A Komáromban közlekedők fele nem lát jól !


Júniusban Komáromban járt „A Nagy Látásteszt” szűrőbusza. A karitatív kezdeményezés célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a rendszeres látásellenőrzés jelentőségére. A szakemberek megállapították, hogy a legtöbb résztvevő látása további vizsgálatra, korrekcióra szorul.

A Komáromban megrendezett “Nagy Látásteszt”-en részt vettek  51%-a volt nő, 49%-a férfi. Elmondhatjuk, hogy Komáromban a férfiak és a nők az országos átlagtól eltérően egyformán fontosnak tartják a látásellenőrzést, egyaránt érdeklődtek a szűrés iránt.

Az átlagéletkor Komáromban 47,3 év volt, ami a szakemberek várakozásainak megfelelő, hiszen az országos felmérés szerint is a szűrésen részt vettek átlagéletkora 49 év.

A megvizsgáltak 28%-a ül monitor előtt több, mint napi 4 órát, ami 9%-kal több, mint az országos adat, amely 19%. A Komáromban tesztet elvégző szemüvegesek közül 77%-nak szüksége van további vizsgálatra! Ez 7%-kal magasabb, mint az országos átlag.

Az érdeklődők 73%-a rendelkezik jogosítvánnyal, mely adat magasabb, mint az országos szűrések alkalmával tapasztaltak (55%), és 56%-nak van szüksége további szemvizsgálatokra (országos átlag: 65%). Ez az 56% nagyon magas szám, hiszen gyakorlatilag azt jelzi, hogy a komáromi, jogosítvánnyal rendelkezők fele nem lát élesen a volán mögött!

Megdöbbentő tény, hogy a szűrésen résztvevők 77%-a esetében szükséges további látásellenőrzés, ami magasabb arány, mint az országos felmérésen tapasztaltak (70%). A szakemberek arra bíztatják a komáromiakat, hogy látogassák sűrűbben a szűréseket és ellenőriztessék ennél sokkal gyakrabban látásukat, mert biztonságosabbak lesznek az utak és jobb lesz a látásuk.