A Kossuth téri körforgalom átadása után, már jeleztem egy anomáliát, vagy inkább az egész rendszerekben való gondolkodás hiányát. A meglévő főútvonal átépítését követően a buszmegállóról teljesen megfeledkezhetett tervező, megrendelő a kivitelező de még a közlekedésrendészet is amikor annak forgalom alá helyezését engedélyezte. A problémát az jelenti, hogy a meglévő megálló környezete teljesen megváltozott anélkül, hogy magát a megállót a terv részeként kezelve szintén megváltoztatták volna. Az új út középszigettel elválasztott osztott pályás  úttá alakult át egy egyenesen a körforgalomba és egy jobbra kanyarodó egérúttal.  Az említett buszmegállónak nem alakítottak ki megállóöblöt, ahogy ez elvárható lett volna. A megállóba érkező autóbusz a teljes kanyarodó sávot elfoglalja amíg a megállóban áll, ezzel feltartva a kanyarodni szándékozó járműveket. Ez torlódáshoz vezet. A megállóban álló autóbusz nem kerülhető ki balról mert a megálló vonalában már folyamatos vonal választja el egymástól a forgalmi sávokat. Jobb megoldás híján a gépjárművezetők türelmesen megvárják az autóbusz indulását. Ekkor jön a meglepetés! Az autóbusz (2,3), menetrendjének megfelelően szinte “derékszögben” a záróvonalon keresztül besorol a belső sávba és elindul a körforgalom felé. Itt azon kívül, hogy a busz (2,3) torlódást okoz majd átlépi a záróvonalat, az is gondot okoz, hogy a szabályosan, egyenesen haladók nem akarják a buszt beengedni, ezzel tovább fokozva a torlódást.

Mi lehet a megoldás?  Mivel a megálló közel van a kereszteződéshez a megállóöböl megépítése sem jelentene megoldást. A megálló délebbre helyezése értelmetlen volna, hiszen ezt a megállót a Kossuth térre igyekvők használják. Miután az új kereszteződés miatt a zebrák is áthelyezésre kerültek, javasolnám a megálló áthelyezését a Kórházhoz. Itt kialakítható megállóöböl. A Lidl és a Billa közt van zebra és az új megálló nem kerülne a Kossuth tértől sem távolabb.

[nggallery id=50]

11 hozzaszolas a “Megálló és a KRESZ” bejegyzeshez

  1. A buszmegállojancsit fel kell o”lto”ztetni polcos zakoba s fehér szakács sapkába,hátha a forgalom rendezodik?!Cirok-metodusok majd irányítják pishonba!

  2. Slimson, állítólag nem olyan egyszerű az SAD autóbuszait bevinni a belvárosba. Nekem ezt mondták!
    Euronics- a Billa és a sarki toronyház közé építi áruházát. Nem új betelepülő vállalkozásról van szó. Úgy tudom a Seko Shop költözteti egy helyre a Jókai utcai üzleteit.

  3. A kórháznál tényleg lehetne egy megálló. Ez jó ötlet. Bár nem ide tartozik,azért megjegyezném,hogy mióta a Paksi buszok nem járnak, lehet gyalogolni a belvárosba. A baj az,hogy azokat akik faluról utaznak be a járási székhelyre, szintén semmibe veszik.

  4. András a Kórház előtti megálló (2. viszonylat) már több évtizedes igény. A 80-as években Zebra hiányában ezt elvetették. Azóta változott a helyzet. Már a 2-es busz sem 15 percenként közlekedik mint anno, viszont frekventáltabb lett a környék. Ott a Kórház, a Színház a Billa a Lidl és hamarosan az Euronics is el kezdi építeni áruházát. Ez a helyszín, véleményem szerint indokoltabb megálló kijelölésére, mint a Kertész utcai.

  5. Amúgy ez a buszmegálló áthelyezés a Kórházhoz, nem egy életképtelen ötlet. Kissebb átalakítással a hely adott, és sajnos a kórház amúgyis úticélja rengeteg embernek. Én támogatom az ötletet.

  6. Hát ez tény, de nem szeretnék kombinálni. Örülök neki, hogy kivágták a tujákat, főleg, hogy itt az András-napi vásár, megnövekedett gyalogosforgalommal. Ez a buszmegállós kérdés meg augusztus óta lóg még a levegőben. Nálam az verte ki a biztosítékot amikor a beláthatósági paraméterek jelentek meg egy szoborral kapcsolatban. Közben meg tényleg vannak súlyos forgalomtechnikai hiányosságok. Elvileg a mértan szerint a kör a legtökéletesebb forma. Nem sikerült megtervezni 🙂 Alakulni fog ez még, én hiszek benne.

  7. Ezt már én is felvetettem itt nálatok. Viszont kivágták a tujákat egyik-napról a másikra a Kórház oldalán, ami akadályozta a kilátást, illetve autósok részéről a belátást a kanyarban a gyalogosátkelőhelynél, amit szintén írtam. Azért csak halad minden a maga útján, és szerintem ebben nem kis szerepetek volt. Köszönöm.

Comments are closed.