Az idei parlamenti választások alkalmat adtak egy új és egyedi véleménnyilvánítási formára. Már régóta ismert az érvénytelen szavazattal történő voksolás. A választás végeredménye mindig tartalmazza ezt a számot is. Minél nagyobb ez a szám annál gyanúsabbá válik a választás lebonyolításának demokratikus volta. Ezzel a lényegében demokratikus joggal élt több száz választópolgár, aki elment és érvénytelen szavazólapot dobott az urnába. Első látásra primitív és értelmetlen tettnek látszik, de ha valaki jobban belegondol kiderül, hogy mégsem az. A kétpárti Magyarországon nehéz helyzetbe kerül az akinek a 2 lehetőség közül egyik sem felel meg.  Mit tegyen? Megteheti, hogy otthon marad és nem él alkotmányos jogával. Ezt én felelőtlennek tartom. Ennél sokkal jobb megoldás, ha szépen felöltözve elmegy a kijelölt szavazókörbe, átveszi a szavazólapokat majd egy érvénytelen lapot tesz a borítékba és azt dobja az urnába. Mint a híradásokból kiderült üres borítékot bedobni tilos, mert akkor a szavazólap a választónál marad és a magyar jod tiltja a szavazólap kivitelét a szavazókör területéről. Valamikor a tavasszal alakult egy társaság, amely a Tavasszal Szavazz F…al nevet viseli.  Arra buzdította mindazokat akik nem találtak maguk számára megfelelő jelöltet, hogy ne maradjanak otthon hanem a közösség nevében szereplő szimbólumot helyezzék el a szavazólapukra. Az erről készült képeket fel is töltötték a kezdeményező oldalára. Mint a feltöltött adatokból kiderült az érvénytelen szavazatok száma egyes szavazókörökben meghaladta a szavazólapon szereplő egyes politikai pártok jelöltjeire leadott szavazatok százalékos arányát. Ez már elgondolkodtató. Szándékosan nem írok konkrét neveket, de meglepő hogy épp a legnagyobb rendszerváltó pártot  több megyében megelőzték az érvénytelen szavazatok. Hogy ez szándékos vagy véletlen? Soha sem fogjuk megtudni, mivel a szavazólapokra került motívumokról nem készítettek statisztikát és a jogszabályok értelmében hamarosan az összes szavazólapot megsemmisítik. A vicc után azért érdemes komolyan elgondolkodni az eredményeken. Kíváncsi vagyok Komáromban hányan adtak le f…-os szavazólapot. Várom a jelentkezőket vagy itt  a hozzászólások között, vagy drótpostán.   Abraka, neked mint polgármesterjelöltnek, külön ajánlom a figyelmedbe. Olvastam a honlapodon, hogy az embereket a nemszavazásra szólítottad fel. Ezt nagyon veszélyesnek tartom. De ha  már a tiltakozás ezen módját választottad én az érvénytelen szavazat leadását javasolom. Ez demokratikus intézmény. Az üres boríték urnába dobása kulturáltabb megoldás mint az összefirkált.  Szlovákiában a fel nem használt szavazólap elvihető. A nagyszámú érvénytelen szavazat viszont figyelemfelkeltő!

Mindenkor jobb érvénytelen szavazatot  leadni mint nem elmenni választani !

Megkérek mindenkit aki hozzászól a bejegyzésemhez, hogy trágár szavakat ne használjon. Ezeket a hozzászólásokat a rendszer automatikusan kiszűri!

A képek (18+)

13 hozzaszolas a “Egyedi Véleménnyilvánítás” bejegyzeshez

  1. Komáromportál- itt alapjaiban másról van szó. Magyarországon ahol évtizedek óta kétpártrendszer működik, könnyű választani. Szlovákiában, Magyarként nem fogsz szlovák pártra voksolni. Eddig mindenki elment és leadta a voksát az egy magyar pártra (Nem volt más lehetősége!)

    A Pillanatnyi helyzet az, hogy van 2 magyar nevű párt. Az egyik magyar a másik “Felemás” és elkezdődött a sárdobálás.
    Előre látszik, hogy a magyarok képviselete csökkenni fog a szlovák parlamentben a megosztottság miatt. Rengetegen nem fognak elmenni választani, mert a két korrupt közül melyik a jobb?? Szlovákiában a részvétel mindig nagyon alacsony volt. A legutóbbi népszavazáson 20% körüli. Én jónak tartom majd a 40%-os részvételt a parlamenti választásokon.

    Szerintem a nem elmenni helyett sokkal jobb az elmenni és üres borítékot bedobva nyilvánítani véleményt.

    Látom ismét kapok a fejemre mint legutóbb, pedig nem nézek le senkit csak realista vagyok.

    Amit te írsz az igaz egy tökéletes demokráciában, de ahol a választók nagyrésze vidéki gazdálkodó akinek a politika egyáltalán nem fontos, az nem fog választási vitára menni. Nála választás arról szólt eddig, hogy szépen felöltözve elment és leadta az MKP-s voksát. Hidd el azt sem tudta hogy kik indultak még. Több esetben megkérdezték a választóhelyiségben, hogy hányas lista a Magyar. Megkeresték a kupacban és berakták a borítékba, majd bedobták az urnába. A politikusok legnagyobb tévedése az, hogy a polgároknak is ugyanolyan fontos a választás mint nekik.

  2. Ehhez én annyit fűznék hozzá, hogy érvénytelenül szavazni a legnagyobb hülyeség amit valaha hallottam. Aki nem nem tudja kire szavazzon, mert épp nincs kedvére az egyik párt sem, akkor ajánlom, hogy tájékozódjon a lakhelyén! Menjen el lakossági fórumokra, ahol megvitatják az aktuális feladatokat, lehet kérdezni, és választ is kaphat bárki.
    Ha ez nem elégséges, akkor keresse meg a helyi képviselőket, mozgalom vezetőket, civil szervezeteket.

    Az összes induló komoly munkát tett bele, hogy végig vigye a programjait! A választás arról szól, hogy melyik úton menjünk!

    Ha valaki érvénytelenül szavaz azzal nem tett semmit!

  3. A 89 előtti választások alatt nem volt boríték, csak síma és kész szavazólap, aki elment a szavazófülkébe, az már gyanus volt. Ott megkaptad a paírokat, majd az asztal végén beledobtad az urnába, boríték nélkül.

  4. Tudod a lényeg az, hogy nincs kire szavazni és ez elégge behatárolja a lehetőséget, ezért lehet hogy egy jogomról lemondok. Tudod azért elmenni, hogy ott legyek számomra nem jelent megoldást. Vannak helyzetek, amikor a részvétel nagyon fontos, de az eredményesség és a küzdés is fontos, hogy a céljainkat behatároljuk, mit és hogyan. Én másképpen élek az alkotmányos jogaimmal, pl ott ahol lehet tolmácsot kérek, mindenütt tiltakozom a diszkrimináció minden formája ellen, amennyire lehet teszek is ellene. Tudod a rossz és a mégrosszabb közötti választék számomra nem jelent alternatívát.
    Nekem ez az jelenti mintha Slota és Dzurinda között kéne döntenem, mert mind a kettő maga módján magyarellenes, az egyik jobban a másik kevésbe. Az nem elégséges megoldás, ha azt mondom egyik sem jó, hanem az a megoldás, ha kimondom ők minket legszívesebben pusztulva szeretnének látni minket. Én így élek a demokratikus jogaimmal, kimondom, hogy ők sértik meg az alkotmányukat, hisz a polgáraik 10 százalékát diszkriminálják és ha ehhez nemakarásukkal a mi politikusaink is besegítenek, akkor tőlem még azt sem érdemlik meg, hogy elmenjek és üres szavazólapot dobjak be. Én úgy tiltakozok, hogy küzdök, nyíltam mindezt kimondom, ami rossz és ami természetellenes, mert ha sokan akarjuk ha rövid időre is de a jóság képes győzedelmeskedni.

  5. abraka- Látod épp a szocializmus éveiben kötelező választásoknál lehetett volna tiltakozásként használni az “üresborítékos” módszert, viszont kétséges, hogy ez valaha is kiderült volna. Ha jól emlékszem valamelyik Benelux államban a mai napig pénzbírsággal büntetik azt aki nem vesz részt a választáson.

    Bármennyire is meglepő ezt én helyesnek tartom. Tudod, otthon maradni majd 4 évig panaszkodni a legkönnyebb megoldás. A demokrácia lényege épp az, hogy mindenki véleményére igényt tart. Ezzel nem élni BŰN !

    Hogy olyan indulók vannak akik közül számodra egyik sem elfogadható, az még nem jelenti azt, hogy te nem nyilváníthatsz demokratikus módon véleményt.
    Minden szavazásnak 3 kimenete van (IGEN, NEM, TARTÓZKODOM) Mindhárom, előfeltétele a megjelenés és a jelenlét! A tartózkodás nem a jelen nem lét, hanem az egyikre sem voksolás. Tehát jogodban áll tartózkodni, de meg kell jelenned. Ez a demokrácia!
    Ha nem mész el, kizárod magad a demokráciából és lemondasz egy jogodról.
    Nem a politikusokat kell megtisztelni, hanem a DEMOKRÁCIÁT.
    Az én dédapám is Magyar Királyi Csendőr volt Pesten, Esztergomban, majd Csallóközaranyoson.

  6. Azt írod: abraka- a demokratikus folyamatokban részt kell venni! A szavazati jogért emberek harcoltak és haltak meg. Tiszteletből is élni kell ezzel a jogunkkal!

    Kinek az irányába tiszteletből, konkretizáld, bocsi nekem ez nagyon demagóg magyarázatként hangzott, ennek én sohasem voltam a pártfogoltja.

    Tudod a kommunisták érveltek így, hogy el kell menni, de a válaszok, hogy miért, ha valaki nem akar és a politika nem érdekli, miért menjen. A véleménynylvánításnak sok formája van, a demokráciának pedig egy fontos alappillére, hogy ami nincs tiltva azt szabad, ez a demokrácia lényege. Tehát egyenlőre az még nincs tiltva, hogy aki nem megy el szavazni az büntetve lesz. Tudod én még a kommunizmus alatt átéltem azt, amikor egyszerűen kötelező volt elmenni, pedig a törvények akkor is választásokról szóltak és nem írták elő, hogy mindenkinek muszáj elmenni, de aki nem ment el, azt a munkahelyén, vagy más formában büntették.

    Kit kell tisztelni? Azokat akik 89-ben kifordították a kabátjukat, mert ez történt. A kommunistákból lettek a legnagyobb vállalkozók, a legnagyobb demokraták, az MKP még ma is tele van volt kommunistákkal és STB ügynökökkel. Ma gyerekeik tiszta lappal milliomosok lettek, mert kiknek voltak meg a kapcsolatrendszerük nekik, a kommunistáknak. Duray mindig azzal hadonázik, hogy kétszer volt börtönben, a véleménye végett, de a végén mégis szabadon távozhatott az országból. Én pl. mert az apám a háború alatt kakastollas csendőr volt Felvidéken, utánna 5 évet uránbányában volt, én ezért 30 éven át meg voltam bélyegezve. Mégcsak jugóba sem mehettem emiatt, mert megbízhatatlan voltam. Mondjam tovább, inkább nem, mert nem szívesen emlékszem vissza erre az időszakra.

  7. abraka- a demokratikus folyamatokban részt kell venni! A szavazati jogért emberek harcoltak és haltak meg. Tiszteletből is élni kell ezzel a jogunkkal!

    Ha nincs kit választani? Akkor is el kell menni és üres borítékkal voksolni. Éltél a jogoddal és véleményt is nyilvánítottál!

  8. Szinte előre éreztem, hogy hasonlóképpen fog reagálni, mint ahogyan tetted, ez a mai felvidéki politikai helyzet.
    – megosztani:
    Megosztani azokat lehet akik nincsenek még megosztva, de a felvidéki magyar politika, vagy mondhatnám, ahol két magyar megjelenik azok három felé húznak elvet is beleszámítva már rég megosztott, pontosabban sohasem volt egységes. Ez baj, de tény is egyúttal. Egyébként nem ott a baj, hogy több magyar párt van, hanem ott, hogy ezek nem az érdekünkben politizálnak, egymással szemben így ellenünk is. Ha lenne egy nemzeti minimum, akkor nem lenne baj, mert ha lenne akár három vagy több magyar párt is -ami jó mert a demokrácia lénye a pluralizmus, a választás lehetősége – ők ha a nemzeti minimum alapján megegyeznek kinek a platformján indulnak ez még szavazatgyarapodást is eredményezhetne, mert senkisem kéne otthon maradnia, vagy érvénytelen szavazot dobnia az urnába. Majd a választások után mindenki létrehozhatja a saját frakcióját a parlamentben. Ott a baj, hogy nincsen nemzeti minimum.
    – közöny:
    Azért másodlagos az ember, mert ezt szoktuk meg. Én eltudok olyan kampányt is képzelni, hogy aki pozícióba akar kerülni necsak közvetlen a választások előtt jelenjen meg ott sem hús-vérként, hanem plakáton, hanem jóval a választások előtt kimenve az emberek közé, hogy a választópolgár minnél jobban megismerje. De ez ma nem így működik, az igaz amit írtál, ha gyilkos is, de magyar akkor is rászavaz, de miért azon gondolkodtál? Ki a hibás, hogy ez így van? Mi magunk mert akkor is rájuk szavazunk, amikor már nem szabadna. Változtatni a rossz beidegződéseken csak akkor lehet, ha felmutatjuk a stoptáblát. Azt mondod, amit írok az a MKP-ról és a hídről az igaz, de mindjárt hozzáteszed akkor is oda kell szavazni. Ez így nem helyes. Ez ők is tudják, ezért fütyülnek ránk.
    Ezen csak akkor tudunk változtatni, ha megérzik a saját bőrükön, hogy nem automatikusan reájuk fogunk szavazni.
    Ez olyan mint egy betegség, ha az embert megtámadja egy vírus, akkor nem lehet ugyanolyan formában bánni vele, mint előtte, meg kell mutatni a kiutat, vagyis orvosolni kell a bajokat. Vagyis most ameddig beteg az “érdekképviseletünk”, nem kell szavazni rájuk. Ez is a gyógyulás kezdete, ami még nem mutatható ki látványos javulással, de egy fontos eleme a gyógyulásnak. Ha ezt sohasem merjük meglépni, akkor csak körbe-körbe fogunk futkosni és tovább fogunk asszimilálódni.
    Ami a leglényegesebb nem kell félni attól, ha egy négyéves ciklusban nem lesz a parlamentben egy magyar képviselő sem. Annál több lehet majd négy év múlva.
    Legyünk realisztikusak, ugyebár az MKP 90%-ra biztos, hogy bejut mégha kisebb százalákarányban, mint ahogyan megszoktuk, a híd nem fog bekerülni.
    Azt írod az írásodban: nagyon veszélyesnek tartod, hogy az embereket nemszavazásra szólítottam fel. Miért? Miért veszélyes, milyen értelemben veszélyes? Én valójában arra szólítottam fel őket, hogy fogadják el az orvos javaslatait és vegyék be a győgyszerűket, mert másképpen sohasem fogunk meggyógyulni. Ha nem így van cáfoljál meg, miért veszélyes, mert a kérdéseimre általában, négy éve mindig ilyen és hasonló válaszokat kapok, de az indoklás már elmarad.
    Tudod fel kell tenni még egy fontos kérdést, valójában meg akarunk-e gyógyulni, vagy minden úgy jó ahogyan van? Mert ha meg akarunk, akkor azért tenni is kell.

  9. Abraka- amit a két magyar pártról írsz az igaz. Én egy kolléganőnek mondtam, hogy a magyarok, magyarokat választanak még akkor is ha a listán mind lopott vagy gyilkolt. A többség számára érdektelen a név. Én kitartok amellett, hogy az embereket nem érdekli igazán a politika (SK). Ez látszik a részvételi adatokból is. Kár volt most megosztani a Magyar közösséget is. Ez csak kárt okoz, de erről már írtam.

  10. Tudod, nem elmenni egy olyan országban ahol a részvétel Európában a legalacsonyabb…
    A közönyt nem szabad fokozni! Az érvénytelen szavazatokra vagy a hiányzó szavazólapokra mindenki felkapja fejét. Tudod mekkora hír lenne, hogy egy millió ember jelent meg a szavazókörökben de csak kilencszáz ezer szavazólapot találtak az urnákban??

  11. Tudod a tiltakozásnak lehet két formája is, vagy valaki elmegy és üresm vagy összefirkálz szavazólapot ad le. Vagy el sem megy, azzal a megjegyzéssel, nincs kire szavaznia. Szerintem a tiltakozás legjobb formája, ha valaki nem megy el, most a parlamenti választásokról beszélek. Az ökormémyzati, megyei és az EÚ-s választások az más tészta, az másról szól. A felvidéki magyarságnak most az lenne jó, ha érdekképvislet nélkül maradna a parlamentben. Valójában szerintem semmi sem történne, mert a nagypolitikát sem az MKP ás sem a Híd nemakarása nem tudja befolyásolni. Nézd meg a híd és az MKP listáját, kik vannak ott, gondolom te sem gondolod komolyan, hogy azok akik eddig is sokmindent tehettek volna, nem tették 20 éve, most valami csodából kifolyólag megváltoznak majd. Ezt felejtsük el. Ellenben a süllyedő hajóról a megélhetési politikusok gyorsabban elmenekülnének, ha nem lenne szép parlamenti fizetés és ami fontos helyi és megyei szinten tovább lehet politizálni. Ha valaki elmegy és őt látni fogják, hogy ott volt, a tiltakozását vajon, hogyan fogja tudni bizonyítani? Erre nem gondoltál. Ha valaki nem megy el az egyértelmű üzenet a megélhetési és nemakaraó politikusainknak. Tudod az életben egyértelmű játékszabályok szerint kell cselekedni, ezt nekem elhiheted. Szerintem, aki elmegy és érvénytelen szavazattal tiltakozik, annak bizonyos esetben inkább takargatni valója van (most főleg politikusokra gondolok), mert ugyebár később majd azt is lehet mondani, hogy én erre vagy arra szavaztam, hisz ott voltam. Az aki nem megy el az határozott és egyértelműleg kinyilváénítja a véleményét, ez szerintem korrektebb, mint az álszenteskedés, mert pont ez az ami ellen küzdeni kell, a mellébeszélés, alakoskodás és a kiskapuk, amik minket a 20 év alatt tönkretettek. Minden helyzetben határozott és mások számára is egyértelmű nézeteket kell vallani. Ilyen a nemszavazás, vagy az aki elmegy szavazni.

Comments are closed.