Ne a szomszédra mutogassunk!


Mindenki hozzászól a Velencei Bizottság állásfoglalásához. Én sem szeretnék kimaradni ebből. Fontos leszögezni, hogy az említett bizottság mondhat véleményt, de az semmilyen kötelezettséggel nem jár Magyarországra nézve. Egy ország alkotmánya minden esetben az adott ország belügye. A szlovák diplomácia sikerként könyveli el, hogy az állásfoglalás kitér arra, hogy a felvidéki magyarok jogainak és jólétének biztosítása annak az országnak a kötelessége amelyben azok élnek. Vajon a szlovák diplomácia miért nem gondolkodott el ezidáig azon, hogy ennek a kötelezettségének a Szlovák Köztársaság miért nem tesz eleget? Amennyiben a felvidéki magyarok minden alapvető joga, amelynek természetes része az anyanyelvhasználathoz való jog is biztosított lenne Szlovákiának, nem volna miért aggódnia. Ha Szlovákia saját állampolgárainak biztosítaná az Európában elvárt alapjogokat akkor minden szlovák politikus nyugodtan aludna és nem rettegne folyamatosan, az eladósodott déli szomszédjától. Nem a másikra kéne mutogatni, előbb nézzünk körül saját portánkon. A demokratikusnak vélt Szlovákia államfője nem írta alá a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, amely ugyan nagyon távol áll a nevétől, de mégis több szlovák politikus véleménye szerint veszélyt jelent Szlovákia önállóságára. Svájcban még a gondolaton is röhögnének. Egy ország az állampolgárok elégedettségére épül!  Norvégiában, Belgiumba, Svájcban, Olaszországban nyelvpótlék jár a többnyelvűségért. Szlovákiában elbocsájtás!  A velencei bizottság állásfoglalásával egyidőben -érdekes módon-megjelent egy felmérés, amely szerint a felvidéki magyarság elégedett a szlovákiai állapotokkal és Szlovákiát hazájaként tekinti. Egy jól feltett kérdésre – és ezt a közvéleménykutatók  jól tudják- az a válasz kapható, amit a kérdező szeretne. Erre a legjobb példa épp a nemrégiben lezárult népszámlálás, amelyben a kérdés miatt a válaszadók többsége Szlovákiát jelölte meg  szülőországaként, miközben ez  az ország lakosságának életkori összetétele miatt lehetetlen. Egy 50 éves ember , nem születhetett egy 19 éves országban!

Én nem vitatom,hogy az új Magyar alkotmány konfliktushelyzetet teremt szlovák szempontból de ez épp Szlovákia hibája. Szlovákia nem biztosítja az elvárt jogokat ezért az ott élő  magyarok elégedetlenek és panasszal élnek ott ahol őket meghallgatják, Magyarországon! Ezt a panaszáradatot megelőzni kéne és nem tiltakozni ellene. Tény, hogy a felvidéki magyarok többsége nem szándékozik elhagyni Szlovákiát, de nem is elégedett az országgal.

Komárom esetében ez már nem ilyen egyértelmű. Egyre több komáromi kér magyar állampolgárságot, hiszen ez számára biztonságot jelent. Malina Hedvig ügye is teljesen másként végződött volna , ha ő már akkor magyar állampolgár lehetett volna. Ilyen esetben ugyanis Magyarország köteles jogi segítséget biztosítani. Köteles megtenni mindent saját állampolgára biztonságának érdekében.

Az Uniónak mi a gondja Magyarországgal? A válasz egyszerű, az újraébredő nemzettudat! Az ami Nyugat-Európában mindig is megvolt. Miért gond ez? Mert egyre népszerűbbek a magyar termékek és egyre többen választják a belföldi uticélokat. Ez mérhető anyagi kárt okoz az Unió nyugati államainak. Minden a pénzről szól!

Melyik ország a demokratikusabb, amely megfosztja saját őslakóit állampolgárságuktól vagy az amely anyagilag, erkölcsileg és jogilag támogatja minden nemzettársát amellett , hogy  a határain belül élő minden nemzetiség önazonosságának megőrzését is támogatja ? Szerintem egyszerű a válasz!

4 hozzaszolas a “Ne a szomszédra mutogassunk!” bejegyzeshez

  1. Jo a cikk viszont jo lenne ha levonnánk és kimondanánk az egszeru” tanulságot!Az unio és az a eszmei mutácio mely iránnyitsa,nem jo és nem mu”ko”do”képes,mivel a széles to”megeket,szociális,erko”lcsi romlásba do”nto”tte!Még a to”meggyilkos,bolsevik rémuralom is jobban kezelte a nyelvi jogegyenlo”séget,bár a pánszlávista to”rekvések jol kiveheto”ek voltak!

  2. Tökéletes írás.
    Lényegre törő, jól összeszedett, tárgyilagos.
    Elismerésem.
    Jól esik még jót mondani róla is . 😉

Comments are closed.