Ma hajnaltól lépett hatályba Szlovákiában az egyéb nemzetek részeiként  élők anyanyelvhasználatát szabályozó törvény. A hosszú vita és az elnöki vétó után, mégha nem is a legjobb változattal, de mégis egy apró lépéssel előbbre jutottunk. Az ország történetében ez az első olyan szabályozás, amely nem megengedő módon, hanem határozottan utasítva követeli meg egyes régiókban az ország területén őshonos nemzetek nyelvének használatát. A jogszabály egy éves felkészülési időszakot engedélyez az állami hivataloknak a szükséges – esetünkben magyar nyelvű- feliratok és űrlapok legyártására. A törvény az államigazgatáson kívül a vállalkozások életére is hatással lesz hiszen 50€ -tól 2500€-ig rendeli büntetni az egészség az élet védelmére és a balesetek elkerülésére  figyelmeztető többnyelvű  feliratok hiányát!  Ez utóbbit azért emelném ki, mert a kereskedelemben kötelező figyelmeztető feliratokat -az én értelmezésem szerint – kötelező magyarul is feltüntetni. Itt a dohányzás tilalmára, az alkohol árusításának korlátaira figyelmeztető feliratokra gondolok. Ezeket minden boltban, vendéglőben megtaláljuk.

Az új szabályozásnak van még egy buktatója. Több helyen úgy fogalmaz, hogy a hivatal a magyar nyelvű beadványra köteles magyar nyelven válaszolni.  Nekünk kell vállalni önmagunkat  és anyanyelvünkön fordulni beadványainkkal, kérelmeinkkel a hatóságok felé.

A törvény szövege

Egy hozzaszolas a “Használd anyanyelved!” bejegyzeshez

  1. Az alkoholista slopa papa gyu”jti az aláírást arra,hogy csak slopákul kotyoghassanak a hivatalokban,miko”zben dull azz anarchia,káosz,nincstelenség és kilátástalanság!Ember embernek farkasa .A legkonstruktívabb destrukcio,maga ez a zsarnok kapitalizmus amelyik a vesztébe rohan s magával rántá mindazokat kik e mocsok szekerét tolák!Ko”zel az ido” amikor szembe találkozunk o”nmagunk romlott,Teremto”-természetto”L eltávolodott, részével!

Comments are closed.