Szabadidőmben gyakran böngészem az internetet, hátha találok valami érdekeset. Most véletlenül megtaláltam egyik régi vesszőparipám- a VII ltp. elszigeteltségének- megoldását. Soha nem értettem, hogy Komárom legnagyobb lakótelepe miért van szinte teljesen elszigetelve  környezetétől. A lakótelep főutcája az Eötvös utca keleti vége egyirányú utcába torkollik a VUB közelében, ezzel megnehezítve a közlekedést. Az utca másik vége meg a nyugati oldalon a hajógyárnál megszakad. Régóta töröm a fejem azon, hogy a Pozsonyi úti felüljáró építésekor még az 1980-as években amikor a megalakótelep is épült miért nem gondolt senki annak  a főútvonalra történő közvetlen rákötésére. Most nagy örömmel láttam, hogy ez szerepel a közlekedés fejlesztési tervek közt. Miért olyan fontos ennek a  40 méteres szakasznak a megépítése? Érdemes megnézni a lenti térképvázlataimat. Ha valaki az Eötvös utcáról bevásárolni szeretne menni a Kaufland vagy a Hypernovába – ami valljuk be igen gyakori-  akkor annak két lehetősége van. Az “A” jelű útvonal a Temető sor-Gútai sor-Felüljáro -Pozsonyi út ez az elméletileg gyorsabb útvonal abban az esetben ha sikerül kikanyarodni a temetőnél.. A “B” jelű útvonal, kevésbé forgalmas : Eötvös utca-Barátság-Lukács-Építők-Panoráma – Pozsonyi út. Mindkét útvonal nagy kerülőt jelent amely elkerülhető lenne egy 40 méteres útszakasz megépítésével. A tanulmány megállapítja, hogy az említett szakasz megépítése jelentősen csökkenti az érintett terület károsanyag-kibocsájtását. Javítja a VII a II és az I lakótelep lakóinak életkörülményeit és ami még szintén fontos a Temetősor forgalma 55%-al csökkenne ez napi 4000 autót jelent !!! Aki rendszeresen kanyarodik ki a Temetősorról a Gútai sorra (Pozsonyi főút), az tudja mit jelentene ha ott csökkenne a forgalom. A tanulmány egy másik része épp a temető melletti kereszteződésről állapítja meg, hogy az már MOST elérte terhelhetőségének felső határát. A mellékútról érkező (temetősor)és balra kanyarodni szándékozó  202 jármű óránként nem fog tudni besorolni a főúton áthaladó 2335 óránként áthaladó jármű közé. Ezt a problémát nagyban orvosolná az Eötvös utca fent említett összekötése a Pozsonyi úttal.

Eredeti dokumentum

[nggallery id=51]

18 hozzaszolas a “A terven már dolgoznak…” bejegyzeshez

  1. Az,hogy rohad a kulo a tuldimenzált kanális rendszerben a 7 lakotelep alatt ha nincs bo” eso” s párolog a koli az senkit sem zavar,mert nem látni és nem tudni! Valamikor minden kanális szakaszt pucolásztak s víz se vot annyira drága,meg hát nem csak a pénz azsebbe vot a fontos.

  2. Az híd alatt a balra kanyarodást én feleslegesnek tartom és balesetveszélyesnek! A hajógyár a BAGAR kocsma felől is megközelíthető, oda meg lámpás kereszteződést terveztek.

  3. Pityu te az utca végén laksz. Mivel az lényegében zsákutca, így csak a te utad lenne rövidebb a Kauflandba. Nem átmenő forgalom. A felüljáróról nem is látszik. Helyi útról van szó. Nem az én tervem 🙂

  4. Bélus bakker ne csináld,,,, már így se tudok parkolni a ház előtt, most meg még a forgalmat is erre akarod terelni :-))))

  5. Nagyon jó ötlet, de hát majd meglátjuk mikorra valósul meg…és az Eötvös utca teljes útburkolatcseréje is időszerű lenne, nagyon ramaty állapotban van, meg merném kockáztatni hogy balesetveszélyes.

  6. KM- sajnos annyira lassú az információ áramlás a városban, hogy az már szinte hihetetlen. Soha senki nem tud semmiről. A Kossuth tér átépítéséről is már egy ideje levelezünk. A hivatalvezető hallgat. 2 hét rendszeres érdeklődés után mára sajtótájékoztatót hívtak össze. OTT ELMONDTAK PÁR ALAPINFORMÁCIÓT. A konkrét tervek még most sem elérhetőek. Az ördög mint köztudott mindig a részletekben rejtőzik. Ami a Bumm-on megjelent ma azon nem látszik, hogy mi is tart majd 19 hónapig….
    Dél-Komáromban a Jókai tér karácsonyra elkészül a tervek szerint. Ez azt jelenti, hogy 3 hónapot vesz igénybe az átépítése. A Kossuth tér nagy, DE ennyire??

    A hajós melletti szolgáltatóházról majd érdeklődöm.

  7. KOMÁROM – tudsz valamit arról, hogy mi készül a Hajós és a volt Wigwam közti elhagyatott telken? Csak annyit látok, hogy VÉGRE elkezdték a bokrokat kivágni és mintha a szemetet összeszedték volna…

  8. Sokat javulhatna a városvezetés megítélése, ha úgy döntenének, hogy x €-t áldoznak az átjáró megépítésére és az Eötvös utca FELÚJÍTÁSÁRA!!!! Nem csak felületes aszfaltozásra gondolok, hanem az alapoktól kezdve!!!! Na ebbe vágjanak bele, ha valami hasznosat is akarnak tenni…

  9. Ipinke- tudod az a valódi gond, hogy a VII ltp teljesen elszigetelt, Az Eötvös utca mindkét vége befejezetlen, hiszen nem csatlakozik olyan formában a város főbb útjaihoz mint ahogy az elvárható lenne. Az újabb beépítések miatt az utca nem szélesíthető a Menház-VÚB szakaszon. Erre is gondolni kellett volna. Pillanatnyilag csak a hajógyár felé lehet közvetlenül egy városi gyűjtőútra rákötni.. A kikötő forgalma az I.ltp felé is keresztezte az utat…

  10. Az tévedés, hogy annakidején nem gondoltak az összekötésre. De az akkori elemzések pezsgő kikötői élettel, ergo sűrű vasúti teherforgalommal (elektromos) számoltak. Ez a teherforgalom erősen korlátozta volna az átjáró áteresztőképességét, baleseti kockázatról nem is beszélve. Az akkori személygépkocsi parkot figyelembe véve nem volt gazdaságilag indokolt. A vasút feletti bekötőút nehezen lenne (és lett volna) kivitelezhető az Eötvös utcáról, talán a Duna rakpart irányából, az 1-es bástya előtti tér adta lehetőséget kihasználva.

  11. Húúú, ennek szerintem mindenki orulne, foleg a reggel 7:30 és 8:00 kozott kozlekedok, akik a 7 esrol a 2 esre hordják gyermekeiket iskolába, ovodába. Ráadásul még a 8 as busz is ilyenkor próbál befordulni az E.B. Lukácsról a Barátság (Priatelstva) utcára. Kész Káosz

  12. KM- tudod a jelenlegi iskolarendszer teljesen kiirtotta az emberekből a az ÖNÁLLÓ gondolkodás vágyát. Mindenki a másikra mutogat és a másiktól várja a megoldást. Ezzel végre le kéne számolni.
    Mindenkinek kell hogy legyen saját gondolata. Nem szeretem az amerikai iskolarendszert, de van egy eleme amit itt is meg lehetne honosítani ez a VITA és a Szónoklat oktatása. Ha valakinek van ötlete, az ki tudjon állni mellette és meg tudja valósítani. Ez itt nagyon hiányzik!

  13. Hiába elmélkedünk itt ezeken a dolgokon, csak arra jó a legtöbb esetben, hogy rájöjjünk, mások is így gondolkodnak. De azért ne legyünk birkák: ilyen esetekben lobbizni kéne, mert maguktól nem oldódnak meg a problémák! Ha megszorongatnánk a lábuk között lógó, viagrára szoruló testrészüket, talán elérhetünk előrelépést. Én már csak azt nem értem, hogy miért nem érzik szükségét annak, hogy egy jobb, szebb, nagyobb, modernebb várost képviseljenek és lakói legyenek???

  14. Komárom – Tudod, hogy miből van a legkevesebb a városunkban? A pénz csak a harmadik helyen áll. Az első kettő az akarat és a jószándék. Mennyi mindent tudtak volna javítani, csinálni a városon, ha volna rá akarat… Pl. poliklinika, bicikliút, tömegközlekedés…

  15. Ne feledjük, jó munkához idö kell! 26-30 évvel a felüljáró megépítése után sikerül összehozni az átkötést… Nem kapkodták el! József Attila után szabadon: “Dolgozni csak lassan, szépen, ahogy a csiga megy a jégen, úgy érdemes…”. A lassan-t már sikerült teljesíteni! De van egy sejtésem: a következő választások előtt fogják felavatni, 4 év múlva…

Comments are closed.