Elindult Komárom nyelvi felmérése


Holnap nekiállunk összeírni a várost, hogy láthassuk, merre tart Komárom a magyar feliratok, táblák, tájékoztatók stb. terén. A felmérés, egyeztetés több napig tarthat, szeretnénk beszélni a felelősökkel is (tulajdonosok, hivatalvezetők, stb.), meghallgatni őket, miképpen látják a kérdést, és hogyan viszonyulnak a megoldáshoz.

Az eredményeket végül kielemezzük, és közzétesszük a hálón.

Ez lesz a munka első szakasza, ugyanis a végső cél még vélhetően odébb van: elérni, hogy a városban lehetőleg minden szolgáltató, kereskedő és hivatalnok tisztelje meg a (még mindíg döntő többségben levő) őslakosok anyanyelvét – a magyart. (Boldogok leszünk, ha a szlovák és a magyar nyelvű feliratok MELLETT ott lesz még a német és/vagy az angol -esetleg más- is, de az már nem a mi “harcunk”.)

Mindezt pedig a pozitív példa felmutatásával, egyfajta pozitív diszkriminációval szeretnénk elérni.

Ezért azokat a helyeket, ahol a magyar anyanyelvű ügyfeleket, vevőket megtisztelik (táblákkal, feliratokkal, tájékoztatókkal, ívekkel, stb.) a honlapunkon nevesítjük, és kiemelten ajánljuk a nagyközönségnek. Egyfajta “ingyenreklám”. Reményeink szerint ez egy pozitív folyamatot indít majd el, melyben a magyar ügyfél/vevő inkább azokat a helyeket választja, ahol figyelembe veszik identitását, és a szolgáltatók/kereskedők pedig -igazodva a keletkező igényhez- versenyezni kezdenek majd szimpátiáinkért. Nem dorgálni, kirekeszteni szeretnénk, hanem mindegyik felet buzdítani a fejlődésre, a kölcsönös tiszteletadásra.

Ugyanakkor tudatosítanunk kell azt is, hogy nálunk van a pénz és nálunk van a szavazat is, mi költünk, mi döntünk, ha pedig következetesen “kérünk”, akkor előbb-utóbb “adatik” is. Ki az közületek, aki ne hagyná szívesebben pénzét egy olyan helyen, ahol igyekeznek MINDEN téren (tehát nyelvin is) kiszolgálni őt, és megküzdeni a kegyeiért? Kutyavilág van, minden egyes vevő minden egyes centje számít. Éljünk a szabad választás eszközével!

Az ügy előmenetelét és az aktuális fejleményeket folyamatosan frissíteni fogjuk a honlapon, reményeink szerint egyre több pozitív példát mutathatunk majd be. Nagy örömünkre több internetes hírportál (pl. bumm.sk, hirek.sk, komarom.org) már jelezte, hogy támogatják a kezdeményezést, és hajlandók ingyen elhelyezni a honlap bannerjét a címlapon.

Eppen ezért szükségünk lesz néhány részletre, és itt térek rá a jegyzet tárgyára:

“Szlogen, logó és domain-név.”

Örömmel vesszük, ha megtiszteltek bennünket ötleteitekkel! Ha lesz egy kis időd/kedved, gondolkozz el egy frappáns jelmondaton, melyet majd matricákra nyomtatunk, és azon üzlet vagy iroda ajtajára helyezünk el, ahol tisztelik a magyar ügyfelet. Jó lenne egy szimpatikus logó, és egy könnyen megjegyezhető, kifejező és tömör honlap-cím is, esetleg tárhellyel együtt. Várjuk az ötleteiteket! A beérkező munkákat (a jegyzethez fűzött kommentekbe, vagy az üzenőfalra írhatjátok) szavazásra bocsátjuk, a győztest pedig felhasználjuk. Hasonló kezdeményezés már elindult Somorján és Dunaszerdahelyen is, reméljük a jó példa ragadós lesz, és idővel “megfertőzi” a Felvidék összes magyarlakta városát/települését!

(EJK)

 


Természetesen itt is szívesen fogadjuk az ötleteket, hozzászólás formájában vagy email-ben.

5 hozzaszolas a “Elindult Komárom nyelvi felmérése” bejegyzeshez

  1. Csak ügyesen…
    Olcsó szórólappal, de jó kommunikációval sok embert meg lehet győzni…és a pénz beszél a kutya ugat…

    Ha lehet tanácsot adni akkor egyeztessetek a magyar oldali komárom önkormányzatával, hátha az ottani városi újságba is bele lehet tenni a magyarúl vásárlás népszerűsítését..

  2. János- nem akarunk mi senkibe “belekötni”. Egyszerűen csak ingyenes reklámlehetőséggel motiváljuk a kereskedőket arra, hogy saját anyanyelvükön is kiírják a vevőiknek szánt információkat.

  3. Szerintem kezdjétek az állami hivatalokkal, nagyvállalatokkal, mert nekik van miből feliratokat cserélgetni, ha ott sikerrel jártok, akkor a kicsinyek maguktól is megváltoztatják., pl posta, bankok, adóhivatal, biztosítók stb. csak szlovákul írnak ki mindent. A kicsiny vállalkozókat ugyebár könnyebb pellengérre vonni, kíváncsi leszek a nagyokba bele mertek-e kötni? A gyökereket kell megszüntetni, nem a termést. Miért inkább nem azzal foglalkoztok, hogy lehetnek Öregkomáromban egy NY-t nem tudó népszámlálási helyi megbízottak.

  4. A bíroság bejárata mello”l miért keru”lt le a Magyar felirat?Vajon nem a magyarul beszéllo”k nagyrészébo”l élnek ezek a korrupt bárok és csahosaik????

Comments are closed.