Mennyire hiteles a szlovák anyakönyv ?


A visszahonosítási kérelmekkel kapcsolatban több kérdést is kaptam, amelyeket próbálok megválaszolni. Ezek közben egy érdekes jelenségre figyeltem fel. A visszahonosítást igénylő személynek bizonyítania kell valamely felmenője egykori feltételezhető magyar állampolgárságát. Ennek egyik egy szerű módja, ha bemegy  a helyi anyakönyvi hivatalba és kikéri felmenője születési anyakönyvi kivonatát. Sokakat itt éri az első nagy meglepetés. Legtöbb kérvényező esetében elég a saját illetve az egyik szülő születési anyakönyvi kivonata, hiszen az tartalmazza annak szüleinek adatait is. Több esetben meglepve tapasztalja az anyakönyvi kivonatot kézhez kapó igénylő, hogy a születési anyakönyvből hiányoznak alapvető személyes adatok. A képen egy a mai napon kiadott születési anyakönyvi kivonat, szülőket tartalmazó rovata látható. Az apa Stefan az anya Margita és vezetékneve ová nemre utaló taggal végződik. Ezen kívül viszont sem a születés helyére sem a születés időpontjára vonatkozóan semmilyen adatot nem tartalmaz a kivonat szerint a születési anyakönyv. Egyéb, Csehszlovákia idejében kiadott dokumentumokból megállapítható, hogy a szülők 1914 illetve 1915- ben születtek egy Komárom környéki településen. Ez még érdekesebbé teszi a dolgot hiszen szinte kizárt, hogy Komáromban bárkit is a Magyar Királyság területén Stefánnak vagy Margitának anyakönyveztek volna. Nők esetén az -ová, nemre utaló végződés 1915-ben biztosan nem szerepelt egy anyakönyvben sem.  Mi az értelme? Trianon után megfelelő szabályozással természetesen már törvényes módon lehetett csak “Csehszlovák” neveket anyakönyvezni. Ezt mindenki megtapasztalta saját bőrén, de visszamenőleg adatokat törölni… Itt sajnos az iratok alapján nem is a Benesi időkről van szó, hiszen épp a volt Csehszlovákia hatósága által kiállított okiratok alapján(1970) lehetett megállapítani azt amit a Szlovák hatóságok által kiállított (2011) okirat már nem tartalmaz.

Nem 3000 eurós bírsággal kell megfélemlíteni a felvidéki magyarokat. Ha ez a jelenség általános, akkor a mai szlovák anyakönyvi kivonatok alapján senki sem tudja bizonyítani, hogy bármely felmenője is élt 1920 előtt, Tehát a Magyar Királyság állampolgára volt.

Szerencsére az állami anyakönyvön kívül vannak egyháziak is, amelyek pontosan követik a születéseket és a házasságkötéseket is. Mindenkinek aki honosítási kérelmét szeretné alátámasztani anyakönyvi kivonattal, ajánlom a helyi egyházi intézmények felkeresését, ahol gond nélkül kiállítanak egy akár több felmenőt is tartalmazó kivonatot magyar és latin nyelven.

A leírt példa egy konkrét eset, de nem egyedi. Nem szeretnék általánosítani és azt sem állítom, hogy ez minden szlovákiai anyakönyv esetén így van. Következtetéseim és felvetésem a konkrét dokumentumok alapján alakultak ki. Várom a ti tapasztalataitokat, nagyszüleitekkel kapcsolatban.

6 hozzaszolas a “Mennyire hiteles a szlovák anyakönyv ?” bejegyzeshez

  1. Két lehetőség van:

    1. Szándékosan nem jegyezték be az adatokat (ezt azért nem hiszem),
    2. Ezek az adatok nincsenek beírva az eredeti anyakönyvi bejegyzésben.

    Hogy mi az igazság? Győződjön meg Maga. Joga van bemenni az anyakönyvi hivatalba és betekintést kérni az anyakönyvbe (nahliadnutie do matriky).

    Nagy Péter

  2. Csipkés-ezt nevezik történelem hamisításnak. Te nem születhettél egy nem létező országban- Az ellent mond minden logikának. Kíváncsi lennék, hogy az unió vizsgálja-e Szlovákia anyakönyvezési módszerét.

  3. “a születés helye soha sem változik” – pontosabban nem szabadna.
    Na, de történt, hogy 8 éve költözéskor elkeveredett az eredeti születési anyakönyvi kivonatom. Bementem a hivatalba, hogy kérjek másikat. Az eredeti szerint Csehszlovákiában születtem, az újonnan kiadott példány szerint azonban már Szlovákiában.
    Aztán megkerült az eredeti. Amivel meghazudtolom a másik eredetinek minősülőt. Hoppá!

  4. csipkés- a születés helye soha sem változik. Az egy állandó adat amely a föld egy pontjára, egy konkrét akkor létező állam, akkor létező településére utal. Születésed pillanatában azt a települést és országot jelöli. A települések és államok változása a személyazonosítás születés helyére utalásának szempontjából érdektelen.
    Te valószínűleg Csehszlovákiában születtél. Ez az adat már önmagában behatárolja születésed idejét. Több település neve többször is változott az elmúlt pár évben, tehát a település nevéből is lehet következtetni születésed időpontjára. Ezeket az adatokat épp ezért nem szabad megváltoztatni.

  5. Örülök a cikknek. A cikinek már nem annyira. Megint kibújt a lóláb. Na, de mi se menjünk egy kis “frocliért” a szomszédba!
    Amikor töltjük ki az kérvényt, akkor a “Születés helye – ország” rovatba bátran írjuk be Csehszlovákiát – ami, ugye igaz (is). Merthogy Szlovákia nem nagyon volt akkortájt.
    Továbbá az “Előző állampolgársága(i)” rovatban is tüntessük fel a csehszlovákot, amit az ország megszűnésével veszítettünk el (ezt is oda kell írni, mert kérik). A jelenlegit pedig ugyebár nem születés jogán nyertük, hanem az ország 1993.1.1-i megalakulásával.
    Így aztán adott esetben az új, magyar születési kivonatokba is ezen adatok kerül(het)nek be. Útlevél igénylésekor pedig (feltehetőleg) az új anyakönyvi adatok révén magába az útlevélbe.
    Mindezt pedig csak a történelmi hűség és igazság kedvéért együk meg!!! 😉

Comments are closed.