Szegény kereskedőt még a Város is húzza


Májusban ismét két belvárosi üzlettel lettünk szegényebbek. A Nádor utcán egy természetes  alapanyagból készült gyermekjátékokat forgalmazó kereskedés húzta le végleg a redőnyt, míg a Megye utcán egy papír és írószerbolt zárt be végleg. Ezeken kívül az elmúlt negyedévben szegényebbek lettünk egy női fehérneműt forgalmazó bolttal,  két női fodrásszal és egy ajándékbolttal. Természetesen ez nem teljes lista, hiszem talán már ember sincs aki fejben tudná tartani a megszűnő boltokat. Miért írom le mindezt? Egy hete megállítottak a belvárosi kereskedők azzal, hogy másnapra idézést kaptak a városházára, a be nem fizetett közterület használati díj miatt. Természetesen nem szeretném megkérdőjelezni a díj jogszerűségét, hiszen azt és annak mértékét önkormányzati rendelet írja elő. Én csak azt a költői kérdést teszem fel, hogy szükséges-e ennek a díjnak a beszedése akkor amikor a belváros legfőbb problémája az elnéptelenedés.  A legtöbb belvárosi bolttulajdonos  a túlélésért küzd. Ha bezár még pár bolt, a belváros és Komárom is szegényebb lesz. Mi a cél? Egy élettel teli belváros amelyért a civilek küzdenek, vagy pár száz euró bevétel amely miatt esetleg még több bolt zár be, de gyarapítja a város kasszáját?

Hétfő reggelig, tudomásom szerint az összes érintett kereskedő befizette a közterület használati díjat.

(Kép: jmedia)

44 hozzaszolas a “Szegény kereskedőt még a Város is húzza” bejegyzeshez

  1. Jakó pedig elolvashattad volna, ezek a szakmák, mesterségek a 17 és a18.században Nagymagyarország 5 legnagyobb városává tették Komáromot.
    Persze aki olvas annak tudnia kell a sorok között is olvasnia. Ezeknek a szakmáknak megvannak a mai modern változatai, Na mindegy ti jobban tudjátok mit kell tenni Komáromért, el is adtátok a szlovákoknak, mi ezt a ti korotokban nem engedtük meg. 56 éve élek ebben a városban, de mikor én bőrlasztit rúgtam a Nádor utca poros utcáin, itt egyetlen egy betelepült sem mondhatta nekünk mit tegyünk és semmiféle meghunyászkodás nem volt. Ti csak a fórumokban vagytok nagylegények, de ha a jogaitokért akartok küzdeni, pontosabban kéne küzdeni, mert merszetek nincs rá (tisztelet a kivételnek- bár most egy nevet sem tudnék mondani), akkor inkább meghunyászkodtok és elbújtok az asszony szoknyája mögé. Még a kézzel fogható törvénysértések ellen sem mertek fellépni, akkor miről is beszéltek.

    Ha Komáromot meg akarjátok menteni ezzel kell kezdeni, bátornak és határozottnak lenni és múlt nagyjainak nyomdokaiban lépkedve, okos ötletekkel megmenteni a várost. Én a régi szakmák felelevenítésével csak arra céloztam, ha van akarat minden időben és térben meg lehet találni a megfelelő eszközöket.

    Na de ehhez a lenézés és a mellébeszélés nem segít. Csakis őslakosi virtus az ami segíthet, tudom megint nem értettetétek meg és a marad a sértő mellébeszélés, okoskodással párosítva. Na de ez már tényleg legyen a ti bajotok.

  2. hááát NEM olvastam végig!
    csak bele.
    Bósza kósza ötletébe!
    gombkötő?
    melyik évszázadban is él az úr?
    lókötőt azt nem említette, pedig aki pár m2-t 2000 euróért kínál (és néha sikerül is neki pár hónapra kiadni) az bizony ezt a kategóriát súrolja!
    sörfőzővel én is kibékülnék!

    trianon ide, kitelepítés oda, jog amoda, én azért kíváncsi lennék, hogy KIÉ a belváros! Konkrétan, ki miért kapta cserébe 45 után illetve 89 után! Ez egy NAGYON érdekes téma lehetne!

    Amúgy ezt a szart, amiben Komárom van, NEM hozza rendbe még a következő 3 polgármester sem! Ez a város HALOTT!
    1995 körül, mikor a hajógyártást tönkretették, súlyosan megbetegedett, és azóta infúziókon él, de már nem túl sokáig!

    …a kedves tisztelt választóközönségnek is jócskán el kéne gondolkodnia, hogy kiket ikszelget! Már bocsássanak meg polgártársaim, de a testület mint olyan teljesen impotens! ÜGYETLEN és hozzánemértő! …húsostál körül nyáladzó, közben nem veszik már észre, hogy az a hús már rég a legyek martaléka lett! Már elnézést, de MIÉRT választanak meg 60 feletti embereket??? MIÉRT? Mert okosabbak??? Vagy meg a Bözsi néni ismeri és rábeszéli Jolán nénit? Mi újat tud hozni egy nyugdíjas korú “képviselő” ???

    Katasztrófa van itten, katasztrófa!

  3. Nézd Komárom, honfitársam

    Most csakis a belvárossal kapcsolatosan adnék egy javaslatot, hogyan elkezdeni:
    1. Fel kéne térképezni, de szó teljes értelmében a belvárosi helyzetet, hány üzlet, szolgáltatás van, hogy működő, hány becsukott, nem működő helyiség, teljes infrastruktúrájuk,
    2. Kidolgozni egy koncepciót, mennyi ilyen olyan szolgáltatást képes manapság a belvárosi forgalom eltartani, csak ennyit engedélyezni, a legjobban működőknek segíteni a kevésbé jobbakkal leülni megbeszélni a dolgokat. A szabad helyiségekbe bevonzani a kisiparosokat, különböző kedvezmények segítségével, leülni a kisiparosokkal, a tulajjal és városvezetéssel. Lépésről lépésre menve lassan fel lehetne tölteni a szabad helyiségeket. Rengeteg szakmát újjá lehetne éleszteni a belvárosban (hirtelen néhány, cipész, órajavító, kalapos, kárpitos, ékszerészek, régi szakmákat is csizmadia, szabó, molnár , szûcs
    varga
    gombkötõ
    fazekas
    takács
    lakatos
    mészáros
    szabó
    sörfõzõ
    ötvös
    szíjgyártó stb

    Lehet, hogy még EÚ-s támogatást is lehetne szerezni ehhez

    Furcsán hangzik, de járható és gyors út lehetne

    Ráadásul még ott vár is erre is volkt egy elképzelésen, akárcsak a munka-helyteremtés hogyanjaira.

    Gyerekkoromban, de még a nyolvanas évek elején is, ha valamit venni akartunk, három helyre vezetett az út, a Priorba, a Vágba, vagy a belvárosba. Ma mind a három halott. Ebből kettőt a Prior épületét és a belvárost fel lehetne éleszteni, kitartó munkával.

  4. Fel kéne ébredni!!!

    Látod ezt most tetszett egy konkrét dolog, amit én is már évek óta hangoztatok, akkor ébredjünk fel.

    De közösen, ne külön-külön utakat járva, ez közös érdek, így csakis közös cél lehet.
    Én elmondom miben látom a megoldást, te is elmondod, mások elmondják.

    Pl. lehetne azzal kezdeni, mindenfajta kizárásos alapon létre kéne hozni egy klubot, Mentsük meg Komáromot alapon.

    Ott mindenki elmondhatná a véleményét. DE!!! Ha a városvezetés ezekkel a nézetekkel nem fog tudni tárgyilagos módon azonosulni, akkor le kell őket váltani, mert minden beszéd és akarat addig működőképes, ameddig az megfelelő eszközökkel rendelkezik.

    Komárom nagyon nagy bajban van, ezért még azt is megmerem kockáztatni, hogy létre kellene hozni szakemberekből és tenni akarókból egy alternatív városvezetést.
    (ebben én már nem akarok részt venni, esetleg tanácsadás formáján).

    A várost és benne a belvárost megmenteni az nem lehet egy, vagy két ember műve, hanem közös cél, ha van akarat akkor elindul valami, ha marad a mellébeszélés és pótcselekvések, akkor nincs értelme semmit csinálni.
    Első lépés:
    Egy bizottságot kéne létrehozni, ahol fel lenne mérve a terep és konkrét azonnali, rövidtávú, majd hosszabb munka eredményeképpen egy hosszútávú terv készülne.

    Gondolom most már eléggé konkrét voltam.

  5. János- én 2 szer is végigolvastam azt mait írtál. Pillanatnyilag a belváros halott. Az ott tevékenykedő kereskedőknek már nincs 20-30 évük, egy változásra. Addigra kiürül Komárom, ha nem lesz összefogás. Érdekes módon épp a Déli polgármester az aki az Északiak érdekeit képviseli. Ő az aki a közös jövőben gondolkodik. Ő fejleszt. Északon meg csak a mutyi megy. Ma megint a strand megmentéséről tárgyal a testület, mert a felhalmozott adósságtól a csőd szélére került. Délen virul a strand és 2 új szállodát épít az önkormányzat, mert van rá igény. Ha Délen ekkora üzlet a turizmus , Északon miért van a csőd szélén a Panoráma hotel? Miért zárt be az Európa?

    Én nem riogatni akarok senkit. Egyszerűen arról van szó, hogy a helyi meggondolhatja, a város melyik részén alapít családot. Egyre többen választják majd a Déli partot. Jobb munka és jobb lakáshoz jutás. Ha az Állami Eszközkezelő beindul és épülni fognak az állami tulajdonú bérlakások, tömegesen fognak az emberek elvándorolni Északról.

    Fel kéne végre ébredni !

  6. Komárom-komárom, ejnye-bejnye, látom nem olvastad végig, több javaslatot is tettem, de te még csak figyelembe sem veszed és azt is írtam, hogy a belvárost a város többi része nélkül nem lehet megoldani.

    Mond miért nem olvasod el, amit írok. Féligazságokkal érvelsz, kiragaszt dolgokat, ami neked megfelel és lényeg közben elillan.

    Látod ezért nem szeretek itt és veled vitázni, nem olvasod el a válaszaimat, hanem elfogultságból válaszolgatsz. Most szeretném, ha nem azt írnád nem így van, inkább megyek, Veszett fejsze, veszett ügy veletek vitázni, mert kérdeztek és ha válaszokat kaptok, akkor tűkeresésbe kezdetek. Ameddig a velem szembeni elfogultságból egy icike-picikét sem engedtek, addig minden beszéd felesleges, maradnak a megoldások helyett a pótcselekvések és lenti mellébeszélés, olvasás helyett. Miért nem tételesen válaszoltál, kérdezed mi a megoldás, ha válaszokat kapsz, akkor pedig mellébeszélsz, mintha nem adtam volna válaszokat.

    Ami el lett rontva 20-30 év alatt azt nem lehet egy varázspálcával megoldani. Először is egy olyan városvezetés kell, ami a gyógyulás útjára tereli a dolgokat. Erre újabb négy évet várni kell.

  7. A pártokrácia a megosztás,kiszákmányolás a romlotság eszko”ze,mely által vállunk idegen háttérhatalmak gyarmatává!!!Amíg ez lessz ,addig no”vekedik a káosz,leépíttés és a romlott,nyomor!

  8. Tisztelt Cartman és “Komárom”, semmi demagóg, semmi lovagolás.
    – Nem lehet egy-két szóban elmondani, mit és hogyan kéne csinálni, mert megint az lesz mint a névvel van. Én a nevet szimbolikusan használtam, de ezt le is írtam sokszor.
    Az öreg, a hagyomány, a történelmünk hagyatékai ezek a megoldás a bajainkra és ez összefügg a névvel. Nem mertek velem találkozni, inkább kifikáztok, rendben van már megszoktam, pedig akkor egyről kettőre lehetne jutni, Persze erre is van logikus magyarázatotok, hogy amit én csinálok mondok az hülyeség. OK elfogadom. Tudjátok miért hülyeség, mert soha senki nem hallgatott végig, nem értették mit is mondok, mit csinálok és miért csinálok. Mindig kerestek mögötte valamit, amit nem találtak így inkább lesöpörték az asztalról azokat a magoldásokat, ami segítene minden adott témában.

    Írtam, hogy félek megont nem értitek meg, mit is akarok veletek közölni, mert mindig kerestek mögötte önző célokat, magatokból indultok ki (ezt nem sértésnek szántam), ez a felvidéki valóság.

    Nincs mögötte semmi, sokszor leírtam, sokszor kimondtam. Mikor kritizáltam a EJK tevékenységét, akkor mindig sikeresen belekapaszkodtatok valami és a lényeg elsiklok az írás közepette, most megint ez történik. Ezért már nem mondok, nem írok le szívesen semmit sem, mert mindig a mellébeszélés, a sértődékenység az ami a tetteinket irányítja. Ha én az eltelt hat év alatt meg akartam volna sértődni, mint ahogyan sokan a nézeteimet és az írásaimat értelmezik, akkor már rég leálltam volna, de ahogyan egy jó apa sohasem hagyhatja cserbe a gyermekét, még akkor sem ha az rendszeresen elárulja, becsapja, hazudik neki, így én sem adhatom fel, pedig az eszem ezt diktálja.

    Miért írtam mindezt?

    Gondolkodásunkat és az értékrendünket kell megváltoztatni és ez nem demagóg, akkor lenne az, ha mögötte nem lennének igazi célok, megvalósítható megoldások. A sikert senki sem tudja garantálni, csak egy a fontos oda kell állni a rajtvonalra, tiszta szívvel, teljes nyitottsággal. Másképpen nem fog menni. Akkor lenne demagóg a dolog, ha mögötte nem lenne igazi akarat, igazi megoldások.

    Nézzétek én ha tehettem volna Öregkomáromot, ha jobban tetszik Észak-Komáromot egy jobb vágányra helyeztem volna, sohasem a sikert, csak a jobbulás ígértem és azt, hogy elindulna valami felfelé, előre. Sajnos ezt így le kellett írnom mégha újból félreértitek akkor is, mert bizonyára megint valamiféle önző célokat láttok mögötte, nincsenek.

    Írtam a belváros dolgait nem lehet úgy megoldani, hogy közben a többi városrészről elfelejtkezünk és minden másról, ami összefügg az életterünkkel. Nem lehet úgy tőkét idevonzani, hogy közben a pitiáner ügyekkel foglalkozunk és nem merjük őket hathatós módon megoldani. Nem lehet a belvárost úgy feléleszteni, hogy a körülötte lévő területekkel nem foglalkozunk és lám megint eljutottunk a legfelsőbb helyi körökhöz.

    Megoldás, az egyediségben van. Nem utca zenélés, vagy parktisztogatás a megoldás, ezek csak hiánypótló, cselekvéspótló megoldások. Mikor valami már megy, akkor ezek is kellennek, de ameddig az alapkoncepció nincs, nem létezik, nincs kitalálva, majd elindítva, addig szerintem mindezt nem megoldás, nem azt mondom ne csináljátok, igyekezni szebbé tenni a várost társadalmi munkával és megoldani globális problémákat. Egyszerre két malomban nem lehet őrölni, most nem is folytatom, mert megint félreértitek, mit is akarok veletek közölni.

    Azt írjátok mondjam meg “tuttit”, olyan nincs csak kemény munka van és átgondolt próbálkozások, amelyek erkölcsös és becsületes hozzáállást igényelnek.

    Egyébként egy elkerülte a figyelmeteket én tettem egy javaslatot, hogy hogyan megoldani, ami megoldás lehetne és Komáromnak egy olyan új-régi jelleget adna, ami régebben is jellemző volt a városra. “Komárom” igen nem kell kitalálni új dolgokat elég nyitott szívvel és szemmel járni, cselekedni. Nyitott kapuk (szakmák, kereskedés) utcáját, belvárosát kell kialakítani.

    Én még tapostam a régi macskaköves Rákóczi utcát, a régi Baross utcát, buszoztam a Pozsonyi kapun át Nagymegyer irányába és sokat kompoztam a szigetre, vagy a 7-es lakótelep sáros kis utcáit is, voltam előadáson a régi Magyar Területi Színházban. Nekem ez jelenti Komáromot, aki ezt nem érti, azt sajnálom, ezt a gyerekekbe bele kéne újból verni, de ehhez olyan dolgokat kéne létrehozni pl. a belvárosban ami vonzóvá tenné először a helyiek számára, olyan szakmákat kéne letelepíteni, amelyek iskolai kirándulások formájában, újból odavonzaná az új generációt, majd ők ezt a hagyományt tovább vinnék.

    fejemben megvannak a hogyanok is, de ezt itt fórumon nem lehet megoldani, ezekről írtam az említett témákban már egy éve is, de csak a sziszegés és mellébeszélés maradt, van ma is. Ezért inkább csöndbe maradok, a rúgásokból már nem kérek.

    Egyszer régebben arról is írtam mi az okozója annak, hogy ott tartunk ahol, ez is megtalálható abban a két témában. Tehát szumma-szummarum én sohasem lovagolok semmin, legalább úgy sohasem, hogy az A kimondása után, ne adjak válaszokat B-k formájában, sohasem voltam az életemben demagóg, mert mindig ha valamit kritizáltam a megoldásokat is felvázoltam, sőt ha kellett a saját kezemmel bizonyítottam az igazamat, erre most sok példát tudnák mondani, de ez a történet most másról szól.

  9. Kedves János, amit most csinál az egyszerűen vicc. MI KÖZE városunk megnevezésének a belváros felélesztéséhez? SEMMI. Demagóg szöveg.

    Ön már megint minden mögött politikát lát és összeesküvéselméletet, holott erről szó sincs, nem is volt, arról beszéltünk hogy a BELVÁROST HOGY LEHETNE FELÉLESZTENI.

    Én Önt mindez idáig egy nagyon értelmes és okos embernek tartottam, akire érdemes odafigyelni, kérem, ne rombolja le bennem ezt. Köszönöm.

  10. János, te itt most néven lovagolsz, Ötlet helyett! Azt írd le, hogy mit kéne tenni.
    KONKRÉT javaslatot írj ne azt, hogy olvassuk el amit eddig írtál. Hogy lehet feléleszteni a belvárost?

  11. Igen Újkomáromnak kéne hívni a déli oldalt és az északit Öregkomáromnak, ha pedig csak általánosan beszélünk, akkor simán Komárom. Aki ezt nem érti sajnálom lejjebb világosan leírtam. Öregkomárom egy pillanatnyi történelmi állapotra utal, nem hivatalos név, ami segít a dolgokat a maguk helyére rakni, a megjegyzéseimmel csak erre akartam utalni és arra is, hogy van mire büszkének lenni.
    Visszatérve Pesten, van Újpest, ami régen nem volt, lehet egy falucska lehetett a helyén, mint Szőny. Pest az egész pesti oldal jelöli, úgy ahogyan Komárom az egész területet, de ezek a dolgok mindig mozgásban vannak. Egyébként mindenki úgy nevezi ahogyan akarja, de azért nem ártani kibeszélni ezt a témát és dűlőre jutni.

    “Komárom” hagyjuk, szokásodhoz híven kiforgatod a szavaimat. Írtam Komárom az Komárom, csak mikor pontosítunk, akkor kell jelzős kapcsolatokat használni. Budapest esetében is csak erre utaltam, nem a keletkezésre, na viszlát és javuljatok meg, mert azért másnak is lehet véleménye, olyan, ami hasznos lehet. Látod pontosan ezért hal ki Komárom.

    Befejeztem. Viszlát megint egy kis időre. Majd találkozunk, ha találkozunk.

  12. Rév-Komárom a régi időkben a Komárommal szemben levő település volt, ami később Új-Szőny néven falu, majd Komárom néven (már Trianon után) várossá lett – vagyis az, ami a mai Magyarország területén van, a déli parton.
    A helyi magyarság mindig a magyar nevén emlegette Komáromot, még akkor is, ha a Csehszlovák állam Komárno ként anyakönyvezte….legfeljebb Cseh-Komárom és Magyar-Komáromként emlegették.

    Rév-Komáromot nem tudom ki találta ki a Szlovákiában maradt városra. Trianon után a Csehszlovákiából kitelepített (kitelepült) komáromiak kezdték el Újszőnyt fölfejleszteni, azzal, hogy nem hagyják magukat, a Duna jobb partján is teremtenek egy Komárom nevű várost.

    Naná, hogy a történelmi Komáromban lakók nem szeretik a magyar média agyferdülését, hogy Rév-Komáromként emlegetik a városukat.

    No, látom az első hozzászólásomban a jelzett vártakat kaptam fellengős és zavaros választ, ezért tényleg nem érdemes vitázni, mert ti mindent jobban tudtok, ja biztosan sokat futkostatok.

    Látjátok ezért is pusztul a belváros, mert még a városunk neve is zavaros. sajnálom, hogy nem értitek.

  13. János- nem jó az analógiád. Budapest , Buda + Pest és Óbuda egyesüléséből született.

    Komárom létező település volt ezen a néven amelyhez csatlakozott Újszőny falu is. Trianon után a Csehszlovák hatóságok engedélyével használhatta tovább Újszőny településrész a Komárom helységnevet. Semmi okunk nincs megváltoztatni saját nevünket!

    Itt viszont most a város elnéptelenedésére keresnénk megoldást ..

  14. Nézd “Komárom”, van Pest és Buda, van Budapest is, így van Öregkomárom és Újkomárom is. Hivatalos érintkezésben természetesen a pontos megjelölés végett Észak és Dél-Komáromról beszélünk. Tehát nem takarítani, hanem gondolkodni kell.
    Pesten is van Újpest , Ferencváros stb., akárcsak Budán Budaőrs és Óbuda.

    tehát Komárom része Öregkomárom is, biztosan jobb és jobban kifejezi a valóságot, mint Révkomárom. “Komárom”, ha nem vagy tisztában a történelmi tényekkel, akkor nézz utána. Még Dél-Komáromban is Révkomárom tábla van, ez ellen miért nem tiltakoztok. Nem Komárom, hanem rév, ami a déli oldalon volt. Révkomárom helyett Öregkomáromnak kéne lennie, a jelző ezért fontos, hogy pontosítsunk. Város előtt, város után északon délen elég a Komárom tábla. Úgy ahogyan Budapest előtt, után csak egy név van. Én mikor Öregkomáromot mondok a történelmi északi oldalra gondolok. ennél jobban behatárolni nem lehet. A jelzős változat ilyen esetben a helyénvaló. Remélem így már érthetőbb, bár most sem vagyok biztos benne, hogy megértetted.

  15. Az úgy nem zavar admin, hogy nem én hoztam fel a név-témát? 😀 Ugyanazt írtam le amit TE :DDD Nomindegy…

  16. Cartman- a bece vagy ragadványnevekről nem kéne vitázni. Komárom neve KOMÁROM. minden előtag meg jelző nélkül. Amint az új törvény hatályba lép(kétlem, hogy Gasparovic aláírja) ez a név kelül fel a vasútállomás épületére is és ez fog szerepelni a menetrendeken és a buszokon is.
    Jánosnak igaza van, nem kell újat kitalálni a város neve adott KOMÁROM.

  17. Ja még annyit nem kell semmi újat kitalálni, csak a régi jól bevált módszerekhez visszatérni. Miről volt híres a mai 7-es lakótelep régi kisutcái, keressétek vissza, sokmindenben segítene a belváros felélesztésében is, na igen de ezt ide betelepült városvezetés nem ismerheti, nem tudhatja. Itt a baj.

  18. Csak annyit, az életben minden mindennel összefügg, még az is meglehet a név összefügg egy egészségesebb gondolkodással. A belváros nem lehet úgy megmenteni, hogy a város többi részéről elfelejtkezünk, de ez fordítva is igaz. Sokmindent leírtam a bummon, abban a két témában, ami 2010 februárjától futott. A többség inkább az én szellemi és értelmi képességeimen rágódott, amit egy ici-picit most is kiérzek. Ha azt akarjuk bármi is megváltozzon, a változást magunkkal kell kezdeni.
    Hogy ne tartsam magamban, csak egy apróság én annakidején igéretet tettem, hogy hetente egy napot kint leszek az utcán az emberek között és biztosan nem lett volna megadózva a járdára kitett asztal. A kisiparosok tudatos beletepítését támogattam volna, ami turisztikai vonzattal jár és sok-sok más konkrét dolog. Miért tőlem kéred, hogy ne tartsam magamban, stubit és marekot választottátok tőlük kérjétek számom a tetteteket, én még álmomból felverve is tudnám sorolni, mit is akartam.

    Félreértés elkerülése végett mindezt nem azért írtam, hogy fényezzem magamat, már letettem arról, hogy Öregkomáromot megmentsem. gy olyan betegnek, amelyik nem akar meggyógyulni nem lehet segíteni, lehet elodázni látszattevékenységekkel lentilkyvel butítani, de gyógyulást csakis az igazi változások, az igazi tettek hozzák el, hozhatják el. Hogy mellébeszélek, dehogyis hat éve ugyanazt mondom, Komárom viszonylatában egy éve , csak ti értitek félre. Mikor nevén nevezem a gyereket gondolkodás helyett megsértődtök. Így nem lesz javulás, sem szebb és híresebb Komárom. Na de mindegy, kár a szóért, mert csak a Dunába öntöm a vizet.

  19. Kedves János én ismertem és olvastam a programod, nem azzal volt a baj, de ebbe ne menjünk bele 🙂

    Senki nem Révkomáromozott olvass vissza, jómagam is és gondolom itt még sokan tudjuk hogy ez egy helytelen megnevezés node azt kötve hiszen hogy ennek bármi köze is lehetne a belváros megmentéséhez. Mintha nem indulna a motor de kereket cserélnél az autón…ugye érzed hogy kb. erről van szó? (Egyáltalán nem értem hogy jön ide)

    Itt vagy egy gazdasági terv kellene, ami sziklaszilárd alapokon áll és nem holmi “bmw-s meg mercedeses vállalkozó urak” érdekeit képviselik hanem a polgárokét, vagy egy radikális, nagyszabású változás, mint pl. amit felvetettem, persze ezt már kitárgyaltuk, ezért is írtam hogy várom a jobbnál jobb ötleteket. Mert ez, hogy minek nevezzük városunkat, aztán végképp nem vátloztat semmin.

    Azt írod jobbnál-jobb ötleteid voltak, kérlek ne tartsd magadban.

  20. én is végig olvastam a témát és a hozzászólásokat;

    A kérdés az, hogyan megmenteni a város?

    Ennél egyszerűbb dolog nincs és főleg, ha Öregkomáromról van szó.

    1. A nevével kellene kezdeni és végre az őslakosokat meg kéne kérdezni mire voltak gyerekkorukban büszkék, mi dobogtatta meg a szívüket?

    – a név Öregkomárom és nem Révkomárom, legyünk büszkék arra, ami volt a város, mert Öregkomárom híres város volt, de olyan, mint Révkomárom nincs;

    folytatnám konkrét dolgokkal, de ez benneteket úgy sem érdekel, mert ezt egy tősgyökeres komáromi mondja és Bósza és nem egy MKP-s;

    Elolvasta valaki mit is terveztem Öregkomáromban, ha megválasztottak volna polginak, ugyebár senkisem, Pedig egy éve szinte minden témát érintettem, persze voltak dolgok, amelyeket nem mondtam el, de szerettem volna ha kellett volna a tűzön-vízen keresztül megvalósítani. Mind-mind megvalósítható terv volt. Tudjátok miért, mert tudom mi kell Öregkomáromnak, itt születtem itt éltem.

    Folytatnám, de kíváncsi vagyok a válaszokra, ha lesznek, bár előre tudom milyen jellegűek lesznek, bárcsak tévednék.

  21. “Kivéve persze ha nem vagy kigyúrt-kopasz és a kigyúrt-kopasz haverjaid nem hozzád járnak cafféra a teraszra, és viszik magukkal a seggbuta szolitól szénnéégett barátnőjüket :)”

    …TOP hozzászólás!! :-))))))…csak az a szomorú hogy mint látom minden nap ez Komáromban sajnos igy is működik…

  22. cartman- elhibázott ötlet mindkettő. Europália: egy darab üzlethelyiség amely 100 M2 a többi kis lyuk, amely semmire sem használható. 10 m2, semmit sem lehet kezdeni! Én havi 30€ -ért is tudok kiadó helyiséget az a Europáliában.

    Prior: Kicsi! 20 méter és meg kell fordulni. Alkalmatlan a bevásárlásra, időtöltésre. A bevásárlóközpontokat bolyongásra tervezik. Ne találd meg a kijáratot, tegyél még egy kört.

  23. “Cartman- én még mindig a nagy bevásárlóközpont megjelenését tartom a legfontosabbnak.”

    Hehe, mondok jobbat: Europália. Ott van a belváros szívében!!! és SOHA nem volt még félig sem kihasználva, pedig mikor elkészült még relatíve jól nézett ki. A brutális bérleti díjak anno minden normális kereskedőt elriasztottak, manapság már 100!!! euróért is bérelhetsz ott helységet havonta, persze…kinek kell?

    Értsd meg ez Komárom itt minden máshogy működik mint bármely normális helyen. Ott a volt Prior, tessék nézd meg: kínai üzlet kínai hátán, alul néhány márkabolt próbája már csak tartani a frontot felül meg dokik. Pláza??? Ide??? 2 éven belül ugyanúgy elkomáromiasodna orvosokkal, kínai üzletekkel és természetesen rengeteg az ürességtől kongó helységgel.

    Komolyan kétségbe vagyok esve, elképzelni sem tudom mi menthetné meg ezt a várost…Én is amint úgy fogok állni anyagilag, azonnal elhúzom innen a csíkot és máshol telepedem le, itt nem lehet vállalkozni. Kivéve persze ha nem vagy kigyúrt-kopasz és a kigyúrt-kopasz haverjaid nem hozzád járnak cafféra a teraszra, és viszik magukkal a seggbuta szolitól szénnéégett barátnőjüket 🙂

  24. Végigolvastam a hozzászólásokat…
    Csak annyit tudok mondani hogy: Baj van nagy baj van!!!…a belvárossal…látom minden nap…már csak nyugdijasok és gyermekes anyukák járnak arra…nemcsoda hogy sorban zárnak be az üzletek…
    …én személy szerint már rég letettem róla hogy a belváros még valaha is feltámadna poraiból…valamit nagyon elrontottunk…de ne legyen igazam…

  25. Cartman- én még mindig a nagy bevásárlóközpont megjelenését tartom a legfontosabbnak. Egyszerűen az emberek gondolkodását kell megváltoztatni. Azt, hogy nem kell utazni aha valaki bevásárolna. Ha helyben is megtud venni mindent, akkor már bemegy a belvárosba is. Pillanatnyilag sokan meg sem próbálják a helyben vásárlást.

  26. Rendben én elfogadom az érveket, mint mondtam nekem se lenne a szivem csücske csak mint ötletet vetettem fel, ezért is jó hogy itt meg lehet beszélni 🙂 Ezesetben viszont várom a megoldást a részetekről. Mert valamit tenni kell.

  27. Ipinke- igen, az első szakasz. A második alatt viszont csak a közepén van. Sajna végigszenvedtem az építkezést a helyszínen.

    Most hogy elnézem a képedet, elég érthetetlen, hogy a beton fölött épp a Jager előtt miért szakad be rendszeresen a burkolat. Ott már többször felszedték és újra kövezték.

  28. Ipinke- csak a Klapka tér és a Megye utca. A Nádor utcán az úttest közepén van csak egy vékony betonsáv. Eső után látni a különbséget. Ahol áll a víz ott beton van, ahol azonnal tócsamentes ott homok. A Nádor utcán a boltok gázcsövei fölött csak homok van. A viz és csatorna a Kiscsapó felé megy azzal nincs gond.

  29. Cartman- felvázolom, hogy mi a probléma az ötleteddel. Ha megvalósulna a felvetésed és megszűnne a forgalomkorlátozás, azzal mit nyernél? Áthajthatsz az utcán. ÉS?
    Na jó, a kedvedért kivágjuk a fákat és parkolókat alakítunk ki. Az összes ilyen helyet reggel 8- kor elfoglalja majd a kereskedő, meg az alkalmazott esetleg a hivatalnok, mert mint mondtad lusta és közel akar parkolni a munkahelyéhez.

    Te mint vevő már reggel 9-kor nem találnál parkolóhelyet csak a híd alatt – mint most.
    Itt ugye arról még nem is beszéltem, hogy ha mégis találsz véletlenül egy üres parkolót azt a 4.-5. kör után leled csak fel és biztosan nagyon távol az üzlettől ahol vásárolni szeretnél. Te mennyi ideig állsz majd ott? Nem tudsz kocsival átállni 20 méterrel arrébb, mert minden hely foglalt.

    Lehet emelni a díjat, mondjuk 5€/óra. Kifizetnéd? Mindenki bliccelne és a rendőrök nem győznék szerelni a kerékbilincset.

    Itt nem is írtam le technikai nehézségeket.Hidd el értelmetlen volna forgalommal terhelni egy olyan utcát, amely szűk és csak homok van a térkő alatt. Egy hónap leforgása alatt állandó volna a dugó és eltörnének a felszín alatt 20 (!) – 50 cm mélyen húzódó elektromos és gáz vezetékek .

  30. Bérleti díj – nem az ár a legfőbb gond, hanem a méret! Komárom belvárosában nincs megfelelő méretű bérelhető helyiség. Egy márka 150 -250 m2 alatt nem nyit boltot. Ilyen helyiség nincs!

    Mondok még egy példát. Az emberek bevásárlás során nem mennek át úton. Ez régi és ismert dolog a kereskedelemben.
    A sétálóutcai könyvesbolt látogatottsága nagyobb mint az út túloldalán lévőé, pedig ott a közelben parkolni is lehet. Miért? Mert ott csak egy üzlet van amiért nem érdemes megállni. Viszont ha leparkolsz a Kormoránnál, több tucat üzletet végignézhetsz nyugodt körülmények közt.
    A Nádor utcán ahol nem lehet megállni, behajtani, nagyobb a gyalogosforgalom, több a vásárló mint Shoping Centerben (Prior) ami előtt parkolni lehet.
    Az üzleteket összpontosítani kell! Egy parkolóból a legtöbb, kevés gyaloglással elérhető legyen.

  31. Cartman- két külön problémáról van szó. Az egyik a miért nincs vásárló. Mert az embereket erről lenevelték. Ha cipőt akar venni a többség be sem megy a belvárosba. Beül a kocsiba, vagy vonattal irány Győr! Ez az alapvető probléma! Egyszerűen meg sem próbálják az emberek helyben megvenni amit akarnak. Komárom vezetésének legnagyobb hibája a bevásárlóközpontok elűzése volt. Most változni látszik a kép, mert ha nem jön közbe semmi lehetőség nyílik plázaépítésre. Már így is nagy a lemaradás, de talán még behozható!

    A kényelemre mondok neked egy példát. Egyre több kényelmes ismerősöm jár munkába Pestre vonattal, mert gyorsabb és kényelmesebb mint a saját jól felszerelt luxusautó. Nem kell parkolót keresni és gyorsabb. Én villamos+metró+vonat kombinációval hamarabb itthon vagyok mint a nejem autóval! Minden relatív!

  32. És még valami: jelenleg nem drága egy üzlet bérlése a belvárosban, nagyon jól tudom mennyibe kerül (még a Vásárcsarnok körül is drágább a bérlet!!!!). Nem ez a baj, végképp nem, aki innen közelíti meg a dolgokat az súlyos tévedésben van.

    A baj az hogy nincs ember, nincs vásárló. A vásárló pedig 2011-ben lusta. A vásárlónak az kell, hogy a seggét az autójával könnyen elvigye mindenhova. Ez van, ezen lehet sírni, lehet neki örülni, mindegy, csak nem szabad figyelmen kívül hagyni.

  33. Ha lezárják a Megye utca végét akkor beverik az utolsó szöget is a koporsóba 🙁

    Azt írod anyukák gyerekekkel. Igen, ez fantasztikus viszont (csak)belőlük nem élnek meg a vállalkozók, vállalkozók nélkül pedig kihal a belváros ennyire egyszerü a képlet. Ez nem fikció, nem távoli elképzelés ez a nagyon közeli jövő. És akkor majd az anyukák sétálhatnak a kitört kirakatok mellett a totálisan TELJESEN kihalt és végleg elnéptelenedett belvárosban. Idilli lesz, mondhatom. Nem vagyok látnok de hidd el: nem fognak sétálni ilyen környezetben 🙂

    Amit pedig írtál hogy kihalna a belváros, nos, nem osztom a véleményed. Véleményem szerint ez az egyetlen járható út a megmentésre. Ha van jobb ötleted kérlek ne tartsd vissza. (nem bagatell dolgokat kérek hogy adócsökkntés stb ez NEM vonzza az embereket Te is tudod)

    SAJNOS ez az egyetlen lehetőség, ÉN SEM örülnék neki, de jelen esetben ez az EGYETLEN megoldás. És a szükség nagy úr.

  34. Cartman- egyszerű a válasz: Kihalna a belváros!

    Volt egy hasonló felvetés a kereskedők részéről, de a vásárlók sem támogatták az ötletet.

    Most még vannak anyukák gyerekekkel, mert biztonságos az utca. Ha ismét forgalom lenne, ők sem mennének a belvárosba.

    A burkolat nem autóforgalomra terveződött, Nem bírná a terhelést.

    A Megye utca végét is lefogják zárni, mert közlekedési szakemberek szerint meg kell szüntetni a nemzetközi főúton a balra kanyarodás lehetőségét. Magyarul a park melletti utca, ahol a taxik állnak, teljes hosszában forgalommentes , sétálóutca lesz.

    A híd lábánál is megoldást kell találni az balra kanyarozás szabályozására (lámpa,körforgalom). Változik a világ. Régen a járművek többsége kanyarodott, de ma már egyenesen halad át a hídon.

    Marek polgármester azzal kampányolt, hogy a Lehár park alá parkolót épít. Ez jó ötlet, de biztosan nincs rá pénz. Az Európa udvar oldalsó parkolóit is be kéne fejezni. Ott több száz autó parkolhatna a belváros szívében. A parkolást kell megoldani.

  35. Mi lenne ha vissza lenne állítva akár részlegesen is az autós forgalom mint régen (normális közúti közlekedés)? Természetesen a teherautók és kamionok kitiltása mellett. Csupán azért gondoltam mert más reális megvalósítható ötlete jelenleg senkinek sincs a belváros megmentésére. Persze rengeteg kontra érv szól a dolog melett, de ha már az az egy pro áll mellette, hogy esély lehet a belváros és az Európa udvar megmentésére, talán megérné.

    Nem lenne muszáj az egészet megnyitni a forgalomnak, mondjuk a Župná maradhatna továbbra is sétálóövezet a Szentháromság szoborig, a Palatínová és a Jókai lenne megnyitva a forgalomnak összekötve a Klapka szobrot, és a körülötte lévő padokat megkerülve, illetve ez végig futna a VMK felé is. Tudom hogy Észak-Komárom így is szűkölködik sétálóövezetben, de jelenleg ez egy végső, utolsó-utáni megoldás a totális elnéptelendés ellen és a még megmaradt vállalkozások megmentésére (és akár még a belváros felvirágoztatására). Mert ma még többé-kevésbé kellemes a családdal sétálni a belvárosban, node kérdem én, majd ha betört kirakatok és mindenhol üres üzlethelységek fogadnak bennünket, akkor is olyan jó lesz a belvárosi séta? Nem hinném.

    Mellékelek egy képet (© Pinke László) a régi állapotról:
    Régi utca

    Ha érdekesnek, vitára érdemesnek találjátok az ötletet, akkor egy cikk sem ártana a dologról 🙂

  36. Komárom,komárom mi tart vissza minket a fejlo”désto”?A fej-lo”dés szavunk a fej a fo”ség éréséro”l regéll.vagyis míg a népnek nem érik be a feje lágya, addig támogat egy olyan bukott eszmét,mely mintent kiszipolyoz,kirt ,mi természetes s az éppen a ma dullo ,liberalista,zsarnok,vad kapitalizmus,mely pénz orientált,mammonimádo káoszrendszer.A szervezett vallásrendszerek meg ezen izmusoknak hu”,romlott,kiszolgálloi!Az arcnélku”li világuraságok,disznofeju” klikkek,bankárkasztok,gyarmatocskái,to”bszo”r eladott,elzálogosított,kísérleti háziálatkái lettu”nk!Mekkora káosz és nyomor kell,még,hogy észre vegyu”k,hogy jogos az o”nvédelem és természeti ko”telesség a megmaradás,tuléllés????????

  37. József- sajnos még mindig képtelenek vagyunk együtt gondolkodni, illetve helyesbítek Molnár Attila megtette az első lépéseket, de a másik oldal még hallgat. A város katasztrófája az, hogy amikor Északon egységes a városvezetés akkor Délen cselekvésképtelen vagy fordítva. Sajnos eddig még nem adatott meg olyan időszak amikor alkalom (politikai akarat) nyílt volna a közös gazdasági érdekek vezérelte valódi együttműködésre.

    Komárom adottságai kiválóak! Ha Trianon után 5 év alatt sikerült felépíteni a semmiből egy új várost, akkor most mi tart vissza minket a fejlődéstől?

  38. Kedves Barátaim!

    Sajnálatos, hogy ezekről a témákról kell mindkét Komárom esetében beszélgetnünk, hiszen városaink fekvése kitűnő, értékekben, vonzerőkben európai szinten is hihetetlenül gazdagok vagyunk. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy ezidáig egyik város vezetése sem ismerte fel még a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet enyhítésének megfelelő formáit.

    Az utolsó, illetve azutáni pillanatokban vagyunk, ezért hatékony, lokálpatrióta cselekvési programokra és azonnali megvalósításra van szükség. A válságból csak egy kiút létezhet. Kölcsönös előnyök mentén együtt kell működniük a vállalkozóknak, városi vezetőknek, lokálpatrióta civileknek és mindenkinek, aki egy több mint ezer esztendős város felemelkedését szívén viseli.

    Vigyünk új életet haldokló városunkba!!!

Comments are closed.