Néha olyan érzésem van, hogy körülöttem kifordult a világ a sarkaiból. Ezt látom igazolni abban is ami a mai napon történt. Ma március 15.-ét ünnepeltük. Ez az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk. Ez az az ünnep amely minden magyar számára hordoz valami jelentést, talán iránymutatást is a jövő számára. Ez volt az első március 15.-e amelyen érezhető volt a nemzeti összetartozás. A Székely megemlékezésen nem feledkeztek meg a felvidéki és a többi nemzetrészről sem és megpróbáltak példát mutatni. Nem véletlenül tartják a székelyt gerincesnek. Ők azok, akik elsőként folyamodtak  a magyar állampolgárság megszerzéséért. Az ő vezetőik és hivatalnokaik tettek elsőként esküt az állampolgársági eskü révén  Magyarország érdekeinek védelmére. Ők kezdeményezték, hogy minden erdélyi önkormányzat nyilvánítsa ünneppé március 15.-ét és munkatársainak biztosítson e napra munkaszünetet, hogy méltó módon ünnepelhessék meg az egyik legnagyobb ünnepüket.  Pozitív listát hoztak létre azon munkaadók neveivel, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Határozottak és tudják mit akarnak.

Komáromban a mai volt talán a legjobban összefonódó rendezvénysorozat. A legtöbb rendezvényt a huszárok kötöttek össze. Sikerült aktívan bevonni több iskola diákjait. Ami számomra talán az egyik legfontosabb volt végre a megemlékezések színhelyein egymás mellett állt Komárom Város mindkét részének polgármestere, alpolgármestere, a hivatalvezető illetve a jegyző és nagy számban a képviselők is. Itt elindult valami közeledés. A remek kora nyári időnek köszönhetően rengetegen voltak jelen a rendezvényeken. Sajnos még mindig jellemző, hogy Komárom Déli részén nem olyan látogatottak a nemzeti ünnepeken szervezett megemlékezések, mint az Északi városrészen. De lehet tévedek és az Jókai szobornál is nagyszámú Déli megemlékező volt….

Az érme másik oldala. Sajnos még mindig nem sikerült összehozni egy közös műsortervet. Komárom Déli városrésze már két hete eljuttatta hozzám szórólapját amelyben megemlíti, hogy a Déli  önkormányzati megemlékezés után a résztvevők a huszárok kíséretében átvonulnak Északra a Jókai szoborhoz, de ebben ki is merül a tájékoztatás. Ez nem Dél hibája. Ők megtettek mindent. Sajnálatosan Komárom Északi része elfelejtette polgárait tájékoztatni.Honlapján még , most (23:35) is a nőnap az aktuális esemény. Én is tegnap este hat óra után tudtam csak közzétenni egy közös rendezvényprogramot, higgyétek el nem lustaságom miatt. A legnagyobb felvidéki magyar hírportál is csak pár sorban említette meg a komáromi megemlékezést. Hozzám is elég kacskaringós úton jutott el a részletes műsorterv, amelyet azonnal közzé is tettem. Mire vártam volna , hiszen alig tizenöt óra volt hátra az első rendezvényig. Utólag is elnézést kérek az rendezvények szervezőitől az apróbb pontatlanságok miatt, de nekik is tudatosítaniuk kéne, hogy egy több száz ember részvételére számot tartó eseményt nem  20 órával korábban kell elkezdeni népszerűsíteni. Margóra jegyzem meg, hogy pontos műsorterv azóta sem érkezett. A javításokat a fórumban hozzászóló szervezők észrevételei alapján tudtam csak pontosítani. Remélem ebből mindannyian levontuk a tanulságokat..

Még valami amire naiv módon nem számítottam. Én mindig a szólásszabadság híve voltam. Az elmúlt egy év alatt nem töröltem egy hozzászólást sem. Ma sajnos nagyon közel álltam ahhoz, hogy megtegyem.  Nem értem miért kell az egyik legszebb nemzeti ünnepünket acsarkodásra használni. Ez egyszerűen méltatlan az ünnephez! Miután több portál könyvjelzője az én általam összeállított programleírásra mutatott (ez volt az egyetlen!) így a két nap alatt a számláló 6000 megjelenítést regisztrált. Az összes ünnepelni vágyó ember kénytelen volt civakodást nézni. Lehet vitázni, nézetet cserélni de kérek mindenkit, tegye ezt kulturált módon, tényeket közölve és ne érzelmi(sértettségi) alapon. Ne vádoljuk egymást lopással, hazugsággal, talpnyalással. Végül nem töröltem hozzászólást csak “moderáltam” azt. Kicsillagoztam a neveket és elraktam szem elől egy videót amely tele volt tiltott önkényuralmi jelképekkel.

Fogjunk végre össze! Fel kéne hagynunk az ellenség kereséssel!  Csak együtt jutunk előbbre!

U.I:

Köszönöm mindenkinek a szervezést, a rendezést , a lebonyolítást és a részvételt !  Nem kezdek el neveket sorolni, ugye megértitek 🙂

 

 

Foto: Bumm, Video: Kralik TV

2 hozzaszolas a “Az ünnep tanulságai” bejegyzeshez

  1. A sok szellemi vonulatbol szépen látni,hogy a ma embere egy pénzorientált világban nem képes o”sszefogni s az fennálo társadalmi renden változtatni!Viszont az ma helyzete,káoszrendszere o”nmagába borulva,haldoklik.Sajnos ennek végzetes ko”vetkezményeként,tétlenségu”nk nem mentség, nem segítség.Ott hol Isten a pénz a to”rvénynek,tiltásnak,erko”lcsnekJO-Istennek nincs maradása csakis az árto,mindent lebonto ARMánynak lészen jo lakása!

  2. Csak egy idézet az írásból:

    “Fogjunk végre össze! Fel kéne hagynunk az ellenség kereséssel! Csak együtt jutunk előbbre!”

    Szép szavak és a tartalmával is tisztában vagytok. Az nem cenzúra, az nem kirekesztés, az nem gyávaság és mellébeszélés árán kell elérni, hanem ha kel erős szavak, de igaz szavak segítségével. DE!!! Legalább is én ezt az igaz akaratot még nem látom, csak a gyáva magyarázkodást és a húsosfazék körüli bugriskodást.

    Kár a szóért, mert úgysem értitek, vagy túlságosan is?

Comments are closed.