Gerillakertészek Komáromban


Komárom gazdasági tekintetben az utóbbi időben lemaradni látszik. Ez szerencsére  a polgári kezdeményezések terén nincs így. Egyre több, Európában mindennapos kezdeményezés ereszt gyökereket a városban. Egyre több civil kezdeményezés , blog, hírportál és tévé jön létre segítve a város fellendülését építését. A napokban egy eddig ismeretlen dolog jelent meg Komáromban. Ez a gerillakertészet. Ez a tevékenység az 1990-es évek második felében jelent meg Angliában és azóta rohamosan terjeszkedik a világ minden táján. Rendszeres gerillakertész-akciókra került sor Londonban, Bristolban, Brightonban, Bradfordban, Manchesterben és Sheffieldben. 2008. június 5-én, azaz a Környezetvédelmi világnapon indult el Magyarországon a világ eddigi legnagyobb összehangolt gerillakertészeti akciója. A csapatok egy hónapon keresztül felváltva valósították meg terveiket, hogy az ország kiszemelt pontjai az éjszaka folyamán hirtelen kizöldüljenek. 2011. májusában Esztergomban indultak civil gerillakertész akciók, mert a 2011-es költségvetésben 0 forint lett betervezve a zöldterületek és játszóterek gondozására. Több esetben büntetőfeljelentés született az engedély nélküli munkálatok miatt.

Aki szemfüles és nyitott szemmel jár a városban az észrevehette, hogy platánfák jelentek meg a város több pontján. A közösségi portál beszámolója szerint 100 darab platánfáról van szó.  A közterületen történő faültetés ugyan illegális tevékenység, de az  engedély nélkül ültetett fák eltávolítása sem egyszerű, mert arra szigorú törvények vonatkoznak. Bízom benne, hogy a város vezetése  pozitívan áll a kezdeményezéshez és nem tesz feljelentést, hiszen itt egy egyértelmű lakossági igényről van szó. A Nádor utcai  elhibázott fakivágások után, nem ártana zöldebbé tenni Komáromot.

Az akció szervezői szeretnék, ha mindenki örökbe fogadna egy a lakhelyéhez legközelebb eső platánt és arról gondoskodva, hozzájárulna Komárom szebbé és egészségesebbé tételéhez. Nem szabad elfelejteni, hogy a fák által termelt oxigénre szükségünk van. Fák nélkül mi sem élhetünk!

3 hozzaszolas a “Gerillakertészek Komáromban” bejegyzeshez

  1. Béla tudjuk,hogy megint ott vagy a vájunál.Miért nem teszel azért,hogy ne keljen gerillakertészkedni?Krisztián az u”zletét hajtsa, ami rendjén is vona,viszont az város ko”zpénze miért nem fussa az ko”rnyezet ,alapszintu” ápolására ami szintén embrecsalogato hatással bírna?

  2. Egy megjegyzés:

    Az első komáromi gerilla-kertész a virágos Krisztián, akinek segítségével a Ferencesek utcájára rendszeresen kerül ki virág a korlátokra. Az óvoda elé is.

    Másodsorban egy kérdés: Nincs túl késő a faültetésre? Inkább a tavaszi és az őszi időszakban jellemző.

  3. Okos és u”gyes,viszont a ko-romi város egy eladosodott,kiivott so”ro”su”veg!A városi rendészetnek minek annyi kacsazsíros pénzen fenntartott veterán zsoldos,fínik????Finek????Parkolási káoszcég????Vízmu”vek városi lenyulkálloja????Minden parkolo automata helett u”ltessenek egy cseresznye fát ,abbul fo”zhet a sok munkanélku”li jo pálinkát!

Comments are closed.