Mostanra már  bejárta a várost az a hír, hogy ismeretlen tettes/-ek kicsit összekenték a bizánci hittérítő bokáját. Akit részletesen is érdekel az nézegesse bátran a lenti képeket. Én inkább azon elmélkedem, hogy vajon kinek is áll érdekében az ismételt hisztéria keltés. A szlovák hírügynökség délelőtti híre szerint festékkel leöntötték a szobrot. Kimentem a helyszínre, ahol feltételezhetően a feljelentés kapcsán épp egy talán helyszínelő rendőr tartózkodott, civil ruhában de rendőrautóval. Én csak egy kis sárga foltot láttam, kb 30 cm átmérővel. Vajon a szlovák hírügynökség miért beszél a szobor leöntéséről, amikor annak magassága miatt ehhez minimum egy kosaras emelőkocsira lett volna szükség. A helyszínen lévő rendőr ugyan megpróbált mintát venni az anyagból, de a talapzat magassága és annak síkossága miatt azt nem érte el. A tények alapján egyértelmű a szlovák hírügynökség túlzó kijelentése. Véleményem szerint egy egyszerű gyermekjáték – vizes lufi- okozhatta a szennyeződést.  Ha nem csak egy jópofa heccnek szánták volna az elkövetők ezt a tettüket, akkor nem egy lufival készülnek, hanem többel. A helyi szlovák szervezet elnökének azon kijelentése, miszerint a szobron esett kár 500€, véleményem szerint erősen túlzó. Ha tényleg festékről van szó, akkor az egyszerűen eltávolítható épp úgy mint a nemrégiben az Erzsébet hidat feliratokkal  megrongálók “alkotásai”. Akkor senki sem tett feljelentést. Egyszerűen csak három lokálpatrióta fiatal ( Egy Jobb Komáromért) kiment és 15 perc alatt egy kis oldószerrel eltávolította az egyértelműen uszító feliratokat.

Érdekes az is, hogy a szlovák hírügynökség “elfelejti megemlíteni azt a tényt”, hogy egyik szobor sem rendelkezett felállítása pillanatában építési engedéllyel. Én most azt várom, hogy miként fognak megnyilvánulni Komárom város újonnan megválasztott vezetői, képviselői. Sok mindenre lehet majd következtetni ezekből az első mondatokból.

Kíváncsian várom azt is, hogy az említett szervezet tesz-e rendőrségi feljelentést a hógolyókkal “lebombázott” Slota féle sírkő ügyében is valamint, hogy mennyire is becsüli a  kőben keletkezett “golyózápor” okozta kárt. Csak a margóra jegyzem meg, hogy a nagy botrányt kavart vörös festékes támadás nyomait sem távolította el senki, mint ahogy az a ma készült képen is látszik.

[nggallery id=66]

11 hozzaszolas a “A hittérítő bokája” bejegyzeshez

  1. AZ EJK helyében kérném az 500 Eur-t. Ha már egyszer ennyit állapított meg kárként a “szakértő” sajtó. De ha van bennük humor, akkor csak 400-at kérnek, mondván, hogy nekik “csak” ennyibe került elhárítani a kárt! 😉

  2. Szerintem meg ku….ára elb…szták ezzel a szoborral a körforgalmat.Csodálkozom rajta, hogy a nyergesvontatók el tudnak benne fordulni. És ezt a körforgalmat állítólag a Zsolnai Közlekedési egyetemen tervezték. De majd Matejička kimegy irányítani a forgalmat. Ebben úgyis nagy tapasztalata van.

  3. Én konkrét személyt látok az ügy hátterében:- Festéktüszzentő hapciBenő megfázott, miközben a szobrot csodálta. Esélyes még egy erősen hasmenéses sirály is. Így sokkal vidámabb lett a szobor szerintem.

  4. Haray- Látom megértetted. Egyszerű provokációról van szó, már kb 1 hónapja. Nézz körül a városban. Épp ezért nem szabad túlzottan foglalkozni a történtekkel és főként nem komolyan.

  5. Nézd, lehet hogy többször széttörték, és lehet hogy még a szobrot is sokszor be fogják festékezni. Nem összeesküvés-elméleteket kell gyártani, hanem az ellen kell tenni, hogy ilyen bekövetkezzen. Ezt viszont úgy nem éred el, ha elbagatellizálod ezeket a dolgokat. Mi lesz, ha holnap a Szent István szobrot, vagy Klapkát veszik célba? Akkor meg a feldühödött, összeférhetetlen szlovákok válaszreakciójáról lesz szó? Jelen esetben van egy megrongált szobor, egy széttört emléktábla, és egy rakás ember, aki nem tudja, mi értelme van ennek. Ne haragudj, én nem fogok tapsikolni annak, hogy már megint provokál valaki a városomban.

  6. Hary- azt a táblát már többször széttörték. Látta valaki a tettest?? Emlékezz csak vissza, pár hete ki ragasztgatott a városban lejárató matricákat, festett össze falakat…. Ez még mindig a választási kampány része…

    A maticánál a parkolóban van kamera, talán meg kéne nézni a felvételeket. Fogadjunk, hogy épp más irányba nézett akkor az a kamera…

    Tudod mostanában túl gyakoriak az önmaguk lejáratását megcélzó kampányok, majd a feljelentés tétele ismeretlen tettes ellen. Én nevetségesnek tartom és egyben szánalmasnak is. Biztos vagyok benne, hogy a szobor kapcsán sem nemzeti ellentétről van szó, hanem politikáról és lejáratásról. Nézd csak meg, mi folyik épp az önkormányzatnál…

  7. Egyetértek, a szobrot sok pénzért, engedélyek nélkül állították fel. Ez azonban nem jogosít fel senkit arra, hogy ilyet tegyen. Egyszerűen nem ez a módja annak, hogy valaki kifejezze tiltakozását. A másik dolog, ami több mint valószínű, összefügg a festékezéssel: egy emléktáblát is szétvertek a Matica-ház falán. Arra a táblára volt engedély. Azt a rongálást minek neveznéd? Itt valaki nemzetiségi feszültséget szeretne szítani, és ez nagyon nagyon nagy baj. Vagy szerinted bagatell, hogy valaki egymásnak akar minket ugrasztani a helyi szlováksággal?

  8. Lehet, hogy a szlovák hírügynökségek túloznak, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szobrot így is, úgy is megrongálták. Nem a kár mérete a lényeg, hanem az offenzív szándék. Nem szabad elbagatellizálni ezt a dolgot, mert a szoborrongálás nagyon veszélyes játék. Aki ilyet csinál, az nem kultúrember, nem is forradalmár, hanem egy provokátor szemétláda.

    Nekem például nagyon rosszul esett, mikor Szent István szobrát dobálták meg tojással. Nem esett kár, nem voltak nagyok a foltok: csak a tudat, hogy valaki tojással becsteleníti meg azt, ami fontos nekem. Ilyennek nem szabad előfordulnia Komáromban.

Comments are closed.