Amióta megjelent a hír a Komárom-Pozsony vasútvonal magánosításáról, gondolkodom. Nem értettem, hogy miként lehet egy elavult vasútvonal utasforgalmát a duplájára emelni. Addig olvasgattam a cseh és szlovák témával foglalkozó portálok anyagait, amíg úgy érzem rájöttem a megoldásra. Kezdjük csak az elején. Az első félreérthető információ arról szólt, hogy a RegioJet  kora reggeltől- késő estig  óránként, csúcsidőben pedig 30 percenként indít majd vonatokat. A hír jelentem, csak részben igaz. Kora reggeltől-késő estig ugyanis csak a vasútvonal első 50 km -es szakaszán közlekednek majd a vonatok, pontosabban csak Dunaszerdahely és Pozsony közt. Erre a vonalszakaszra érvényes a csúcsidőre vonatkozó 30 perces követési idő is!  Komárom és Pozsony közt a követési idő 120 perc, azaz két óra. Ezzel a Komárom-Pozsony szakaszon az eddigi 8 vonatpár helyett ezután 11 pár közlekedik majd, ami ugye nem jelentős változás. Az utolsó esti vonat Komáromból Pozsony irányába 20:08 kor indul. Itt sincs változás. Este tízkor ugyan indul még egy szerelvény, de az csak Dunaszerdahelyig közlekedik majd. Ezek voltak a száraz tények.

Most következhet a feltételezés. Miként lehet ilyen feltételek mellett duplára emelni az utasszámot? A megoldás nagyon kézenfekvő és logikus. Szlovákiában a vasúti személyszállítást az állam rendeli meg és fizeti a megrendelt teljesítmény után a be nem folyt menetjegyek utáni támogatást. Ez így helyes, hiszen az Unió is a vasúti személyszállítást támogatja. Az új vasúttársaságot állami szinten üdvözölték és további szakaszok üzemeltetésének magánosítását is tervezik. Tehát a RégioJet a jó fiú. de még mindig nem nő meg az utasforgalom. A kényelem és a gyorsaság bizony sokakat gondolkodóba ejt, de van még egy jó módszer . A kulcsszó SZERINTEM az autóbusz. Az autóbuszos személyszállítást pillanatnyilag a megyék rendelik meg és a vasúthoz hasonlóan támogatják azok üzemeltetését. Itt a lényeg: a megrendelés. A szűkös költségvetés megköveteli a megszorításokat. A feladat, a személyszállítás állami költségen a RegioJet vonatjaival megoldódik. Miért rendelne a megye párhuzamos autóbuszokat??

Több cseh fórumon panaszkodnak az utasok arra, hogy a vonatok megjelenése óta megszűntek a párhuzamos autóbusz vonalak. Rá vannak kényszerítve a vonatra. Már a minisztériumi sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy térségi csomópontokat kéne létrehozni és ezekről indítani az autóbuszokat. Konkrét példaként merült fel Somorja, mint a Pozsonyba tartó autóbuszok végállomása, ahonnan csak RegioJet vonatokkal lehetne majd bejutni Pozsony központjába. Az a legfurcsább, hogy ezzel még az emberek többsége egyet is ért, hiszen miért is araszolna az autóbusz, amikor a vonat gyorsan bejut a központba. Ez igaz, de most jöjjünk közelebb Komáromhoz. Pillanatnyilag a várostól nyugati irányba induló autóbuszok mind Komáromból a központi buszpályaudvartól indulnak. Ha volna időm, akkor össze tudnék állítani egy olyan hálózati térképet amely megvalósítva több ezer € megtakarítást eredményezne a megyének. Tegyük fel, hogy valaki Csicsóra szeretne utazni. Ma a Csicsóra tartó busz a 63-as főúton halad EKELIG, majd balra kanyarodva folytatja az útját. Mekkora megtakarítást jelentene, ha ez az autóbusz nem Komáromból indulna, hanem csak Ekeltől?! Komárom és Ekel közt a vonat minden lakott településen megáll, tehát ezen a szakaszon n incs szükség buszközlekedésre. Az emberek utazási igényét teljes mértékben ki tudja elégíteni a vonat. Tehát Ekel lehetne egy olyan csomópont, ahonnan átszállva tovább lehetne utazni. Ezt reális számokkal alátámasztva, minden megyei képviselő megszavazná. Hogy kényelmetlenebbé válik az utazás az átszállás miatt?? A törvény nem kényelemről beszél hanem arról, hogy az emberek el tudjanak jutni egyik pontból a másikba.

Hangsúlyozom, ez csak egy elmélkedés volt arról, hogy miként tudja a RegioJet megnövelni vonatain az utasszámot.

5 hozzaszolas a “A RegioJet trükk” bejegyzeshez

  1. Somorján nincs vonat. Illetve van egy szárnyvonal Úszorról, de nem üzemel.
    Az átszállások kényelmetlenek, Tipikus példa Budapest, ahol erre alapoztak. Az ember inkább szeret egy picit hosszabbat utazni, csak ne kelljen leszállnia, várnia, átszállnia.

  2. Kandika- Ekel esetében is egyszerű és logikus a megoldás. Ekel állomásról indulna autóbusz Ekel-Megyercs vonalon. Ennek üzemeltetése szintén olcsóbb lenne, mint ha Komáromból indulna a jármű. Tehát már 2 vonalat is gazdaságosabb onnan indítani, mint Komáromból.

  3. Az alapgondolat nem rossz, hogy Somorjáig busz, onnan pedig vonattal Pozsonyba. De talán nem az utasokat kellene ugráltatni (buszról vonatra és fordítva), hanem valahogyan rávenni az autósokat, hogy üljenek fel inkább buszra/vonatra. Így kisebbek lennének a dugók. Egyébként Nagyszombat megye tervbe vette hajójárat indítását (a Dunán) Somorjáról Pozsonyba ami elkerül minden közütat.
    Viszont a helyi közlekedésben nem hinném, hogy megfelelően tudnák helyettesíteni a vonatok a buszokat. Egyrészt mert elég sok faluban messze állnak meg a lakott területektől- így az utasok értelemszerűen most is inkább azt választják, ami a házukhoz közelebb áll meg. A másik indok pedig az, hogy nem biztos hogy minden lakott területet lefedne az adott szakaszon a vonat (gondolom van valamilyen szabály, hogy a lakóházaktól legfeljebb X km-re lehet a megálló)

  4. Ez érdekes….Ha már Ekelnél tartunk!Az ekeli vasútállomás nagyon messze van a falutól,így ide se ártana egy autóbusz,ami bevinné a faluba az embereket.A másik dolog,hogy olyan,mint ekeli vasútállomás gyakorlatilag nem létezik,nincs már épület,ami várakozás szempontjából nem elhanyagolható.Kicsit odébb van Nemesócsa,ahol az állomás a falu határában van ugyan,de ha egy beteg ember,kismama,kisgyerekes család a falu túlsó felén él,nem szívesen gyalogol,mert lehet nem bír….vagy ide is helyeznének el úgymond falusi buszokat?És ez mennyivel kerülne többe az utasnak?

Comments are closed.