Kihagyhatatlan Filmvetítés


Komárom város újraegyesítésének 72., Alapy Gáspár születésének 130. évfordulója alkalmából  2010 november 5.-én a komáromi Endresz csoport filmbemutatót tart a Csokonai művelődési házban. Minden komáromit szeretettel várnak az egy éves kutatás és levelezés eredménye képen  létrejött kortörténeti filmbemutatóra.

ALAPY GÁSPÁR (1880-1945) Észak-Komáromban született. Tanulmányai elvégzése után 1907-ben kezdett el dolgozni az észak-komáromi városházán. 1921-ben Dél-Komáromba jött, ahol bekapcsolódott a város vezetésébe 1922-től helyettes, majd 1928-tól kinevezett polgármesterként. Városépítő tevékenysége során virágzó kisváros alakult ki. Népszerűségének köszönhetően és érdemeinek elismeréseként 1939. július 15-től az újra egyesített Komárom polgármestere.

Vitéz nagybányai Horthy Miklós (Kenderes, 1868. június 18.–Estoril, Portugália,1957. február9.) az Osztrák–Magyar Haditengerészet tengerésztisztje, 1909–1914 között Ferenc József szárnysegédje, ellentengernagyként a flotta utolsó főparancsnoka volt. Az uralkodó a világháború végén altengernaggyá léptette elő. Az első világháborút követő proletárdiktatúra összeomlása után megszilárdította az államhatalmat. 1920. március 1-jétől 1944. október 16-áig ő volt a Magyar Királyság kormányzója. Portugáliai emigrációban halt meg 1957-ben. 1993. szeptember 4-én temették újra Kenderesen.

5 hozzaszolas a “Kihagyhatatlan Filmvetítés” bejegyzeshez

  1. Akkor te személyesen is érintett vagy a videóban. Én csak a következményekben. Nincs esetleg eddig még nem publikált képed az újraegyesítésről? Sajna kevés, kapcsolódó képet találni a neten.

  2. Boszajanos- most nem szeretném elemezni, hogy miért is kellett visszalépned, de véleményem szerint ez is annak a jele, hogy nem vagy elég felkészült a polgármesteri tiszt betöltésére. A szándék, a jóakarat még kevés. A politikában nélkülözhetetlen a diplomatikus viselkedés, az ellenfelek tisztelete. Most kaptál 4 évet arra, hogy felkészülj a következő választásokra. Gyakorolj és tanulj. Elemezd ki az eddigi hibáidat. Bosszúból nem szabad politizálni.

  3. Utolsó Észak-Komárom-i születésű polgármester ALAPY GÁSPÁR, a mostani 2010 választások sem változatatnak ezen a tényen sajnos, egyetlen komáromi születésű jelölt indulását is megtorpedózta a piszkos politika 2010-ben

Comments are closed.