A vasút fejlesztési terve 2020-ig


Szlovákia távlati fejlesztési terve tartalmazza a Komárom-Dunaszerdahely – Pozsony vasútvonal teljes felújítását és villamosítását. A pályát alkalmassá kell tenni a 120km/órás utazási sebesség elérésére. A fejlesztési terv tartalmazza a Komárom-Érsekújvár vasútvonal  kétpályássá bővítését is. A fejlesztések határidejeként 2020-at jelölik meg. A vasúti pálya felújítása mellett meg kell újítani a kiszolgálóépületeket is. Ez vonatkozik a komáromi pályaudvarra is, amelyet teljesen akadálymentessé kell tenni. Komárom szerencsés helyzetben van, hiszen mivel két irányból is végállomásként működik így nincs szükség drága aluljárórendszer kiépítésére. Az állomás utasforgalmi része a vágányok kivételével már ma is teljesen akadálymentes. A kerekesszékkel közlekedők oldalról segítség nélkül bejutnak az épületbe. Annak érdekében, hogy a főbejáratot is használni tudják a jelenlegi két város felőli főbejárat egyikénél kell csak az alacsony lépcsőt rámpára cserélni. Ez minden gond nélkül megoldható és nem jár nagy költséggel.

A fejlesztések kihagyhatatlan része a biztonságos peronrendszer kiépítése. Mint azt már a fentiekben jeleztem, a vonatok mint az északi irányból, Érsekújvár mint pedig a nyugati irányokból Pozsony illetve Gúta felől Komáromba mint végállomásra érkeznek és nem haladnak tovább. Pillanatnyilag áthaladó személyszállító vonat nem közlekedik. Ennek köszönhetően nem feltétlenül szükséges aluljáró megépítése. Az utasforgalmi épületből (1) kilépve már ma is egy fedett peronra (2) érkezünk amely pillanatnyilag használaton kívül van. itt a korlát elbontásával már azonnal használható felszállóhely alakítható ki. Miután a vonatok mindkét irányból csak az épületig közlekednek, így lehetőség van a földfelszíni átjáró kiépítésére (3).  Az átjáró peronrészeknél vágányzáró bakok megépítése is indokolt. Az első két vágányra érkezhetnek a tovább nem haladó szerelvények (Érsekújvár, Dunaszerdahely, Pozsony, Gúta), hiszen ezek a szerelvények kétirányú közlekedésre alkalmasak és a mai napig ilyen rendszerben közlekednek. A későbbiekre gondolva meg kell építeni egy  áthaladó peront is (5) a későbbi esetlegesen áthaladó személyszállító vonatok kiszolgálására is- pillanatnyilag ilyen vonat nem közlekedik. Folyamatban van az új akadálymentes vasúti szerelvények beszerzése -pillanatnyilag Komárom-Érsekújvár vonalon- ezért az újonnan kiépítendő peronok magasságág ezekhez a vasúti kocsik ajtómagasságához kell igazítani, ezzel biztosítva a teljes akadálymentességet.  Nem szabad elkövetni azt a hibát, amelybe a déli vasútállomás átépítésekor estek. Az elővárosi akadálymentes vonatokra is csak a lépcsőt használva lehet felszállni. Ezt a hibát már kiküszöbölték Budapest-Déli pályaudvaron, ahol utólagosan megemelték a peronok magasságát és így akadálymentessé vált az utascsere. Természetesen jogos elvárás a peronok befedése, amely megvédi a várakozó utasokat az időjárás szeszélyeitől.

Az általam vázolt megoldással megtakarítanánk egy újabb alagút kiásásának tetemes költségeit, illetve az akadálymentesség biztosításához elengedhetetlen liftek megépítését.  Fontos volna a két közösségi-közlekedési csomópontot jobban integrálni egymáshoz. Pillanatnyilag a figyelmes szemlélő észreveszi a vasútállomástól a buszpályaudvarra vezető kigyúrt ösvényeket. Szintén fontos lenne biztonságosabbá tenni a dombról lefelé a buszhoz futó emberek útvonalát. Ez főleg az Érsekújvár felől érkező utasokat érinti akik az épület keleti végénél hagyják el az állomást. Mostanában gyakran felmerül a pályaudvar alatt húzódó gyalogos aluljáró biztonságosabbá tétele. Ehhez hozzájárulhat a nagyobb gyalogosforgalom. Miután Vasúti és közúti gyalogosaluljáró nem keresztheti egymást és azt ajánlanám, hogy a meglévő aluljáróból nyissunk egy  lépcsőt a pályaudvar felé.  Így az átszálló utasok ezt igénybe véve juthatnának el a vasútállomásról a  buszpályaudvarra . természetesen egyeztetni kell a vasúttal ebben az ügyben. Véleményem szerint egy meglévő aluljáró funkciójának bővítése csak hasznára lehet mindannyiunknak. Az aluljáró felújítása elkerülhetetlen a jelenlegi állapotát ismerve.

 

[nggallery id=52]