Érdekes megkeresést kaptam egy olvasói panasz formájában. A  lényege, hogy egy közúti ellenőrzés során a közlekedésrendészet két motoros járőre azt állította, hogy a gépkocsi a közlekedési lámpa piros jelzésén haladt át a kerszteződésen, balra kanyarodva. Miután megtudtam, hogy a Petőfi utca, Megyercsi utca kereszteződéséről és az ottani balra kanyarodó sávról van szó, kimentem a helyszínre. Nagyon jól ismerem ezt a kereszteződést és már írtam is róla. Számomra a legnagyobb problémát itt az jelenti, hogy a lámpa túl rövid ideig engedélyezi a balra kanyarodást. Tudni kell, hogy ezt a sávot főként az autóbuszok használják a központi buszpályaudvar megközelítésére. A lámpa nem végiggondolt beallításának köszönhetően, a reggeli iskolakezdés időpontjában hosszú autóbusz sor alakul ki itt. A vezető ügyességétől függően 1 maximum 2 autóbusz tud egyszerre áthaladni ezen a kereszteződésen.

A bűnös lámpaVisszatérve  eredeti témámhoz, a rendőr állítása szerint a gépjármű a lámpa tilos jelzésekor haladt át a kereszteződésen. Ezt ő látta. Nem szeretnék egyik fél oldalára sem állni, mindenkinek javasolom nézze meg a képeket és döntsön. A rendőrök a belgyógyászat épülete előtt álltak. Ott állították meg az autót is. A vezető állítja, hogy a kereszteződés felé haladva a lámpa sárga jelzésén hajtott a kereszteződésbe, mert már nem tudott volna biztonságosan megállni. Erre a KRESZ lehetőséget ad.  Ő volt a kereszteződésen áthaladó harmadik jármű. Miután két állítás állt egymással szemben az eset lényegében mindkét fél számára elfogadható módon végződött. A kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt.

Véleményem szerint, a rendőr is arra a megfigyelésére alapozta állítását, hogy egy lámpaváltás alatt maximum 2 jármű tud szabályosan bekanyarodni Pozsony felől a Petőfi utcára. Ez az én tapasztalatom is. Mivel a panaszos állítása szerint nem a lámpánál, álló helyzetből indult, hanem már a megengedett sebességgel a kereszteződés felé haladt  elképzelhető, hogy  még befért a sárgába. Nehéz eldönteni, mi is történt.  A tanúlság számomra az, hogy a lámpát át kéne programozni, hogy ne okozzon torlódást a reggeli, beérkező csúcs idején. Szintén jó megoldás lesz a tervben lévő körforgalom is, de erre még  várnunk kell egy kicsit.

Kíváncsian várom a véleményeteket a leírtakról. Komolyan kíváncsi vagyok, mit gondoltok ti.

3 hozzaszolas a “Milyen színű a lámpa” bejegyzeshez

  1. Onnan hogy látták a rendőrök hogy piros volt? Megkérdezném tőlük,hogy ismerik e a törvényeket? Mondjuk a 8/2009-et. Én a szakmámból adódóan ismerem.

  2. Miért kéne a körforgalomra várni, hisz már rég kész polgármesterünk 2006 októberében azt mondta 2007-ben mind a három kész lesz. Csak tessenek körbe-körbe járni, és akkor nem lesz lámpa sem büntetés.
    Látod komáromi jól informált vagyok, mint július 2-án voltam, elég nyitott szemmel járni, hisz a körforgalmat csak az nem lássa, akinek a mostani helyzet városunkban megfelel, vagy farokbehúzás jobban jövedelmez és maradnak a lámpák, meg a büntetések és az elfuserált körforgalmak, akinek nem inge ne vegye magára.
    Szép a császár újruhája, csak az látja aki vak és tehetetlen.

Comments are closed.