Sokan felfigyeltek rá, hogy az oldal tartalma lassabban frissül, mit az az elmúlt években megszokott volt. Úgy érzem, elérkezett az idő, hogy elmondjam mi is ennek a változásnak az oka. Régóta mondogatom, hogy ha Komárom vezetői továbbra sem  tesznek semmi, a város el fog néptelenedni. Eddig sem riogatni akartam az embereket, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy nem ülhetünk ölbe tett kézzel és nem várhatunk mindent valaki mástól. Én is megpróbáltam hozzátenni a magam részét a dologhoz, de ez kevésnek bizonyult. Északon teljes a fejetlenség és a passzivitás. Mint a legtöbb ember, én is türelmes vagyok amíg be nem telik a pohár. Nagy örömmel csatlakoztam a Somorjáról indult kétnyelvűsítést megcélzó kezdeményezéshez, mert az megmaradásra ösztönzi a helyieket. Sajnos épp azoktól kaptam  a legtöbb pofont akiktől azt nem vártam. Amikor egy volt Selyés  tiltakozik a magyar feliratok ellen, akkor úgy érzem már régen rossz és értelmetlen minden. Erőszakkal nem lehet senkin segíteni.  A  sors úgy hozta, hogy kaptam egy remek álláslehetőséget egyik pénteken és még aznap este összepakoltam és felköltöztem Budapestre. Új életet kezdtem. A szlovák munkaügyi központon kívül mindenki jól fogadott. Számomra érthetetlen, hogy másfél évnyi munkanélküliség után miért kell épp a hivatalnak akadályokat támasztania a nyilvántartásból történő kisorolásom elé… Ezt talán egy vízfejű bürokrata érti csak. Ha valaki kilép a rendszerből akkor ugye javítja a foglalkoztatottsági mutatókat. Miért kell az embereket csalásra buzdítani? Az ügyintéző hölgy a munkaszerződésem hivatalos fordítását kéri. Ez ugye 5oldal, szorozva 20€-val, azaz 100€ csak azért, hogy adjon egy papírt amire az ég egy világon semmi szükségem nincs!  Sokkal költségkímélőbb megoldás, ha valaki egyszerűen nem megy be a hivatalba többé és az együttműködés megtagadása címén kisorolják a nyilvántartásból.. A betegbiztosítással nincs gond, ott minden további nélkül elfogadták a magyar nyelvű munkavállalói szerződésemet és nem kellett nekik semmi a munkaügyi nyilvántartásból.  Vajon mi szükség van a munkahivatalra? Van olyan ember akinek ők találtak munkahelyet?? Én még nem találkoztam ilyennel…

Budapest! Megérkeztem és már az első pillanatban otthon éreztem magam. Az emberek a hírekkel ellentétben kedvesek és mosolygósak, csak nyitottnak kell lenni. Szinte minden nap összemosolygunk valakivel a villamoson vagy a metrón. Származik-e hátrányom abból hogy jogilag “Külföldi” vagyok? Semmi! Az első nap BKV bérletet váltottam, amelyhez csak egy darab fénykép kellett és senki sem kérdezte meg tőlem, hogy ki is vagyok, vagy honnan is jöttem. A munkaviszony létesítéséhez kellett egy adóazonosító, amelyet a Dob utcában egy űrlap kitöltése után az ügyintéző hölgy kedvességének köszönhetően azonnal megkaptam. Nem kértek semmilyen iratot, csak egy igazolványt. Kell még egy TAJ szám is ezt a Teve utcában szintén azonnal megkaptam. Már aznap bejelentett munkaviszonyom volt. Senkit sem zavart, hogy nem a mai Magyarország területén születtem. Amióta itt vagyok és itt dolgozom, folyamatosan otthon érzem magam. Semmi sem lehetetlen és semmi sem okoz leküzdhetetlen akadályt. A város befogadott és én is elfogadtam a várost.

A munka! Egy nagy cég budapesti márkaboltjainak zökkenőmentes működéséért vagyok felelős. Ezek a márkaboltok Budapest minden  bevásárlóközpontjában megtalálhatóak, ezért szinte egész nap járom a várost. A kollégák többsége nem is tudja, hogy nem Magyarországon születtem. Nem tagadom, mert aki megkérdezi annak elmondom, hogy komáromi vagyok, de ez a kérdés eddig nem merült fel. Úgy látszik itt Budapesten is igaz, hogy aki magát Magyarnak vallja azt a környezete is Magyarként fogadja el. A kollégák és beosztottak számát nem is tudom, de mindenkivel jó a kapcsolatom. Folyamatosan keresünk újabb embereket, naponta hallgatok meg jelentkezőket, akik nálunk, az üzleteinkben szeretnének dolgozni. Nincsenek előítéleteim és behívok interjúra minden szakmabelit, legyen az anyaországi, erdélyi vagy épp felvidéki. Nem a születés helye számít, hanem az ember és a képességek!

Röviden ez történt az elmúlt egy hónap alatt velem itt Budapesten és az oldalammal a világhálón. Most azon gondolkodom, miként tovább? Budapestről a komáromi történéseket kommentálni  számomra hiteltelen lenne.  Ha egy Komáromi Pesten típusú blogba kezdenék, kérdéses az olvasottság.

Írjátok le, mit is szeretnétek Ti !

6 hozzaszolas a “Mi is történt?” bejegyzeshez

  1. Először is sok sikert a boldogulásodhoz! Másodszor is az elmúlt pár évben szinte folyamatosan olvastam írásaidat, hétről hétre vártam az újabb cikkeket melyek a sokak által kimondani nem mert dolgokba is belenyúltak. A városnak szüksége van erre, akármelyik oldalról is beszélünk. Valami jót indítottál el és vittél a válladon ezért ezt nem szabad abbahagyni. Én személy szerint nagyon örülnék neki ha folytatódnának a komáromi cikkek még ha a tőled megszokott stílust nélkülöznünk is kell. Esetleg a tapasztalataidat megosztva egy új szerkesztővel aki hasonló ambíciókkal bír továbbra is
    betölthetné funkcióit az oldal. Sok sikert mégegyszer Dél-Komáromból!

  2. Béla,sok sikert kívánok neked Budapesten. Találd meg a számításaidat. Azt viszont engedd meg hogy elmondjam, és akár idézhetnék tőled tonnaszámra….de tudod mit. Nem mondok semmit. Úgyis kitalálod magadtól.

  3. Honfitársam sok sikert,kár hogy egy bajtársal kevesebb.Hasonlatos valál az idegencsaptba szego”do”tt focistához,oda megy ahol to”bbet kap,ugyanis egy pénz orientált világban mindent a pénz irányítt s rég már nem az emberro”l szoll a zene!Viszont mégiscsak azoknak elismerés ki az othona becsu”letét még az élete árán is védi sajnos ten magod nem ehhez a fajtához tartozál.Mondják azonos vonza az azonost,judapest jo és szép hely,de vajon meddig????Kétmillio zombival anyakadon,mikor fogsz velu”k találkozni???Megsugom a tali nem fog váratni magára.Mindenképp sok sikert az életbe,kíván néked -Thali Zsigmond szelllleme!

  4. Nagyon fogsz hiányozni! Nem csak nekem, de az egész közösségnek! Attól függetlenül örülök, hogy megtaláltad a számításodat! Sok sikert!

  5. NAGYON SOK SIKERT kivánok neked az új munkádhoz!

    Ha látod a mailcímem kérlek keress meg, azt hiszem tudnék egy hozzád hasonlóan gondolkodó embert ajánlani aki szivesen elvállalná a weboldal szerkesztését, ott lenne mindenhol,…még az is lehet hogy egy közös ismerősünk 🙂

Comments are closed.