Miért frusztráltak a határon túli Magyarok?


Budapestre költözésem kezdetén elhatároztam, hogy  nem fogok különbséget tenni magyar és magyar között csak a születés helye miatt. Végig ehhez próbáltam tartani magamat. A mai napon munka ügyben találkoztam egy erdélyi lánnyal, aki nálunk szeretett volna dolgozni. Nagyon csendes volt. Próbáltam feloldani és kötetlenül beszélgetni vele, kerülve születése helyét és állampolgárságát, amely szerepelt az önéletrajzában. Nem igazán tudott feloldódni. Nem értettem mi is a gond vele. Értékesítőnek jelentkezik, de nagyon szűkszavú. Nyitott és befogadó vagyok, mégsem nyílik meg. A  harmincadik perc környékén megkértem, hogy meséljen bármiről, amiről csak szeretne. Még mindig hallgatott. Megkértem, meséljen arról miként is került Pestre és mi  volt ennek az oka.  Elmondta, hogy ez az első állásinterjúja, mert rajtam kívül még nem hívta vissza senki. Szereti Erdélyt, de elege van Romániából és ezért jött Pestre szerencsét próbálni. Itt nagyon magányos és egyedül érzi magát. Minden szál Erdélyhez köti, de otthon nem tudja elképzelni a jövőjét, mert románul nem  jól  beszél, de ha jól beszélne, akkor is nehezen találna munkák magyarsága miatt.

Én hiszek abban, hogy aki magát magyarnak vallja azt a környezete is annak fogadja el. A Romániában  magyar, Magyarországon román  bélyeg is azokon jelenik meg, akik nem biztosak saját magukban, akik nem sugározzák magyarságukat környezetük felé. A lány elmondta, hogy szégyenli Román állampolgárságát, mert emiatt folyamatos hátrányt szenved az élet minden területén, de ezt én úgysem értem meg -mondta.

Megpróbáltam rávezetni, hogy ha 19 évesen volt ereje eljönni szülővárosából, csak azért mert ő magyar akar lenni, akkor ne engedje, hogy lerománozzák. Nem szabad   saját magunkat  korlátok közé  szorítanunk!   Nem kell elkövetni azt a hibát, hogy saját magunkat bélyegezzük meg, vagy hozzuk hátrányos helyzetbe például egy munkáltató számára teljesen érdektelen, de számunkra a többi pályázóval szembeni hátrányt jelentő információk megadásával.  Egyszerűen legyen büszke magyarságára és erdélyi születésére. Visszaadtam az életrajzát és megígértettem vele, hogy kidobja az összeset és újat ír majd helyette, amelyben csak budapesti lakcímét tünteti fel, és nem román állampolgárságát. Minden társadalomban vannak előítéletek és ez fokozottan igaz Magyarországra, de egy ilyen átrendezett életrajzzal és pozitív életszemlélettel nagyobb esélyekkel indul majd a munkaerőpiacon.

Mielőtt egy órai beszélgetés után elköszöntünk volna egymástól elárultam neki, hogy én sem Magyarországon születtem és csak erdélyi származása miatt hívtam be interjúra. Meglepődött!


Számomra teljesen érthetetlen, miért  érzi valaki rosszul magát ott ahol teljes mértékben otthon van. Ott, ahol minden az anyanyelvén van kiírva és mindenkivel problémák nélkül szóba tud elegyedni. Ott, ahol körülveszi mindaz, amiről álmodott. Ott, ahol szinte korlátlanok a lehetőségei.

Ébresztő! Nem bélyegezzük már meg saját magunkat azzal, hogy otthon mi magunk tüntetjük fel külföldinek saját magunkat ! Ugyanazt az Ablakzsiráfot és Mosó Masa Mosodáját  olvastuk az iskolában mint az anyaországiak és ugyanazt a Mazsolát vagy épp Süsüt néztük a tévében! Miben is lennénk mi mások?  A korlátok a saját fejünkben vannak!  MI VAGYUNK SAJÁT MAGUNK KORLÁTAI !

11 hozzaszolas a “Miért frusztráltak a határon túli Magyarok?” bejegyzeshez

  1. The treszka minek olvasod aszt ami olvashatatlan???Kulok a technokratákra a rozsdaboglya gépekre,meg akazinczi labancz ,tályegységbo”l kiragadt,holt nyelvtani nyelvre!!!O”snyelven szollá írá a mester,mely hasonlo mint az népzene ,nem kell hozzá kotta,he!Huu de nehéz felfogni,mi, írástudo,farizeusok?

  2. kn gabeszka félre érted a dolgokat!A teremto”-természet alkotta határokrol beszéllek!Hegyek,folyok,erdo”k ,árteru”letek,stb.A hegyeket lefaragják a folyokat elterelik,bo”rto”nbe zárják az árteret lecsapolják s az ott éllo” az teremtésbe beépu”lo” ko”zo”sségeket kirtsák!Erdo”ket kivágják a tisztásokat felszántják a Fo”ldanyánkat meggyalázzák!Ne gondold,hogy az rohadt legdestruktívabb konstrukcio mi vala a kapitalizmus eszt megussza szárazon!Tán ten magod is ennek szekerét tologadod???

  3. KNGbesz – Az Európai integráció alapja a gazdasági együttműködés, illetve annak érdekeinek kiszolgálása miatt jött létre, NEM AZ EMBEREK, hanem csak a pénz miatt! Ezt mesterségesen fent lehet tartani egy ideig, de sokáig nem.

    Mára már mindenki tapasztalja és érzi ennek hátrányait és én nem elsősorban a bűnözésre gondolok. A bevándorlás sokkal nagyobb veszéllyel jár, mint azt sokan gondolnák lásd Németország és Franciaország példáját.

    Az eurozóna mint kiderült hazugságokra épült. Van pár tagállam amely becsületes és rákényszerül a hazudozó tagok támogatására. Ez meddig folytatódhat így?

    Szerintem a nemzetállamoké a jövő. Hogy ez békés átmenet lesz-e? Nem tudom, de csak az azonos értékeket követő és közös múlttal és jövővel rendelkező embercsoportok esélyesek a túlélésre.

    Az európai eszme szép, de túl idealista!

  4. Üdv.
    nagymester nem rosszból írom,de az írásod olvashatatlan.Létszi állítsd be a magyar karaktereket a gépeden.3 kattintás az egész.

  5. nagymester:

    Akkor is feleslegesnek tartod az országhatárokat, mikor az összes bűnöző drogdiler szabadon rohangál fel-alá országok közt??!! Akkor is mikor a nálunk ellopott kocsi Magyarországon köt ki rövid idő alatt vagy forditva?!
    És még sorolhatnám a példákat!! Mi a francnak ez a nagy közös egységesülni akarás mindenhol?
    Be fog dőlni itt minden meglátod, aztán majd újra lesz szlovák korona meg határok!!!

  6. A határok csak az judás kitalácioi,beteg program,beteg agy szu”leményei!Amputálni egy egységes ,fo”ldrajzi,természeti rendszert,igazi gyilok,melybe beledo”glik maga az kiagyaloja s annak minden fattya!Ki a frusztrált?Miaz,hogy frusztrált???Kitalált agybaj,mint az madár,diszno,marha,stb s egyéb szellemi korság ???Száljon kitalállojára s élteto”jére,legalább talál!

  7. Az emberi frusztráció oka a schizofrén társadalomban keresendo. A hamis vágyak és a konzumidiotizmus, valamint a judeo-kereszténység teremto binaritásának a kiforgatásából ered. A kollektív bunosség oka az un. Adamita orokendo bun tantételén alapszik. A végén pedid hullahegyek állnak. Az alábbiakhoz még annyi hogy a csepeli uzsora tomegsírok gyártásában a cigányok mellet szerb fojtogató is résztvehetett. A szerb tomeggyilkos állitolag olyan volt kommandósnak adtaki magát aki anno tobb macedóniai falut is borkesztyujével kifujtogatott.

  8. Tényleg rettenetes az ami magyarországon mostis megy. De ott legaláb kiderulnek valamelyest a dolgok. Hála a fósodratú média mellet mukodo ellenállásnak. Megmerik nevezni a bunozést és az elkovetoket. Budapest a romlotság fovárosa. A csepeli cigány kínzó uzsoramaffia telep csak csepp a bun tengerében.

  9. Csepelen ( Sziget ) tobb eleven eltemetett emberi tetemet találtak, valószinú hogy budapest és kornyéke uzsoraadósait hozták, kínozták majd egymásmellé élve lehantolták a perverz gyilkosok a szerencsétlen kisemmizet elberekete családostól !

  10. A világon csak egy nyelvrendszer van ameliyk a tályegység szerinti,nyelvjárás kialakulása után is érti az másik tály-egységen lako nyelvét s mindeszt az hivatalos,mu”,kreált,nyelvtani nyelv nélku”l is!Vajon melyik az a nyelvrendszer és miért az világ nyelveinek o”sanyja?

Comments are closed.