Mi lesz veled Ferencváros ?


Május utolsó napján került sor Komáromban a Városházi beszélgetések címet viselő fórumra, ahol a magyar labdarúgás jövője, a Ferencváros jelenkori helyzete, jövőképe illetve a klub női kézilabda csapatának KEK sikere volt a fő téma.
Dr. Molnár Attila, Komárom város polgármestere üdvözölte a termet teljesen megtöltő érdeklődőket, sportbarátokat, és klub szimpatizánsokat. Majd a vendégek bemutatása után Nyilasi Tibornak “passzolta” a mikrofont, akit a magyar labdarúgás jövőjéről kérdezett, mint az MLSZ utánpótlás igazgatóját. 

Nyilasi nem szakmai tervekkel illetve a Bozsik program részletes ismertetésével kezdte, hanem azzal a szerinte legfontosabb gondolattal, hogy “Hagyni kell a gyerekeket játszani, futballozni. Érezzék csak a játék örömét, szépségét!” Erre a gondolatra építette fel bevezetőjét, és kifejtette a labdarúgás tömegesítésének fontosságát, hogy egyetlen tehetséges gyerek se kallódjon el. Zárszavában bemutatta a következő vendéget, Vincze Ottó-t, aki a játékosa lehetett a Ferencvárosban, és nagy tehetségével húzóembere volt az akkori bajnok Fradinak.

Vincze, az egykori középpályás, aki jelenleg a Győri ETO FC utánpótlás menedzsere hasonló véleményt fogalmazott meg a fiatal labdarúgók képzésével kapcsolatban, mint az előtte szóló. Szerinte lényeges, hogy elsősorban a saját régiójukba tartozó srácoknak adnak lehetőséget, hiszen ők kötődnek kisgyermek koruk óta a klubhoz. Utánpótláskorú játékosként ő is nagyon szép sikereket ért el (magyar bajnoki címek, olimpiai részvétel, BL szereplés), de az igazi áttörés a felnőtt karrierjében szerinte nem következett be. Utánpótlásban dolgozó menedzserként pont ezt az „áttörést” szeretné elérni a mai fiatalokkal.

Vincze Ottó csapattársa volt, és az idei bajnokság záró fordulójában játszotta utolsó mérkőzését a Ferencváros színeiben Dragóner Attila. Ő a csapat vezéregyénisége, aki nem is kívánhatott volna magának szebb búcsúmérkőzést. Csapata győzött, ezzel kiharcolták a nemzetközi kupában való indulás lehetőségét, ő pedig pályára lépését követően nem sokkal gólt szerzett, teljessé téve ezzel a kilátogató szurkolók örömét. Jövőbeni terveit is megosztotta a hallgatósággal, hiszen maradt a klub kötelékében, és az utánpótlás csapatoknál dolgozik aktívan.

A Ferencvárosi Torna Club jelenlegi legnagyobb nemzetközi sikerét elérő csapatából is voltak vendégek a fórumon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a jelenlévők tapssal köszönték ezt meg a csapatot képviselő edzőnek, Elek Gábornak és a szakosztályvezetőnek, Kökény Beának.

A világ legjobb kézilabdázójának is megválasztott irányító, a csapat nemzetközi meneteléséről számolt be röviden, és megemlítette azt a bizonyos “FRADISZÍVET”, ami nem egyszer átlendítette a csapatot a holtponton. Elmondta, hogy a szezon előtti jóslatát is túlteljesítette a csapat, hiszen ő „csak” egy KEK döntőt szeretett volna kapni, a játékosok azonban meg is nyerték a sorozatot. Azt a kupát, amit korábban szintén elhozott a Ferencváros, az akkori trénert Elek Gyulának hívták. A Fradi edzője ma Elek Gábor, aki édesapja után 33 évvel nyerte meg ugyanezt a sorozatot. A csapat trénere a KEK döntőbe vezető út nehézségeit taglalta, és a döntő mérkőzés idegenbeli viszontagságait is felelevenítette.

A vendégek közül végül Kubatov Gábor, az FTC elnöke számolt be az egyesület életének nehézségeiről, múltbeli kétes ügyeiről. A klub első embereként azonban kötelességének érzi, hogy olyan átlátható, gazdaságilag rendben lévő Ferencvárost alakítsanak ki, amibe szívesen fektetnek pénzt a támogatók. A klub működését 5 évre visszamenőlegesen átvizsgálják, teljesíthető költségvetést vár el mind a 17 klub kötelékébe tartozó szakosztálytól. Az FTC átláthatóságának biztosítása véleménye szerint azért is elengedhetetlen, mert a most kialakulóban lévő sportot nagymértékben támogató, adórendszeri változtatások miatt komoly pénzekhez juthatnak a sport klubok, köztük a Fradi is.

A fórum utolsó részében az eddigi hallgatóság kérdezhetett a vendégektől. Kubatov elnök úrhoz érkeztek főleg a megválaszolandó felvetések elsőként egy esetleges mecénás bevonásáról a klub életébe, majd a labdarúgó csapat idegenlégiósaival kapcsolatosan, ki marad, ki megy. Az FTC elnöke mindkét válaszában a racionalitást emelte ki, vagyis azt, hogy csak akkor érdemes leülni tárgyalni mecénással, ha az ténylegesen hosszú időre, biztos megoldást jelent a Ferencvárosnak. A légiós kérdésre nevekkel válaszolt, de itt is kiemelte, hogy az nem fordulhat elő többé a klubnál, hogy nem tudnak kifizetni egy játékost. Szó esett még id. Albert Flórián nagyobb szerepvállalásáról, illetve a klub marketing jogainak tisztázásáról. Ezeket Kubatov Gábor is fontos dolognak tartja, és mint mondta meg is tette a szükséges lépéseket ezirányba.

Zárásként Dr. Molnár Attila megköszönte a részvételt és „Hajrá Fradi!” felkiáltással búcsúzott a jelenlévőktől.

(Laca)