Július elejétől az érsekújvári Szlovák Autóbusz-közlekedési Vállalat (SAD) néhány távolsági autóbuszban ingyenes WiFi internetes hozzáférést biztosít az utasok részére – tájékoztatta a Bummot Csepregi Zoltán. Az egyelőre kísérleti jelleggel bevezetett internetes hozzáférést a Párkány – Pozsony, a Komárom – Brünn és a Léva – Brünn járatokon utazók használhatják ki. Ezzel a SAD is csatlakozik azon társaságok csoportjához, amelyek díjtalan internethasználattal próbálják meg járataikra csábítani utasaikat. A Komárom-Pozsony szakaszon a legnépszerűbb a Turancar Sárga Express néven ismert Intercity buszjárata illetve a Slovak Lines hasonlóan gyors autóbuszai már tavaly is nyújtottak ilyen díjmentes töbletszolgáltatást. A SAD NZ illetve SAD DS  távolsági autóbuszai sajnos a relatívan sok megálló miatt hosszabb idő alatt teszik meg ugyanezt a távolságot. A Slovak lines és a Turancar internetes jegyváltással is megkönnyíti az utazást.

Az ingyenes WIFI elméleti átviteli sebessége 7,2 Mbit/s és erre 3G hálózatot használ. A valós sebesség nagyban függ az egyidejűleg a hálózathoz csatlakozott utasok számától. A Wi-Fi router a vezető közelében van elhelyezve, de a tesztek alapján az gond nélkül lefedi az autóbusz teljes területét. A csatlakozáshoz szükséges jelszót az utasok a jármű vezetőjétől kérhetik. Az internethez Laptoppal, PDA-val, vagy mobiltelefonnal is lehet csatlakozni.

Ez ingyenes WIFI kapcsán felmerül egy kellemetlenség, mégpedig az internetezésre használt eszközök akkumulátorainak kapacitása. Sajnos ezek általában másfél órai böngészésre elegendő elektromos áramot tudnak tárolni. Ezen próbál meg segíteni a szlovák vasúttársaság. Az újonnan beszerzett és hamarosan a Komárom-Érsekújvár vonalon üzembe helyezésre kerülő szerelvényeket már hálózati csatlakozókkal is felszerelik épp az internetezni vágyók igényeinek kielégítése céljából. Sajnálatos  viszont, hogy az eredeti kiírással szemben a Komárom-Pozsony vasútvonalra nem rendeltek új dízel-elektromos motorvonatokat.

5 hozzaszolas a “Ingyenes Internet” bejegyzeshez

  1. Zoli, én mostanában ritkán utazom ezen a vonalon, de régebben az én tapasztalatom is ez volt sajnos. Már akkor sem értettem, hogy miért a legrosszabb járműveit indítja időnként a SAD NZ ezen a 150 km vonalon amikor versenytársai sokkal magasabb komfortfokozatú járműveket futtatnak ezen a vonalon…

  2. Egyébként tapasztalatom szerint a wifi nem működik, legalábbis a Párkány-KN-BA vonalon nem, feltéve ha egyáltalán az a busz jön, amelyikre ki van írva, hogy “free wifi”, mert újabban az SAD NZ elég roncs buszokat küld a KN-BA járatokra…

  3. Az SAD NZ buszai Komárom és Pozsony között csak a hajógyárnál, aranyoson, tanyon és alistálon állnak meg. Egyébként egy irányba is eltérőek a jegyárak: a brünni buszon 3,50€ egy diákjegy (BA-KN 18:00), míg a 11:30-kor indulón csak 2,55€.
    A megyeri fürdőhöz a kitérő abszolút felesleges, én még nem láttam ott felszálló embert (igaz a nyáriszünetben még nem utaztam), de amikor az ember fáradtan utazik hazafelé, nagyon idegesítő tud lenni minden alkalommal egy felesleges kerülő a “láthatatlan” utasok miatt. És így az egész járat valóban elveszti a gyorsaságát.

  4. Zoli- igen, a rendszer gyenge pontja épp a Nagymegyeri kerülő. Az első menetrendben nem szerepelt egyáltalán, majd csak felszállóhelyként. A nyári időszakban viszont sajnos megnő a menetidő. A SAD járatai, viszont minden főút melletti településen megállnak.

    Viszont soha nem értettem, hogy ugyanazon a vonalon KN-DS hogy lehet ugyanazon társaság autóbuszán más a díjszabás az egyik irányba mint a másikba.

  5. Tapasztalatom szerint már egyáltalán nem gyorsabbak a Turancar/SL járatok, ugyanis a megyeri fürdőhöz is tesznek egy jó 6-7 perces kitérőt. De az internet bevezetése az SAD-os buszokon mindenképpen szükséges volt már.

Comments are closed.