Tizenöt zsák szemét gyűlt össze


Ma délután, verőfényes időben jöttünk össze páran, az öreg Duna déli partján, hogy összeszedjük mindazt a szemetet amit a víz és a felelőtlen emberek leraktak itt. Könnyű volt ránk találni az egyenpólóinkban . Komárom Város Polgármesteri Hivatalának köszönhetően mindenki kapott zsákot és kesztyűt is. A gyors ismerkedés után hozzá is láttunk begyűjteni a hulladékot. Gyorsan teltek a zsákok.  A parton  pihenő párok is felfigyeltek tevékenységünkre és saját hulladékukat összegyűjtve bedobták azt zsákjainkba. Örülök, mert ez annak a jele, hogy az emberek még nyitottak a jóra. Feltűnt, hogy többen fényképeztek is.  Eredeti tervünk szerint a két híd közti területet szerettük volna megtisztítani a szeméttől, de zsákjaink gyorsan megteltek és a zsákokat bizony még vissza is kellett vonszolni a részünkre kihelyezett konténerig. Kis hulladék kommandónk összetételét tekintve  legnagyobb meglepetésemre  közelítette az 50-50%-ot. Vagyis a Duna mindkét partjáról hasonló számú önkéntes találta fontosnak közös folyónk partjának rendbetételét. nem rendelkezem statisztikával, hasonló akciókon megjelentekkel kapcsolatban, de azért ki merem kijelenteni, hogy mérföldkő volt a mai nap. Végre a Komáromiak, közösen tettek valamit. Nehéz lebontani a fejekben kialakult határokat, de egy lépést ma ismét tettünk ez irányba. A Komáromportál egyesület célja a közösségépítés. Az emberek megismertetése egymással és a fejekben meglévő szögesdrótok lebontása. Csak egy föld van, amelyet megkaptunk és tovább kell adnunk unokáinknak.

Aki legközelebb lemegy a Duna partjára, kérem a szemetét ne hagyja ott.

[stream provider=youtube flv=http%3A//www.youtube.com/watch%3Fv%3DUVN5d41snSE img=x:/www.komarom.org/wp-content/uploads/2011/04/elso_1.jpg embed=false share=false width=600 height=360 dock=true controlbar=over bandwidth=high autostart=false /]

4 hozzaszolas a “Tizenöt zsák szemét gyűlt össze” bejegyzeshez

  1. Egy kilo szelektált szemétért egy eurkokoot osztanának még akkor is nagyon nehezen fogyna el a szemét,mert még mindíg utolag gyártanánk,ugyanis ennyit ér a fizeto” eszko”zu”nk.

  2. Nem véletlen,hogy Slovákiában minden nagyobb ipari létesítmény a Vág folyo mellett találhatoak!Ez érvényes a Dáunára is nembeszélver a városok kanális rendszerének szemete,mocska mind a folyokba ko”tnek ki.nagymester sokszor szervezett szemétszedést a Dunaparti ártéren s mi lett a vége?Még to”bb szemét!Jo lenne ha felébrednél komárom,mivel a liberáll kapitalista társadalom szemetet termel s míg aszt éltessu”k addig az megállás nélku”l aszt termeli,hova tovább,annál to”bbet!

  3. Nagymester- valakinek és valahol el kell kezdenie a szemétszedést. Ha az összes Duna település megtenné ezt, itt már nem volna mit összeszedni.

    A hulladék többsége műanyag üdítős palack és sörös doboz. Ezek származását illetően meg merem kockáztatni, hogy hajókról származnak (sok a szlovák feliratú a magyar oldalon, több mint ami “normális” úton odakerülhetne), vagy valaki hobby-ként dobálja azokat a Dunába.

    Elgondolkodtató az is, hogy talán Észak , Dunától való elzártsága miatt az Északiak is a Déli Duna parton töltik szabadidejüket? Ez is logikus magyarázat, hiszen az Északi városrész legnagyobb lakótelepétől 15 perc séta a Déli part, füves, kavicsos, hangulatos része. Ez csak most merült fel bennem.

  4. Szép,dícséretre mélto nemes u”gy!Viszont nem lehet ,nem látni,hogy a Duna az Europa po”cego”dre lett ami állandoan gondoskodik az utánpotlásrol de ez jellemzo” a Vág folyora és a városokra is!!!

Comments are closed.