Meghalt a belváros-hol rontottuk el ?


Egyre nyilvánvalóbb tény, hogy Komárom belvárosa meghalt. Többen még emlékszünk a régi nyüzsgő Nádor utcára. Azokra az időkre, amikor a Tiszti pavilon előtti megállóból átlag 10 percenként indultak tömött autóbuszok a város legkülönbözőbb szegleteibe. Azokra az időkre, amikor távoli településekről utaztak az emberek bevásárolni Komáromba. Ezek az idők elmúltak. Vajon mi is ennek a valós oka?  Én egyértelműen a rossz városvezetést és az átgondolatlan stratégiát okolom. Megpróbálom egyértelművé tenni, miről is van szó. Hosszú időn keresztül a belváros fejlesztésével kapcsolatban egy vélt, vagy valós érdeket tartott a városvezetés szem előtt. Ez a helyi vállalkozások védelme volt. Ez magában még nem lett volna gond, de sajnos megfeledkeztek egy nagyon fontos dologról. Megkérdezni Komárom Város lakóinak véleményét. Senki nem vette figyelembe az itt élő fizetőképes vásárlók elképzelését. Egyszerűen a városvezetés  bebetonozott egy olyan kereskedelmi rendszer, amely felett eljárt az idő. Most ennek isszuk a keserű levét. A fizetőképes réteg, többségében egy új generáció aki válogat és életforma számára a vásárlás. Egy program, amelyet akár kikapcsolódásnak is tekinthetünk. Ezzel szemben mit nyújt ma a Nádor utca? A szocializmusból itt maradt átmentett márkák. Cipők amelyeket főként az idősebb korosztály keres. Nem szeretném annak a látszatát kelteni, hogy ők nem fontos részei a vásárlóknak, de a statisztikai adatok alapján a 16 -35 korosztály költi a legtöbbet illetve a jómódú 45-50es korosztály. Komárom belvárosa épp az ő igényeiket nem tudja kiszolgálni. És itt bizony konkrét termékek, márkák hiányáról van szó. Ennek egyik fő oka a megfelelő, hosszútávon bérelhető üzlethelyiségek hiánya. Sajnos a belváros üzlethelyiségeinek 90%-a 50 négyzetméter alapterületűnél kisebb. Egy ilyen helyiség alkalmatlan egy márka bemutatására. A legtöbb neves márka 150- 250 négyzetméteres üzlethelyiségeket keres. Ilyen sajnos nincs. Saját tapasztalatom alapján mondom, hogy vannak érdeklődők, de sajnos az épülettulajdonosok többsége teljesen rugalmatlan. Egyszerűen nem értik meg, mik is a piac mai igényei. Még ha van is a tulajdonukban két egymásba nyitható kiadó üzlethelyiségük, akkor sem mennek bele, hogy 10 éves bérleti szerződés fejében engedélyezzék a helyiségek egyesítését. Több vállalkozó ezért hagyta el a várost. Tehát a hibát főként magunkban kell keresnünk!

A másik nagy hiba szintén a helyi vállalkozások védelme mint cél követésének folyománya. Több esetben vetette el Komárom Város vezetése egy bevásárlóközpont megépítését. Attól tartottak, hogy ezek majd elszívják a bevásárlókat a belvárosi boltoktól. Mi is történt??  Pláza nem épült de a belvárosi üzletek forgalma megcsappant. Nagy mértékben csökkent. Aki nem ismeri a helyzetet annak elmondom, hogy míg 2007 augusztusban több mint egymillió korona volt a havi forgalmunk addig ugyanez 2009-ben alig érte el a százezret… Egyszerű a magyarázat. Az emberek nem helyben vásárolnak. Komáromban nem kapják meg azt amit szeretnének ezért inkább kocsiba ülnek és elmennek Győrbe és költik a pénz “két kézzel”. Velem nem egyszer előfordult, hogy valaki úgy toppant be az üzletbe, hogy egy kiválasztott modellből kér 38-as méretet mert az sem a Győrplázában, sem az Árkádban nem volt. Láss csodát, én tudtam adni! Meg sem próbálják az emberek helyben beszerezni azt amit szeretnének, mert kicsi a választék.

ÉBRESZTŐ !  Vegyük végre tudomásul, hogy az idő átlépett rajtunk! Mi itt maradtunk egy téveszme fogságában és hisztérikusan kapálózunk, okokat keresünk saját téves elméleteink alátámasztására. Nézzünk körül! Aki nem hisz nekem kérdezze meg gyermekeit- a jövő generációját-, vagy nézze meg az Árkád parkolóját és számolja össze hány KN rendszámú autót talál ott! Igenis van Komáromban fizetőképes kereslet, de hiányzik az ezt kielégíteni tudó kínálat. Kérek minden belvárosi kereskedőt, hogy ne vegye ezt személyes sértésnek. Akinek van pénze az elvárja ezért cserébe a megfelelő minőséget amelyet Komáromban csak egy nagyon szűk kereskedői kör tud biztosítani.  Téves az a belvárosban elterjedt nézet, hogy az emberek szegények és nincs pénzük. Ez a látszat abból ered, hogy több üzlettulajdonos olcsó termékeket próbál meg eladni. Ezek a termékek viszont csak egy nagyon szűk kört vonzanak, és sajnos ez a réteg rendelkezik a legalacsonyabb jövedelemmel. Magyarul, a mai komáromi kereskedelem csak a vásárlóréteg legalsóbb szintjét célozza meg. Ez hiba! A vásárlók nagyobb részének igényeinek kielégítésére senki sem rendezkedett be a városban. Egyszerűen a város lakóinak nagyobb részének semmit sem kínál a kereskedelem. Ők kénytelenek Győrbe, Pestre utazni bevásárolni. Mi bizonyítaná jobban az állításomat, mint a szomszédos városok fejlődése. Mint Dunaszerdahely, mint Érsekújvár engedélyezte Plázák építését és ez nem vonta maga után a belváros elnéptelenedését. A kereskedelem átrendeződött.  Komáromban is ez volna a helyzet. A helyi  vállalkozásoknak marad a belváros , olcsón bérelhető kisebb üzlethelyiségekkel, míg a Plázák kiszolgálnák a tehetősebb vásárlókat. Tény, hogy egy  helyi kisvállalkozó sem tudná kifizetni a Plázák 3-4 ezer eurós bérleti díjait, de a nagyobb alapterület ide vonza  azokat a világmárkákat, amelyek miatt pillanatnyilag utazni kényszerülnek a helyi fizetőképes vásárlók. Itt nem forgalom elszívásról van szó, hanem átrendeződésről. Az emberek igényeit kell követni és kielégíteni, nem a mi néha téves elképzeléseinket ráerőltetni azokra. Nem szabad elfelejteni, hogy a vásárlónak van választási lehetősége! Ha a kereskedő meg szeretné tartani vásárlóit, követnie kell a vásárlók igényeit.

A szemléletváltás helyett ilyen, szerintem téves ötletek keletkeztek:

A belvárosba való behajtás engedélyezése – Ha megjelennek az autók a sétálóutcán, el fognak tűnni az ott gyermekeiket sétáltató kismamák. Féltik majd gyermekeik testi épségét és nem mennek be a ma még biztonságos belvárosba. Csökkenni fog a bevásárlóutcák forgalma, amely már ma is nagyon alacsony.

A parkolási díj eltörléseNem lesz szabad parkolóhely. A reggel elsőnek érkezők elfoglalják a vásárlóknak szánt parkolóhelyeket, így ezek nem mennek majd be belvárosba, mert nem lesz parkolóhely. Most a fizetős rendszerben is szinte 95%-os a parkolóhelyek telítettsége a frekventált helyeken.


Megoldás:

  • Az Európa udvar eredeti tervein szereplő parkolók módosított formában -több szintes -történő megépítése.
  • A belvárosi utcákra kapcsolódó többszintes pláza építése, földfelszíni és földalatti kijáratokkal, parkolóval-több száz jármű kapacitással
  • Az Europália 52 tulajdonosával való megállapodás és azok üres eladhatatlan tulajdonának felvásárlásával, új és átgondolt, a mai igényeknek megfelelő földalatti bevásárlóközpont kialakítása 200 négyzetméter alapterületű kiadó (NEM ELADÓ) helyiségek létesítésével.

Így lényegében egy a Járási hivataltól a Klapka térig terjedő földfelszíni és földalatti bevásárlóközpont komplexum jöhet létre amely szervesen kapcsolódna  mai belvárosra és annak forgalmát kiegészítené és erősítené! Életet vinne a belvárosba.

Vitaindítónak szánom ezt a bejegyzést. Várom az Ötleteket!

90 hozzaszolas a “Meghalt a belváros-hol rontottuk el ?” bejegyzeshez

  1. Egy “betelepült”- tudod, a várba én sem jutottam be az ADATVÉDELMI KORMÁNYBIZTOSSAL. Jót sétáltunk a városban, megnéztük a Jókai család sírját a temetőben, majd megvacsoráztunk az Aranysasban. Tetszett neki. Két héttel később ott találkozott a szlovák és a magyar adatvédelmi biztos. Megírták a hírportálok, én meg Attilával egyetemben nem hoztam szóba, hogy nem jutottunk be a várba…

  2. Én nem értek a kikötős témához, azzal viszont egyetértek XY-al, hogy bizony a komáromi boltok többségében sajnos úgy néznek az emberre, hogy legközelebb inkább be sem lépek az ajtón. Volt már olyan, hogy próbáltam valamit, de nem volt megfelelő a méret, ezért nem vettem meg. Az eladó arcára szinte ki volt írva, hogy ha nem viszem el, mi a fenének rabolom itt a drága idejét. Máshol szintén velem esett meg, hogy bementem és az eladó nem zavartatva magát még percekig tovább fecsegett a mobilján (nem szolgálati beszélgetés volt, minden szavát hallottam)….na, oda sem megyek többet.
    Természetesen tisztelet a kivételnek, mert van pár olyan hely is, ahová már csak a kedves fogadtatás miatt is érdemes bemenni 🙂

    Ami a parkokat és padokat illeti, szintén egyetértek. Kevés a pad a belvárosban és a parkokban is. Sokszor mentünk tavaly nyáron sétálni amikor szép idő volt…..bizony nem nagyon volt hová lepihenni beszélgetni egyet. 🙁

    Ami a várat illeti, meg szerettem volna látogatni, mondván ha már ennyi ideje itt élek, hogy néz ki, hogy a várat még nem is láttam.
    A hatalmas kapukra ki van írva a tájékoztató, hogy -ha jól emlékszem – 10 fős csoportok látogathatják csak, azok is előre egyeztetett időpontban. Ergó: ha “csak” egy családi programot terveznénk, el is felejthetjük…hacsak nem gyűjtünk össze még jó pár embert…..milyen hozzáállás ez?
    Véleményem szerint az lenne a minimum, hogy a hét végén legalább egy, vagy egy fél nap mindenki számára látogatható legyen, természetesen belépődíj ellenében.
    (Egyébként amikor a vár kapujára kiragasztott tájékoztatót olvastam, két, ha jól hallottam hollandul beszélő középkorú pár fordult vissza csalódottan. Gondolom ők is azt feltételezték naivan, hogy egy vármúzeum látogatható is….)

    Ezeken a dolgokon is el kéne komolyan gondolkodni.

  3. XY- semmi sem megváltoztathatatlan.! Én megpróbálok reálisan látni dolgokat. Nem hiszem, hogy bárkinek is célja volna megvalósíthatatlan tervekkel ámítani a komáromiakat mint ahogy ez történt a választások előtt épp a kikötő kapcsán.

    Ha felbomlana az Unió én elképzelhetőnek látom a komáromi kikötő megépítését, de Unión belül MÁR nem. Itt a hangsúly a már szón van. Volt elég időnk és lehetőségünk, nem tettünk semmit. Most isszuk a levét!

    Hasonló a helyzet az új Duna híddal is! Ha nem a miénk lesz az első, akkor nem az M81 valósul meg előbb hanem az M2 és minden elkerül minket. Nem szabad ismét lemaradnunk.

    Szlovákiától meg köztudottan nem várhatunk semmit. Gondolom ezt nem kell bővebben kifejtenem.

  4. Komárom, sok használható ötlettel nem szolgáltál. Viszont a hozzáállásoddal a parlamentben a helyed, mert mindent ki tudsz majd magyarázni, hogy miért nem. Ha jelölteted magad, legközelebb tuti rád szavazok. Lehet félreértettem a célod a fórummal. Nem gondoltam, hogy akkora szakértelemmel rendelkezel, hogy minden felvetett ötletre saját megoldással tudsz reagálni, azt sugallva, mintha megmásíthatatlan örökre eldöntött tényről lenne szó.

  5. Említették a gyóri állatkertet. Igen komáromnak is lehetne. Hely és igény is volna rá. Javasolnánk a már féléve lekerített Kossuth teret. Nagymester mit szólsz hozzá.

  6. OLivér a válasz :

    Az észak-komáromi csapatban Dr. Anton Marek polgármester mellett, Bolyó Róbert, Viliam Siliga, Péter Zakar, Gábor Weselovski, Zoltán Benyó, Ladislav Újvári, Zoltán Zachar, Ernest Ujj, Aladár Csepy, Péter Sipos, és Nagy Zsolt rúgták a bőrt.

  7. Az általad említett bolt tulajdonosa komolyan veszi az ilyen dolgokat. Szerintem ő nem tud róla. Biztosan másként állt volna a dologhoz. …de nem tisztem őt védeni. Mindenkinek van választási lehetősége. Mindenki ott vásárol, ahol jól érzi magát! Ezt egyes kereskedők nem akarják sajnos elfogadni.

  8. @Komarom

    Nem a kedvezmenyrol szol a tortenet, a ket cent egy nevetsegesen kis osszeg ahhoz, hogy valaki osszevesszen rajta. Az eset konkretan a Mr. Jeansben volt, par honapja. A hugomnak 2 cent hianyzott, hogy megvegyen egy ruhadarabot. (hozzateszem nem szandekosan tett ket centtel kevesebbet a tarcajaba, es nem botranyt ment csinalni). Kipakolta a tarcajat, amikor kiderult a szornyu “bune”, mire az elado meg siman elpakolta a cuccot azzal, hogy jojjon vissza kesobb. Hat nem ment.

    Azt hiszem felreertetted a mondanivalomat: a bunkosagrol szol a tortenet, nem a kedvezmenyrol. En a mai napig a sarki fuszeresnel vasarolok es a helyi hentesnel hagyom a penzem. Nem azert mert arban alavag a Kauflandnak vagy akarmelyik aruhazlancnak, hanem mert egyszeruen tetszik, hogy mosolyog, latom, hogy szereti amit csinal. Csak ennyi. En az az ember vagyok, aki hajlando megfizetni a kedvesseget. Nekem ez szamit, nem elsosorban az ar.

    Ami a homeless-kinezetu ismerosodet illeti, valoszinuleg igazad van, de biztositalak a nem homelessnek oltozve rovom a varost. Ugyan ebben az oltozetben Ausztriaban teljesen normalis elbanasban van reszem, pedig az akcentusombol rogton levagjak, hogy honnan is jottem, ott erdekes modon ezzel nincs gond (ezert is jarunk oda penzt kolteni).

  9. Komárom városa a vizek városa is mondják arégiek s mégis azon to”rik a feju”ket milegyen ,hogy legyen!Valagunk alatt a pannon tenger 100m a legjobb édesvízkészlet,majd alatta gáz,termál víz és ko”olaj.Mások tudják akik az o”slakosságot kirtják,fo”ldo”nfutová teszik,mmegeszik s majd ha nem lessz o”sszefogás majd ki is aknázzák. akik e térséget alá aknázzák.

  10. MadRobot- igazad van, a tereket meg kell tölteni rendezvényekkel.. Sajnos ezek nagyok hiányoznak. A Kossuth téri építkezés még meg sem kezdődött..

    Ami jó hír Délen a héten átadásra kerül az megújult Jókai tér. A pénzt annak fejében kapta az önkormányzat, hogy ott rendezvények is lesznek. Ezt ellenőrizni is Fogja az Unió.

    Más:
    Szombaton foci meccs volt. Komárom város önkormányzatai (észak/Dél), média válogatott és a kormány válogatott részvételével . Péntek este SENKI nem tudta megmondani, hogy Anton Marek polgármester kikkel is lép majd másnap pályára! Több önkormányzati képviselőt is megkérdeztem és még a foci meccsről sem tudtak.

  11. Mad robot- A kereskedői szellem vagy megvan valakiben, vagy nincs. Én inkább cáfolni tudnám azt amit mondtál, mert van egy hajléktalannak kinéző ismerősünk és mi bizony mindenhová őt küldjük. A 22€-os festékpatront megkapta 18€-ért, de még az autóalkatrészt is 7 euró kedvezménnyel hozza el. A kereskedők többsége rá van kényszerülve, hogy olyan áron adjon túl a dolgokon amilyenen tud. Természetesen más a helyzet egy áruházlánc fiatal alkalmazottainál, akiknek el kell számolniuk centre pontosan a pénzzel. Gyakorlott kereskedőként elmondom neked, hogy 5-10% kedvezmény minden üzletben elérhető, mert szerződéses partnerek biztosítanak kedvezményeket pl Orange kártya minden második embernél van és erre a legtöbb hálózat ad kedvezményt. Természetesen más, ha valaki fölényesen és néha botrányt keltve akar kedvezményt kikényszeríteni. Ilyen esetben én sem adnék még 2 cent kedvezményt sem. Mindenhez két ember kell.

  12. Csupan egy rovid eszrevetel a kihalt belvaros temahoz: johetne ide barmilyen vilagmarka, egymast taposhatjak az emberek a setalon, amig az uzletbe beterve megkerdezi tolem az elado, hogy van e eleg penzem XY-ra, mert amugy nem adja oda felprobalni az adott darabot, eszem agaban sincs beterni egy uzletbe sem (megtortent eset :). A multkor azert nem adtak el a hugomnak valamit mert hianyzott hozza 2(!!!!) cent. (egy 20EUR+ ruhadarabrol volt szo, tehat a 2 cent nevetseges osszegnek tunt). Ez utan nekem senki ne panaszkodjon, hogy nem megy az uzlet.

    MO-on ugy erezhetem, hogy tenyleg ertem van ott az elado, es nem ugy tekint ram, mint valami bosszanto valamire ami betevedt a felsegteruletere. Igenis, az elado mosolyogjon, ne vagjon grimaszokat, legyen keszseges – legalabb mimelje, hogy ertem all ott. Amig ezt a hozzaallast nem latom, eszemben sincs akar egy fillert is kolteni szep varosunkban.

    Mas: A belvaros halottsaga: nem lehet mindent az uzletek minosegevel/megletevel magyarazni. Az, hogy en kimegyek a belvarosba nem penz kerdes. A multban a forumra se penzt kolteni mentek az emberek. Vasarnaponkent, mikor megjelennek a Klapka teren a nyugdijas bacsik, hogy megvitassak a finn harmadosztalyu roplabdavalogatott osszetetelet es orakon keresztul latolgatjak az eselyeket megdobban a szivem. Nem a magasztos temavalasztas miatt, egyszeruen jo nezni, hogy az emberek osszejonnek – nem kell nekik hozza sem uzlet, sem puccos kavezo.

    Sajnos Komaromban nincs hova menni. A varos legnagyobb parkjaban nincs egy pad sem, a furdo elott akad, de azt altalban lefoglaljak a sutkerezo hontalanok. A gyermekparkban azok a hintak allnak stabilan, amiken gyerekkoromban meg en is hintaztam…arrol nem is beszelve, hogy a volt polgarmester altal atadott felujitott uton lehetetlen eltolni egy kiskereku babakocsit a kovek miatt ezert komoly logisztikai problemat okozott nekunk a park megkozelitese mig a gyerek kisebb volt. Ha a gyereket kiviszem biciklizni/setalni/rollerezni a belvarosba, minden ot percben szivinfarktust kapok, hogy eluti egy szaguldozo auto. A negyeves lanyommal sokszor orakig torjuk a fejunket, mi legyen a program. A muzeumba probaltunk multkor bejutni, de 20 perc egyezkedes utan sem adtak jegyet, a konyvtarban rossz szemmel neznek minket, mert en a felnott szekcioba tartozom, o meg meg nem iskolas, ergo mit keresunk ott. Marad Gyor, ahol mindig talalunk valami programot. Ha mast nem, akkor marad az allatkert.

    A mult honapban volt szerencsem Spanyolorszagban eltolteni nehany hetet – peldat lehetne venni a parkjaikrol es a setanyaikrol (itt nem csak a tengerparti setanyokat kell erteni, voltam olyan faluban is, ahol a helyi narancsliget mellett epitettek setanyt es tomve volt fiatalokkal, oregekkel – uzlet egy szem se, kiveve egy limonadearust, tehat nem vasarolni mentek ;). Csak ugy pezsegnek az elettol!

    Summa summarum, nem hiszem, hogy a halott belvaros puszta penz(telenseg) kerdese lenne.

  13. XY- Gönyü vagy Almásfüzitő közvetlen főúttal , mindkettő 1-es út mellett fekszik,Közvetlen vasúti összeköttetéssel. Gönyű zöldmezős beruházás. Almásfözitő nem kikötő hanem kikötővel rendelkező logisztikai park.Ez utóbb teljes bontás után épülhet majd fel és lesz saját autópálya lehajtója.

    A komáromi kikötő egy lakótelepen van. ilyet az unió nem támogat. Egyszerűen Lemaradtunk. Nem kellett volna 20 évet tökölődni a harcsási kikötő felépítésével! Saját pénzből már egy Uniós ország sem épít folyami kikötőt.

  14. Válaszod remekül sikerült. A Vág hajózhatósága felejtős a folyamatos hordaléklerakódás miatt, kár erőltetni. Kikötő témában olyan emberrel próbálsz vitatkozni, aki Kínától- Chiléig az összes kontinensen több kikötőben is járt, szakmabeli vagyok. Saját magad cáfolod, amikor is felhozod, hogy a Duna magyar oldalán 30km-en belül 2 kikötő is épül(Gönyű, Almásfüzitő). Érdekes, hogy a magyarországiak látnak benne üzletet…Hidak állapota miért lehet gát? A híd nem dísznek van. Amennyiben nem tudja teljesíteni a feladatát, fel kell újítani, vagy le kell bontani, mert különben csak feleslegesen veszélyezteti a hajóforgalmat. Amennyiben felújításra nincs pénz, akkor az Almásfüzitő vagy Gönyű a szlovákiai szállításokat nem befolyásolja. Folyamatosan csak abban tudsz gondolkodni, hogyan iparosítsd Komárom környékét. Feltenném a nagy kérdést: ha a kikötő már nem lehet kikötő, akkor mi legyen a helyén??? Pláza? Félig kész beköltözhetetlen lakópark?
    Más.Várral kapcsolatban írhatnál egy cikket,hogy ötleteket írjunk hozzászólásainkban, mivel ha jobban propagálva lenne és nyitottabbá válna, több turista fordulna meg a belvárosban . ezzel megelőzve a kihaltságát.

  15. xy- A kikötő a jelenlegi helyén nem fog fejlődni. Nincs városvezető aki rábólintana arra, hogy kamionok közlekedjenek egy sűrűn lakott lakótelepen. A stratégiai cél az, hogy a Dunán Komáromig felhajózott árut a Vágon vigyék észak felé. Ne kelljen átrakni. A Pozsony felé tartót viszont, el lehet hajózni Pozsonyig. További gát a hidak állapota. Uniótól nem jönne pénz, mert időközben elkészül a külterületi, jó infrastruktúrával ellátott Győr-Gönyü kikötő. A jelen körülmények közt csak egy direkt és közvetlen átrakás tudok elképzelni, de az nehézkes. Egy Konténer terminálnak a pillanatnyi helyen nincs elég szabad hely. Logisztikai központ ott elképzelhetetlen, kivéve ha lebontunk pár csarnokot a hajógyárban. Úgy esetleg volna hely egy konténer terminál kialakítására. De ezzel is sietni kell, mert erre már pályázik az Almásfüzitői volt timföldgyár. Közvetlen fő Duna ági rakodóval, a Budapest-Bécs főút mellett, pár kilométerre az autópályától és a 160 km/ó vasútvonalra közvetlen csatlakozással..

  16. Komárom most csalódtam benned. Annyira kicsinyesen állsz hozzá a dolgokhoz, egyszerűen nem tudsz nagyban gondolkodni. Először is hajóról vagonra miért ne lehetne a kikötőben akár konténert rakodni? Miért ne lehetne a kikötőt kamionnal megközelíteni pl. a hetes végéről, ha a hajógyár bejáratánál kiépítenének a hídról egy bekötőutat. Ez mind csak akarat kérdése, csak itt pont az hiányzik állami és helyi szinten is. Szerinted egy ipari parkot kialakítani közművesítéssel valahol Komárom határában egyszerűbb dolog? Ha csak a Hydrostav területét használták volna fel, már sokkal előbbre lennének. Komáromban barangolva mást se látok csak kihasználatlan elhagyott, lepusztult ipartelepeket. Nyitott szemmel járva nem tudom észre vetted-e pár éve, mikor a kikötőigazgató felesége nevén levő cég bérelt egy darut a kikötőben, folyamatosan ment a ki-be rakodás a holland meg német hajókba? Pozsony blokkolja a kikötőt a fejlődés elől. A kikötőnek kéne a város húzóerejének lennie. A nagy hajóforgalom vonzóvá tehetné a hajógyárat is, ahol ha nem is tengerjárók gyártását, de legalább karbantartás, átépítést lehetne végezni. Ha viszont úgy dönt a város, hogy inkább a nyugodt kisvárosi életet választja, akkor az idegenforgalomat kéne erősíteni. A vár százszor vonzóbbá tehető, mint a monostori erőd, mert bármelyik hotelból vagy a kempingből akár gyalogosan az egész család megtudja közelíteni, és ha megunja, válogathat a belvárosi éttermek, kávézók kínálatából, költheti a pénzét. A hadsereggel vagy fanatikus gyűjtőkkel együttműködve hadimúzeumot lehet létesíteni, a katonaéletet bemutató különböző rendezvényeket lehet tartani. Monostoron is a semmiből kezdték, és fényévekre tartanak a komáromi vártól. Más várakból már szinte csak néhány tégla,szikla maradt, mégis turisták tömegei látogatják, a komáromiról meg sok “helybéli” se tud. A vizi élet már kialakulóban van(jachtkikötők, sétahajók), de ha azt veszem, hogy gyerekkoromban vizibicajozni lehetett a Holt-Vágon, most meg a hattyúkon kívül nincs semmi érdekes, akkor ebben is csak a fejlesztés lehetőségét találom. Véleményem, hogy természeti adottságokkal maximálisan el vagyunk látva, viszont hiányzik az ebben rejlő lehetőségek üzletszerű kihasználása. Attól tartunk, ha valamit magánkézbe adunk(mint pl.strand), nem fogjuk tudni mi se megfizetni, és inkább hagyjuk tönkremenni, hogy néhány évvel később a mostani lehetséges ár töredékéért váljunk meg tőle.

  17. XY- igazad van, de sajnos elkéstünk! Az új híd tervei már az 1980-as években léteztek. Kombinált vasúti-közúti hídként. A kikötő fejlesztése is erre az időszakra datálható. Ha akkor nekivágunk, nem épül meg Győr-Gönyü. Ennek részeként épült meg az említett időpontban az új teherpályaudvar Komárom-gyulamajor. Ha felépül akkor az új kikötő is, akkor ma modern logisztikai park állna Harcsás, Gyulamajor környékén. A hajóról át lehetne rakni a konténereket vonatra, vagy kamionokra.

    Pillanatnyilag hiányzik egy Duna híd és egy jó minőségű vasúti pálya. Hírek szerint a vasúti híd teherbírásával is gond van.

    A meglévő kikötőnk közúton, szinte elérhetetlen a lakosság veszélyeztetése nélkül. Egy lakótelepi mellékút az elsődleges megközelítési útvonal. Maga a rakodópart elég széles, tehát a kerítésen belüli részen kialakítható egy új út a kamionok részére, de te is tudod, hogy sajnos az úthálózat tervezésekor nem számoltak közúti szállítással és még későbbi időpontra sem biztosítottak területet útépítésre. kamionok a kikötőbe főúton pillanatnyilag csak a Kertész utca felől a híd előtt derékszögben kanyarodva a Lehár park mellett juthatnak be. Ez logisztikai szempontból hátrányos. Sajnos ez a kereszteződés kihagyhatatlan.

  18. Aki ismeri Komárom történelmét, annak tudnia kell, hogy városunk mindig is európai szintű kereskedelmi központnak számított, sokszínű nemzetiséggel és nagy áruforgalommal. A világ jelenlegi kereskedelmének fő vonalát a távol-keletről beérkező áruk jelentik. Ezek legnagyobb része konténerekben,más országok termékeivel egyetemben, hajókon érkezik Európába. Felmerül bennem a kérdés, hogy miért akad el ez az áru Pesten, miért nem jut belőle Komáromba is(miközben tovább úszik a Dunán Pozsonyig), ahol gyakorlatilag vasúton vagy közúton a szélrózsa minden irányába tovább lehetne juttatni. Érdekes módon Szerdahelyen óriás konténerterminál működik, ahová már eleve kamionon kell, hogy az áru érkezzen. Mi vagy ki az oka annak, hogy ezen árukból nem lehet különböző nagyraktárokat felépíteni akár Komárom már létező kihalt, lerombolt ipartelepein? Komárom és környéke nem éppen nyersanyagokban bővelkedő vidék, miért kell ide ipart erőltetni, ezzel megfertőzni azt a termőföldet, amire később még biztos szükség lesz? Nem lenne egyszerűbb követni őseink hagyományát,és Komáromból újra kereskedelmi csomópontot létrehozni?A kikötő adott, nem igényelne nagy befektetést a fejlesztése – egy konténerdaru akár napi több száz konténert is ki-be tudna rakni kamionra, vagonokra. A nagyraktárokból sokkal olcsóbban tudnák feltölteni áruval polcaikat a belvárosi üzletek is, konkurálni árban és kínálatban akár Győrrel is. Ezek a dolgok vonzanák a többit, lenne munkahely pl.logisztikai cégek, ha kell pláza stb. Ha valaki tisztában van egy kikötőben rejlő hatalmas üzlet lehetőségével(nem véletlenül mondják a katolikus egyház után a világ második legnagyobb “maffiájának”- lásd A keresztapa3), annak azt is éreznie kell, hogy itt a háttérben politikai okoknak kell lenniük. Ezek után aki tényleg abban hisz, hogy a zöldségpiac belvárosba költöztetésével fellendülhet a város, az sajnos csalódni fog. Kb. akkora hatása lehet bármire is, mint mondjuk a fizetett parkolás megszüntetése. Gyerekkorom első emlékei közé tartozik a kikötői daruk nyikorgása. Manapság már csak akkor figyelünk fel rájuk, ha a hatalmas szél feldönti őket és újságcikké válnak. A betelepültek erre nem emlékezhetnek,mert nekik többnyire csak a lakások árának egekbe szökését és a munkahelyek elhappolását köszönhetjük. Ha valaki ismeri a választ a feltett kérdéseimre, az legyen szíves ossza meg velünk, kíváncsian várom.

  19. Ismert a marketing terén, hogy ahol több üzlet van, akár hasonló profilú is ott mindegyik megél, mert vonzzák a vásárlókat- ez a pláza gondolat alapja. Egymás mellett 4 cipőbolt nagyobb forgalmat generál, mint 4 cipőbolt 4 egymástól távol eső helyen. Érdekes módon ez a 4 azonos profilú bolt nem jelent egymásnak káros konkurenciát.

  20. A gyerekeknek meg kell venni a cipot, trikot, pulcsit stb… mert nolnek. De nem mindeggy hogy hol es mennyiert. Nem kell messzire menni menjunk be a Takoba amikor nincs akcio es menjunk be amikor fel aron adjak az arut olyan sorok allnak ott hogy nem gyozod kivarni 🙂 A tinikrol nem is beszelve szeretnek divatozni. GYorbe a plazaba olyan uzletekkel talalkoztam ami fillerekbe kerul es a legujjabb divatot diktalja. SZoval az emberek koltenek de nem mindeggy hogy mennyit.Erre szokjak mondani a kecske is jol lakik es a kaposzta is megmarad

  21. Ha volnának rendes munkahelyek rendes fizetéssel (legalább 700 eur), az emberek rendes 8 órás munkaszerződéssel volnának alkalmazva!!, és ez mind Komáromban történne, minden más volna! Lehetnének márkás üzletek a belvárosban, mert az átlag ember is tudna vásárolni ott! De most mi van? Az a pár üzlet ami van, ott nincs választék. Perszehogy nincs. Kinek legyen? A havonta 350-et keresők nem fognak oda bejárni. Akinek meg van pénze az elmegy Győrbe, stb, mert ott van választék, és megkap mindent egy helyen. Ezért üres a város. Amíg az átlag ember éhbérért fog dolgozni, (már ha van munkája!) így is fog maradni minden. És mindig többen fognak elmenni

  22. Ha van itt Komárom belvárosi kereskedő, kérem írja meg, hogy MEGHÍVTÁK-E a múlt hét csütörtöki megbeszélésre a Klapka vígadóba este 18:00-órára. Sajnos engem többen megállítottak az utcán több éve, évtizede a belvárosban üzlettel rendelkező vállalkozók, panaszkodva, hogy ők csak UTÓLAG hallottak a rendezvényről, amelyen állítólag a város vezetése kíváncsi volt az Ő véleményükre.

  23. A belvárosi piac gondolatát az EJK profilján is boncolgatjuk:
    LINK

    A hozzászólók többsége szerint is hatalmas löketet adna a belvárosnak. Az igényesen kivitelezett (fa) asztalokat sztem nem lenne szabad pénzért kiadni, vagy legalábbis nem rögtön az elején, csak néhány év múlva, amikor az egész projekt már stabilan magára talált. Szintúgy a parkolásokért és a behajtásért sem. Ez egy hosszútávú befektetés, ami később többszörösen, több helyről térülne meg. Elindítana egy revitalizációs folyamatot. Megéledne a város magja, később a törzse, koronája, majd fokozatosan gyümölcsöt hozna az egész város … először szántani kell, majd vetni, időt adni a növésnek és csak a végén aratni.

  24. Ja, és még valami: ha ez megvalósul(hat)na, akkor a kereskedők/árusok szállítóeszközeinek is kellene megfelelő parkolási/behajtási lehetőséget biztosítani, amelynek díját a stand bérleti díja már tartalmazhatná.

    🙂 ha valami megtetszik, rögtön a gyakorlati megvalósításon kezdek agyalni 🙂

  25. “aki nem csak sír”: A belvárosi piac szerintem hatalmas ötlet! 🙂

    Annyi tennék csupán hozzá, hogy most használt “fém standok” sajnos ilyen viszonylatban nem volnának “bevethetőek”, viszont láttam valamelyik évben Pozsonyban az óváros téri karácsonyi vásárban fából ácsolt igazi piaci standokat (a hozzáértők biztosan tudják mire gondolok). Azok még szépen is mutatnának, lehetne készíteni kisebbet, nagyobbat … Igaz, a városnak be kellene fektetni pár ezer eurót, de a bérleti díjakból ez idővel visszajönne – persze csak akkor ha azok a bérleti díjak az egyszerű kistermelőknek is megfizethető lenne – és ott lenne a többi “haszon” mindezek mellett: a városközpont felpezsdülése.

  26. Fény akkorra fényesség benned,hogy tán vakságot okoz!Bár az o”ndicséret bu”do”s,mindenképp érteni kellene az ko”ru”lo”ttu”nk megnyilvánult világot.A so”tétség nélku”l soha nem lessz nyilvánvalová a fény,viszont ku”lo”nbség vala a természeti fény hatások az természetellenes fényhatások ko”zt!Sajnos,hogy a kreált,mu”,fényforrásokra hagyatkozol és hivatkozol,mely mindenképp ideiglenes és megtéveszto”!A valo világ,megvilágítja néked az sok koldust,munkanélku”lit a honaprol honapra nyomorgokat akiket az életu”k végéig u”ldo”z a számla,ko”lcso”n,uzsorakmat!Az erko”lcsi ferto”,beleo”lmik az arcodba és eszt oly édes fejlo”désnek nevezed?????Komárombol,komárno lett,most meg kom-rom.A város szélei erdo”k,foliasátrakkal vala tele ahol Afganisztáni a helyzet.Az esti lakotelepeket meg keru”ld el ha épp bo”rrel meg akarod uszni,persze páncélaujtoval jo”hetsz.

  27. Kedves nagymester. Rátok és Cannavarora már érdemben nemlehet reagálnom. Negyedigaágokra nehéz válaszolni. A városunk igenis fejlodik ipariparkok nélkul és a varosnak rontó hangvitelu beszólók nélkul is. Látszikhogy nemjártoknyitott szemmel. Fény kell nektek hozzá ?

  28. Fényességet a hazug,korrupt ,pénzérdekeket ko”veto” parkolási citi-cici káoszrendszerro”l!Ahhoz,hogy rend legyen valakinek a saját kertjében vagy épp a szobájában,nem kell parkolo ora,parkolási díjj,vagy egyéb pénz o”sszeg!Aki pedig az ko”zrend ko”zérdeke mo”gé bujva,pénzt csikar ki az amugy is haldoklo városbol az erko”lcstelen és velejéig romlott!!!!JO”vedelmezo” munkahelyeket aKARUNK AZ kOMáROMBAN és ko”rnyékén.Ha ez meglessz akkor beszélhetu”nk nyu”zsgo” vásárlo városrol!Nem vegyigyárakat,nem rabszolga,alamuzsnáért valo szalagmunkákat,egészség rombolo,emberroncsgyárto kontajnereket!!!!

  29. Megint csak aszt tudom mondani,hogy Olivernek igaza van!A Makovec házat vigyék a volt Hidrostav teru”letére,vagyis a haldoklo vásárcsarnokot és a belváros ko”zepibe egy nagy ,szabad, piacot ami biztos,hogy eltartaná az egész ko”rnyéket.Ott volna ám nyu”zsgés és minden portéka!!!!!Egy kis parkot egy kis emlékmu”vel a ko”zepibe és kész!!!!Kom-rom most az koldusok,munkanélku”liek,roncsembrek fo”városa!Kirurgok,tu”neteket megszu”nteto”, fehér hohérok,fehérre meszelt sírgo”dre!

  30. A belvárosi piac gondolata elsőre talán tényleg furcsán hangzik, de van benne ráció. Nemrég jártam Ljubljanában, ott a történelmi-kulturális belváros szívében egy hatalmas zöldséges-gyümölcsös-virágos-húsos-ruhás-stb. piac van, kisezer emberrel, évszázados épületekkel, templomokkal stb. szegélyezve. Hihetetlenül dinamikus, felvillanyozó érzés és látvány volt. Pontosan akkor futott át az agyamon az általad felvázolt terv: Komárom belvárosába kötelező érvénnyel vissza kellene hozni a piacot!!! Élet, nyüzsgés, mozgás, üzletelés! RAGADÓS hangulat! Pozitív energiákkal fertőzi meg a város szívét! Láncreakció!!!

  31. vettem a faradsagot es vegigolvastam ugy a megjelent cikket mint az osszes hozzaszolast igy par ember velemenyet meg ismerhettem es sok jo otletet lehet talani par dolgot talan en is hozza tudnek fuzni gondolom hosszu lessz ezert akik a rovid elkepzeleseket szeretik hozza se fogjanak az olvasasahoz

    alap motto ORVOS SEGITSEGE NELKUL IS MEG LEHET HALNI -monda doki haverom

    egy varos vezetesehez kozgazdaszokra es fejlesztesi szakemberekre van szukseg vagyis epiteszekre tovabba jo lobbistakra azaz politikusokra nezzuk mi hianyzik?

    kozgazdasagtudomanyi egyetem van komaromban ugy hivjak SELYE JANOS EGYETEM

    ebbol hiany nincst

    sok nagyon neves epitesz kiket eletuk munkaja dicseri szinten talalhato a varosban es a varos epiteszi hivatalat is hozzaerto epiteszek vezetik ezen a teren is jol all a varos

    LOBBISTAK politikusok vannak helyi joszandeku varosi kepviselok akik mind azt igertek a kampanyban mindent megtesznek a varosert es van a varosnak parlamenti kepviseloje is igy ebben az iranybanse kellene szegyenkeznunk

    akkor mi a baj miert haldoklik komarom hisz 8eve mar es ujabb4 evig orvos iranyitja gyogyitja!

    Hat ez az elso problema .mert a nem reg mult helyi valasztasokat figyelve nem hinnem hogy barmelyik koztiszteletben allo egesz eleteben tisztessegel dolgozo ember ki tudta volna fizetni a valasztasi kampany koltseget.
    amerikaban szokasos jeloles elotti penzszerzesi kampanyjaras ilyet nalunk nem tapasztaltam egy polgarmesterjeloltnel sem es egy kepviselo jeloltnel sem igy inkabb a penz talalta meg az embert akit ki lehet tenni a kirakatba tisztesseges az eloelete es a hatterben meghuzodo tamogatok kiletet erdekeit homaly fedi es ne feledjuk akie a penz az diktal.
    igy ezzel a teherrel felallo varosi vezetes nagyon nehezen fog tudni a varosert dolgozni,mint ahogy a multban is nagyon nehezen tudott.

    mik lennenek a teendok talan kicsinyes kivansag ,hogy a kepviselok 4 evig legalabb sajat valasztoikat kepviseljek.- pedig ezert lettek megvalasztva
    ha erre hajlandok akkor hozza lehet fogni egy athatobb tobbeves varosfejlesztesi programnak aminek a kovetkezo sarkalatos pontokat kellene magaba foglania

    kb 5-10-15 eves epiteszeti fejlesztes ami magaba foglalja ugy a munkahely, szorakozas, mint a szocialis ellatasi celokat .erre itt vannak az epiteszek otletuk van boven akar a plaza, varosi furdo min 4 csillagos szalodaval, hid a dunan ,elkerulo ut logisztikai kozpontok letesitesevel ami magaval hozza az ipari beruhazasokat. kevesen ertik azt az oriasi elonyt ami megvan a 2 komaromnak,hogy van sztradaja es 140km-en belul 3 fovarosa nemzetkozi repterrel ez a tavolsag a nagy valaltoknal szinte elenyeszo

    erre menyi penz kell annak kiszamitasahoz uzleti tervek megirasahoz-itt van az egyetem sok jolkepzett tanara tanulo titan ifjusaga mit cserebe kaphatna a varos az egyetemnek adott es adando tamogatasaiert

    a cel adott epiteszeti elkepzelseket a varos fejleszteserol meg kell hirdetni van gadasagi hatter uzleti tervek elkeszitesehez szinte dijmentesen ne feledjuk oriasi problema a fiatal tanuloknak diploma munkat talani akkor mi nincs?????????????????????

    penz es penz amit a MEGFELELO SZINTU POLITIKAI ALLAMI LOBBI NAK kellene hoznia ez komaromok gyengepontja
    nem veletlenul irok komaromokrol mert eu-s penz allitolog hatoron ativelo akarmire van boven de nincs
    a magyar komaromi viszonyt nem ismerem talan a szlovak felet se de szerintem ha a ket varos vezetese kozosen tuzne ki ezeket a celokat es erre kozos koltsegvetest dolgozna ki akkor volna esely arra hogy ne legyen halott a belvaros.az hogy a duna egyik vagy masik felen letesulnenek meg a beruhazasok teljesen mindegy ott ahol az allam jobban a zsebebe nyull.igy peldat adhat pozsony is mert mi komaromiak csak a politikai megtorlasok helyszineul szolgalunk az elmult evekben.
    Ezert sorsunkat magunknak kell kezunkbe venni es eros politikai hatterel nem a szlovakiai magyar partok komarom es jarasanak joforman politikai kepviselet nelkuli legnagyobb szavazo bazisakent mukodni hanem egy eros komarom megyet a parlamentbe mindkettobe ugy pestre mint pozsonyba levo parlamenti kepviseloket produkalni.
    Ezt mi Komaromiak ha akarjuk meg tudjuk oldani. hisz komarom mar tobb mint 3000 eve all es hat csak a jo ISTEN tudja meddig fog de sose volt HALOTT VAROS ezt tudom mert nem egy ilyen varosban jartam a vilagban

    Kerem szepen hosszutavon igy lehet tele a belvaros de azt meg kell erni es tenni kell ete .rovidtavon ez nem orvosolja a vevo kor visszaszerzeset ezert rovidtavu strategiat is javaslok

    AZ EMBEREK SZOMBAT DELELOTTI SZORAKOZASA AZ ELELMISZER BESZERZESE
    ez komaromokban tesco-hypernova-kaufland es piac ebbol mozdithato csak a piac

    ezen strategia lehet sokak izleset borzolja de legyen ra egyszeru pelda KOLN varosa

    a 2000 -es evekben kolnben jartam a hires kolni vasaron es legnagyobb meglepetesemre koln foteren szombaton a setallo utca kellos kozepen tartottak a ZOLDSEGPIACOT!!!!!
    ezt komaromi viszonyokra atteve a kovetkezo lenne a teendo:
    megszuntetni varosi rendelettel minden szerdan es szombaton a piaci arusitast mas tersegben mint a nador utca- klapka ter megyehaz utca vagyis a mostani setalloutcakon kivul.
    miert?
    1. ezekben az utcakban nincs zoldseges uzlet esetleg elenyeszo szamban
    2.ide vonzana a varos elemiszer beszerzoit elvonva egy reszuket a multiktol a szokasos piacra jarokat vagyis a vasarlo erot es a piaci eladok is novelnek a fogyasztast
    3.mit kapnanak erte?a jelenlegi piacokkal ellentetben nyaron volna lehetosege a piaci bevasarloknak “husre mig telen melegre menni”igy stimulalni tudnak a belvarosi uzletek vendegfogadok,forgalmat ami novelhetne a keresletet igy magaval hozna a kinalat es szolgaltatas noveleset
    4.bovulne a piac kinalata mert kulturalabb helyen rendeznek megjelenhetne a kis-es keziipar is
    5 uj alkalmi munkat kinalna mert a tipizalt standokat hetente 2szer felkellene allitani es lebontani nem beszelve a szemet eltavolitasarol(es ezt mindent gyorsan) ami akar kozhasznu munkasokat igenybe veve igazi kozhaszon tevove tenne
    6.a piaci standok esszeru ertekesitese a varosnak is bevetelt hozna
    ELEVE KIZARTNAK TARTOM A BORNAPI ES KARACSONYI bodek hatekonysagat!!!!!!! ezt 10 eves piaci hatteremre alapozom

    mint igertem irasom hosszu. de magam szorakoztatasara legalabb elutottem vele idomet igy elamosodtam es nyugodtan nyugovora terek adtam egy otletet hon szeretett varosmnak KOMAROMOKNAK .

    u.i. elkepzeleseimet ne gunyoljatok gyalazzatok hanem javitsatok fejlesszetek ami hianyzik potoljatok ami soknak tunik kurtitsatok , es ha valami megvalosul belole javitasotokkal otleteitekkel akarcsak egy pici resze is akkor mar megerte vele az idot toltenunk.

  32. Látod Nagymanus a vendég hozzászólónak igaza van. Nem a felszerelt parkolóórákkal van a baj hanem azzal hogy a nagy multiuzletláncoknak nincs helyuk terjeszkedni..

  33. OLivernek igaza van!!!Céltudatossan táplált,leépíttésro”l van szo!!!Véletlenek nincsenek,mindennek meg vala az oka!Komárombol-komárno,majd kom-rom lett!!!Mindenki aki ezen rommátételben valo ko”zremu”ko”désben részt vett,jol meg tollasodott!
    Viszont ko”zel az a ido” amikor is az osszeharácsolt vagyonát,pozícioját, elveszti!

  34. Látogató -igen a nyitva tartási idő sokat ront a helyzeten. sajnos egy fecske nem csinál nyarat. Én próbálkoztam. Este 9-ig vártam az embereket, de a 5-után nem jött senki. Hosszú idő, amíg az emberek tudatába beépül, hogy érdemes este is bemenni a belvárosba. Meg ugye az összefogás hiányzik. A szándék az első, ezt követné a hosszabb nyitva tartás anyagi háttere. Ha csak este 7-ig volna nyitva egy bolt az már plusz egy ember foglalkoztatását feltételezi, ami nem kis költségtöbblet. Ezt a többség nem vállalja. Helyi tulajdonú boltban, ott ülhet esténként a tulajdonos, ez “ingyen” volna, de a belvárosi üzletek nagy része ma sem komáromi tulajdonú. Ezek a boltok tudnának alkalmazkodni, ha megkeresné őket az önkormányzat és cserébe felkínálna valamit…

    Tehát ismét az önkormányzatnál vagyunk.. Felvetettem, hogy a magyar feliratok fontosságára is hívják fel a boltokat üzemeltetők figyelmét egy levél erejéig. erre sem volt nyitott az önkormányzat. ..

  35. Régóta nem élek már Komáromban, de a hazalátogatásaim során mindig elszomorít a belváros üres látványa. Viszont, ha nagy ritkán, évente 2-szer, 3-szor hazamegyek, még mindig szívesen megyek be “körülnézni”; van néhány üzlet, ahová még érdemes benézni (nem a kínai üzletekre gondoltam)! :))

    Én nem a parkolóórák felszerelésében látom a megcsappant keresletet és a vásárlók elvándorlását, hanem teljesen egyetértek a cikk írójával: Komáromból igen is hiányoznak azok a nagyobb, de egyben megfizethető üzletek, amelyek hiánya miatt az emberek más városokba, ráadásul egy másik országba mennek pénzt költeni. De valljuk be, hogy a város peremén lévő élelmiszerláncok (pl. Kaufland, Hypernova), a komáromi Tesco v. a híres ”Family Center” nem éppen arra szolgálnak, hogy jó minőségű, évekig hordható holmikat biztosítsanak a vásárlóközönségnek.

    A város, ahol jelenleg élek ÉL, sőt túlságosan is ÉL (érdekesség, hogy nincs pláza, hanem egy hosszú, történelmi épületekkel teli bevásárlóutca), hiszen nem este 5-kor zárnak be az üzletek, hanem 7-kor; szombaton pedig akkora tömeg van, hogy néha már zavaró :/. Ehhez az is hozzájárul, hogy szombaton nem délben zárnak be az üzletek, hanem nyitva vannak este 5-ig, tehát megadják a lehetőséget arra, hogy ne csak a munkanélküli, a nyugdíjas és a diák tudjon bevásárolni, hanem a dolgozó ember is!!!!

    Mindenesetre, egy nyüzsgő, élettel teli városba szeretnék hazalátogatni és nem egy szellemvárosba…ehhez viszont nem saját érdekeket kell nézni, és saját zsebeket ”betömni” hanem a KÖZÖSSÉG érdekeit KELLENE szem előtt tartani!!

  36. Olivér- amikor én először leírtam, hogy Komárom északi része leépül és fogy , déli része erősödik és gyarapodik ami egy lakosságátrendeződést okozhat, mindenki legyintett. Nézz körül a déli lakótelepek parkolóiban. KN.NZ, DS autók parkolnak a házak előtt és bizony nem csak a súlyadó elkerülése miatt van szlovák rendszáma a kocsinak.. Közülük nem egy 120as Skoda, tehát nem most vásárolták őket.Egyszerűen megindult a vándorlás. A lakások ára kedvezőbb és egy egyedi fűtéses lakás havi rezsije is vonzó lehet egy fiatalnak.

    Jön a népszámlálás, amelynek valós eredménye nem lesz. Sokan akik évek óta nem északon élnek, de állandó lakhelyük a mai napig ott van, az ottani statisztikát gyarapítják majd ezzel torz eredményt produkálva. Az a 4-5 ezer ember aki nyugat-Európában él, dolgozik, szintén helyben lakóként jelenik majd meg. Valós számot nem fogunk megtudni a népszámlálás után sem.

    Aki próbálta már a szemétdíjat sikertelenül lemondani, papírokkal, adóbevallással igazolva , hogy az év 300 napját Angliában tölti, az tudja miről beszélek. Senkit nem érdekel, hogy a városban élsz-e vagy nem. Az állandó lakhelyed itt van, fizess!

  37. oliver igen. de azert nem minden ilyen fekete-feher. nem lehet mindent csak a rossz szlovak kormanyra fogni. foleg ugy hogy a donto evekben amikor a befektetok jottek az orszagba az mkp kormanypart volt es abbol negy evig mind a masodik legerosseb part!!! es mit tettek ezek a “nagy magyarok” a magyar valasztokert azon kivul hogy a sajat zsebuket tomtek??? es arrol nem beszelve hogy itt joforman egypart uralom volt a varosban!!! pedig voltak befektetok akik erdeklodtek a varos irant de a mi vezetesunk megtett mindent hogy netelepedjenek itt le!!! mindezt nokias csomagok fejeben!!!

  38. Az illetékeseknek számolni kellene azzal is, hogy amennyiben a magyarlakta vidéket, köztük Komáromot is tudatosan (vagy ösztönösen) építik le, folyamatosan elterelve a befektetéseket, elköltöztetve a közigazgatási, közüzemi irodákat, elhanyagolva az infrastruktúrát, fejlesztéseket, stb. úgymond magára hagyva, lekapcsolva a településkeket, az ilyen régió egyre jobban le fog szakadni az ország fősodrásáról, ami törvényszerűen (hosszú távon) néhány igen kellemetlen mellékhatással fog járni (ennek hatásait pedig a kormány által “hátrahagyott” szlovákok is keservesen szívni fogják) :

    – a korrupció, az önkormányzatok kasszájának helyi bárók általi kiszivattyúzása egyre durvább fordulatokat vesz majd fel,

    – nyomasztó módon növekszik a szegénység,

    – egyre kezelhetetlenebbé válik a bűnözés,

    – a városok és települések lakosai ezért radikális megoldásokat kezdenek majd keresni, úgy politikai, mint társadalmi szinten

    – végul oda fordulnak, ahonnan a segítség jön: Magyarországhoz.

    Most szólok: ha a mindenkori szlovák kormány folyamatosan üti-vágja, köpi-gyalázza az itt élő magyarokat és sorvasztja-éhezteti az általuk lakott településeket, városokat, az hosszú távon azok elvesztését fogja eredményezni …

  39. ja meg azt hogy a cim resze az hogy hol rontottuk el akkor legalab ezt a helyet ne rontsuk erl azzal hogy valami family center fele epitmenyeket epitsenek oda.
    lehetne ott mozi is mert szegyen hogy ekkora varosnak nincs mozija. habar nyaron mukodik az amfi de ott alig vannak mert a filmeket angolul adjak feliratozva. igaz hogy a mai fiataloknak tudniuk kellene ugyhogy nemkellene hogy ez gond legyen megse jarnak. ez is mutatja a tanultsagi szintet de az egy mas tema.
    ami viszont erdekes hogy ha szlovakul vannak a filmek akkor telthaz van. pedig (mivel eleg sokat jarok arra) a nezok egymas kozott szinte csak magyarul beszelnek!
    de gondolom hogy ha lenne akarat akkor meglehetne talalni a modjat hogy a plazaban levo mozi magyarul (is) vetitene.

  40. most pedig a temahoz. a fiataloknak csak egy ideig “legfontossab” a plaza. mert amikor mar onnalosulni akarnak illetve mar akar csaladalapitason gondolkodnak akkor bizony a munkahely kerul eloterbe. pont azert mennek el.
    a lezli nagyon jol megirta. azt is hogy az itteni plaza soha nemlenne olyan mind egy mukodo munkhelyeket kinalo varosban. de nemvagyok kimondottan plaza ellenes. miattam epulhet. az altalad itt javasolt helyet en mar regebben javasoltam. igaz en az europa udvar mogotti teruleten foldalati plazat vagy parkolohelyet es fent egy teret illetve parkot.
    de egy plazaanak elegendo hely a volt hydrostav teruleten lenne. egy olyan “igazinak” ahol nemcsak vasarlasi de szorakozasi lehetosegek is vannak. az a hely tobb dolog miatt is megfelelo lenne. elosszor is uj resze lenne a “bevasarlasi negyednek”. de kozel lenne az uj hidhoz is es foleg ott van nemmessze a siraly kollegium.

  41. azoknak a bekoltozoteknek akik meg undorodnak is a komaromi emberektol csak annyit hogy pont a sok bekoltozott tette tonkre ezt a valaha szep varost. nemcsak azok akik a vezetesben voltak-vannak hanem az a sok bekoltozot is akik valasztottak. mert ma mar komaromban lassan alig talalni igazi komaromit. a varos talan azert is ilyen kihalt mert a komaromiak hetvegeken eljartak setalni a varosba de ezek olyankor mennek a falukba ahonnan szarmaznak a szulokhoz feltolteni a keszleteket.

  42. Győrje járni nem csak divat, de a piac kemény törvénye. Győrben működik a gazdaság, az autógyár sikeres, rákapcsolódva más üzemek is működnek. Az embereknél ven pénz, tudnak vásárolni, így a plázákban nem ragad le az áru, hanem forog körbe, tudnak kiárusítást szervezni tavaszra, őszre, mindíg aktuális a kínálat. Ezért a komáromiaknak is jut az aktuális menő termékből, és szívesen mennek is oda.
    Komáromban a jövedelem alacsony, a nokiások inkább forintért vásárolnak természetesen, mert jobban megéri számukra. Hajógyár 4500 emberéből talán még ha 500 vergődik ott, Agrozet, Hydrostav,… meghalt. Nincs kereslet, üzletekben a valaha megrendelt áru ottmaradt, újat nem tud rendelni, mert nincs miből, a divatamúlt terméket meg senki sem vesz meg. Halálra van ítélve, ez a gazdaság örök törvénye. Fiatalok akárhány pláza volna is itt elmennek, mert kitanultak valami elismert egyetemen, és máshol többszörösét megkeresik. Itt hova menjenek, milyen cég alkalmazná őket, itt a baj, amire sajnos a megoldást nem tudom.
    Most keleten örülnek a befektetőnek. De miért is jött ide, mert a mi adónkból egy csomó juttatást kap. Igen, mi minden hozzájárulunk, hogy ott egy cég letelepedjen.És már itt is vagyunk, bármilyen kormány van is nálunk, Komárom soha sem kapott támogatást a gazdaság fejlesztésére. Tudatosítanunk kell, hogy a határon lakunk, ami számunkra nem előnyös.
    A nyári fesztivál jó ötlet, ezzel már foglalkozik a város vezetése is, hogy legalább a belvárost felélesztje.Sok jó ötlet kell, de sajnos a kilátások elég sötétek.

  43. Kedves Cannavaro!
    Örülök, hogy van munkám Komáromban …de ez nem Komárom függő…csak közel volt a határhoz 🙂
    Munkahivatalba nem szeretnék menni …és igen, el lehet az ilyen beszólásokkal a fő témáról terelni a hangsúlyt, de nem érdemes :S

    Kedves Kismolnár János!
    Persze, hogy be akar zárni a dunaszerdahelyi mozi. Nem tudom, ki gondolhatta komolyan, hogy pont ott fog megélni egy kizárólag szlovák nyelven vetítő mozi? Bárki aki legkevésbé is ismeri az ottani körülményeket, ilyenbe bele sem kezdett volna….ha vetítenének magyar szinkronnal vagy min. magyar felirattal, elhiheti, hogy lenne ott élet! 🙂
    Szóval ha esetleg valamikor Komáromban is felépülne a pláza, akkor ha magyar mozi nem lesz benne, nem is érdemes belefogni a moziba…sőt, még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Dél-Komáromból is eljárnának ide moziba, hiszen nekik is Tatabányára vagy Győrbe kell menniük egy-egy filmmért.
    Ez azért egyel közelebb lenne 🙂

    Szóval magyar és magyar szinkronos filmeket a mozikba!!!! 🙂

  44. Sekina- a multik régiókban gondolkodnak, tehát Komáron nincs rossz helyen. Komárom két részének összlakossága 50-60.000 fő. Komárom szinte már összeér Ács városával és annak 8000 lakójával . Ehhez jön még a kistérség lakóinak száma.

  45. Örülök, hogy valaki hozzányúlt ehhez a témához és épkézláb ötletei is vannak. Az Europáliával valóban kellene valamit kezdeni, s a belváros mai helyzetén is érdemes elgondolkozni. Szerintem több körülmény is hozzájárult a helyzet kialakulásához, mint pl a munkanélküliek számának megugrása, a volt városvezetés hozzáállása… ( olvastam a hozzászólások között, hogy a volt városvezetés mennyit segített…. a parkolódíjak bevezetésével sikersen tehementesítette a belváros, annyira hogy mára ki is ürült, a cél teljesítve.adott laptopokat: az internetet azonban a tulaj fizeti, arról nem is beszélve, hogy a rátelepített program nem a legjobb, a teraszadó eltörlése valóban dicséretes, viszont azt nem is lett volna szabad soha meghozni. a vállalkozókat támogatta? hogyan? hogy a teraszadó eltörlése után a megállító táblák után kellett fizetni?)
    Valóban főleg kis üzlethelységek bérelhetők a belvárosban, hozzáteszem méregdágán, valamivel többért Nitrán is lehetne üzletet bérelni. A nagy márkák nem jönnének Komáromba akkor sem, ha lennének nagyobb üzlethelységek. Ők kőkeményen nézik a település lakosságát, vonzáskörzetét…. Győrbe nem azért mentek, mert máshová nem tudtak, hanem mert az egy nagyváros.
    A mostani városvezetést lehet szidni, de tény hogy ahogy megtörtént a váltás, elkezdték takarítani az Európa-udvart is, és a szabálytalan parkolás esetén adnak csak kerékbilincset, nem mint a Basti alatt, amikor lejért és vagy parkolójeggyel nem rendelkező autók esetében is.

  46. János-rendszeresen jártan Dunaszerdahelyen. Hidd el a helyzet összehasonlíthatatlan!
    Igen tény, hogy divat Győrbe járni. A hatalmas különbség az, hogy míg Dunaszerdahelyen van választási lehetőség, addig Komáromban sajnos nincs!! Ha vásárolni szeretnél, bizony irány Győr!

    Ami a munkahelyeket illeti, a mai valóság az, hogy azzal ha győrben vásárolsz nem veszélyeztetsz komáromi munkahelyet, hiszen az ott megvásárolt termékeket nem Komáromban gyártják. Eladói munkahelyet sem veszélyeztetsz, hiszen nincs bolt Komáromban, amely a te győri vásárlásod miatt bezárna. A demokrácia bizony a választás lehetőségével jár együtt.

  47. Tisztelt szerző!
    Nagyon el vagy te tévedve. Tudod miért járnak az emberek Győrbe? Mert divat, mert van magyar mozi. Gyere csak el Szerdahelyre, ha akarsz üres plázát látni. Az emeleten már szinte semmi sincs, a mozi éppen bezárni készül. A belváros meg vegetál, pont úgy mint Komáromban. Ugyanis a Max ellenére innen is elmennek Győrbe szórakozva vásárolni.
    Véleményem szerint Újvár szerencséje, hogy messze van Győr. Nitrára meg nem szeretnek járni.
    Az emberek fejében kellene rendet rakni. Mert a munkahelyekért kiáltoznak, de elviszik a pénzt Győrbe, ezáltal munkahelyeket veszélyeztetnek.
    Lokálpatrionizmus kellene, de nagyon

  48. Fény megint nem mondasz igazat!Azzal,hogy a semmirekello” meru”lo” oszlopokkal lezárták a belvárost megadták neki a kegyelemdo”fést!A pénzszippanto parkolási káoszrendszer,mely tán még a benes csehországi átka,nyakunkon ami illegális modon szedi a mai napig a pénz az embrekto”l,mivel a város nem profitálhat a ko”zhelyek parkolásábul,bérbeadásábul,még akkor sem ha az cseh-gyo”keru” cégecske szedi annak 60%kát!!!!Most láítni,hogy a mit itt isteníttenek a multik a plázák,hozták nyakunkra az judás átkát!Komárom-kom-rom lett!Multi-kulti,kultiválja a konzum-idiotizmust!

  49. Igenis a volt polgármester úr támogatta a Nádorutcai vállalkozókat. Ingyen adott laptopokat és a teraszadót is eltorolte. A parkolo rendszer is áttláthatóbbá tette a belvárost. Akcios rezidens kártyákkal.

  50. “Délen az új tereken(Jókai, Szabadság) amelyek most épülnek, minden hétvégén ingyenes rendezvények lesznek. Hétvégén reggeli torna, gyermekeknek kézműves foglalkozások este koncertek-ezek megtartását az Unió ellenőrizni fogja, mert ő biztosította rá az anyagi fedezetet…”

    Akkor megyünk oda a családdal…és lemerném fogadni hogy nem lesz tele kutyaürülékkel meg üvegcserepekkel a tér!!
    Éljen dél-Komárom!!

  51. GAbesz– szomszédok voltunk. Ismerem a Nádor utcai vállalkozásod történetét.
    Pepsi– ez az elmúlt kb 8 év bevett gyakorlata volt. Sajnos a helyi vállalkozások védelme mögé bújva leépült és lemaradt Komárom a környező városok mögött. Egy ellenpélda. Délen az új tereken(Jókai, Szabadság) amelyek most épülnek, minden hétvégén ingyenes rendezvények lesznek. Hétvégén reggeli torna, gyermekeknek kézműves foglalkozások este koncertek-ezek megtartását az Unió ellenőrizni fogja, mert ő biztosította rá az anyagi fedezetet…
    Északon a Kossuth tér átépítése November óta folyik…Egy kapavágás sem történt.

  52. Akkor ezek szerint a városvezetoség mindent ami nekunk lenne a jo..azt leszavazzák??
    Nem látok igazán ebbe bele,hogy ki mirol dont,és mihez van mennyire koze..bár ezt szomoruan olvasom,hogy ilyen kis teres nem engedélyeznek..ugy érzem ellenunk vannak 🙂

  53. Olvasgatva a hozzászólásokat úgy látom, a többség engem igazol. A többség hiányolja az ÉLETET a belvárosból és hiányolja a választékot is. A valóság Pepsi az, hogy volt kezdeményezés a civilek részéről ingyenes belvárosi rendezvényekre. Magyarul pár belvárosi vállalkozó saját pénzén állított volna színpadot és térzenét is szervezett, de a városvezetés erre nem adott engedély és ezzel meg is bukott a terv. A belváros átépítésekor volt egy a megvalósítottnál ÉLHETŐBB és mozgalmasabb terv , amely jobban bevonzotta volna az embereket. Sajnos az akkori városvezetés nem azt a tervet valósíttatta meg. A fák nélküli belváros télen hideg , nyáron meg elviselhetetlenül forró.
    Bizony az emberek mára már RÁSZOKTAK, hogy Győrbe mennek bevásárolni, mert Komáromban nincs választék. Ez egyértelműen a városvezetés hibás döntésének eredménye. Az Aquarion kívül, amely sem Érsekújvárban, sem Párkányban nem sikeres, volt bőven más jelentkező is. Az első ilyen az Aupark volt, amely ha megépült volna annak idején, a környék elő Plázája lett volna és ma 50ezer felett lenne a város lakossága, nem 30ezer alatt. Viszont ha helyi vállalkozások támogatásáról van szó, volt Komáromi befektető is aki Plázát szeretett volna építeni mozival saját területén, de a testület nem volt hajlandó átminősíteni az újvári út melletti területet mezőgazdaságiról építési területté. Ott az említett plázán kívül áruházat épített volna Baumax és a Tesco is… De nekünk ezek sem kellettek… Most térjünk rá arra, hogy hány munkahelyet is teremtett volna a pláza, a Tesco és a Baumax….ez bizony akár 1500-2000 munkahelyet is jelenthetett volna.

    Amit nem szabad szem elől veszíteni: beruházók lettek volna!

  54. …még annyit üzenek a sok ifjú anyuci apuci pénzéből élősködő tanuló bulizó aranyifjaknak hogy:

    ITT A VALÓ VILÁG!!!
    MEGÉRKEZETT!!!

  55. Sziasztok! Látom beindult a fórum…:-))
    Hol rontottuk(-ák) el?
    Nézzétek meg Szerdahelyet, Érsekújvárt…van pláza? VAN. Él a belváros? IGEN.
    Ennyi.

    Nekünk is volt ruhásüzletünk itt KN-ben a palatinova utcán, 2007-ben kezdtünk, fél év után be is zártunk, le se irom mekkora ráfizetéssel…

    Én is betelepült vagyok, 2001-ben jöttem Párkányból, akkor azt hittem majd itt mekkora élet lesz…hát nagyot csalódtam…porfészek ez is, az utolsók közül…
    Hiába a komáromi napok, meg a bazi nagy “kulturális élet”, nem ér semmit az egész…
    Meg a bornapok…igyak 1dl bort 1,5-2 euroért, mikor bemegyek a tescóba veszek 700huf-ért egy üveg tokajit, nem? És tudjuk ugye hogy tokaj a tőkekirály :-))
    Akkor miről beszélünk? Azért hogy kint igyak a belvárosban nem fogok horror árakat fizetni az biztos…csesszék meg.
    El van itt bézve minden, higgyétek el.
    Bezárnak majd a zacik is, ha az emberek már odahordták mindenüket…

    Vállalkozom én is (ki tudja meddig…) és higgyétek el Komáromban NEM a komáromiakból élek meg, hanem a DS,SA,GA,NZ rendszámos ügyfelekből…

    És igen ha akarok valamit venni a gyerekemnek, páromnak, magamnak, beülök az autóba elmegyünk Győrbe, és ott költöm a jó magyar forintot nem a szar eurót, amit a kezembe venni is utálok. És jobban érzem magam. És inkább a győri sétálóutcán sétálok.
    Mert ott nincs emberundorom. Mert komáromban a komáromiaktól az van. Az a bazi nagy büszkeség hogy “én komáromi vagyok”…és? Akkor mi van?! Mert a komáromiaknak soha semmi nem lehet eléggé jó. És nem is lesz.
    Pénz nincs senkinél, persze mindenki úgy öltözik kint az utcán mintha most jött volna le a kifutóról, otthon meg szétesik a lakás, már ha nem mindig még anyucinál laknak…

    Szóval vége itt már mindennek lassan…aztán kitehetjük a városhatárt jelző tábla alá, hogy KOMÁROM ÉLT ???? ÉVET…

  56. Még a régi bevállt modszer város pezsdítésére,amit már 10 éve nem csináltak,még amikor a Pásztor volt a polgármester..A Nyár koszonto-Nyár bucsuztato bulik a klapka téren!Kiraktak egy DJ-t a szinpadra nyomta egész este a zenét,és tomve volt a város..Nem kell ide egy David Guetta higyjétek el!Anno még mink is szerveztunk egy bulit asszem 99ben 🙂 13 évesen bementunk a VMKba kikértuk a szinpadot,kiálltunk rappelni a haverunk este beválalta a DJ szerepet és tomve volt a tér..annyira mint egy komáromi napokon!és persze nem kaptunk egy fillért sem,,szoval 0 pénzbol hoztuk ossze,a kutya nem ismert minket,és tele volt a tér..Ez most miért ne mukodne?Persze a válasz!ott a disco!Azért a Disco sem leányálom nyáron amikor kint 30 fok van,amikor teletomott discoban van vagy 45 fok…ellehetne ezenis gondolkozni szerintem,és fillérekbol osszelehet hozni..van millio otlet,csak suket fulek az a baj..a városvezetoség is ugy fogja fel,ha o megvan buli nélkul, akkor az emberek is legyenek meg..ha neki jo 3eus kinai polo legyen jo a tobbieknek is..stb, stb,

  57. Kell a Pláza természetesen!az egy ´fíling´..amúgy nem rosszbol,itt régen sem volt választék,amikor volt munka az embereknek,meg valamivel tobb pénzuk mint most,már akkor is Gyorben szorták el a lovét..Szoval ez nem ujdonság..Hisz emlékszem énis,oda jártunk,mert itt már bocsánat tarka ****t sem lehetettt venni az ocska vietnámi árun kivul..Pedig nem luxus megvenni egy NIKE trikot..a vietnámi eladja az AIDAIDIA márkát kb.ugyanannyiért..csak emberek igy fogják fel,az olcso,de nem néz korul..bár azis igaz nincs hol:D..Szoval ebben a városban nincs választék,és nincs minoség sehol sem,gyors éttermek,éttermek egymás hátán..konganak az urreségtol,minthogy megcsinálnák azt mint más városokban,h csinálnak negyedévente egy féláras napot,amikor minden étteremben minden féláron van..nem hiszem hogy ettol tonkre menne egy vállalkozo:)máshol bevált,és persze nem vasárnap délután 3és5 kozott amikor mindenki az ebédet emészti otthon:D

    Amúgy én látom hogy ez a MAREK akarna is csinálni valamit,de sajnos egy fecske nem csinál nyarat..és attol félek a kovetkezo 4 évben sem fog torténni semmi,és talán még utána sem :(((

    tényleg nincs megoldás???

  58. Jockey – ez felfoghatatlan, hogy hogyan nem lehet megérteni: a pláza NEM CSAK VÁSÁRLÁS!!! Hanem KÖZÖSSÉGI HELY!!! Az mellett pedig pézköltési lehetőséget ad az embereknek. Persze, hogy nem mindenkinek. Én az ipari parkban dolgozok, 400 € körüli fizetésem egy részét Győrben költöm el, mert ott vannak jó üzletek. És nem szóróm a pénzt, csak ott van választék, nem unalmas vásárolni, minden egy helyen van és még nem is fázok, ázok. Nálunk a Kenvelo is bezárt, nem véletlen. Csak szólok, hogy lehet szemellenzősen mondogatni, hogy nem kell pláza, de a fiatalok (és sok idősebb ismerősöm is) Győrbe jár és fog is járni. Akármennyire “meg vagytok győződve, hogy felesleges ide a pláza”… EZ TÉNY!!!

  59. Kedves betelepült, örülj, hogy van munkád Komáromban! Ha nyüzsgésre vágysz a tájon, látogass el a munkahivatalba! Akkora tömeg van, mint a Bajnokok Ligája döntőn, és úgy is “*********”!

  60. Ott voltam azon a gyűlésen amikor 8 évvel ezelőtt Bastrnák kampányolt. A megválasztása előtt az ő szájából hangzott el a város halott Dunaszerdahely és Ujvár is hatalmas előnyre tett szert és ha megválasztják akkor Komáromba is elindul a fejlődés. Nos a 8 évből a körforgalmat csinálta azt is nevetséges gyorsasággal. Na meg 8 éve Hídat hablatyolt ahol majd ő sétálgat mi meg a nyomortol moshatjuk azt a nyamvadt hidat. Ipari parkot is igért rengeteg munkahelyel. Most ott tartunk a hajó gyár is be fog csukni. Már nincs munkájuk a melosoknak. 100 napja új polgármester van a város élén új vezetőséggel. Mint külső szemlélő mit látok a 100 napból. Van egy képviselő csoport ami a város ellen dolgozik. Van egy polgármester aki a városi cégeknél akar rendet rakni és ez a csoport ezt nem engedi. Tulajdonképpen a 100 napba kézelfogható városi fejlesztés nem történt. Még van kb 1500 nap a következő választásokig.Csak bízni tudok,hogy ennyi idő alatt a városba sikerül valaminek elindulni.Mert kb. 12 éve a város egy helybe vagy vissza fele tapos.
    Például el nem tudom képzelni mi a francnak kellett a vág mellett a bicikli út. A helyett a város központjába kellett volna kialakítani illetve a teljes városba,külvárosba. Ugy mint magyarba a járda kialakítással. Rengeteg ember biztonságosabban közlekedhetne. Gondolom a mostanin majd Basti fog dülöngélni miközbe kilép a szent Borbálábol. Na eltértem a lényegtől.
    Mint alább írtam a Plázának semmi értelmnét nem látom. De ugy veszem észre egyedül vagyok a véleményemmel tehát csak annyit írok. Ha ilyen iramba megy a városvezetés és kavarás Komárom a gödörből nem fog kilépni mélyebbre kerül. Se pláza se munkahely csak maga a város aminek utcáiba a fejlődés megállt. Ki lehet írni a város elejére. “Üdvözöljük a fejlődésre képtelen Komáromba”

  61. Egy betelepült – igen én is egy nyüzsgő élettel teli városra emlékszem. Ez sajnos a múlt!
    Dunaszerdahelyre meg mint egy nagy falura emlékszem ahol semmi sincs. Most meg minden van. Ők jó irányba haladnak… Mi nem!

  62. Hát, igen, Pepsi…igazad van.

    Én nem egész 3 éve költöztem ide ….nem tudtam mi vár rám.
    Anno gyermekkoromban elég sokat jártunk ide nagyanyámmal, anyuval vásárolni, a “törpés parkba” hintázni, strandra, stb.
    Aztán a sors másfelé vitt, elég messzire kerültem.

    Komáromba költözésem előtt annyira örültem. Én egy nyüzsgő, élettel teli városra emlékeztem.

    Sajnos, keserű csalódás ért 🙁

    Nem biztos, hogy maradok…. hacsak 1-2 éven belül nem változik valami.

    A vásárlásra visszatérve: őszintén szólva hétvégén hazamegyek Dunaszerdahelyre és ott költöm el a pénzem, mert ott van hol. És Cannavaro, nem 80 Eurós csizmát veszek…az nekem is drága….de úgy kéthavonta megengedek magamnak 20-25 Eurót ruházatra, kikapcsolódásra, mikor éppen mire.
    Jó időben például nagyon szívesen sétálok a városban, bizony néha néha meleg nyári estéken kiülnék egy hangulatos teraszra munka után…..hová is? Egy kezemen …. nem is….inkább egy ujjamon meg tudom számolni hol van ilyenre lehetőség.
    Biztos vagyok benne, hogy ha lennének emberek a belvárosban, a vendéglátósoknak is megérné.

    Más: hogy a városi képviselők nem fiatalos gondolkodásúak? Hát nem a komáromiak választották meg őket??? Vagy csak megszokásból ikszelgettek??? Hmmm?

  63. Teljesen egyet értek a cikk írojával..Ez egy halott város!En napjában kétszer megyek át a Nádor utcán,és lassan csak azt veszem észre,h minden 2.-ik uzletnél a na prenájom felirat találhato..szeretek oltozkodni,és komolyan mondom utobbi 5 évben én nem vettem semmit Komáromban!én általában Gyorben vásárolok,vagy az internetrol rendelek ruhát!én sem két kézzel szorom a pénzt!Hiába lett shopping center!és?van egy kenvelo ahol egy idoben még férfi ruhát sem lehetett kapni,az adidas cipos uzletbe ahol egy cipo 70eu,én azt megveszem Gyorben 50 euért..Egy valag gyors kajárda van egy helyen,de akkor adjanak is valami ehetot!és igenis kell a Pláza!Ember bejárja,beul egy moziba,elmegy a ´Mekibe´,és elment fél nap..Nem csak a komáromi emberekre kell gondolni,hanem a kornyezo falukra városokra..Gyalla,Guta..én lemerném fogadni,h simán bejonnének ide Komáromba ha ez meglenne..Ezt a várost ugy tonkre tették,h nagyon nehéz lesz helyre hozni,pedig amilyen adottságok megvannak ennek a városnak..szomoru vagyok:(meglehet nézni a strandot..Legjobb termál vizunk van..amig itt a strandot megette a penész,Patot és Nagymegyer elvitte a lakosainkat a saját furdojukbe!és nem beszélve a várrendszerrol!CSak egy kicsit gondolkodhotna a városvezetés fiatalosan!Talán nem lenne gond sem!miattam lopjanak!csak tegyenek is már valamit!!!Emlékszem ugy 10 éve nyáron Klapka térre jártunk csajozni,annyi ember volt este kint a téren és a parkban:)ma meg??pusztulat!

  64. Fény nagyon nagy setétben boklászol.Vállakozásod s a vállakozoid a ko”zpénzeket probálják leszippantani de már az se igen megy, mert ko”lcso”n a ko”lcso”nhátán,vállakozo a vállalkozo hátán s mégis halott a város!!!!Nem kell ahhoz vállakozonak lenni,hogy lásd a és éld a nagy o”s-koszt a o”s-káoszt!!!!

  65. Mit akarsz Te itt ” fungálni nagymester ? Mutasd meg te mit válslkoztál. Mit tettél le az asztalra. Válalkozz utána ítélkezz !i

  66. Nemcsak a belváros halt meg hanem inkább az egész város!Miért?Valaha amiglen az lakossság vidéken élt és nem voltak városok,leht mondani aszt,hogy o”nelláto rendszerekként fungáltak!Amikor is a holtengermelléki kufárok nálunk is megjelentek jol megszedték magukat az meghodított népke zsírján,városokat kezdtek építteni s elkezdo”do”tt a polgárosodás!Igen annak a csucspontja vala a nyu”zsgo” város!Ma ez csak az gyarmati slopák állam Pishonára érvényes.Kom-romá zu”llesztette Komáromot a pártoskodo ,mammonimádo,idegen érdekeket kiszolgállo,judeo-keresztény,komcsikbol vedlett,liberál kapitalizmus!Hova tovább ez csak rosszabb lessz uraim,már már komikus a káosz!Tulélésre készu”lj a végso” harcra,ne légy tétlen ne feledd, Komárom egy katona város!

  67. Olivér- commédia- döntöttek állítólag…. Most 11 óra van és még nincs hivatalos híradás…. blogokon vannak információk


    “friss, ropogós híreim vannak: tegnap hajnali egykor végül ugyanis befejeztük az ülést, az utolsó másfél-két órában a Com-médiáról volt szó és reméljük, sikerült kezelni a helyzetet.
    Feltöltöttük a felügyelőtanácsot, illetve elfogadtuk Pék lemondását és pályázatot írtunk ki a posztra. ”
    (Cúth Csaba)


    Miután a LIKE-olás nemzeti sporttá vált, így mától nálam is LÁJKOLHATÓAK a hozzászólások. Hajrá!

  68. Urak, tud valaki valamit a tegnapi ülésről? Elfogadták a költségvetést? Elfogadtak egyáltalán valamit? Mi lett a vége?

  69. Na azért az élelmiszer az más. Látom én is bev. kocsikat, és bizony az emberek vadásznak az akciókra. Már bolond lennék megvenni itt a sarki üzletben egy üveg kólát, 1,40-ért, ha teszem azt a héten a Kauflandban 75 cent. Kettőt veszek az itteni árért, sőt egy rekesszel “megengedek”, meg jó néhány élelmiszert, amit megéri a hétvégére is. Most akkor tele van a kocsim, és mégsincs szórni való pénzem, de ami megéri, és nem romlik, eláll a kamrában, hűtőben. Egyetértek veled, hogy jó volna a pláza, mert nem is tudom, élelmiszeren kívül pl. én is mit vettem itt utoljára, Komáromban. Napszemüveget télen, mert le volt árazva felére…:))) Na, de ha a város vezetése nem fog mozogni, erről csak írhatunk…

  70. Cannavaro- de ők is költenek. Itt nem a 80 ezer forintos csizmáról van szó. Igen van az is, de a termékek többsége elfogadható árú, megvásárolható. Amit mondasz a munkahelyteremtésről az igaz, de külön kéne választani a dolgokat.

    A kereskedelem a fizetőképes vásárlókra épít. Minden diszkrimináció nélkül, akinek nincs pénze az nem is fog vásárolni és pillanatnyilag csak az ő igényeiket akarja mindenki képviselni, kielégíteni. De mi van a lakosság nagyobb részével?? A legfőbb gond a lakosság elvándorlása! Ezt kell megállítani! Tudod a mai fiatalok többsége a minimális jövedelméből is inkább 2-3 márkás pólót vesz és közösségi helyként tekint a Plázákra. Ha az ő igényeiket nem tudjuk kielégíteni, el fognak költözni! Ők azok akik most tervezik a jövőjüket! Őket kéne megtartanunk, a városba csalogatnunk. Erre mi rohanunk az ellenkező irányba. Azt kell észrevenni végre, hogy rossz irányba haladunk! Meg kéne állni és újragondolni a távlati fejlesztési terveinket. Meg kéne hallgatni a fiatalok, a jövő generációjának az igényeit.

    Ha képviselőkkel beszélek érdekes, hogy hivatalból elutasítják a plázát, de ha megkérdezem, hogy hol vásárolnak a gyermekeik , a válasz GYŐR.

    Nagyon sok fiatal gyűjt egy márkás pólóra és nem vesz az árán 5 kínait, mert a barátai “kinéznék”. Ez a valóság.

    Szegénység relatív fogalom. Nézz körül a városban! Nincs üres parkolóhely. A Kaufland a Tesco parkolója tele van. A kosarak jól megvannak pakolva! Ők a fizetőképes vásárlók. Akinek nincs pénze az nem költ ennyit élelmiszerekre sem. Én átlag kétnaponta látom a Kauflandban, hogy kik és mennyit is vásárolnak. Van itt pénz! Az, hogy mindenki többet szeretne….tény!…..

  71. Az igaz, hogy ez a város halott, mert nincs jóformán normális üzlet sem, csak zálogházak nőnek, gomba módra. Ott mindig van valaki. De én mindig azt mondom, míg nem lesznek munkahelyek, addig lehetne itt bármilyen nike, ríbok, vagy nem tom milyen üzlet. Ha nincs miből. nincs. Ha el is megyünk Győrbe, tetszettek nagyon az olasz bőrcsizmák, de 80 ezer FT-ot nem tudtam adni érte, és csak nézegettem. No, már ha Komáromban lett volna olyan a Nádor utcán, akkor sem tudtam volna adni. Sokan, szerintem azért is elnéznek Győrbe, vagy Pestre, mert ott élet van, és más a környezet, mint Komáromban sajnos. Nem olyan koldus, mozi, shopping, nézkélgetni, ha minimális lóvét is költenek el, de a kispénzűeknek felér akár egy kirándulással is. Megnéznek egy filmet, vesznek valami kabalát, nos irány haza.

  72. Krisztián- már annyi fórumon mondta el, hogy míg Komáromban minden bezár este 5-kor, addig a kisebb Dunaszerdahelyen este 9-ig van időd bevásárolni, vagy befizetni a telefonszámládat, hogy most ez kimaradt!

  73. Én egyetértek a cikkel, pedig nem vagyok plázába járó. Talán egy fontos dolog kimaradt, ha nem haragszol meg. A bevásárló központok nagy előnye a nyitva tartás. Jó dolog, hogy egy helyen megtalálsz szinte mindent és elég sokáig nyitva vannak. Hétköznap munka után nekem esélytelen Komáromban vásárolni, max. egy üzletbe tudok bemenni, de ott sincs idő jobban körülnézni. Hétvégén mikor lenne időnk, akkor meg az üzletek zárva vannak, így nem marad mást mint Győr vagy Tatabánya. Szerintem átlagosan nézve nem drágábbak a nagyobb bevásárló központok, mint a kisebb üzletek. Én is szívesebben hagynám a pénzem Komáromban, sőt még a benzinpénzt is elkölthetném itt, ha tudnám.

  74. Egy betelepült- tudod az ismert ellenségeskedés miatt még nincs a városnak költségvetése..(talán ma összejön). Nehéz pénz nélkül tervezni. Úgy tudom a műsorfüzet hamarosan a nyomdába kerül. Megkérdezem a húgomat, hátha ő már látta a nyomdában..

  75. Komárom, teljesen egyetértek.

    Igaza van!

    Ma voltunk bevásárolni…. amolyan csajos “shopingolás”t tartottunk..hozzáteszem a harmincas korosztályhoz tartozom, havi fix keresettel.
    Igaz, hogy nem két kézzel szórtam a pénzt, de azért vásároltam ezt azt..pl. C&A-ban, H&M-ben, beültünk egy kávéra pihenésképpen….kb. 25-30 Eurót költöttem …és nem Komáromban.
    Utazni kellett hozzá, mert itt nincs…hogy finoman fejezzem ki magam “kutya füle sem” :((

    Hát ennyit a “nemkellidepláza” illetve “multiktakarodjatok” hangozatásról. Tényleg nem kell…elég ide a kínai is … de akkor e is sírjon senki, hogy kihalt a város. Hát miért ne lenne az? Van ami odavonzza az embereket??? Ezen kéne elgondolkozni.

    Még valami: ha jól számolom kb. 3 hét múlva kezdődnek a XX. Komáromi napok.
    Már hetekkel ezelőtt kerestem a programot – néhány barátom jönne látogatóba, de úgy akarták tervezni, hogy az őket érdeklő programokat is beiktathassák – sehol nem találtam.
    Két vágy három nappal ezelőtt hallottam a Kék Duna rádióban, hogy végre ismertek a “húzó nevek”, tehát az ismert fellépők. Pontos programot még mindig nem találtam (igaz, ma még nem kerestem…csak tegnap).

    Egy ekkora kaliberű rendezvényt nem kellene mondjuk meghirdetni???
    Én legalább is eddig bármerre jártam (és megfordultam erre-arra Európában), azt tapasztaltam, hogy egy rendezvényre már hetekkel korábban plakátokkal, különböző hirdetésekben la lapokban, tévében, rádióban hívják fel a célközönség figyelmét min. 150 kilométeres körzetben.
    Nem az lenne a város érdeke, hogy idejöjjön a sok “vendég” és itt költse a pénzét?
    Vagy inkább tartsuk titokban? Azt is lehet…psszt! Egy szót se senkinek! :S
    Ez már nem is szomorú, hanem tragikomikus :(((

  76. Jocky- kérdezd meg a huszonéves, keresettel rendelkező fiatalokat arról, hogy hol vásárolnak? A többségük első szava Árkád. Mint ahogy azt te is leírtad a tudatukból kitörlődött Komárom belvárosa. Egyszerűen helyben nem is keresnek. Kocsiba ülnek és 3-4en elmennek Győrbe “plázázni” ! Ez a gond! Ennek egyenes következménye, hogy a város kihal. Ha új lakhelyet kell választani egy vidéki lány szerinted Komáromot, vagy Dunaszerdahelyt választja majd? Komáromban 5-kor minden bezár, nincs kínálat. Dunaszerdahelyen van kínálat és minden este 9-ig van nyitva, pedig egy kisváros. Egyértelműen nem Komárom a nyerő a fiatalok körében. Sőt tovább megyek. A könnyített honosítás kapcsán több komáromi fiatal választja majd Győrt vagy Budapestet annak a helynek ahol élni szeretne. Nem sírni kell hogy fogynak a fiatalok. Tenni ellene. biztosítani azt amire vágynak.
    Komárom mit tesz? SIRÁNKOZIK ! A lakosság fogy. 38 ezerről most kb 34 ezer ma és ez csak az állandó lakhellyel rendelkezők száma. a valós szám becslések szerint ennél még 5 ezer fővel kevesebb. Ennyien élnek huzamosabban külföldön. Magyarul, 10 év alatt majdnem 10ezer lakossal fogyott Komárom, míg minden környező település lakossága nőtt!

    Igazad van abban, hogy ahol ingyenes a parkolás ott többen vannak, de a belváros frekventált helyin NINCS parkolóhely a nap nagyrészében, pedig fizetni kell. AÍkkor lehet a belvárosi parkolás díjmentes, ha lesz elég parkolóhely. Marek ígért parkolót a Lehár park alá, de a városnak erre nem lesz tőkéje!

  77. Komárom. Én egyszínű rövidujjúkat használok ami 40SK volt régebben de gondolom most se drágább ilyen ferde szemű üzletbe. Nem hiszem ennyiért Niké pólókat adnak. De ha már Niké cipőknél tartunk. Középsulis koromba vettem 2300-ért Adidast cipőt. Utálom a márkás cuccokat de ilyenkor ha az összes osztálytársnak az van én se maradhattam le. Megvettem a Kínait. 300-ért. Szerinted melyik bírta tovább? A márkás cípőnek 2 hónappal később elkezdett a talpa leválni míg a kínai kb 1 évig bírta. Igaz megcsinálták a márkássat de 9 Kínait vehettem volna az árábol. Lehet én vagyok elmaradi de egyre több embernek van megélhetési problémája és senkit nem fog érdekelni mi van a trikora írva ha fillérekért megkapja a másik helyen. Ha például a sétáló utcába Mcdonaldsot nyitnának. Akkor se lenne nagyobb forgalom magába az utcába.Esetleg az egyetemisták által mert nekik útba esik. Szerintem nincs baj az üzletekkel ott se csak pocsék a megközelítés. És a parkolási rendszer hatalmas rombolást végez a belvárosba. Lássuk mi van például a Nádor utcán. Papír üzlet. Elmegyek a hetesi hajosba és megveszem ami kell. Vasüzlet. Ez itt élő példa tegnap szeget akartam venni elmentem a Kossuth téri vasasba az udvarba. Ott közölték költöznek a csarnokba majd 1-én vegyek. Mit csináljak elmenjek a Nádor utcaiba? Leparkolok a legközelebb és megyek. De bárhova megyek parkolot kellene fizetni. Kimentem a temető közelébe és bevásároltam. A saját példámbol akarom világítani a dolgokat. Ha megvehetném a sétáló utcába amit akarok akkor se teszem mert vannak helyek a városba ahol kényelmesen ingyen parkolásal megtehetem ugyan ezt. Manapság aki a klapka térre téved: Egyetemi diák. Kisgyerekét tologató anyuka vagy a téren hüssölő nyugdíjas. A többi mit keresen ott? Minek menjen amikor bármit megvehet máshol. És az is baromság parkolás nélkül nem lehetne parkolni. Most lehet? Talán igen de a vásálok nem mennek vásárolni mert a parkolásba költött pénzen máshol elnyalhatnak egy fagyit azon az áron.

  78. Srácok- mi az olcsó? Egyszer összehasonlítottuk két egymással szemközti bolt árait. Konkrétan a Nádor utcai Kínai (wigvam) és a szemközti Reserved akciós árait. A Reserved volt az olcsóbb. Jobb szabású ruhák, szebb környezet és a minősége is jobb sőt még olcsóbb is. Sokan mégis a kínaiba mentek be. Ez szerintem a gond! Az emberek gondolkodása. Egyszer a bőrgyógyászom mesélte, hogy milyen gyakori panasz nála a kínai ruhák okozta bőrkiütés sőt fertőzés.

    A márkák már egyáltalán nem drágák. Meg kell várni a kiárusítást és olcsón be lehet vásárolni. 1998-ban egy NIKE póló árán 10 hagyományosat kaptál. Ma egy NIKE poló annyiba kerül mint egy bármilyen más póló. Sokat változott a világ. Haladni kell vele együtt.

    Nem az Armani-ról beszéltem. Az már felső kategória. Én a hétköznapi utcai viseletről beszélek.

  79. Jó írás, de azzal nem értek egyet, hogy “téves, h az embereknek nincs pénze”, azt sem merném állítani, hogy Győrben és Pesten költik két kézzel(sokan csak nézkélni mennek). Lehet egy bizonyos kaszt szórja, de manapság nagyon meg kell gondolni, főleg ilyen munkanélküliség mellett, azt nem feltételezem, hogy akár egy Nokiás, szalagos munkás is két kézzel szórna bármit, nem beszélve a sok diplomás, meg a nem diplomás “szockósról”, akik valahogy próbálják átvészelni a napokat. Kötve hiszem, hogy “Réjben” napszemüvegeket vennének, meg Armani öltönyöket, no de ez csak az én tapasztalatom és véleményem.

  80. Ez a teljes cikk egy picit ferde és finoman fejeztem ki magam.Voltam a Dunaszerdahelyi plázába. Választék van de vevő ritka mint a fehér holló.Az Árkádba is benéztem szintén.Drága holmik minőség de kinek? A város haldoklik. A hajogyár a csőd szélén. Munkásaik a közelünkből írom hetek óta itthon vannak mert nincs munka. És mivel vállalkozok már másik muznkát keresnek külföldön. Meg kell élni. Itt elsősorba munkát kellene teremteni. Mert nincs vásárló erő. A város legnagyobb forgalmát a Kaufland és a Lidl teszi zsebre mert nincs pénzük az embereknek és vásáolják a viszonylag olcsot tuléljék ezt a keserves időszakot. És ez Plázával se fog megoldódni. Nem ok nélkül lépet vissza a beruházo a Kossuth tértől miután kirobbant a válság. Pontosan tudták nem érné itt meg Plázát csinálni. Nincs munka nincs vásáló erő. Aki dolgozik örül ha az olcsot megveszi. Aki külföldön dolgozik az keveset költ itthon. De lehet én látom hülyán a dolgokat.
    Amugy a belváros halott. Ez igaz. Miért? Szerintem a parkolási rendszer miatt, Én bejárok a városba. Zömébe olyan helyen vásárolok ahol nem kell parkoló díjat fizetni. A Klapka téren legalább 5 éve nem jártam. Esetleg 1-2 szer átfutottam sietve ne járjon le a parkoló. Vajon az a fő hiba nincs pláza választék a Nádor utcán és ezért nincs kereslet? Szerintem bejönnek a városba. Elmennek a kauflandba megveszik a fontos dolgukat a város azon részeibe ahol nincs parkoló és mennek tovább.Körül lehet nézni. Ahol parkolót szednek a város kihalt. Ahol nem szednek a város MÉG él de haldoklik ott is. Ha rövid időn belül nem lesz munka lehetőség a fiatalok elhadják a várost /aki még nem tette meg/ és ezek vissza nem jönnek. Maradnak a szülők nagypapák,nagymamák és a város éveken belül nem csak a sétáloutcába de a kulturába, közéletbe turizmusba mindenbe ki fog halni.A legjobb uton haladunk ennek irányába.
    De,hogy élő példa is legyen a bevásárlo központokba. A kaufland tele a hipernova ugyan ugy kong az ürességtől. Miért? Mert a megnyitás utánni évekbe az árak drágák voltak. Ma már hasonloak mint a kauflandé de az emberekbe megmaradt a drágaság és elkerülik. Tehát azt se lehet mondani a minőség számítana betérjenek az üzletbe mert ez a kettő hasonló üzlet.Csak nincs pénz és az emberek a legolcsobbat keresik mindig minden körülmények között. 🙂

    Ja Győrbe én a Praktiker,Brico és Baumax valamint a Metroba járok.Az Árkádba egyszer mentem véletlenül. A fenti üzletek tele vannak szlovák rendszámu kocsikkal.De az Árkádba is ez lenne?Nem hiszem.

Comments are closed.