Kossuth szobrot a Kossuth térre!


Az Egy Jobb Komáromért polgári kezdeményezés február 18.-án  egy kezdeményezést indít annak érdekében, hogy a felújított Kossuth térre névadójának szobra kerüljon! A gyűjtés és a mozgalom részleteit a helyi médiában és az EJK facebookos profilján kísérhetik figyelemmel. A várossal való egyeztetések a mai nappal már megkezdődtek. Szeretettel várunk minden építő javaslatot és segítő szándékú tanácsot. (EJK)


Miután én ezt a kérdést már a körforgalom építésének kapcsán feszegettem, természetesen támogatom az EJK kezdeményezését. Akkor sajnos ez süket fülekre talált. Bízom benne, hogy az új városvezetés nyitottabb lesz ebben a kérdésben és épp az új szlovák polgármester vezetése alatt állíthatjuk fel a tér névadójának szobrát. A terület rehabilitációja elméletben már az elmúlt év novemberében megkezdődött, gyakorlatilag egy kapavágás sem történt , tehát még van lehetőség a tervek módosítására. Az EJK részére felajánlok egy díjmentes reklámfelületet a közadakozás meghirdetésére. Amennyiben az adakozók igényelnék, biztosítani tudok egy oldalt a támogatók névjegyzékének közzétételéhez. A többi már csak rajtunk Komáromiakon múlik!

53 hozzaszolas a “Kossuth szobrot a Kossuth térre!” bejegyzeshez

  1. En-ki termtettem a fo”ldet az eget s minden életet!Fénnyel ,de nem baterka fénnyel!
    Bu”n az mindíg is bu”séget jelentett s jelent ma is!!!A bu”n embri kitalácio,mely az adamita kollektív bu”no”sség elvét élteti s abbul élo”sko”dik!!!!A céltévesztés a vétek az létezik,viszont teremto”-természeti mi-NO”-ségben,lebonto,oldo ero”,melynek tisztogato szerepe,vala,kara!!!!!Szobrot az judeo-kreszténység általi kirtott, milliárdok emlékére!!!

  2. Ird le kedves nagymester a jócselekedeteid mivel oromet szereztél felebarátaidnak és megudvozulsz Ird le buneid laistromját és mgbocsáttatik néked . És kivezette az O népét Mert kedves volt néki és megvezekltt mint halandója az Úrrnak mert az Ó szavai szerint cselekedtek és kedveseget találtatot bennuk. Izsaiás 6’2

  3. Fény az Isten szavát le kell elleno”rizni az teremtés által s ha az írott szo nincs benne ,mármint a teremtésbe akkor az emberi kitalácio!Sajnos,hogy az Istenképet már rég levágták a teremtésro”l ezért torz és félre manipulát!Szobrot emlékoszlopot az polgárosodás elso” áldozatainak akik vala a judási kanálisrendszer általi ferto”zések által pusztultak el az elso” KOMáROMI pestisben!

  4. Nagymester ! Az hogy kufár nincs benne a Jelenések konyvében de van benne írás és hasonlat az Istentagadó és az Isten megtartóról. Mert ki megtartja az Atya szavát nemvész el mint ahogy nemveszet el Jónás sem a cethal gyomrában. Jelenések 4’2′

  5. Fény tudod csak a do”glo”tt hal uszik az árral.Nézd sok ember ki nem értett egyet a bolsevik rendszerrel s nyíltan eszt ki is nyilvánitotta,mártírként végezte.Ugyanígy ez érvényes a mai multikulti,liberál-kapitalista rezsimre is.Alszent az ki nem látja az vallásszervezetek vérbu”nét.Jézus Királysága nem e fo”ldro”l valo,mégis meggyilkolták a Judaista papok,te fény meg aszt álítod a te isened jahve tette,hogy megbékítse o”nmagát az embriséggel.Ahhoz,hogy legyen bu”nbocsánat,kell vércsapolás????
    77xer bocsáss meg felebarátodnak,mert ilyen ati atyátok is a menyben.Istened vagyok fény,megbocsátok 77xer de ko”zel az ido” amikor is eljo”n a gazda és elszámoltat,minden vagyonával ,ugy, hogy, ugy… kufárkodj!!!!!!!

  6. Nagymester ha ilyen nagy jáeotosságal bírsz a szentiras teruleten akkor bizonyara ismered a Tékozló fiú torténetit ? Hát nem nagyobb udvosségel bír az Atya szemwiben ki megbánva vétkeit visszater az Atyahoz mond az aki mindvégig ott ult az teritett asztalánál ? Azok kiket bolsevikozol megtertek mert az igében az igazsag szelleme. És az Úr dicsossére épittik a Mennyei királyság oltárát és tétetik az Úr teritett asztalára ánizs és édesmanna mert a szava az Igazság a terittéke az udvozulés Udvozulj meg drága testvérunk még mielott késó. Keress fell nyugott szivvel a Parókiában es segittunk rajtad

  7. Kossuth térhez fűződően lehet, csak nekem tűnt fel, de mióta létezik a CM szobor és ki van világítva, óriási mértékben megnőtt a fényszennyezés. Magát a szobrot szerencsére ritkán látom, viszont az éjszakai fénykupola, távolról nézve a város azon részét, riasztó. Amennyiben lehetséges, mivel gondolom a város pénzéből van finanszírozva a folyamatos megvilágítás, szükséges lenne felülvizsgálni, hogy ténylegesen mekkora teljesítmény elegendő.

  8. Rozáliának szobrot a Kossuth tér beépu”lt a Makovec házzal ami eleve egy temeto” volt ahol inkább az polgárosodás elso” áldozatainak mementoját kellene felépítteni,hogy az kanális rendszer a BETEGSéGEK MELEGáGYA!A halaember bummja,meg az ko”po”nyegforgato pártoskodo,pénzimádo alakulata farizeusi modra ténykedik s ez ténykedése oka fordul ellene!

  9. János, dehogy tiltalak ki ! Az elmúlt egy év alatt még egy hozzászólást sem töröltem. Amit a rendszer durva szóhasználat miatt nem enged át azt meg “kipontozva” beengedem – ilyen talán egy volt.

    Előfordul, hogy egyes email címek spam listán szerepelnek és ezert fent maradnak a szűrön ilyen például Komáromi Csipkés címe, ezeket manuálisan kell engedélyeznem. ez max 1-3 óra késés.

    Megnéztem a statisztikát. 2060 hozzászólás jött és 2060 meg is jelent egy év alatt.

    Statisztika

    Ne láss mindenütt ellenségeket!

  10. Komárom ez a honlap a tied tehát kitilthatsz, ….
    többet írtam, de kitöröltem, én tudom mit akarok, vajon te is tudod???????

    Hazudozni azért nem kellett volna, vagy a mundér kötelez?????

  11. János, már többször leírtam, te egy olyan szekér után futsz amely nem vesz fel ezért kudarcok érnek. Olivérék épp az ellenkezőjét teszik. Láttatják magukat, de mindig pozitív hősként. Minden megjelenésük pozitív. Te írsz a parlamenti képviselőknek, hogy hallgassanak már meg, Őket meg meg keresik / hamarosan felkeresik azok. A céljaiddal nincs gond, csak az eszközeiddel! Én nem hiszem, hogy politikailag lettél tabu, szerintem sajnos emberileg lettél vállalhatatlan. Ezt csak az én magánvéleményem.

    ui:
    Kevés ember miatt változtatta meg a Bumm a fórum szabályzatát 🙂 Vagy tévedek?

  12. Komárom írta:
    ….ha a beadványodat a városháza iktatójában adtad be akkor annak másolatán kell lenni egy bélyegzőnek. Ha van ilyened és mindenkit érintő kérdésről van szó közzé teheted azt. Elég sok képviselő olvas minket, biztosan lesz válasz.

    remélem viccnek szántad, amit írtál, én nem választ, hanem az ügy törvényes rendezését kértem, de ez ugyebár kit is érdekelhetne, a helyi megalkuvókat biztosan nem

    Nemcsak bélyegzőnek kell rajta lennie, hanem dátumnak is, na igen köszönöm a kiiskolázást.
    Egyébként azt az oldalt,a hol a beadványaimat népszerűsítem már többször nálad is belinkeltem, sőt felhívtam rá a figyelmet, de se te, senki mást nem érdekli. Nem érdekes, könnyen megtalálható.

    nem kell leközölnöd, sőt nem is szeretném, úgy ahogyan az országos szinten sem, így a helyi szinten is a politikai érzéssel megáldott személyek vannak hatalmon és gondolom élvezik a nép bizalmát, ezért az igazság meghallgatására már nem marad sem akarat, sem energia, az erkölcsöt már meg sem merem említeni. na igen csak ne én mondjam, ez minden baj forrása. HJA …… az a fránya MARS elmélet … csak az ne lenne

    Ha írni akarsz az a hét beadványomról írjál, amit ebben az évben elküldtem az összes parl. képviselőnek és a kormányhivatalba. persze ha nincs időd kibogozni, fordítgatni nem érdekes, a bugáristákat egyáltalán nem érdekli, még csak a Dostál féle nagy demokratákat sem, csakis néhány újgondolkodásu SAS-es képviselő reagált. De nem is érdekes.

  13. Kedves Novák B. Tamás. A munkálatoknak már december elején el kellett volna kezdődniük. Semmi. A Városi Hivatal január végén a sajtóban bejelentette a munkálatok elkezdését. Maholnap március. Mi történt? Miért nem dolgoznak már végre a téren??? Ki fékezi a munkálatokat? Miért? Sok a kérdés…. Eddig mindig kritika tárgya volt a parkolórendszer. Most meg egyszeriben hiányzik minden cent???

  14. Az térre valo ko”zpénz mindíg is le volt nyulva jo fo”lszaba-duulo modon.Bolsevikbol vedlett kapitalisták ,nem igen volna kényu”knek,lényu”knek egy a kommunizmus áldozatainak emlékére készu”lt emlékmu”,jo magas s belevésve az 100 millio gyilok vére mi az bolsevizmusra ragad!

  15. Bósza János, ha a beadványodat a városháza iktatójában adtad be akkor annak másolatán kell lenni egy bélyegzőnek. Ha van ilyened és mindenkit érintő kérdésről van szó közzé teheted azt. Elég sok képviselő olvas minket, biztosan lesz válasz.

  16. Novák B. Tamás – az első ami meglepett a 18 hónapos kivitelezési idő. Délen két teret és egy utcát építenek át most 6 hónap alatt. Arról nem is beszélve, hogy a kampányban Basti mint megkezdett beruházásról beszélt, miközben egy kapavágást sem láttam sehol.

  17. … a másfél év egy ilyen felújításra egyértelműen nevetséges és felettébb gyanús! Ilyen esetekben a szennyes teregetése egyszerűen nélkülözhetetlen! Remélem sikerül mindent időben tisztázni, és mielőbb elindítani a munkálatokat. Számíthatunk a város támogatására a Kossuth-szobor elhelyezésének ügyében? (és hangsúlyozottan NEM anyagi támogatásra gondolunk) …

  18. Nézze Tamás Marek Anton 20 éve a komáromi parlamentben ül, de egyszer sem tiltakozott egyetlenegy Bastrnák terv ellen, de a Kossuth-téri tervekkel szemben biztosan nem, ha tévednék tárja elő a bizonyítékokat. Csupa öreg kommunistával, megélhetési és betelepült nemakaróval vetette körbe magát. Átláthatóságot és politikamentes városi pozíciók elosztását ígérte. Alpolgármester ugyanaz a személy aki Bastrnák mellett volt, miért nem tiltakozott? A válaszokat ismerjük. Stubendek 20 éve ott van miért nem tiltakozott, a Győrffi féle haszonélvezők szintén ott voltak van 20 éve miért nem tiltakozott az MKP frakció. Én elküldtem még múlt évben a körforgalommal annak rossz kivitelezésével kapcsolatosan egy levelet visszautasította várvezetés, hogy semmi közük hozzá az állami útkezelő vállalthoz forduljak. Vajon a mostani városvezetés, észreveszi már, hogy a Kossuth téri korforgalom mostani állapotában (3 sávból egy sáv MO felől) nemcsak rossz, hanem életveszélyes. Vagy Marek a fejek homokba dugás játékát fogja űzni. Küldtem még január elején egy javaslatot, polgári kezdeményezést, de a mai napig nem kaptam választ még annyit sem, hogy beiktatták és majd foglalkoznak az üggyel, pedig kötelesek választ adni. Még basti sem merte megcsinálni, hogy ne válaszoljon. A városvezetés köteles választ adni, vagy talán az a baj, hogy magyarul írtam meg a beadványomat.

    Túl sok a városvezetésben a lélektelen ide közénk betelepült vezető, Marek, Stubendek, Pásztor stb. és SMER-MKP helyi koalíció is csak a város javainak az újraosztásáról szólnak, nem Öregkomáromról egy szebb jövőről.

    Ma van a kommunizmus bűneit elítélő nap, Öregkomáromban pedig megint az öreg és lélektelen kommunisták, kommunista káderek, olyanok vették át a hatalmat akik a régi rendszernek is a haszonélvezői voltak. Az én apámat a kommunisták 5 évre uránbányába küldték, mert magyar volt. Ezért jugóba nem mehettem, a hadseregben rangot nem kaphattam és a munkahelyeimen mindig diszkriminálva voltam. Lásd, egyes volt kommunisták és rajongóik, mint Pásztor Štefan is még szemtelenül engemet nevezett sziszes ügynöknek és az MKP-sok Durayval az élükön tapsoltak neki. Most ezek az urak Öregkomárom történelmi falai között hiteltelen hatalombitorlók. Valójában azt folytatják, amit Bastrnák elkezdett, sok komáromi pedig nekik tapsol, közben pedig nem látják, hogy megint be lettek, lesznek csapva. Komárom szerint nem taktikus kimondani az igazat, lehet de az igazság szava egyszerű és erkölcsösen csak így lehet, szabad csinálni, élni. Esterházy is megmondta: az igazságot addig kell hangoztatni, ameddig azt mindenki el nem fogadja. Tehát az igazat kimondani nem politikai érzéketlenséget jelent, hanem létminimumot az igaz szó nevében, a becsületesség érdekében, hogy nem vezet el meggazdagodáshoz az igaz, de élni emberként akkor is csak így lehet, így szabad.

    Nagy-magyarok, megalkuvók most megint nekem eshettek féligazságaitokkal és hazugságaitokkal.

  19. Ami Kossuth teret illeti, a volt városvezetés olyan szerzôdést írt alá az EUROBILDING céggel, ami a kivitelezôt arra “kôtelezi”, hogy a teret / fuvesítés, parkolók, egy kis szôkôkút stb. óriási tempóval írd és mond 18 hónap azaz másfél év alatt fejezné be!!!!
    addig Komárom lakossága szépen kerulgetné az egész teret, addig a városnak nincs egy árva cent bevétele a parkolásból. Ennyi idô alatt egy kisebb felhokarcolót építenek másutt a világon….ezért, persze csak is az új vezetés tehet, beleértve az elfuserált 64 drb.jegyzôkônyvben megállapított kivitelezési hiányosságokkal unnepélyesen átadott Sportcsarnokot is amit szintén az EUROBIDING épített át, és a volt városvezetés átvette, utólag reklamálni, utólag módosítani egy szerzôdést nagyon nehéz, majdnem lehetetlen, természetesen ezért és mindenért, beleértve a rozoga utcákért az új polgármester és Novák Tamás tehet, lehet újra obstruálni, azt hiszem itt az ideje “kiteregetni a szennyest”

  20. Hozzátok el aKárpátiát a Hungaricát,Titkoltat Fankát stb egyéb nemzeti beálítotságu rock alakulatott Dunamocsra vagy bárhová a városi szabad térre s a bevételbo”l Jusson az KOssuth szob-orura is!!!!!

  21. KNgabesz31- Igen, erről van szó. Akinek kevés van. az fontosnak tartja, hogy azt a kicsit megossza és maradandót hozzon létre. A téglajegyek erre lehetőséget biztosítanak. Minden adakozó neve elhelyezhető a szobor alapkövében a következő nemzedékek számára.

  22. Boldoghy, Komárom – értem én, meg látom ti is engem. Hát legyen gyűjtés, aztán legyen belőle egy szép tér szoborral. Majd elsétálok néha arra a családdal…remélem megszépül a tér, és méltó ékessége lesz Komáromnak.

    Megjegyzés:
    a közadakozásba szerintem megint pont azok fognak bekapcsolódni akiknek amúgy sincs sok mindenük…akinek kevés van az úgy gondolja – jut ebből a kevéskéből a szoborra is…akinek sok van az meg még többet akar és csak magának…
    hát sajnos ilyen világban fog felnőni a fiam…féltem nagyon

  23. Ha már szóba került a Kossuth téri körforgalom: Nem egy embert megtanítottam már vezetni,mivel ez a szakmám.Sok körforgalmat láttam már,mivel bejártam a világot autóval. A Kossuth téri körforgalmat elb….szták. Csak ennyit akartam hozzátenni.

  24. Olivér- a szobor több száz évig áll. Az arra adakozó látja, hogy mire adott pénzt.

    Útfelújításra gyűjteni hálátlan feladat. Az aszfaltozás több szobor ára és 2-3 évig látszik az eredmény ,lásd Petőfi utca. Arról nem is beszélve, hogy megosztja lakókat. Az Eötvös utca aszfaltozását csak az Eötvös utcaiak támogatnák. Mi lesz akkor a többiekkel? Az utak karbantartása egyértelműen önkormányzati feladat. Miért fizetünk adót, ha még aszfaltozni is nekünk kell?

  25. Béla, nagy igény mutatkozik (az esetlegesen elhelyezett szobor helyett) a városi közutak, elhagyatott városi épületek, közterek, járdák rendbetétele, munkahelyek létesítése és hasonló életminőség javító intézkedések iránt … amennyiben ez tényleg így van, az EJK szívesen megszervezne (akár a szobor helyett) egy olyan közadakozást, amely egy erre a célra létrehozott alapba gyűjtené az adományokat és az így felhalmozott pénzt az adakozók által kijelölt városi projektekre fordítaná. Tudnál a portálodon meghirdetni egy szavazást, mely lemérhetné, hogy erre van-e reális igény és valós akarat? Előre is koszönjük.

  26. gabesz, teljesen egyetértek, a legjobb lenne, ha képesek lennénk leaszfaltozni az összes kátyút, új gyárat nyitni, ipari parkot adni át, rákötni a várost egy sztrádára, stb. … erre az EJK egyszerűen képtelen, és csak imádkozhatunk, hogy a városvezetés valamilyen szinten képes legyen rá … a szobor nekünk sem volt napirenden, de történelmi alkalom kínálkozik arra, hogy ezt a kérdést rendezzük, és a tér megkapja névadójának szobrát … ennyi.

  27. Tamás- a Kossuth téri körforgalom kivitelezése tényleg jó, mert lényegében szép (nem a szobor), viszont a tervezésében több hiba is van. Véleményem szerint kimondottan balesetveszélyes. Nyugodtan nézd meg, hány autó téved el és hajt a Kossuth térre, majd fordul meg és indul el a forgalommal szemben a térről a körforgalomba.

    Ugyan így balesetveszélyes az a megoldás is, hogy a körforgalom nyitrai kihajtója elágazik (Nyitra, Kossuth tér)

  28. Gabesz – igazad van, de a tér átépítése most van folyamatban és 90%-ban Uniós pénzből épül.A maradék 10% meg Állami. Ez az összeg másra nem fordítható.

    Tény, hogy fontosabb volna több utca aszfaltozása, de arra nincs pénz. Egy szobor felállítására viszont lehet támogatókat szerezni.

    Magyarul, ha gyűjtést szerveznék az Eötvös utca aszfaltozására, azt nem támogatná senki mert az önkormányzati feladat. A Kossuth szobor viszont érzelmi és közösségi kérdés, ezt támogatni fogják. Szent István szobra is elkészült közadakozásból.

  29. A kultúra Maslow piramisának felső részén foglal helyet…az emberek ezzel csak azután fognak törődni, miután kielégitették alapvető elsődleges fizikai szükségleteiket…(megélhetés, ruházkodás, és sorolhatnám még) Valljuk be sokaknak már az alapszintű megélhetéssel is nagy problémáik vannak, igy nem hiszem hogy a többség annyira oda lenne egy újabb szoborért a szobrok városában…
    …jobban vágynak rendes megélhetésre, munkára, jó infrastruktúrára, stb…

    Szerintem.

  30. Abban igazatok van, hogy “MOST vagy SOHA”, hiszen most (ha a polgármester nem blokkolná) alakítják át a Kossuth teret, úgyhogy ez lenne a legmegfelelöbb alkalom. És abban is egyetértek, hogy az Eduscho (vagy hogyisírják…) elött el tudnék képzelni egy padot, amely szélén ülne a ……(szobra).

  31. “A Nádor utca vagy épp a Vármegye utca Eduscho előtti terecskéje nagyon jól feldobható lenne egy ilyen élő alkotással. Én Jókai regényhőseit javasolnám.”

    Ez nagyon tetszik. Sőt a Duna parti sétányon is lehetnének padok, amelyeken lehetne egy-egy üzenet (nem feltétlenül szobor). Pl minden pad egy más komáromi híres ember nevét viselné, és egy hozzá kötödő anekdota. Vagy a Jókai regényekből idézetek.

  32. Olivér, teljesen egyetértünk !

    A Nádor utca vagy épp a Vármegye utca Eduscho előtti terecskéje nagyon jól feldobható lenne egy ilyen élő alkotással. Én Jókai regényhőseit javasolnám.

  33. Tamás, a szobor-undor és élő szobor kérdését már korábban kitárgyaltuk:

    1.) szobor-undor: jogos, de most adódik az alkalom (revitalizáció), amit ha elszalasztunk, nem jön vissza többé. Egy szobor akár évszázadokig is jelen lehet, aminek távlatából (mondjuk egy sokkal gazdagabb korszakban mint a mienk) botor dolognak tűnhet egy ilyen alkalmat “futni hagyni” …

    2.) élő szobor: Kossuth személye nem alkalmas rá, és más szobrokat állítani a róla elnevezett téren elég zavaros koncepció. Egy ilyenre remek helyül szolgálna pl az EUdvar vagy a belváros …

  34. Béla (bocs: Komárom), a lejebb említett körforgalom +1 sávval való kibövítéséhez annyit fűznék hozzá, hogy ez már lehetetlen. Február 8-án volt a hivatalos átadás /kolaudáció/. S meg lett dícsérve a kivitelezés, mivel nagyon magas szinten van kivitelezve. (megemlítem nem a CM szobrot minösítették). A témához pedig csak annyit, hogy szerintetek nincs még a komáromiaknak szobor-undoruk? Ha már, akkor a Bélával /Keszegh/ egyetértek, hogy legyen “élö” szobor, amely nem mereven feszül egy talapzaton, hanem “beleolvad” a környezetbe, s amelynek szerves része lenne. Ennyi.

  35. Egy észrevétel – azért kínáltam reklámhelyet, mert tudom mennyi munkával járt kideríteni az István szobor kapcsán, hogy miként lehet hozzájárulni a szoborállításhoz.

  36. … természetesen nem az a szándékunk, hogy a város kasszáját terheljük a költségekkel, véleményünk szerint magánszemélyek, szervezetek, vállalkozók, pályázatok, stb. anyagi hozzájárulásából kellene összehozni, ha van rá igény … a várostól csak azt várjuk, hogy segítse az ügyet az engedélyek, admin. ügyintézés, stb. terén …

    … egyetértek azzal is, hogy ilyen nehéz gazdasági helyzetben az emberek javát nem egy újabb szobor felállítása foglalkoztatja, de ha most nem használjuk ki az adódó alkalmat (a tér revitalizációja), később talán már nem lesz erre sem lehetőség sem akarat …

    … János, igaznad van, Kossuth tényleg nem egy tosza ember volt, hanem cselekvő harcos, és szükség lenne minél több ilyen lelkületre, hogy elérhessük céljainkat … a ma emberével viszont finoman kell kommunikálni, azt tapasztalom, ha az ajtóval együtt ráborítod a falat is, nem áll az ügyed mellé, és vad különcnek fog tartani, akitől elhatárolódik … véleményem szerint a hallgatóságot óvatosan és finoman kell rávenni, hogy bízzanak benned, emészthető részletekben magukévá tegyék az ügyet és végül kövessenek az úton – saját érdekükben … ez egy teljesen más kor, az emberek kényelmesebbek, bizalmatlanok és individualisták, vagyis ma más kulcs kell a kollektív lélekhez … jó példa erre Mo. 2006: akárhogyan is igyekeztek egyes körök kirobbantani valamifajta forradalmat, a társadalom globálban nem reagált, ezért sokan olyan következtetést vontak le, hogy “gyáva népnek nincs hazája, lusta, elbutult prolik”, stb. … ennek ellenére 2010ben mégis sorsfordító változást eszközölt ki a “gyáva nép” … a kritikus tömeget egyszerűen nem tudod kitoporzékolni, olyan eszközöket kell választanod, amivel fokozatosan egyre negyobb súlyt tudsz szerezni ahhoz, hogy elérd … “Legyetek okosak mint a kígyók és szelídek mint a galambok” …

  37. Keszegh Béla – igazad van abban, hogy az Eötvös utcán zötykölődőket az utca állapota jobban érdekli, mint egy szobor, de az utca felújításának érdekében senki sem nyúl a zsebébe, viszont egy köztéri szobor a múltat jelképezi és a jövőnek készül. Erre érdemes gyűjteni, pályázni. A téglajegy jó forma, mindazoknak akik a nevüket szeretnék adni a pénzük mellé. Én és szerintem Olivérék sem a város pénzét szeretnék elkölteni. Érdemes volna megvizsgálni, hogy a Kossuth tér rehabilitációjára elnyert pályázat lehetővé tenné-e a módosítást és bele férne-e egy szobor.

    Európa Udvar – végre be kéne fejezni az orosz házat és a tulajdonosokat rá kéne kényszeríteni arra, hogy a saját tulajdonuk után fizessék a kötelezettségeiket is. Elfogadhatatlan, hogy kb 200 tulajdonosból 6 ember fizeti a közös költséget.

  38. Béla,
    Az eddigi szobrokat is többnyire civil kezdeményezések hozták létre. Volt amelyikbe a város is beszállt anyagi eszközökkel. Szent István ellenpélda, és sajnos politikai színezetet is kapott. Az önkormányzat partner lehet az engedélyek elintézésében, de nem hiszem hogy bárki örülne, ha most a szegényes időszakban a létfontosságú dolgok helyett szoborra menne a pénz. És ne legyünk képmutatóak, az a család, aki napont a Hetesen zötyög a kátyúkban, nem Kossuth szobrot akar látni elsőként.

    Legyenek szoborjegyek, mint korábban, és ha valóban sokan vagyunk, akiknek ez fontos, nem csak egy Like erejéig, hanem anyagilag is áldoznak rá, akkor össze fog jönni.

    Szerintem ne nevezzük giccsparádénak az EUdvarban található szobrokat. Sűrűségükről és sok más szempontról lehet véleményt cserélni, de olyan emberek erőfeszítéseinek az eredménye, akik nem sajnálták szabadidejüket a város javára. Idelátogató rokonaimnak jó alkalom elmesélni, ki adott városi rangot Komáromnak, vagy, miért vagyunk büszkék Széchenyire.

    Olivérnek igaza van abban, hogy Kossuth személyisége más, ez elfogadható. Valószínű más személyek esetében lehetne a köztéri szerep szempont. Azt viszont javasolnám, hogy ne legyen olyan magasan, hogy sokan elmennek úgy mellette, hogy észre sem veszik.

  39. Szerintem a Kossuth téren legyen Kossuth szobor.

    DE!!!

    Feltehetek egy kérdést. Miért legyen a Kossuth téren Kossuth szobor?

    Sokan rávágjátok igen azért mert Kossuth megérdemli. Igen megérdemli.

    Miért érdemli meg? Erre is tudjátok a választ. Vagy innem már nem érdekes a téma. Pedig itt kezdődik. Olvasva a hozzászólásaitokat mindenki igennel válaszolt, hogy legyen szobor, ezzel ahogyan írtam én is maximálisan egyetértek, mert ő tettek embere volt és megérdemli. Nem a tempomokban vívta meg a csatáit, nem meghunyászkodva és mellébeszélve végezte a dolgát, hanem nyíltam tette a dolgát. Pedig volt mellette is sok olyan aki, biztosan óvatosságra és a császárral való kiegyezésre, vagy arra bíztatta, hogy hodoljanak be, mert ha nem csak rosszabb lesz.
    Nekik miért nem akartok szobrokat állítani? Miért? Ezen már gondolkodtatok. Vagy talán ott az igazság, hogy a múlt nagyainak csatáiban kiélni magunknak könnyebb, mint a saját csatáinkat megvívni. Igen itt a baj, hogy ezt nem meritek kimondani, sajna nem. Hát igen egy szobor felállításával, vagy egy templomi misével nem kockáztatunk semmit sem, de egy téren követelni a jogainkat a jussunkat már igen, vagyon, pénzt, megélhetést.
    Komárom azt írta, amit én teszek azzal a szlovákok malmára hajtom a vizet. Vajon Kossuth kinek a malmára hajtotta a vizet, a megalkuvokéra? Volt akkor is belőlük elég, akik egy kanál vízben megfojtották volna Kossuth Lajost. Pedig csak tette, amit a szíve diktált, a saját idősíkjában tette a dolgát. Ma ti őt dicsőítitek, akárcsak Esterházyt az MKP, vagy sok más hőst, akik nem féltek értünk, jövőnkért mentek néha a vesztes csatákba, de akkor sem hátráltak meg. Miért? mert a szívük azt diktálta.

    Kedves Komárom mielőtt lövöldözni kezdesz, nem ártana az értékrendet is rendberakni. Tudom sok hibát követtem el én is, nem volt kitől tanácsot kérni, sem tanulni. Csak jobbról, balról kaptam a pofonokat. Ennek ellenére nem vártam a sült galambot. Nem vagyok sziszes ügynök, sőt mégcsak STB-s sem voltam, egyszerű pragmatikus oka van szülői örökség, mégha akartam volna sem lehettem volna, de erről már írtam.

    Visszatérve a témához igen Kossuth megérdemli a szobrot, akár 3-4 méteresset is, de nemazért, mert a kossuth tér róla lett elnevezve, hanem azért a maga idejében nem volt megalkuvó, hanem tette a dolgát. mert ha nincs forradalom, nincs kiegyezés sem, ez 48-49 üzenete.

    Ja, hogy megint messze mentem, nem értitek az üzenetét. Akkor megfogalmazom röviden. Ha mi nem teszük a dolgunkat megmaradásunk sem lesz, nem látszattevékenységekre, hanem békés igazi küzdelemre van szükségünk.

    Az én elképzeléseimmel nem tudtok azonosulni. Vajon miért? Rosszak lennének. Ja, hogy bennem a hiba, ne én csináljam, hanem várjuk meg az igazi szuperhőst. OK várjuk, meg. Várjunk még úgy 20-30 évet. Közben pedig csak ünnepelésre, stadionos és templomos akciókra tellik, meghát svédasztalos konferenciákra és tévés okoskodásokra. pedig ez nem fog segíteni, csakis egy dolog segít, a Kossuth lélek, Kossuth Lajos üzenete.

    Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás. KL

    Ne legyetek öngyilkosok.

    Ezzel pedig maximálisan egyetértek:

    KL – Némely embert jobb szeretek nyílt ellenségnek, mint kétes barátnak.

  40. … nekem is nagyon tetszenek az ilyen élő szobrok, belvárosokban, sétányokon, parkokban, stb. nagy vonzerővel bírnak … de Kossuth nem éppen egy ilyen ücsörgős, ölelgetős, támaszkodós személyiség … és a róla elnevezett téren furcsa lenne pl. egy gugoló Petőfi … ezt a koncepciót kellett volna megvalósítani az EUdvarban, ott megannyi pad, korlát, sarok, stb. adja magát …

  41. Keszgh Béla- egyet kell veled értenem. A Kossuth tér névadója megérdemli a nagyobb méretet, de az Európa udvari “giccsparádé” helyett én is szívesebben látnék az általad említett élő alkotásokat.

    Van kiről mintázni őket. Jókai alakjai, vagy épp Csokonai Lillájával. Ezek bizony vonzanák az egymást fényképezni szándékozó fiatalokat.

    Kettőnk közül te ülsz ott a testületben és te terjeszthetsz be egy ezt megcélzó javaslatot.

    Láttam újabb szobrok készültek el az Európa udvarban, illetve pillanatnyilag bezárva várják sorsukat a föld alatt.

  42. Én hiányolok olyan szobrokat Komáromból, ami a környezet része. Azaz pl egy személyiség egy padon ül, és le lehet mellé ülni. Vagy valaki egy korlátnak támaszkodik. Pozsonyban és Budapesten vannak erre jó példák.

    Ezek jobban a fiatalabbak életének részévé válnak, a turisták is gyakran megörökítik, ezzel hazavisznek egy részletet Komáromból.

  43. … ezek a hírek bizakodásra adnak okot, és örömmel töltenek el … az EJK partnere lesz mindkét városvezetésnek Komárom egybekapcsolásának és felélesztésének előremozdításában!

  44. Olivér, igen ez hiányzik. Egy egésznapos családi rendezvény. Ha jól tudom erre eddig csak Csaba múzeumigazgatása idején volt példa. Egy zenés családi nap, programokkal.

    A hírek szerint nagyon jó a kapcsolat Marek Anton és Molnár Attila közt. Attila terveiben szerepel, hogy Komárom két új tere (Jókai, Szabadság) valódi közösségi térré váljon. Ezért mindent megtesz és már készülnek a programok, amelyekkel megtöltheti majd azokat. Erre bizonyíték lehet az is, hogy az idei Komáromi napok lesz az első, amelyet valójában közösen szervez majd meg Komárom két része. Eddig csak az időpont volt közös. Még a szórólapok sem voltak azonosak.
    Bízom benne, hogy Marek úr is szeretne végre életet vinni a ma kihalt belvárosba.

  45. Az elképzelésünk szerint egy nagyméretű szobor kerülne a térre, Nagy János szobrászművésznek fantasztikus munkái vannak, csupa dinamikus, erőteljes kompozíció … nem szeretnénk ha az István-szoborhoz hasonlatos passzív, semleges alak nézne ránk a talpazatról (Nagy János sz.István elképzelése sokkal izgalmasabb volt). A teret egyfajta családi március 15-ékre tervezzük kihasználni, a városi hivatalos koszorúzások mellett (Jókai-Klapka) ez lehetne a színesebb, látványosabb és “harsányabb” (akár egész napos) programok helyszíne.

  46. Keszegh Béla- az a szobor túl kicsi. Eltörpülne, mint a vásárcsarnok, mint a körforgalom közepére állított szobor mellett. Én bízom benne, hogy nem erről van szó.

    Várom Boldoghy Olivér válaszát.

    Slimson- ha jól tudom épp Marek polgármester úr szeretne változtatni az eredeti terven, mert az például indokolatlanul hosszú kivitelezési idővel számol. Most van a legjobb időpont egy ilyen javaslat benyújtására.

    Varga Tamás képviselő úrral én is beszéltem a körforgalom esetleges +1 sávval történő kibővítéséről (egérút)a tér terhére. Ez a körforgalom megkerülésével vezetné a Budapest felől érkező autókat Nyitra felé.

  47. Jókai születésnapján indult a kezdeményezés a Kossuth szoborért: 😀 Szerinted van remény,hogy a mostani polgármester ideje alatt felállítják a szobrot? Szerintem majd jönnek az érvek,hogy nem lehet már változtatni a terveken,nem fér el,zavarja a kilátást,elvonja a parkoló autósok figyelmét,nem engedi a törvény….Persze ciriléknél mindez nem számíott….Ne felejtsük el,hogy ki a polgármester úr jobb keze….és azt sem, hogy ki rángatta Bószát a Kossuth térnél….Én ezektől nem várok semmiféle jóindulatot.

Comments are closed.