Elkészült  az Európai unió 6-os számú nemzetközi kerékpárútjának (EuroVelo) teljes Komárom belvárosi szakasza. A 6-os számú európai kerékpáros turisztikai vándorút a franciaországi Nantes és a romániai Constranta városát köti össze, és áthalad Magyarországon is 440 kilométeren. A kerékpáros vándorút magyarországi vonala a következő településeket érinti: Rajka-Győr-Komárom-(Tata)-Esztergom-Szentendre-Budapest-Tass-Baja-Mohács -Udvar vagy Hercegszántó.


Komáromi szemmel több előnye is van a kerékpárút régi nyomvonalának áthelyezése.  A mai napig a nyomvonal az 1-es számú főútvonal, útburkolati jelzéssel elkülönített része volt. A zsúfolt úttest szélén , kamionok  mellett kerékpározni nem a legbiztonságosabb dolog. Az új nyomvonal kijelölésénél fontos hangsúlyt fektettek a közlekedés biztonságára. Sikerült elkülöníteni a gyalogosokat és a kerékpárosokat is egymástól, tehát bátran engedhetjük el a gyermeket is nagyszülőhöz bringával. Sikerült megoldani a vízelvezetést is, így nem kell majd a pocsolyákat kerülgetni. A lehulló csapadékot a kerékpárút szélén kialakított, fedett csatorna vezeti el. Mivel az út burkolására használt színes térkövet nem beton hanem homok alapra rakták így a csapadék azonnal a földbe szivárog és nem alakulnak ki a burkolaton tócsák.

Fontosnak tarom felhívni a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy a kerékpárúton haladónak elsőbbsége van! Még meg kell szoknunk, hogy az 1-es útra való felhajtás előtt meg kell állni és biztosítani a kerékpárúton haladók, járművünk útvonalát keresztező áthaladását. Erre a kötelezettségre útburkolati jel (stopvonal) és jelzőtábla is figyelmeztet.

Egy hozzaszolas a “Elkészült a Kerékpárút” bejegyzeshez

Comments are closed.