Muszaka darált sertés hússal


A zöldségek:
1 db  padlizsán, 2 db kis cukkini
3 db közepes nagyságú burgonya
A raguhoz:
40 dkg darált sertéscomb
3 db paradicsom
oliva olaj a sütéshez
2 db 20 cm hosszú friss rozmaring
2 db babérlevél,1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál fahéj,só
negyed cseresznye paprika
A besamell mártáshoz
20 g vaj,20 g finom liszt,2,5 dl  tej


Elkészítése:
Valamennyi hozzávalót alaposan megtisztítunk. Lehet, hogy ez egy konzervatív dolog, de nekem több évtizede bevált. Ne törődjünk a többiek véleményével, csak tisztogassunk kedvünkre!
A padlizsánnal kezdjük a munkát. Hámozzuk meg és kb. kisujjnyi szeletekre vágjuk fel. Fém eszköz helyett használjunk fa-, vagy kerámia szerszámokat. A fém megbarnítja a padlizsánt. A szeleteket mindkét oldalukon sózzuk be és hagyjuk állni. A burgonyákat héjastul tegyük fel sós vízben főni. Ezalatt daráljuk le a húst. A felvágott hagymát olíva olajon pirítsuk meg, tegyük rá a tört fokhagymát, a darált húst, a nagyon apróra kockázott paradicsomokat (így nem kell hámozni), a fahéjat, a babérleveleket, az egyik rozmaring ágat,a negyed cseresznye paprikát és ízlés szerint szerint sózzuk meg. A lábast fedjük le, és nagyon kis lángon főzzük. Néha keverjük meg és csodáljuk meg a  fokhagymás-rozmaringos-babéros-fahéjas hús illatát.
A besózott padlizsán szeletek épp eleget pihentek. Mossuk le őket folyó vízzel és enyhén nyomkodjuk is össze. Ez azért szükséges, hogy a jellegzetes kesernyés ízét elvegyük.Papír törlővel töröljük meg,majd forró serpenyőben szinte szárazon pirítsuk (grillezzük) mindkét oldalukat.Ezután a megszárított cukkinit hámozás nélkül felkarikázzuk és ugyanígy megsütjük.
Most pedig állítsuk össze a muszakát!
A héjában főt burgonyákat  melegen tisztítsuk meg, karikázzuk fel.
Egy közepes, kb. 25x 30 cm-es tepsit vajazzunk ki  és morzsával szórjuk meg. Első rétegként a felkarikázott burgonyákat terítsük el. Most  következnek a grillezett padlizsán szeletek, majd a fele mennyiségű cukkini.
Ezekre terítsük el a finom ragut, majd a grillezett cukkini szeletek másik felét.  Ekkor jön a a tetejére a besamell mártás, végül a reszelt sajt. A tetejére tesszük a második rozmaring ágat és 175 fokra állított sütőben 35-40 percig sütjük.Ha a tetejére szórt sajt már szépen megpirult, pihentessük néhány percig. Én ilyenkor szoktam sürgető szavakat hallani családomtól, hisz’ az ebéd kész és mégsem eszünk. Ezt a néhány percet ne hagyjuk ki. Kell ez a frissen elkészült ételnek.
[nggallery id=100]