Van értelme az analóg földi sugárzásnak?


Egyre hevesebb indulatokkal beszélnek a városlakók a komáromi városi televízió körüli botrányokról. Én nem szeretnék belemenni a személyi kérdésekbe meg a szavazások során kialakult gyermeteg viselkedésbe. Egyszerűen csak arra keresnem a választ, hogy szüksége van-e Komárom északi részének egy saját földi sugárzású városi tévécsatornára. A hatalmas összegeket felemésztő városi média (tv+újság), szerintem csak egy nagy pénznyelő amely a funkcióját egyáltalán nem tölti be. A város nagyrészén  kábelhálózaton nézik az emberek a tévét, ezen ugye van városi csatorna is. A többiek valamely más műsorszolgáltató (UPC, DIGI), csomagjaira fizetnek elő, ezeknek nem része a városi tévé. Elméletben ők lehetnek azok, akik igényt tarthatnak a földi sugárzású városi adásra. Itt jön a csavar. Komárom város adásait analóg rendszeren továbbítják, miközben az országos tévécsatornák analóg sugárzása megszűnt. Mindenki halogatta az átállást, egészen addig a napig amíg el nem sötétedtek a képernyők. Családon belül is ez a helyzet. A sötét képernyők ösztönözték a lakóközösséget arra, hogy a lakótömb közös antennáját analógról digitálisra cseréljék. Ez a szüleim esetében azt jelenti, hogy a Digi-TV előfizetés kiegészítéseként a földfelszíni sugárzású digitális műsorok vételére van csak lehetőség. Az antennacsere miatt a városi tv analóg jeleit nem tudják fogni. Ez a probléma az összes olyan lakótelepet és kertvárosi övezetet érinti, amelyben nincs kiépített kábelhálózat. Tehát a városlakók egy jelentős része sem kábelen, sem antennával nem tudja nézni a városi televízió műsorait.  Van értelme ilyen körülmények közt analóg formában terjeszteni a városi televízió műsorát?

Most jutottunk el a műsorszerkezethez. Én azon szerencsések közé tartozom, akiknek lehetőségük van követni mint az északi, mint pedig a déli városi tévé műsorát. Ég és föld a különbség!  Én soha nem értettem a szerkesztőket északon. A fél órás műsorban, három-négy percben beszámolnak a nyolc órán át folyt testületi ülésről! Kiemelten magas szakmai tudásra lehet szükség a nyolc óra történéseinek négy percbe sűrítéséhez úgy, hogy a létrejött beszámoló megfeleljen az objektív tájékoztatás feltételeinek. Ezután jön a kultúra. Hétről-hétre, azonos műsor. Valaki kiállít a Limesben, más meg a CSEMADOK galériában. Bizonyára erre is kíváncsiak az emberek, de biztosan nem történik semmi más a városban? Hol vannak a stúdió beszélgetések, viták ? A fórumok és közösségi oldalakon élénk szópárbajok zajlanak, miközben a városi tévében csak egy újabb kiállítás megnyitójáról hallhatunk. Miért szúr ennyire szemet a dolog? Mert én látom a Déli városi tévé adásaiban az érdekes beszámolókat, az élő közvetítéseket és a vitaműsorokat.  Felépített műsorszerkezet, családi, gyermek, egészségügyi, rendőrségi magazin színesíti a kínálatot. Érdekes módon még a konkurenciától sem félnek, hiszen térségi híreket bemutató HÍD TV is helyet kaphatott a városi kábelrendszereken, sőt néha átveszik egymás riportjait, beszámolóit.

Nem szeretném senki munkáját minősíteni, mert ez nem az én tisztem de hogy lehet az, hogy Králik Róbert egyedül képes működtetni saját internetes tévéjét, változatos beszámolókkal, riportokkal, miközben a városlakók pénzén fenntartott tévé több fős személyzettel erre képtelen?  Le kéne végre szoknunk a körbe mutogatásról. Szabad emberek vagyunk és Komáromban élünk. Használjuk ki Trianon ez esetben pozitív hozadékát és építsünk új városi tévét. Ha a szlovák szabályozás nem teszi lehetővé az élő közvetítést, mert feliratozást ír elő, akkor lépjünk át a Dunán és sugározzunk onnan műsort. A Kékduna rádió sikere is ebben rejlik, mi miért nem tudunk élni ezzel?  Komáromban épül a nagy sebességű optikai  internethálózat, amely minden háztartásba eljut majd, miért nem lehet interneten továbbítani a városi tv adásait. Az internetes tévéadásokra szintén nem vonatkozik a szlovák nyelvtörvény. Vannak lehetőségek, amelyekkel élni lehet, de mi mit teszünk? Egyre nagyobb összegekkel támogatjuk az analóg, földi sugárzású városi tévénket amely nem teljesíti az objektív  tájékoztatás legalapvetőbb elvárásait sem.

Bízom benne, hogy városatyáinknak még időben megjön az eszük és új alapokra helyezve egy olcsóbb, de jobban működő városi tévét hoznak létre a komáromiak objektív és gyors tájékoztatása érdekében.

14 hozzaszolas a “Van értelme az analóg földi sugárzásnak?” bejegyzeshez

  1. Xardas- sajnos az aktualitás hiánya a legnagyobb gond! Már mindenki által ismert híreket mondanak le pár percben. Valódi friss hír nem jelenik meg a képernyőn. Nincsenek viták, igaz többen le sem ülnének vitázni egymással, de ez idővel változhat…Teljesen rossz a műsorszerkezet sajnos.

  2. A komáromi TV úgy vicc ahogy van hasonlóan a komáromi lapokhoz.

    Városi TV-n ha jól emlékszem hetente jelennek meg az új hírek(vagy kéthetente). Azok a hírek amik minimum két hetesek. A bemondók unalmasak semmiről nem szól az egész. Több értelme lenne ha Esmeralda menne rajta még néznék is az emberek.

    Számokban a nézettség szerintem jóval 3000 lakás alatt.

    Ahogy előttem leírták többet érne ha a környékbeli amatőrök bemutathatnák műveiket… Miért nem lehet egy olyan műsort létrehozni ami bemutatná a környékünket, hogy mikor milyen műsor, program várható, milyen látványosságok vannak stb. Ne utólag értesüljenek az emberek, hogy mi is volt pl Izsán, Gútán s folytathatnám.

    Volt részem látni egy pozsonyi helyi TV műsorát. Betöltötték az egész napot… Igaz voltak ismétlések is de nem ment körbe körbe az a pár perces szösszenet.
    Csak úgy gyors összefoglalóként mi volt benne:
    -beszélgetés a polgármesterrel- hetente
    -angol s német nyelvlecke- naponta mindig más
    -normális hírek- heti hírek voltak, de ha volt vmi fontosabb akkor szóltak előrre, hogy ez s ez lesz
    – látogatás szervezetekben, hogy mi hogyan működik
    – ami nagyon tetszett kis dokumentum filmek

  3. Nekünk sincs már baromi rég kábeltv-nk a franc se tudja mióta vagyunk UPC előfizetők, cca. 40 csatorna magyarul, kb. a fele szlovákul és még több száz angol, német, arab, meg mittudomén, azokon jó aludni 😀

    Aztán mivel a 40Mbps MAX internet mellé ingyé jár a digitális TV így most már kétféle szolgáltatónk is van a lakásunkban, a MAX TV-n optikai hálózaton jön az áldás, fullhd-ben elképesztő a discovery és társai (persze markiza, m1, stb…szintén hd-ban, rengeteg csatorna). Ott is van rtl klub, tv2 és még kitudja mennyi magyar adó, nem is számolom.

    A lényeg hogy nem tudom mennyien néznek még hagyományos módon (antenna) TV-t, de gondolom már feleannyian se mint pl. 3 éve, persze akinek megfelel a szükebb kínálat, annak tökéletes. A MinDig TV Extra kínálata viszont nagyon ütős, csak ott meg ugye nincsenek szlovák adók, és néha azért a Drahušát is meg kell nézni a Jojkán, mert abból sokszor többet megtudok a városomról mint a városi tvben tudnák az olvasottak szerint… és ezzel a fordulattal el is érkeztem a lényeghez.

    A városi TV műsorát volt alkalmam egy ismerősnél nézni, majd döbbenten konstatáltam hogy ez egyszerűen katasztrófa, és akkor valaki ezért még pénzt is kap??? Egy gyenge youtube-os videónak talán elmenne a városi tv műsora, de semmi több. Így, ebben a formában végképp nincs SEMMI értelme pénzelni.

  4. A mindig-tv mellett igazából a vétel minősége ami megfogott…m1, m2, duna tv ha nézed 1080i felbontásban az már magáért beszél…digi tv meg ilyenek ehhez képest semmi…
    és még a sima 576i sorfelbontás is nagyon szépen jelenik meg a tv-n…persze a különbség élvezetének feltétele egy min. hd-ready tv. De szerintem megéri. Ja és persze dolby digital hang a vájtfülűeknek…:-))
    de eltértem a tárgytól kicsit…

    A hireket a neten böngészem.
    Ha filmet akarok nézni meg torrent letölt, 720p, 1080p full hd filmeket nézhetek 5.1 hanggal…
    Szóval a klasszikus tv-t már nem is nézem nagyon…csak gyerkőcnek a disney channel végett…:-))

  5. KNgabesz31- Igen, a mindigTv érdekes konkurencia lehet. Nekem is van ismerősöm aki a Bene-i gödörben is gond nélkül tudja fogni a MindigTV műsorait, sőt volt akció is amely keretében ingyen adták a dekódert hűségnyilatkozat fejében.

    Az információ szerzés fő iránya ma már tényleg nem a televízió, hanem az internet. Mindannyian emlékszünk még azokra a Meciari időkre, amikor az STV híradója jobban hasonlított egy mesedélutánhoz, mint a tényközléshez. Ma már mindenki több irányból megerősített információkat keres. A TV marad a szórakozásra.

    Helyi hírekhez jutni viszont a legnehezebb. Ezeket nem teszik közzé nagy hírügynökségek. Ezekre tényleg csak vadászni lehet.

  6. Csak a te oldaladról a neten ezerszer több naprakész hirről értesülök mint a hires komáromi tv-től…akkor meg minek? Pénzkidobás az ablakon!!

  7. Komárom:

    Szerintem nem vagy túl pesszimista. Szóval én is ugyanigy látom a helyzetet…

    Amúgy nekem nincs kábel, digi, upc, t-com, orange tv-m…
    Vettem egy dvb-t vevőt egy frankó antennával, mindig-tv kártyát, aztán van olyan 23 csatornám…MAGYARUL!!! Ebből 3hd igazán gyönyörű képpel. Mindez havi 3euró ha kiszámolom…
    Amúgy meg ezt is keveset nézem, csak hireket max…gyermek mellett már nincs sok időm…
    Inkább a webről szerzem az infókat…

  8. Komárom: pontosan JÓL látod! Én is így látom! Jó kis nyugdíjas állások azok ottan! :-))) …másrészt nem tudom miért, de ahogy hallottam ugyanekkora stábbal, több műsoridővel a Párkányi tévé negyedéért üzemel! De ha kell, megtudom PONTOSAN!

    …én szeretek emlékezni olyan dolgokra is mint a Doni kozákok esete a 3m Sk-s fellépésével, meg az azt követő bugyuta interjúkkal (mer” ugye a Don naaaagyon messze van és el kellett hozni az egész csapatot, stb, közben meg kiderült hogy itt voltak a kertek alatt fellépni, Bécsben! – meg amúgy is KIT is érdekeltek a kozákok???

    a PITYUnak írt válaszodra: az ötlet nem rossz, de túl NAGY értéke van a műsoridőnek, még ha ez ebben a kis falucskában, porfészekben is van: ingyen étert nem fog kapni senki! Sok az éhes száj! De mindenesetre érdekes lenne!

    Egyet nem tudok: mibe kerül a digitális frekvencia??? …mert ha az lenne, és ráadásul az adó Magyarország területén lenne, ki tudná perelni a várost, ha egy magyar műsor pl. nem lenne feliratozva????

  9. Az én álmom egy olyan városi csatorna, amelyet a város üzemeltetve lehetőséget ad a civilek által készített műsoroknak. Tehát a műsoridőt elosztja civilek és a helyi média közt. Kap mindenki 30 percet arra, hogy a saját készítésű műsorát bemutassa. Itt iskolai szakkörökre és lelkes amatőr tévésekre gondolok. Azok műsora sem lehet rosszabb mint a pillanatnyi műsor. 24 órába belefér egy beszélgetés a diszkóban, lelki útravaló, kultúra, vita, programajánló, vagy ki mit akar.

  10. Na akkor komolyabban …
    Be fog kerülni a városi tv is a dvb-t -be. Ez szinte biztos.
    Más dolog viszont, hogy a jelenlegi műsorkínálatért érdemes adni a kasszából 1 fillért is.
    Szerintem nem.
    Ami a nézőszámot illeti, reálisan :
    – kábel tv : max. 17000 ember
    – dvbt (a jövőben): ?
    – analóg – jelenleg egyre kevesebb – szerintem max. 10000 emberke

    De lehet, hogy túl optimista vagyok.
    A reális rendszeres nézők pedig szerintem ennek a számnak max a 10% -a.

    Tehát szerintem a városi tv-t rendszeresen kb. 3 ezer emberke nézi.
    De lehet, hogy tévedek.

    Kéne 1 hivatalos felmérés mielőtt pénzt ölnek bele.

  11. Jakó- én szakmai döntésre nem számítok! Lesz egy kompromisszum, valaki akinek a saját médiavállalkozása rosszul megy és szüksége van a biztos havi jövedelemre amiért cserébe tud hallgatni. Szerény véleményem szerint nem lesz változás sem a műsoridőben sem a műsorszerkezetben, sajnos! Ja….és egyre drágábban fog üzemelni a városi tv.

    Túl pesszimista lennék?? Meglátjuk!

  12. a cikk nagyon jó, és amennyire érzem, objektív!
    én 4,5 éve már nem látom a városi tévé műsorát, és nem is nagyon hiányzik.
    Persze ha olyan jellege lenne, amit érdemes lenne (ahogy írod, viták, érdekes beszélgetések, élő közvetítések, stb) igenis lépnék, hogy legyen már egy antennám rá, stb, na de így?

    Egyébként meg nagyon kíváncsi leszek ki lesz az új igazgató ebben a régi posványban!

    Komárom hova tovább egyre nagyobb VICC! Ha nem lenne itt a csigaházam, Gyurcsány tanácsát követném! 🙂

Comments are closed.