Egy bevásárlás tanulsága


Az élet úgy hozta, hogy egyre gyakrabban fordulok meg Komárom elsőként megépült és azóta is a legolcsóbbnak tartott hipermarketjében. Nagyobb mennyiségű árut szoktam vásárolni, ezért fontos az egyes tételek ára. Mint köztudott a sok kicsi sokra megy.  Az elmúlt pár hétben a cukor árán kívül az étolaj ára is rohamos emelkedésnek indult, ezért megpróbálok abból nagyobb mennyiséget, elfogadható áron beszerezni. Ez vásárlásonként egy karton olajat jelent. Már régóta nem értem, hogy miért kell egy hipermarketben, ahol nagy mennyiségben kerülnek a termékek a polcra teljesen szétvágni a kartondobozokat. Aki vett már le a polcról egy fedél és előlap nélküli 15 darabos olajcsomagot az tudja, milyen cirkuszi bravúrra van szükség ahhoz, hogy az olaj a bevásárlókocsiban landoljon és ne a bevásárlóközpont padlóján. Többször feltettem a kérdésem a boltban is, de semmi változást nem tapasztaltam, viszont megtanultam egyensúlyozni és talán majd zsonglőrként is felléphetek a cirkuszban. A ma esti bevásárlás során viszont már komolyan felbosszantott, hogy a polcon, mint amint azt a kép is mutatja egy 1,19€ és egy 1,29€ -s ár szerepel. Gyakorlott vásárlóként már nem hiszek a polcon szereplő és mint a példa is mutatja megtévesztő árcéduláknak, hanem azonnal a termék vonalkódját keresem a polcon. Ma is így tettem. Ekkor lepődtem meg, mivel az olajon található kódot egyik árcédulán sem találtam meg. Jól látszik a ma készült képen, hogy a polcon csak egy márka volt. A flakonon szereplő név olvasható a a polcon feltüntetett ár mellett . Miután nem találtam a vonalkódhoz kapcsolódó ármegjelölést, elsétáltam a vevőszolgálati pulthoz. Az ott tevékenykedő hölgy nagyon készséges volt és megnézte az olaj árát. Közölte, hogy termék 1,35 € -ba kerül. Arra a kérdésemre, hogy miért nem szerepel ez az ár a polcon nem tudott válaszolni…

Tudom, hogy az árgarancia értelmében, megvehettem volna az olajat 1,35-ért majd a képet megmutatva a vevőszolgálaton visszatérítik a feltüntetett ár és a fizetett összeg közti különbséget, de ugye nem csak én érzem úgy, hogy nem ez a megoldás.

Az érvényes fogyasztóvédelmi törvény értelmében a vásárló megtévesztése (nem megfelelő ármegjelölés), komoly pénzbírságot von maga után. Bízom benne, hogy az áruház dolgozói is olvassák írásomat és holnap reggelre  sikerül lecserélni az árcédulát.

2 hozzaszolas a “Egy bevásárlás tanulsága” bejegyzeshez

  1. Hasonló tapasztalataim nekem is voltak, a debreceni Metro áruházban – a feltüntetett és a számlázott érték eltért egymástól. Természetesen szóvá tettem, aminek hatására a hibás árcédulát azonnal módosították, az árkülönbözetet pedig – sűrű elnézéskérések közepette – azonnal, a helyszínen, készpénzben megtérítették (pedig bankkártyával fizettem).

    Tanulság: a pénztárnál nagyon figyelned kell, s nem árt, ha jó a memóriád és emlékszel, az egyes árucikkeket mennyiért kínálták a polcokon… jó kis agytorna egy-egy nagyobb hóeleji bevásárlásnál, de úgy látszik, hasznos lehet…

Comments are closed.