Megmozdult a föld Komáromban


4,7-es erősségű földrengés rázta meg Komáromot szombat este 18 óra 42 perckor. A rengés epicentruma Oroszlánynál volt 10km mélyen,  de a földmozgás észlelhető volt több dunátúli nagyvárosban, így Budapesten, Székesfehérváron, Győrött, Pécsett és Komáromban is. A beszámolók szerint a legerősebb rengéseket a város területén A Víz utca környékén érezték. Több lakóház előtt a megrémült lakók csoportosulnak. Szerencsére nagyobb pánik nem tört ki. Az orange hálózata túlterhelődött és beszámolók szerint több tíz percig nem lehetett telefonálni. A másik két szolgáltatónál hívástorlódást nem tapasztaltak.  Beszámolók nagy robajról, kilengő csillárokról, polcokról leeső könyvekről és tányérokról szólnak. Komáromban a Bástya dél lakótelepről jeleztek kisebb falrepedést. Komárom Déli részének központi területén nem volt érzékelhető, de Szőny városrészből már jelezték, hogy érezték a rengést. A Global Seismic Monitor rendszer szerint az erősség a 4,8-as magnitúdiót is elérte. A hivatalos tájékoztatást végző foldrenges.hu honlapja néhány perccel az eseményt követően a túlterhelés hatására elérhetetlenné vált.

Ilyen erősségnél a kisebb tárgyak a polcokról lezuhanhatnak, illetve a földben és a falakban lévő gyengébb vezetékek megrepedhetnek. Amennyiben gázszagot érzünk, ha tehetjük, feltétlenül zárjuk el a gázcsapot, ha az utcán érzékeljük, akkor értesítsük a szolgáltatót!

Ilyen erejű földmozgás Magyarországon az 1985-ös berhidai volt. Ez országos viszonylatban erősnek számít. Az akkori rengést több gyengébb utórengés is követte.

6 hozzaszolas a “Megmozdult a föld Komáromban” bejegyzeshez

  1. Az hold leszeletelte a napszelet s az hozá a nap-szelet!Pere vala a Fo”ldanyánknak az embriséggel s ezért az Kárpátmedence alatt lako alvilági ur kinek neve NERGáL ébredezik mély alvásábol s lassan meg is rázza mag-ját az FO”-O”L-anyánk MéHE megtisztulásául!!!!

  2. én is mintha szédültem volna,azt hittem először…a 8. emeleten lakom a 2es lakotelepen,elég nagy kilengése volt az épületnk,szerencsére kis ideig tartott az egész
    utórengést én nem érzékeltem,nem is vágyok rá

  3. Van tapasztalat!Először azt hittem szédülök…de nem,valóban elindult alattunk a ház.mozogtak a szekrény tetején a virágcserepek,csillár.Kellemetlen érzés….azért ma úgy rakom le aludni a gyerekeimet,hogy polc ne legyen felettük….

  4. A XX. század legjelentősebb magyarországi rengései:

    Az eddigi legerősebb rengés Magyarország területén Komáromban volt, 1763-ban. Epicentrális intenzitása IX, magnitudója kb. 6.3 volt

Comments are closed.