Kedd este érdekes és sok vitát kiváltott beszélgetésre került sor Komáromban a Nádor utcai Viking Pub-ban. Az Egy Jobb Komáromért  kezdeményezés meghívására, találkoztak és az érdeklődők kérdéseire is válaszoltak az EJK az MKP tagjai és az új komáromi polgármester Anton Marek. Emlékei szerint ilyen röviddel a választások után még soha sem került sor nyilvános ismerkedésre megbeszélésre. Talán a mostani találkozó legfontosabb motiváló tényezője is épp a választások eredményében keresendő. A testületben három csoportosulás kapott helyet és ezek közös célok kitűzésére lettek ítélve. Egyenként egyikük sem tud eredményeket elérni.  Ezért főként a Híd  megosztó politikája tehető felelőssé, amely megosztotta a többségi magyarság szavazatait, illetve agresszív kampánya miatt többen inkább egy független jelöltre adták le voksukat. Győzött a demokrácia. A népakarat kinyilvánult. Most itt az ideje a megoldáskeresésnek. Nehéz napok várnak mindhárom csoportra, de pillanatnyilag úgy néz ki a városért tenni akarók már elkezdtek ismerkedni és barátkozni egymással. Miután a találkozó olyan gyorsan jött össze, hogy engem is csak utólag értesítettek róla, így én inkább a találkozó utóhangjáról illetve a találkozó által kiváltott vitáról szeretnék leírni pár gondolatot. Mint köztudott új polgármesterünk magyar anya és szlovák apa fiaként látta meg a napvilágot. Független jelöltként választották meg Komárom polgármesterévé, de ha jól tudom a megyei közgyűlésben a SMER frakciójában ül. A választások eredményén változtatni nem tudunk és mint ahogy azt még a választások előtt többször is elmondtam, az igazi verseny csak most kezdődik. Most kell összefogni és a közös célokért tenni is valamit. Ennek első lépése zajlott le kedd este.

Aki a közösségi portálok rendszeres látogatója, az észre vette a HÍD azonnali támadó jellegű reakcióját az MKP és az EJK ellen. Azonnal megszólták őket amiért a Szlovák polgármesterrel együtt mutatkoznak, együtt fényképeztetik magokat, egy asztalhoz ülnek le. A két színmagyar közösség egy asztalnál a szlovák polgármesterrel! Kérdezem én: “Mit kéne tenniük?”  A városért, Komáromért csak közös erővel lehet munkálkodni.  Egy még érdekesebb kérdés is felmerül bennem. Miért épp a HÍD számára okoz ekkora problémát a szlovák polgármesterrel egy asztalnál látni a magyar politikusokat?? Épp a HÍD az a párt amely magát polgári pártként definiálja és több nemzetiségű politikusai vannak. Nem tudathasadásos egy kicsit ez az állapot?  A HÍD folyamatosan az együttélésről beszél, néha szlovákabb a szlováknál és most ő vádolja a Magyar csoportosulásokat amiért szóba állnak egy Szlovákkal?

Nem szeretnék a mindent tudó szerepében tetszelegni de ha valaki nem rest és visszaolvasgatja március környéki írásaimat már akkor is nehezményeztem ezt az egyfajta keveréket.  Az ember törzsfejlődése során úgy alakult ki, hogy fennmaradásának egyik legfőbb eleme a család a vér és a nyelv volt. Az erős gyökerekkel és összetartozással bíró törzsek élték túl a természet és a történelem viszontagságait. Minden alapja a stabil énkép az öntudat és a biztos hovatartozás érzése.  Aki ilyennel nem rendelkezik az elkezd sodródni. Útközben megpróbál csatlakozni fennmaradása érdekében idegen törzsekhez amelyek őt megszánva befogadják, de soha sem lesz azok teljes értékű tagja. Ha idővel vissza is jut saját törzséhez őt már azok is idegenként kezelik majd. Ilyen esetben nem másokban kell keresni a hibát. Nem másokat kell azzal vádolni, hogy leprásnak néznek minket. Nézzünk magunkba!

Az együttműködés az elfogadáson alapul. Én magyar vagyok és erre büszke is vagyok! Nem szeretnék másra hasonlítani és másokat is olyannak fogadok el amilyenek. Marek szlovák, ő tisztában van múltjával és van stabil énképe. Itt a remek alkalom arra, hogy közös asztalnál, megvitassuk közös céljainkat. Céljaink elérése közben nem akarjuk megváltoztatni egymást és nem is akarunk hasonlítani egymásra. Elfogadjuk egymás különbségeit de tudjuk, hogy együtt kell dolgoznunk ha előre akarunk jutni. Én magyarul szólok hozzá mert ez az anyanyelvem, Ő szlovákul mert az meg az ő anya(apa)-nyelve. Megértjük egymást mert  KOMÁROMIAK vagyunk! Stabil énkép nélkül nem lehet együttműködni. Politikailag manapság nem korrekt (PC) kimondani de a keveredés illetve a túlzott megfelelni vágyás káros. Rombolja az ember önképét. Az együttélés csak az önmagunk teljes elfogadásán alapulhat. Csak így tudunk másokkal is együttműködni.

Véleményem szerint teljes tévút az amit a HÍD kitűzött maga elé. Kuncsorogni a koncért és megtűrtnek lenni egy kicsike hatalomért cserébe. Amíg ezzel nem árt másoknak tegye, de mint az már látszik sajnos úgy néz ki, hogy megvezette mindkét nemzeti közösséget a hatalomért cserébe, és ugyanezért fel is áldozta a magyarság parlamenti képviseletét. Ezek után miért csodálkozik azon, ha a magyar kormánypárt nem  őt tekinti a felvidéki magyarság hivatalos képviselőjének? Több HID-as képviselő is Mumusként tekint a FIDESZRE, pedig még az ő színeiket is átvették hiszen tudták, hogy a felvidéki magyarság FIDESZ szimpatizáns. Én ajánlom minden Hidas figyelmébe hogy gondolkodjon el egy kicsit saját Magyarságán mert úgy járhat mint sok félrevezetett felvidéki aki a nagy megfelelni vágyás közepette sem Szlovákiában sem Magyarországon nincs igazán otthon. Ők az igazi vesztesek.

Fogadjuk el magunkat! Ez legyen a kezdet!

(Képek EJK)

18 hozzaszolas a “Mi a gond a találkozóval?” bejegyzeshez

  1. Most jöttem csak rá, hogy hol is van a többetek által reklamált KÖZÖSEN szó…. A képen..
    Igaza van mindenkinek, de nem javítok, mert akkor az már az eredeti megváltoztatása lenne. Ez itt marad történelmi mementóként, okulásomra, hogy át kéne olvasnom néha amit leírok… Köszönöm mindenkinek, neked is Enci.

  2. Sebóka- azért ez a sorrend, mert az emberek lusták. A bejegyzés alatt ha nem lát hozzászólást, nem görget tovább és nem szól hozzá. Viszont ha egy hozzászólás megfogja, akkor máris motivált lesz abban, hogy megkeresse, hol tud ő is hozzászólni. Közben rákényszerül, hogy “végiglapozza” a hozzászólásokat. Ez olyan mint a boltban a kenyér meg a tej. Mindig a legtávolabbi helyen van, hogy a vevő végigjárja az egész boltot és vegyen még mást is 🙂

    Üdvözlöm Sebókánét !

    A Nickekre vonatkozó megjegyzés jogos. Én ugye meg tudom nézni az email címeket, mégis mindenkit Nicknevén szólítok. Egy ideig volt facebook connect, kevesen éltek vele. Az emberek jobban szeretik az anonimitást.

    Technikai infok: engem meglep hogy Safari meg Linux meg MAC …..soha nem teszteltem az oldalt csak FF IE meg Google Chrome-mal. Mindig tanul az ember.

    Profilképet bárki be tud állítani magának Gravatar segítségével Információk/profilkép beállítása. Ez egy Email címhez kapcsolódó globális avatar megjelenítő rendszer. Elég egy email címet egyszer regisztrálni és a világ bármely pontján Gravatart használó rendszeren az ott beállított képet jeleníti meg a hozzászólásod mellett.

  3. David: csak szolok, hogy nem a FBon vagyunk, tehat itt szigoruan neked es masoknak is seboka. Netikett is igy irja. 😉 aki ismer, az ugyis ismeri a nicket is.

    A vegeredmenyt ismerem, de a korabban linkelt irasokbol nekem nem ugy tunik, mintha “nem ragaszkodtak volna”.

    Komarom: figyelni fogok a linkelesre legkozelebb. Egyebkent kicsit furcsa, hogy folul van a legfrissebb komment es alul a hsz lehetoseg. Vagy a sorrend lehetne forditva, vagy a hozzaszolas a tetejen.

  4. Értem… hát ezért jó belefolyni ilyen diskurálásba, hogy az ember informálódjon. Nevezd meg kérlek a független polgármesterjelöltet, aki lehetett volna…..kiváncsivá tettél.

  5. Dávid, rosszul tudod. Aki elgáncsolta a közös független jelöltet, az pont Andruskó volt.
    Komárom: szerintem Stubendek második helye ilyen rövid idő alatt nekem azt mutatja, hogy erős ahhoz, hogy csapatot tudjon szervezni. Bastrnáknál tehetségesebb, és bizony Mareknek szüksége is lesz a segítségére, mert Marek körül nincs csapat. Egyedül mindenki életképtelen, azon múlik, hogyan tud kommunikálni az emberekkel a város érdekében.
    Amúgy meg teljesen egyetértek a cikk mondanivalójával.

  6. Riska, én úgy tudom hogy nem ragaszkodtak volna hozzá mindenáron… A másik fél viszont tárgyalni sem óhajtott. A végeredményt TE is tudod.

  7. Seboka- a több mint egy linket tartalmazó hozzászólás moderálásra várakozó státuszt kap. Egyszerűbb ha inkább 2 hozzászólást küldesz 1-1 linkkel mert az azonnal megjelenik. Köszönöm.

    Bósza jános- én is csak utólag tudtam meg. A civil Parlamentet meg még nem volt időm végigfutni.

  8. Dávid- a változásban igazad van! Stubi számomra sem volt jó jelölt. Szerintem gyenge. Bastinak volt 8 éve és csak ártott. Én több fiatal arcnak jobban örültem volna. Számomra Szabó Béla beszéde is hiteltelen volt a II.ltp-en a helyi autóbuszok menetrendjének sűrítéséről, hisze akkor ő még funkcióban levő alpolgármester volt! Tehetett volna érte valamit, ha akart volna.
    Dávid egy dolgot nem szabad elfelejteni Andruskó esetében is egyértelmű a köpönyeg forgatása… és nem ő az egyedüli a Hídban, hiszen ugye nagy részük MKP-s volt.

    Szerintem az ilyen sem nem magyar sem nem szlovák de polgári na meg paraszt párt egyben nem életképes. Ennyire átfogó képviseletet még sehol sem sikerült létrehozni. Egyszerűen mások a választói elvárások. Valamely csoport állandóan sérülve érzi majd az érdekeit.

    Ha megnézed a Facebookot megkérdeztem HID-as képviselőt, hogy szeretne-e élni azon jogával, hogy képviselői esküjét MAGYARUL is letegye. Ez egy egyszerű eldöntendő kérdés IGEN/NEM. Fél napig húzta a választ és jogszabályokat idézgetett. Olyan érzésem volt mintha mástól várná a választ. Egy MKP-s esetében ez fel sem merül.

  9. David: szerintem rosszul emlekszel: BUMM LINK
    “A jövőbeni tervekre nézve kijelentette, hogy a Komáromban, illetve a környéken élők érdekében a továbbiakban is együttműködne az MKP tagjaival, és szorgalmazni fogja egy közös képviselőjelölti lista állítását az őszi helyhatósági választásokon, mintegy ezzel is békejobbot nyújtva. Hozzátette azt is, nem félti polgármesteri székét.” BUMM HIVATKOZÁS
    “Andruskó Imre kérdésünkre elmondta, hogy tájékoztatták Bastrnák Tibor polgármestert az elnökség által felvázolt elképzelésről, de hangsúlyozták azt is, hogy az MKP-n belül a döntés egy több lépcsős folyamat. Ha a taggyűlés elfogadja ezt a javaslatot, akkor 15 jelöltet választ a taggyűlés, amennyiben nem, akkor viszont 25 jelöltről és a polgármesterjelöltről dönt a tagság – magyarázta a helyi szervezet elnöke. Ha a 15-ös változat elfogadásra kerül, akkor tudunk a koalíciós szerződés részleteiről tárgyalni, amelynek része lehet az egyik alpolgármesteri szék is – tette hozzá Andruskó. (Az új törvények értemében a polgármester a testület jóváhagyása nélkül választhat alpolgármestereket a képviselők soraiból. szerk. megj.)”
    Szoval en igy emlekszem.

  10. Nem olvastam a problémádról, elnézést kérek tuskóságomért. Én meg így látom: az MKP egy lejárt lemez, vagy TÉNYLEGES megújulás lesz (nade akkor mindenki megy a p***ába, aki eddig részese volt a lejtmenetnek), vagypedig eltűnnek a süllyesztőbe. Nekem a jelenlegi MKP-nál még a HID is szimpatikusabb, bár velük sem értek egyet sok mindenben…de gondolom ez látszik a hozzászólásomból. Azt gondolom hogy alkalmazkodni kell a helyzethez, csak együtt van értelme. Továbbá aki egyszer valamit elítél, az most ne fényezze magát ugyanabban. 10-12 százalékos EGYSÉGpártot szeretnék a parlamentbe, és esélytelen szlovák próbálkozókat komárom polgármesteri székébe az elkövetkezendő….hm….1000 évben. Remélem így gondolod Te is.

  11. Dávid- ha elolvasod az első bejegyzésemet akkor megtudhatod, hogy Diszlexiában és diszgráfiában szenvedek. Ezt ma már a gyermekeknél felfedezik és sokat javítanak, fejlesztenek rajta. Az én gyerekkoromban még senki sem foglalkozott ezzel. Tehát én kimondottan örülök, hogy csak egy hibát vét valaki akinek írási nehézségei vannak 🙂


    Én nem így látom. Az MKP végig magyar pártként definiálja magát és ezen nem is változtatott. AZ MKP a magyarok képviseletét tekinti céljának és ehhez is tartja magát. A HÍD kiszámíthatatlan. Már a kampány idején és kértem, hogy konkrét programot, terveket tegyenek közzé. Erre azt a választ kaptam, hogy a polgármesternek hosszú távon kell gondolkodnia 10-30 év. EZért kampányoltak elérhetetlen és megvalósíthatatlan célokkal mint az új harcsási kikötő. Ez csak Uniós pénzből valósítható meg. Az uniós költségvetés 2015-ig betelt, tehát csak ezt követő időszak tervezhető. Kétséges viszont, hogy támogatna-e egy új kikötőt 30km-re egy most már nagyrészt elkészült kikötő mellett. Magyarul, ha Basti polgármester lett volna az új kikötő tervével, akkor a 4 éves ciklus végére semmit sem valósított volna meg abból.

    Közös lista- Az MKP mint a neve is mutatja a magyar választók érdekeinek képviseletére alakult. Szlovák tagokkal sikertelen lenne. Hitelét vesztené. Teljesen más egy mesterségesen létrehozott szlovák-magyar lista és egy választások utáni, egymás elfogadásán alapuló együttműködés. Egyenrangú partnerként az asztal két oldalán. Nem nyal itt senki. A választók eddig nem tapasztalt együttműködésre kényszerítették választott képviselőinket. Ilyenkor meg kell ismerni a másikat, majd az alapján megpróbálni együttműködni.

    Basti-igen tudom, hogy a HÍD nem támogatja és a következő választásokon sem ő lesz a HÍD polgármester jelöltje, hanem egy most függetlenként bejutott képviselő. Hiba volt a HÍD részéről olyan polgármestert jelölni új célok és a változás képviseletére aki már 8 éve vezette a várost. Ha ő a saját munkájával elégedetlen, akkor mit tegyen a választó? Egyébként egyet magyarázz meg nekem, miért pont egy szlovák párt (MOST-HÍD) szlovákozza le-negatív értelemben- Marekot?

  12. Az esetleg meg sem fordult a fejedben, kedves író, hogy a HID-asok éppen azért támadják ezt, mert pont az MKP és szimpatizánsai voltak a legjobban ez ellen, most meg ugyanazt teszik? Az egyik ugyanazt képviseli amit eddig, de a másikat meg hirtelen nem zavarja a kialakult helyzet. Miről beszélsz? Naneeeeee. A HID-asoknak nem az fáj amit látnak, hanem az, hogy akiktől, érted?…. A közös lista nem az MKP ötlete volt, ők csak elvetni voltak azt képesek, ÉRDEKEK miatt. Ha jól tudom, a HID azt mondta, 10 képviselő+HID-as polgármester, egy szó sem volt Bastiról. Ja és 15 hely az MKP-nak. Ők inkább fejjel mentek a falnak. Mos meg nyali van a félszlovák polgármesternek…Négy év múlva meg majd megint nagy összeborulás lesz, mert ez így nem mehet tovább, csak együtt működik a dolog. Aztán majd mindenki szégyellheti magát….vagy nem.

  13. Zeg, dehogy vagyok az! Csak realista és látom a környezetemet. Megfejtés: CSEKK

    régi csekk

    A Sárga csekk (Poštový poukaz na účet), De a tértivevényes, könyvelt levélpostai küldeményen is gondolkodhatsz…

    Az én gondom az, hogy a legtöbb magyar nyelvű szakiskolában, szlovákról fordított szakkifejezéseket oktatnak. Ezeket a szakkifejezéseket senki sem használja és valós magyar környezetben viszont értelmezhetetlenek. Egy Érsekújvárban végzett nővér az esztergomi kórházban idegenként érzi magát mert az ő magyar kifejezéseit a magyar kollégái nem értik meg. Az újvári kórházban meg már nincs is rá szüksége, mert kollégái többsége szlovák. Olyan tudást verünk az emberek fejébe, amelynek nincs értelme.

    Egy Komáromban magyarul végzett autószerelőnek komoly problémát okoz egy egyszerű alkatrészvásárlás is a Duna túloldalán egy autósboltban. Szerencsére ők felkészültek erre és kitalálják, hogy mit is szeretne a vevő.

    Hasonló a jogosítvány megszerzése is. Van magyar nyelvű tankönyv meg ugyanilyen teszt is de a rossz fordításoknak köszönhetően nehezebb mint az eredeti szlovák…

  14. Nagyon borulátónak tűnsz nekem, ha kiveszik belőlünk az optimizmus, akkor végleg lehúzhatjuk a redőnyt. És itt nem csak a magyarságra, hanem az egész emberiségre gondolok.

    a prevodný príkazra gondolsz?

    tudod én szlovák földön jártam egyetemre, de amikor kezembe került valamilyen magyar nyelvű szakszöveg, sokszor nem értettem, miért kell annyira túlbonyolítani…

  15. Zeg- sajnos a politikai korrektség többet árt mint használ. Én nem szeretném megérni azt ami Amerikában már valóság, hogy egy nőnek nem nyithatom ki az ajtót mert ő ezért beperel és még kártérítést is kap tőlem. Miért nem szabad észrevenni a nyilvánvaló dolgokat?

    Miért szólnak be a Nokiában a szőgyéni néninek? Megmondom: Mert igazából sem nem Magyar sem nem szlovák. Legalább egy nyelven mindenkinek tudnia kéne magát kifejezni. A valóság az, hogy sokan erre képtelenek. Megérne egy tesztet MINDEN komáromi körében egy felmérést elvégezni. Mindenkinek a saját nyelvén, de csak azon. A Komáromiak többsége képtelen saját gondolatait saját anyanyelvén kifejezni. Sem Magyarul, sem Szlovákul nem megy. Ez a Híd féle kétnyelvűség….. Nem két nyelvet beszélnek, hanem egyet sem !

    A Bummon talán két éve tettem fel a kérdést -hasonló okból- hogy írja le aki tudja, hogy mi az a KÉSZPÉNZÁTUTALÁSI MEGBÍZÁS. Nem ment! Sőt még ki is oktattak, hogy olyan nincs mert hülyeség, hiszen a készpénzt nem lehet utalni…

  16. Szép volt Béla!! Minél többen merjük kimondani az igazságot, annál többen fognak hozzánk csatlakozni és fogják merni felvállalni hovatartozásukat.

Comments are closed.