Megyerendszer és Komárom


Köztudott, hogy a mindenkori Szlovák kormány ellenzi a Csallóköz mint megye kialakítását. Tudomásul vettük és túlléptünk rajta. Komáromot Nyitra megyéhez csapták. Ezzel csak egy gond van amiről ők is megfeledkeztek, ez az odajutás biztosítása. nem tudom ki mennyire szokott menetrendet nézegetni, de aki nem annak most elmondom, hogy a legutóbbi menetrend módosítás után Komáromból reggel 6 és éjfél közt csak HÁROM közvetlen busz közlekedik Nyitrára. Az első reggel 6:00 kor a következő 11:00 majd az utolsó 14:25-kor. Nem kéne a megyének biztosítania lakóinak utazási lehetőségét?  Ha már egyszer ezt a várost nevezték ki megyei központtá akkor az odajutásról is gondoskodni kéne. Mindez azért is érthetetlen mert a távolabb fekvő Pozsonyba 15 alkalommal indul közvetlen járat, Budapestre pedig 60 percenként. Nem törvényekkel kéne a hazafiasságot erőltetni, hanem biztosítani a komáromi szlovák diáknak, hogy szlovák egyetemre járhasson Nyitrára. Már megfordult a fejemben, hogy levélben fordulok Slota úrhoz, azzal hogy a Nyitra megyei önkormányzat hátrányosan megkülönbözteti a komáromi szlovákokat és számukra nem biztosítja az anyanyelvi oktatás lehetőségét azzal, hogy meggátolja az egyetemre való bejutazást. Vajon mi volna a válasz?? Tudom, hogy ez így első hangzásra túlzónak tűnhet, de valós problémáról van szó. Egy doktornővel folytatott beszélgetés kapcsán panaszolta el, hogy a lánya azért nem tanulhat Nyitrán mert oda nem megy busz. Rákényszerült, hogy egy Pozsonyi egyetemre írassa be a lányát a jobb utazási feltételek miatt. Több betegét is a Nyitrai kórházba  küldi további gyógykezelésre és gyakran szembesül azzal hogy a betegek nem mennek el mert nincs mivel. Tudni kell azt is, hogy az utolsó busz délután 1 kor indul vissza és addigra gyakran lehetetlen végezni az orvosnál.

4 hozzaszolas a “Megyerendszer és Komárom” bejegyzeshez

  1. Minden évben kapok levelet, hogy készítsek éves beszámolót arról, hogy mennyire is nyomnak el engem a magyarok. Eddig még nem tűnt fel nekik, hogy a címzett hölgy már 15 éve nem lakik a címen… Talán egyszer válaszolnom kéne nekik???

  2. komarom egyaltalan nem tulzot a dolog sot kivalo otlet ilyennel szlotahoz fordulni!!! persze a legjobb megoldas egy nyilt level lenne amit erdemes lenne a mediakban is lekozolni (ha mas nem akkor a regionalis mediakban)!!! mert igy a szlotanak vagy lepnie kell de ami valoszinub hogy nemtenne semmit de a szlovakok foleg azok az itteniek akik ra szavaznak legalab a sajat szemukkel latnak hogy csak jatsza a nagy szlovakvedot!!!
    bennem is felotlot mar ez az otlet hogy irni kellene a szlotanak es a ficonak is de en a fejlesztessel kapcsolatban gondoltam erre folegh a munkahely hiany miatt hogy azzal hogy ignoraljak ezeket a reszeket fejlesztes szempontjabol azzal tulajdonkeppen az itteni szlovakokat diszkriminaljak mert a magyar talalhat munkat odaat de a szlovak nem ha nemtudja a nyelvet!!! kivancsi lennek a reakcioikra!!!

Comments are closed.