A párbeszédek hava


Aki rendszeresen látogatja a közösségi oldalakat az tudja, hogy mennyire heves választási viták zajlanak ott. Örülök, hogy van egy fórum amelyen mindenki elmondhatja véleményét és annak még jobban, hogy pár képviselő-jelölt él is ezzel az interaktív lehetőséggel. Amit sajnálok, az még mindig a konstruktív és előremutató vita. Nem a sárdobálás, amely egyes politikusokat erősen jellemez a kampányban. Aki tesz egy sétát a városban az láthatja,hogy itt valójában nem programok és politikai nézetek háborúja folyik, hanem  befektetői csoportok harcolnak egymással. Ez lényegében nem is volna baj, ha ezt nyíltan  tennék és konkrét vágyaikat, terveiket az asztalra letéve támogatnák saját polgármester-jelöltjüket. Döntsenek a választók arról, hogy egy újabb irodaházat , szállodát, bevásárlóközpontot vagy épp benzinkutat szeretnének. Miért nem játszhatunk nyílt lapokkal?

A három polgármester-jelöltből ketten a nyilvánosság felé deklaráltan párbeszéd pártiak. Ez helyes! Miért nem ülnek le közösen egy asztalhoz és miért nem konfrontálják programjukat? Miért nem beszélnek konkrét eredményekről és konkrét tervekről?  Értetlenül állok azelőtt, hogy a testületben eddig egymás mellett ülő párttársak, akik közös felelősséggel tartoznak a város eddigi fejlődéséért  miért mutogatnak egymásra?? Ők tudják a legjobban, hogy közösen K….k el, idézve a bölcs vezért. A város lakossága  három év alatt  2000 fővel fogyatkozott meg! Ez tény! Nem hittem volna hogy valaha is dicsérni fogom Gyurcsányt, de ő legalább kiállt és elmondta  hogy barátaim ezt bizony…

Mivel ennyire népszerű a két nagy rivális szóhasználatában a PÁRBESZÉD kifejezés, javasolom, hogy üljenek le és vagy nyilvános fórumon mutassák be elképzeléseiket és válaszoljanak egymás kérdéseire. Komárom rendelkezik saját televízióval is, amely helyt adhatna egy ilyen vitának. Természetesen szükség volna egy független műsorvezetőre, akit talán egy távolabbi és a helyiekkel kapcsolatot fenn nem tartó településről kéne meghívni. Véleményem szerint a választók többsége kíváncsi egy ilyen vitára. Köztudott, hogy saját szervezett hallgatóságában minden politikus népszerű.  Aki csak saját embereivel bástyázza körül magát az bizony elszakad a valóságtól. Tehát Tisztelt Bastrnák, Stubendek és Marek úr, még van elég időnk egy ilyen ilyen vitaestet megszervezni csak Önökön múlik, hogy kimernek-e állni egymás elé is, vagy csak egymás háta mögött beszélnek Párbeszédről. Én egy egyszerű, külsőségektől mentes Baráti beszélgetésre gondolok. Ismerik egymást, hiszen már hosszú ideje ülnek egymás mellett a városházán. Ami a lazaságot illeti, örömmel fogadnám azt is ha mindenki a saját anyanyelvén mutatná be programját és kérdezne pillanatnyi versenytársától. Nem kell  felesleges jópofáskodással- Basti esetén erőltetni a szlovákot, Marek esetében erőltetni a magyart- pontokat gyűjteni.  Önök a komáromiakat szeretnék képviselni. A történelem úgy alakította sorsunkat, hogy minden KOMÁROMI aki akarja az megérti a másikat. Nincs szükség tolmácsolásra. Aki meg nem őshonos komáromi?  Azt úgysem érdekli a város sorsa. Komárom legyen végre a KOMÁROMIAKÉ ! Ne mindig másnak akarjunk megfelelni. Más nem ért meg minket…

7 hozzaszolas a “A párbeszédek hava” bejegyzeshez

  1. Kedves kandika

    én csak azt szerettem volna Önnel érzékeltetni, hogy az őshonos lakosságnak is megvannak az írott és íratlan jogai és minden betelepültnek ezt tiszteletben kéne tartania. Úgy ahogyan senki sem szereti, ha saját életterének a működési elveibe bárki is beleavatkozzon, ha már része se akar lenni, akkor először azt el kall fogadni, majd segítenie kell a hely a közösség alapsarktételeire építkezve formálni javítani. Ez nem csak jog, hanem kötelesség is, ebben egyetértünk, ez Önnek is a joga, formálni a már elfogadottat, de nem új és nem értelmezhető játékszabályokkal, a régieket felülírva, nem figyelembevéve, rákényszeríteni az őslakosságra. Ezt sehol a világon nem tűrik el, ez is csak nálunk lehet. Pl. ha valaki mondjuk Zsolnára, Rómába, vagy Dél-Tirolba telepedne le először az őslakosok értékrendjével kell azonosulnia, majd azt elfogadva a saját kis környezében segédkezni, ez a maga, maguk szerepe. Ha én is elköltöznék mondjuk Pozsonyba, ha tetszik, ha nem először be kell isleszkednem, elfogadnom az ottlévők játékszabályait, ez olyan mint egy cégben, mindenki új aki mások után jön oda, majd lépésről lépésre beilleszkedik és csak utánna formálhatja a környezetét.
    Komárom esetében ez pont fordítva van, mindenki hangoztatja, hogy segíteni akar, de egy alapvető szabályt nem vesznek figyelembe, hogy megkérdeznék az őshonos lakosságot ők mit is akarnak.
    Pl. hogyan akarnak élni, a már rég idetelepült szlovákokkal, hogyan képzelik el a város jövőjét és mit kellene tenni, hogy a város érdeke felülírjon mindenféle politikai érdekeket.
    Hogy ez nem valósítható meg?
    Dehogynem csak akarni kell, rengeteg apró odafigyeléssel, cselekedettel megvalósítható, de itt már nem magyarrol, vagy szlovákról kéne beszélni, közös együttélésről és közös célokról. Lehet csak akarni kell, nekem erre rengeteg elképzelésem volt, sajnos nem tudom megvalósítani, meg a betelepültek logikája más (tisztelet a kivételnek) nem a város érdeke, egységes gondolkodás a cél, hanem a város kizsigerelése. sajnos sokan a tősgyökeres komáromiakból még segítenek is nekik. Ezen kéne változtatni, papírra kéne vetni, mit is akarnak a öregkomáromiak, majd erre építkezve és olyan város és polgárérdekű stratégiát kellene kialakítani, amiben mindenki megtalálhatná a saját szerepkörét, legyen az magyar, szlovák, vagy régóta itt élő, vagy nem régen ide költözött. A város javaiból a város érdekében egyformán jogosult mindenki, de ez csak akkor fog működni, ha nem a természet ellen, hanem a közös érdekek mesgyéjén fogunk tevékenykedni. Ameddig ez nem lesz így addig, csak basti, stubi és marek pártiak lesznek, )regkomárom meg pusztulni fog, a többség meg hallgatni fog tehetetlenül és érthetetlenül.

  2. Kedves János nem fogom erőltetni a párbeszédet,mert itt már el van döntve,hogy minden csak “fekete” meg “fehér”….De elárulom,az emberek nem ilyenek és rám ne akarjon erőltetni senki olyan álláspontot,amit nem is képviselek!!!!

  3. János a hídban épp ez a legfőbb problémám. A bevándorlok szokásait akarja ráerőltetni az őshonos lakosságra. Az első pár mondat után kiderül, ki is az ŐSHONOS komáromi és ez sajnos a Duna mindkét partján így van.

    Az őshonos komáromi délen sem fogja “leszlovákazni” az északit mert az ő nagy illetve dédszülei innen települtek – önként, vagy erőszakkal-délre és ezzel tisztában van.

  4. Tudja Öregkomárom esetében az őshonosok és a betelepültek értékrendjével van baj. Maga hozzászólása ezt igazolja. Azon gondolkozzon el, mi választja el a basti féle komáromit, a stubi félétől és a marekféléktől. Pedig lehetne egy közös nevező, de magukat betelepülteket csak egy érdekel Öregkomárom szétrancsírozása, mert ha ismernék történelmét, szokásait, hagyományait, akkor nem sértődne meg, nem állítana olyan dolgokat, amiket ide leírt és megértené azt, amit mondani szerettem volna. Mert azért ne a ház tudalajdonosától követelje meg a szokások betartatását, hanem azokat elfogadni szokás és továbbfeljeszteni, én ezt akartam mondani, de nem értette meg. Nem baj nincs egyedül, sajnos túl sokan vannak és ebben nincs különbség szlovák és magyar újtelepes között. Ne stílusommal foglalkozzon, hanem azzal mit is akartam mondani.

  5. Elnézést,de egyáltalán nem sértődtem meg…ugyanis nem szokásom,csak kikérek magamnak olyat,amit nem tartok jogosnak.Mellesleg ha Kedves Boszajanos így általánosítasz,akkor nagyon jól tetted,hogy vissza léptél,ugyanis Téged is csak felületesen érdekelnek a komáromi emberek.Mert például én,mint “betolakodó” esetleg többet teszek a környezetemért,mint nagyon sok született komáromi,akkor igen is kikérhetem magamnak,azt a kijelentést,hogy nem érdekel a város sorsa.Nem lehet mindenki fent,de kisemberként bizony tehetünk sok olyan apróságot,ami a várost és annak intézményeit szolgálja.És szerintem meg ez a FONTOS.Nem az,hogy ki honnan jött!!!!!!!!!

  6. Kandika ez tény sajnos, mert benneteket csakis az élettér nem a történelem és a város sorsa érdekli, ez a hozzászólásodból is lejön, mert ha nem így lenne nem sértődnél meg, hanem kérdéseket tennél fel, mit is akarnak az őshonos Komáromiak. Meg lehet sértődni, de ameddig nem lesz effajta őshonos gondolkodás, addig nehéz egységről, Komárom centrikus gondolkodásról beszélni. Most három betolakodó, nem komáromi veszekszik a koloncon, a polgármesteri széken, szétszakítani szeretnék, szétszakítsák, mint a város érdekében megegyeznének, képtelenek, csak a hatalomvágy érdekli őket. Én annyira szeretem ezt a várost, hogy inkább elengedtem, így mentve a menthetőt. Híres Komárom pedig pusztul a betelepültek keze alatt.

  7. Naaaa,mi az,hogy aki nem őshonos komáromi,azt nem érdekli a város sorsa?!Én sem vagyok az,mindössze 5 éve élek itt,de attól még nagyon is érdekel!Többek közt azért mert ITT élek,gyerekeim ide járnak óvodába,iskolába és naná,hogy szeretném,hogy minél jobb körülmények közt tanuljanak,szebb,biztonságosabb környezetben éljenek!

Comments are closed.