előtt tartottak fel egy családot akik a mellékutcáig (Jedlik Ányos u.) kocsival mentek, majd azt lezárva szerettek volna átkelni az ÜRES,KIHALT utcán a szemközti Csillag ltp-i lakásukba. Hangsúlyozom, az utca üres volt. Még szurkolók sem álltak az út mellet.

De ne csak a gondokról írjak én tudom a megoldást is. Nem egy világrengető dolog. Elég volna az indulást eltolni két órával. Ezalatt az idő alatt mindenki nyugodtan hazaér. Tehát Kedves képviselőink Északon és Délen, üljenek le és próbálják meg a futást délután két órára áttenni. Aki futni szeretne az fusson. Aki szurkolni szeretne, az szurkoljon. Aki viszont csak élni szeretné hétköznapi életét és végezni munkáját azt ne akadályozzák meg ebben.  Köszönöm!

Bejegyzésem megjelent a Komáromportálon is.

Egy hozzaszolas a “A Futóverseny” bejegyzeshez

  1. Visszajelzés: Futóhétvége- meghívó

Comments are closed.