Hol sírjaink domborulnak..


Egy-egy közösséget minősít a múltjához, hagyományaihoz, őseihez való viszonya. Egy nemzetet jellemez az érte életüket áldozók emlékének, sírjainak, síremlékeinek ápolása. Szeretnénk mindenkit – iskolákat, osztályokat, szervezeteket, civil baráti társaságokat, magánszemélyeket – megkérni, vállalják fel egy-egy síremlék, katonasír gondozását, ápolását. Legyen rend és béke a temetőkben, ne legyenek méltatlanul elhanyagolt sírok, sem a dél-, sem az észak-komáromi temetőkben. Az Endresz Csoport a monostori temetőben nyugvó két magyar katona sírját teszi rendbe, a komáromi Német Kisebbségi Önkormányzat ugyanitt egy német katona, az Ukrán Kisebbségi Önkormányzat egy szovjet katona sírjának gondozását vállalta. Az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás az 1919-es komáromi áttörés és az azt követő tömegmészárlás áldozatainak észak-komáromi sírját gondozza.

 

Sajnos főleg az észak-komáromi temetőkben sok 48-as honvéd, a történelmi városért sokat tett polgár, közéleti szereplő síremléke van méltatlan helyzetben. Az enyészet, a megsemmisülés és a megsemmisítés ellen néma felkiáltójelként merednek az égre, segítséget kérve, de ezt a néma kiáltást nem vesszük észre, nem tartjuk fontosnak.

 

Ne percemberekként éljünk a világban, legyünk felelősséggel gondolkodó komáromi polgárok és gyermekeinket is ebben a szellemben, az elődök tiszteletére, emlékük ápolására neveljük! Kérünk mindenkit, szívlelje meg ezeket a gondolatokat. Egy szál virággal, néhány gyomot kihúzva, pár perces munkával, egy rövid, néma főhajtással adózni, felemelő érzés és lelki megnyugvás, tisztelet az előttünk élt, de már velünk nem lévő elődöknek.

 

Szeretnénk azok segítségét is kérni, akik szeretnek fényképezni, és hajlandóak lennének időt áldozni arra, hogy az észak- és dél-komáromi temetők teljes körű fotódokumen-tálását el tudjuk készíteni digitálisan.

 

Jelentkezni, érdeklődni az info@endreszcsoport.hu és az ejkomarom@gmail.com cimen lehe

Tisztelettel

Arlett Tamás és Less Károly

 

Egy hozzaszolas a “Hol sírjaink domborulnak..” bejegyzeshez

  1. Nagyon szép és jo ez a kezdeményeztés!Viszont a valo világ nem a képmutato tévében vala, inkább az zsarnok kapitalizmus mindenkit megnyomorítto kanala alatt!Nincs ember aki megmarad az irtohadjáratuk ujtán ugy,hogy volna életideje.Vagy a nyomor vagy a kulhoni rabszolgasor!Most éppittenék a komívesek az eggyesu”lt Europpájukat csak valahogy nem megyeget,mert még vannak patrioták-hazafik,igaz, betyárossan meghuzzák magukat s néha odacsapnak a judaista pupnak s kirohogik a judás káoszbirodalmát ahogy fejlodik s tekeredik, rongynak.

Comments are closed.