Az Állampolgári Részvétel Hete


Állampolgári Részvétel Hete (rövidebben ÁRH) idén negyedik éve 2010.09.20.-ikával kezdetét vette. A Kerecsen Ifjúsági Egyesület ennek az országos rendezvénynek a keretein belül látogatta meg Komárom középiskoláit. Diavetítés, szórólapozás és ajándékosztás mellett hívtuk fel a figyelmet az ÁRH mondanivalójára. Közel 1000 kérdőív került kiosztásra és kitöltésre, mellyel a fiatalok tájékozódottságát igyekeztük felmérni.

A rendezvénysorozat első napján, hétfőn, a Kulcsár István Ügyviteli-Gazdasági Szakközépiskolában kezdte tájékoztató és felmérő jellegű munkáját az egyesület. Turi Bálint igazgató közbenjárásával és segítségével a diavetítést sikerült központi helyen berendezni. Több diák is érdeklődve fordult az egyesület tagjaihoz, akik igyekeztek minden felmerülő kérdésünkre megfelelő választ adni. Jó hangulat uralkodott az előadók és diákok között, kisebb luftballon csata is kialakult. Ebben az iskolában majdnem 200 kérdőív került kitöltésre.

A keddi napon a Jókai Mór Gimnáziumban ütöttünk tábort. Szintén jó hangulatban zajlott a diákokkal történő kapcsolatfelvétel, melyet ping-pong bajnokság övezett a feszültségek levezetésére. A tanulók itt is szívesen töltötték a kérdőíveket, és még szívesebben vették át a kitöltésért felajánlott lufikat. A tanórák közötti szünetekre időzített diavetítéseket is folyamatos figyelem kísérte

Szerda. A K-EMÖ Széchenyi István Közgazdasági-Informatikai Szakközépiskola vendége volt az egyesület. Az igazgatónő jóvoltából a központi aula nagy TV-jén folyamatos vetítéssel próbáltuk magunkra felhívni a figyelmet. Több diák, aki szervezetünk önkéntese bevonásával kerültek el osztályokhoz a kérdőívek, és persze az ajándék lufik.

Az Alapy Gáspár Szakközépiskolában tett csütörtöki kirándulás felemásra sikerült. A szűkös helyszínen a diavetítést sajnos nem lehetett megvalósítani. A kérdőívek kiosztása a tanári kar bevonásával történt. Csak kevesen vállalták, hogy kitöltetik osztályukkal de „aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli” alapon ezt is sikernek könyveltük el.

A Kempelen Farkas Gazdasági, Vendéglátó, Idegenforgalmi Alapítványi Szakközépiskola volt a pénteki és egyben utolsó állomása az idei komáromi ÁRH-nak. A diavetítést az addig működő televízió hiúsította meg. Szerencsére sikerült így is hamar felkelteni a figyelmet. Természetesen lufi és matricaosztással. Igazgatónő jóvoltából és pár ismerős diák segítségével közel 300 kérdőívet osztottunk szét, melyek mindegyike kitöltve érkezett vissza. Az utolsó példányokat a programunk befejezése után pár perccel adták le a lelkes fiatalok. Az összegyűjtött anyag a későbbiekben kerül feldolgozásra az egyesület tagjai által. A megszületett eredmény részét képezi majd az országos felmérésnek, melynek eredményeit évente országosan is nyilvánosságra hoznak.

A Kerecsen Ifjúsági Egyesület honlapja megtekinthető ITT

A diákok bevonása a közéletbe mindannyiunk számára nagyon fontos. Jó ötleteik meghallgatásával és megvalósításával szebbé és jobbá tehető Komárom. Erre jó példa volt a Kell egy hely ifjúsági tanácskozás is, amelyen Komárom város képviselő-testületének tagjai is nagy számban vettek részt.

(Szakács Péter,komarom.org)

[nggallery id=39]