Mire várunk még??


2010 szeptember 16.-án ismét összeült Komárom város képviselő-testülete.Vagyonjogi ügyekben is döntött a testület, bár voltak kérvények, amelyek további tárgyalásokat igényelnek. Érdekesnek ígérkezik a komáromi Marína-alt Kft. kérvénye, amely a volt Vám épületének öreg hajógyár felőli szárnya megvásárlására irányul. A vállalat képviselője elmondta a testületnek, hogy a szakértői vélemény alapján 77.800 euróra értékelt ingatlanért 80 ezer eurót hajlandóak kifizetni, ellenben, mint az épület alatti telek tulajdonosai, nem kérnek visszamenőleg bérleti díjat a telek használatáért, de saját költségükre eltávolítják az átkelőhelyet csúfító vaskonstrukciót is. A majdan felújított épületben kizárólag idegenforgalommal összefüggő tevékenységet kívánnak folytatni, tervezik egy információs iroda megnyitását, de pénzváltót és egyéb szolgáltatásokat is szeretnének nyújtani. Dubány Imre képviselő javaslatára az eladás ügyét levették programjukból, mivel ezek további tárgyalásokat igényelnek. „Néhány évvel ezelőtt 240 ezer euróért vásárolta meg a város ezt létesítményt, ezért annak eladását ilyen feltételekkel nem tartom előnyösnek, bár valamilyen szinten meg fog kelleni egyeznünk, hiszen a telek éppen az igénylő tulajdonában van” – mondta el a képviselő.(böröczky)


A schengeni csatlakozás óta már több év eltelt és még mindig ennyire csúf a város egyik kapuja. Már régen el kellett volna távolítani a tetőt és kiegyenesíteni a főutat. Nem toldozgatni, hanem végre a végleges formájában megépíteni azt. A döntések halasztgatásának nem igazán látom értelmét. Komárom városa nagyon helyesen megvásárolta az épületet, de nem tett vele semmit. Az épület üresen áll, miközben mellette lábakon álló pavilonok vannak (pénzváltó, bár). A híd felújítása is megtorpant. Az északi szakaszát- kikötői öbölig- teljesen átépítették. A déli szakaszát (kikötői öböl – Erzsébet híd északi hídfőig) rozsda fedi. Teljesen logikus, hogy csak végleges megoldásra érdemes pénzt költeni. Előbb el kell távolítani a tetőt, hiszen annak  tartóoszlopai megakadályozzák a végleges  és egyenes vonalú úttest megépítését. Az út vonalának megváltoztatásával létre jön egy széles sáv amely lehetőséget ad majd az épület előtti parkolásra. Megszűnne a pénzváltó előtti tilosban parkolás.

Ami az épület árát illeti, meg kell nézetni több  szakértővel és amennyiben az azok által felbecsült érték nem tér el a pillanatnyi vásárlási szándékot mutató vállalkozó által benyújtott adatoktól érdemes megfontolni annak eladását, szigorú feltételek mellett. Miután a város eddig nem tudta az épületet hasznosítani és pénze sincs  erre a célra valamint a vevő az ingatlan alatti terület tulajdonosa aki rendelkezik megfelelő technikával a vasszerkezetű tető eltávolítására érdemes megfontolni az eladást. Szigorú feltételeket kell szabni a tető eltávolítására, mondjuk 30 napot , visszavásárlás terhe mellett! Eközben levelekkel kéne bombázni a szlovák közútkezelőt az útrekonstrukció ügyében.

Mennyibe is kerülne az épület bontása? Mennyi volna a  hulladék elszállítása és elhelyezése? Mennyi a bontási területbiztosítása, őrzése? Mekkora az elmaradt bérleti díj, amely megfizetésére a város kötelezhető? Érdemes számolni egy kicsit.

Én is a földön járok és tudom, hogy ez a testület már nem fog döntést hozni. A következő testület, amennyiben annak összetétele nem változik túl nagy mértékben, leghamarabb  jövőre fog dönteni ezügyben . Tehát körülbelül egy évet csúszik majd az út megépítése. Addig maradnak a kátyúk és a foltozgatások…