FELVIDÉK, én így szeretlek!


Gerojnak köszönhetően, jutott el hozzám ez a video. Mivel több komáromi utalás is van benne ezért fontosnak tartom, hogy ti is megismerjétek. Számomra a palócságán kívül a hétköznapi nyelvezete tetszik. Apróságok amelyek összefognak minket. Szerintem népszerű lesz a video a diákok közt föleg  a már említett palócsága miatt. Kedvencem a NAGYKOFI . Bizony ez az az ital amelyet Magyarországon bizony nagyon nehéz elterjeszteni. Vannak kivételek, de azok bizony csak a szabályt erősítik.  Egy kanadai sörreklám talán felébreszti a felvidéki közösséget?! Abraka, ebben nincs benne a kezed? Biztosan jól jön neked!

Tetszik a kezdeményezés és szívesen látnék egy komáromi videót is!  Nekünk is van bőven mire büszkének lennünk! A klipről bővebben a Bummon olvashatsz. Az említett hírportálon megjelentek a kritikusabb hangok is. Igen , én is tudom hogy a felvidéken nem csak palócok élnek és sokan soha sem szurkolnának egy szlovák csapatnak és semmi körülmények közt nem énekelnék el a szlovák himnuszt, de most a kezdeményezést kell értékelni. Végre elkezdődött valami. Egy összefogás. Talán lesz saját márkánk is. Talán egyszer a felvidéki is olyan termékeket vásárol majd amelyek dobozán szerepel hogy a Felvidéken készült. Minden kezdet nehéz. Kitartás! Épp tegnap jelentették be a székelyek, hogy minden önkormányzatra kifüggesztik majd a Székely zászlót.

Komárom, én így szeretlek!

A videó közvetlenül mp4 formátumban letölthető itt : felvidék

19 hozzaszolas a “FELVIDÉK, én így szeretlek!” bejegyzeshez

  1. komarom igen egy revkomarom nevu telepules valahol a mai csillag eros kornyeken alt de valamikor a torokhaboruk alatt semmisult meg!!!

  2. Abraka- A Komárom név egy nemzetközi megállapodás következtében került a trianoni döntés után Magyarországra. Amennyiben Ésszak és Dél-Komáromról beszélünk úgy azzal egyértelművé tehetjük, hogy a város melyik részéről is beszélünk. Erre pillanatnyilag szükség van. Nemrég javasoltam, hogy az utcaneveket közösen kéne elosztani. El kéne fogadni azt az elvet, hogy nem lehetnek azonos utcanevek a két városrészben.

  3. Végre sikerült megnéznem a filmet.Nekem nagyon tetszik.
    Fontos végre ráébreszteni az itt élő magyarokat, hogy nincs semmi szégyellni való abban, hogy ő kisebbség, hanem igenis büszkének kell lennie arra aki.
    Az a szó is, hogy kisebbség alapból egy lealacsonyító szó.Mert oké, hogy kevesebben vagyunk számban, de akaratlanul is azt sugallja mindenkinek, hogy kevesebbek is mint a többségi lakosság.Pedig ugye, ha belegondolunk sokkal többek vagyunk.Két nyelv, két kultúra – ahány nyelvet beszélsz,annyi embert érsz.. Mi alapból megkaptuk a kétnyelvűség lehetőségét, ami sokaknak meg sem adatik.

    Amúgy ti tudtok egy jobb megfogalmazást arra, hogy kisebbség?

  4. tudod ezzel az a baj, ha olyan polgármesterünk van aki saját városának a történelmét nem ismeri és mindenben az idegenek akar megfelelni, hát ilyen nem lehet lokálpatrióta és hű szolgája városának. Basti nem is komáromi, mert Vágselyén született, akárcsak Marek. Az 1989-es változások óta még Komáromnak nem volt egy lokálpatrióta polgármestere.

  5. abraka a revkomarom elnevezes nalam is kiveri a biztositekot!!! a tortenelmi nev komarom!!! a deli varosresz csak trianon utan lett komarom azelot ujszony es kesobb a varos reszekent komarom ujvaros!!! ami elkepeszto hogy magyarorszagon a diakok nagyon nagy resze (es meg a del-komaromiak is!!!) peldaul a szabadsagharcban vagy a torokhaborukban hiresse valt komaromot a mai magyarorszagi varosresszel kapcsoljak ossze pedig az akkor meg nem volt resze komaromnak!!! es ami szomoru hogy a varosvezetesunk is akinek illene buszke lenni a varosra es tortenelemre hasznalja ezt a nevet sot a polgarmesterunk annak idejen a nemzeti vagtan revkomarom tablaval menetelt a megkezdesnel!!!

  6. A Honföld nevet nem én találtam ki, most nem védekezésként írom, csak nekem is megtetszett. Honföld a trianomi magyartöbbségű területekre vonatkozik, mert Felvidék az eléggé zavaros kifejezés. Jelentette már a szlovákok lakta területeket, trianon után megint más értelmezést kapott, manapság meg mai Szlovákia területeire kezdjük almalmazni, Duray meg azt mondta ott van Felvidék, ahol magyar többség van. Mikor Honföldet emlegetek, az a magyarok 1920-as életterét jelenti ahol akkor 90% magyar többség volt. Ez nem irritálhatja a szlovákokat sem és pontosan behatárol egy életteret. Tudod ez is olyan dolog, amit nem ismerünk, vagy elvetjük, vagy idegennek tünik. Persze ez csak saját nézet, lehet hogy nincs igazam és a felvidék a jobb, ismertebb. Ez olyan mikor azt hallom, hogy Révkomárom, minden szőrszálam feláll, mert ez is egy kitalálmány és manapság már annyian használják, hogy Komárom név, teljesen eltörpül mellette, pedig ha már akkor vagy Öregkomáromot, Észak-Komáromot, vagy történelmi Komáromot kéne mondani.

  7. szlotaek milyen frakcioban vannak??? azert erdekes lenne ha egy nemzeti frakcioban eggyutt lennenek szlotaek es a jobbik!!!

  8. komarom a fico biztos nem mar csak azert mert o az europai szoci partban van!!! de a meciar ha jol tudom a neppart tagja!!!

  9. Nekem is nagyon tetszik. Azért tettem fel.
    Legutóbb egy Erdélyt népszerűsítő kampányról olvastam. Itt a Felvidéken még nem volt ilyen kezdeményezés. Örülnék ha lenne folytatása.

  10. Nincs benne a kezem, de igen Komáromnak is jól jönne. Ha megnézed az egy hónap előtti bummos bejegyzéseimet, már írtam, nekünk szintén kéne egy speciális honlap, ahol a várost kéne propagálni. Egy ilyen filmecske sokat segítene nekünk is, pl a Klapka indulóra, van miért büszkének lenni, minden komárominak, rengeteg ismert személyisége van városunknak.
    Részlet:
    A bűn nélküli büntetés városa

    Trianon miatt beállott,
    bűn nélküli büntetésként
    felnyársaltak, megmásítottak,
    új kormányok, új hatalmak
    ezeréves jólétedet, kútba dobták,
    semmissé nyilvánították,
    ellened az ököljogot érvényesítették,
    azzal a várossal szemben,
    amely ezer éven át Csallóköz és Felföld,
    nyüzsgő gazdasági és politikai életének
    otthonadója, régiódnak irányító motorja, …volt.

    ….

    Te Kollonich, Jókai, Lehár szülővárosa,
    ahol Klapka generálisunk ágyúi dörögtek,
    rövid kardod, toldd meg egy lépéssel,
    egynek, eggyé kell válnod, most itt és azonnal,
    hogy többé téged a sötétség szét ne választhasson.

    Járt utat a járatlanért el ne hagyj!

    Kettőből így Egy legyen, a Harmadik élhessen,
    megszünjön a széttörtségünk, mert csak a
    bukásunk és újrakezdésünk képes újra Egy-esülni,
    így hát zörögjön a haraszt, s fújja a szél,
    nem meghunyászkodva,
    …. viharként fújja az igaz szót,
    Magyarok Egy-esülni, most és azonnal!!!

    Apa, fiú ; Duna és a Vág vízmosta partján
    a szégyenes bosszúságtól megkeseredett
    szívvel Esküszünk, hogy gazdag multunk után,
    a szebb jövőnkért,
    itt és most mindent megteszünk.
    Hazám, Honföldöm ha tőlem azt kéred, hogy
    ezért tiszta szívből “harcoljak”, ám legyen
    de ha erőm vizzé válik, megbotlok,
    s égi és földi hatalmak ellenem esküsznek,
    akkor bírám városom, Komárom egyedül,
    csak egyedül te, … te lehetsz, legyél.

    Őszintén, és büszkén állok itélőszéked elé
    hol rossz döntéseimért bizonyára elmarasztalsz,
    ava dicséred a jót, mit cselekedtem
    érted, nyiltan, és jóakarattal.
    Tetteim a te nagyságodat öregbítik,
    legyek akár orvos, tanár, vagy betűvető író,
    és ahogy mi is, a többség téged tisztelünk
    napjainkért a jelenben, s jövőnkért majd holnap.
    Vérbe folytott, tűzben izzó fájdalmas történelmed
    hű és valós bizonyítéka dicső tetteidnek,
    téged kit sem török, sem osztrák
    térgyre soha, de soha nem kényszerített,
    .meghajlok előtted, vérző szived előtt,
    és emlékezem a bőség hívószavára,
    .sátoros ünnepeidre, nagyságodra.
    Büszke vagyok, hogy e város polgáraként
    itt élek, és itt alkotok,
    értékrendedet elfogadva,
    a rám kiszabott útadon
    szépen és céltudatosan tovább haladok.
    Céljaim őszinték és tiszták,
    ahogy most is és mindig,
    városom néma mesterem
    mindent érted, csakis érted teszek,
    . családodért, az itt nemzett gyermekeidért,
    Komáromért, Közaranyomért,
    az egy szív dobogtatta csonka hazámért, Honföldért.
    …erre Esküszünk.
    (2006)

Comments are closed.