Családbarát munkahely


Tegnap délelőtt egy érdekes beszélgetésnek voltam tanúja a Jókai téri Fidesz standon. Két anyuka mesélte el panaszát. Miután ez több embert érint, ezért megosztom veletek is. Az ifjú hölgyek  dolgoztak, majd mint ahogy az lenni szokott családot alapítottak és úgy döntöttek, hogy kiveszik részüket a nemzet fogyásának megállításában és gyermeket vállaltak. Gyermekeik pillanatnyilag óvódás korúak. Ennek ellenére egyikük sem tud visszamenni előző munkahelyére, hiszen mindketten az ipari parkban dolgozva 12 órás munkarendben végeznének munkát. A komáromi óvodák  működési rendje viszont nem alkalmazkodik ehhez.  Sajnos a problémát még csak fokozza az a tény, hogy mint az egész országban így Komáromban is egyre több a gyermekét egyedül nevelő anyuka. Az ő számukra teljesen megoldhatatlan gyermekük felügyeletének megoldása és ehhez kapcsolódva munkavállalásuk is.  Komárom város legnagyobb munkáltatója az Ipari Falu, Komárom Koppánymonostor városrészében. Itt szinte mindenkit 12 órás munkarendben foglalkoztatnak és nem ismerek példát részmunkaidős foglalkoztatásra. Meg ugye egy 4 órás munkára négy órás bér is járna, amely igen csak kis segítség lenne. Az én ötletem a probléma megoldására a következő:

  1. A munka kezdetének egy órával történő kitolása, reggel 7.00 órára
  2. Óvoda létesítése az Ipari falu területén, amely 12-órás munkarendben üzemelne és alkalmazkodna az esetleges túlórákhoz is.

Ez nem jelentene túlzott változást az Ipari Falu munkaszervezésében. A szülők reggel a vállalat autóbuszával tudnák gyermekeiket a munkahelyük melletti óvodába elvinni. A hét órai munkakezdés nem terhelné meg túlzottan a gyermekeket sem. A szülők meg nyugodtan dolgoznának, hiszen gyermekeik a közelben vannak. Nem kell tartani a szúrós szemű óvónénitől, ha az anyuka nem ér időben az óvodába . Az intézmény létesítési és működtetési költségei biztosíthatók a beszedett iparűzési adóból, illetve adókedvezménnyel átterhelhető a munkáltatóra.

Természetesen most is mint mindig várom véleményeteket és észrevételeiteket!

10 hozzaszolas a “Családbarát munkahely” bejegyzeshez

  1. Sziasztok

    Szintén multi cégnél dolgozom.Nálunk jövő hónaptól vezetik,be ez a családbarát marhaságot.
    12-óra 3 napig,majd három nap pihenő.
    Nem családbarát. Nem emberbarát.
    Felháborít,hogy ezeknek a multiknak van bőr a képükön ezt családbarátnak nevezni.
    Dolgoznak nálunk olyan anyák, akik egyedül nevelik a gyerekeiket.
    Ha az anya utazási idejét is tekintjük akkor,Három napig jóformán alig2-3 órát tölt a gyerekével.
    Szomorú,hogy Magyarországon törvényesen kizsákmányolhatják a dolgozókat.

  2. Kisgyermekes anyukaként sajnos engem is érint ez a probléma.Nincs szülőbarát munkahely a Dunától északra sem,nem kell az ipari parkig menni.Tavaly július elején töltötte be harmadik életévét a kisebbik fiam és nem tudtam vissza menni az előző munkahelyemre olyan egyszerű okból kifolyólag,hogy nem volt hová tennem a 2 fiamat két hónapra.Szeptemberben kezdődött az óvoda,mikor már mehettem volna,de milyen áron?Nagyobbikkal futás a suliba 6ra,hogy a kicsivel beérjek negyed7re az oviba….deeeee azért fél7re álljak a munkahelyemen átöltözve munkára készen.Nem részletezem mi van,ha késik az óvónő az oviból,csúszós az út,vagy akármi más történik az alatt a 15 perc alatt,amim maradt…..Ha úgy is teljesítmény után kapom a bérem,akkor miért nem lehet megegyezni a céggel,hogy ne fél7kor,hanem fél8kor kezdjek,hisz úgyis csak annyit fizetnek amennyit kitermelek.Csak egy kis tolerancia kéne,azt meg hogy az anyukának elég e annyi bér,amennyit a 7 óra alatt keres,mindenki el tudja dönteni.Ha nem is vagyonokat keres,a semminél több és a gyereket sem kell hajnalok hajnalán oviba-suliba cipelni.

  3. azt sajnos en is tudom hogy a kapitalizmusban nincs tokeletes megoldas de meg olyan se ami legalab tavolrol megkozelitene azt!!! habar van egy-ket orszag ahol ez jobban meg van oldva de az orszagok zomeben ez szinten nemmukodik mind itt es az eredmeny mar lathato!!! nemzetfogyas a lakossag aranyanak lassabban-gyorsabban valo lecserelese bevandorlokra es az ezzel jaro problemak a hagyomanyos kultura es ertekrend eltunese egesszen az eroszakos esemenyekig pl. a franciaorszagi bevandorlok altali zavargasok!!! magyarorszagon par ev kapitalizmus alatt mar tizmillio ala csokkent a nepesseg!!! amit ezer ev alatt nem ert el a tatar a torok es a habsburgok az most talan sikerul es a magyar nep megfogyatkozik es lassan megszunik letezni!!!

  4. Karesz- dönteni kell! Tökéletes megoldást a kapitalizmus nem ismer a problémára. Én sem kérdeztem meg soha, hogy van-e a munkahelyre pályázónak gyermeke. Ezt törvény tiltja, de ki lehet deríteni. Egyébként a nők saját magukat árulják el az interjún…:)

    Vitázhatnánk most egy tökéletes megoldáson, de az utópia lenne. Én felvetettem egy megoldási lehetőséget…

  5. komarom igen de azert 5 es 8 ora kozott azert kulombseg van!!! gondolom te kisgyermekkent mar nyolckor az agyban voltal hogy kipihenve kezd az uj napot.
    en ertem hogy itt arrol van szo hogy a gyermekes anyukak is dolgozni tudjanak es a megelhetes miatt ez igen fontos sot letszukseglet. de az eggyik szempontbol a szakemberek riadot fujnak mert a szulo-gyerek kozott no az elidegenes mert keveset vannak eggyut a nagyobbacsaka gyerekeket mar igy az utca neveli. a mi idoknkben is volt ilyen de azert a veszelyek amik az utcan leselkedtek akkor a gyerekekre tavolrol se voltak ilyen veszelyessek mind most (pl.a drogok).
    remelem azt az utolso dolgot csak viccnek szantad mert ha lenne is ra lehetoseg az mar az egeszseges fejlodessel valo kockazat egy lazas gyereket reggel es este hurcolaszni kivaltkep a teli idoszakban. a masik meg az hogy a gyrmekorvosok es pszihologusok megmondjak hogy a gyermek a szulohozkotodes miatt sokkal jobban viseli el a betegseget ha a szuloi torodest-kozelseget erzi sot ez elosegiti a gyogyulas gyorsasagat!!!

  6. Karesz- gyermekkoromban én is már 6 kor voltam oviban és 5-re jöttek értem. Élek!
    Itt a kérdés a következő: a nők szülés után dolgozzanak, vagy segélyre várjanak!
    Teljesen egyértelmű, hogy termelési és profit szempontokat figyelembe véve senki sem alkalmazna, egyedülálló anyát. Az anya mindig a leggyengébb láncszem. A gyerek bármikor megbetegedhet és az anya kimarad a munkából, őt pótolni kell.

    Ha megoldjuk a gyermekelhelyezést, akár a lázas gyermekét is akkor jobb eséllyel indulnak az anyák is a munkaerőpiacon.

  7. ja komarom a multkor azon vitaztunk hogy a tobb munkalehetoseg novelne-e a bereket!!! a minap osszefutottam egy ismerosommel akit mar reg nemlattam ez elmeselte hogy egy szinten kulfoldi kezben levo gyarban dolgozik nemmessze (eszak) komaromtol!!! a ceg massal foglalkozik mind a parkban levok de ugyanugy betanult munkarol van szo!!! a berek joval magassabak mind a parkban es a munkakorulmenyek is sokkal jobbak!!! mivel valaha o is dolgozot a parkban ossze tudja hasonlitani!!!
    latod annak ellenere hogy itt a park megis joval tobbet fizet a munkasoknak pedig nyugodtan az ottani berekhez igazithatna vagy akar hozhatna kulfoldi olcso munkaerot!!! megse teszi!!!

  8. nos nemtudom mennyire csaladbarat megoldas lenne igy!!! folef a gyerekeknek eleg megterhelo lenne!!! mert ugye 7 orai munkakezdesnel ugy fel het fele mar az ovodaba kellene lenni a gyereknek ami hat orakor vagy meg korabbi ebredest jelentene!!! ez igy meg nemtunik olyan veszesnek de ha a szulo este hetig dolgozik akkor attol fuggoem hogy milyen tavolsagban lakik a parktol erne haza (atlagban ugy 20 ora korul)!!! es persze a gyerek nem egy targy amit megerkezeskor szekrenyben illetve az esetuknben agyba lehet rakni!!! foglalkozni is kell vele szuksege van a szulo figyelmere es szereti elmeselni az aznapi elmenyeit!!! igy a legjobb esetben is csak kilenc utan fekszik le a gyerek!!! igy mar a korai ebredes igazan korai!!!
    valoban csaladbarat a nyolc oras munkaido lenne az ilyen szuloknek!!! persze akkor mit keresnenek mikor a 12 oras munkarendben is csak ehber jar ott a munkasoknak!!!

  9. Slimson- én csak megpróbáltam felhívni a figyelmet egy létező problémára amelyre megoldást kéne találni. Én felvetettem egy lehetőséget. Molnár Attila polgármester-jelölt már gondolkodik a megoldáson.

  10. Az elképzelés nagyon szép és kitünő megoldás lenne a problémára! Ismerve azonban az ottani cégek irányítóit, ez akkor fog megvalósulni ha a csarnokban ingyen osztják a Ferrarikat….

Comments are closed.