A LAJTA monitor és Komárom


Nemrég, 2010 augusztus 20.-ám nagy hírverés közepedte mutatták be Budapesten  a parlament előtti Duna szakaszon az Osztrák-Magyar Monarchia dunai flottillájának egyik utolsó túlélőjét  az 1871. május 17-én vízre bocsájtott Lajta monitort. A nagy túlélőről sokmindent megtudhattunk a híradásokból, kivéve, hogy  sírjából éppen Komáromban a helyi hajógyárban támasztották fel.  Az érdeklődők a  neszmélyi hajóskanzenben nézhetik meg több komáromban felújított hajó társaságában.  Bővebb információk



[nggallery id=28]

15 hozzaszolas a “A LAJTA monitor és Komárom” bejegyzeshez

  1. de ha az emberek akik annyira nemismerik a tortenelmet foleg a fiatalok ezt haljak akkor igy jegyzik meg es adjak tovabb is!!! lasd pasztoi urat pedig o tortenelem barat abbol itelve hogy a lajta rendberakasaban reszt vett!!!

  2. igen!!! es kezdetnek az is jo lenne ha a hivatalos mediak de a szemilyisegek is ismerjek a tortenelmet es pontossan tudositsanak hogy masokat ne hamis infokkal zavarjanak meg!!!

  3. komarom en a rev-komarom megnevezesre nagyon haragszom!!! no nem a pasztoi urra vagy masra hanem a hivatalos forrasokra mert igy valojaban tortenelem hamisitok!!! meg a duna tv is ami magat a nemzet televiziojanak mondja is az uj hidrol ugy ertesitett hogy komarom es rev-komarom kozott epul majd!!! igy sokan azt gondolhatjak hogy matyas kiraly palotaja, vegvari hosok, jokai, klapka stb. mind a deli reszhez tartoztak es a valodi tortenelmi komarom csak egy utolag hozzacsatolt resze!!! minek nekunk idegenek akik a magyar tortenelmet hamisitjak amikor mi magunk magyarok is megteszuk!!!

  4. Pásztói Róbert- semmi gond. Ez a vita inkább nekünk komáromiaknak szól/szólt. Mint írtan nem várható el a laikus közönségtől, hogy ilyen történelmi tényekkel tisztában legyen. Remélem változni fog majd az oktatási rendszer is és pár év elteltével már mindenki tisztán lát majd a témában. Én örülök a Rév-Komáromnak is, hiszen épp a magyarországi sajtóra jellemző (lásd TV2 megasztár), hogy Komárnó-t írnak, ezzel megsértve a felvidéki magyarságot. Miután Komáromban csak egy hajógyár van így a Komáromi Hajógyár helyes és egyértelműen behatárolható.

  5. Tisztelt Komárom és Karesz70!
    Elnézést ha rosszul írtam a várost, nem akartam senkit megbántani-tényleg nem ismerem pontosan a város múltját, bár sokszor jártam Komáromban.Én a “hivatalos” fórumokon a révkomáromi hajógyár kifejezést hallottam, ezért írtam így. Üdv! P.R.

  6. komarom talan meg ha ugy is irtak volna hogy komarno-i bizonyos szempontbol jobb lenne mert az legalabb ennek a varos nevenek a szlovak valtozata de a rev-komarom egy teljessen mas hely (volt)!!!
    mar nagyon unom hogy meg a hivatalos helyeken is igy torzitjak a varos nevet es multjat!!! lassan mar az varhato hogy a hires hosi mult nem is a varosunke lessz!!! mindenhol azt mondjak hogy a magyarsag legyen buszke a tortenelmere!!! ezzel en is eggyetertek de azert ugyeljunk a reszletekre is!!!
    ugyebar ott volt az eset mikor a polgarmesterunk egy rev-komarom feliratu tablaval menetelt a nemzeti vagtan!!! ugyhogy nem csoda hogy a varos olyan amilyen amikor a polgarmester nem ismeri a varosa nevet igy buszke se lehet a multjara!!!

  7. Karesz70- mint a képeken is látod a felújítás egy része a komáromi hajógyárban zajlott. Sajnálom, hogy erről épp Komáromban hallgattak..
    Ami az észrevételed illeti, Pásztói Róbert nem komáromi, és mint ilyen nem ismerheti a város múltját. Örülhetünk, hogy nem Komárnó-i hajógyárat írt. 🙂 Rév-Komárom mint a Csillag erődnél található illetve már rég elpusztult település még sok komáromi számára is ismeretlen történelmi tény. Képzeld el mekkora keveredést okoznánk az emberek fejében azzal, hogy tudatjuk velük, hogy az a bizonyos RÉV ma is és a történelem folyamán, mindig Magyarország területén volt. Már az is sokkol sokakat, hogy Komárom déli városrészét illetve a pályaudvar környékét Újszőnynek hívták és Csehszlovákia külön engedélyével használhatja a mai nap is a KOMÁROM nevet.

  8. azt hittem hogy a komaromi hajogyarban volt de a pasztoi ur altal belinkelt cikk szerint mashol volt!!! vagy a lajta idoutazasban vett reszt es a torok haboru alatt elpusztult rev-komarom faluban jart??? 😉

  9. Tisztelt Komárom!
    Sajnálom, hogy a sajtó nem foglalkozott a ténnyel, hogy hol készült a felújítás, mi (TIT HMHE) továbbra is figyelmet fordítunk, hogy a közvélemény felé tolmácsoljuk. Azért szerintem nem is ez a lényeg, hanem az hogy ez a hungarikum nem a bontóban végezte. Üdvözlettel! P.R.

  10. Pásztói Róbert- Köszönöm az információkat. Azóta végeztem egy kisebb közvéleménykutatást és sajnos arra az eredményre jutottam, hogy a megkérdezettek közül csak egy katonacsaládból származó ifjú hölgy tudott arról, hogy a Lajta monitor megfordult Komáromban. Mivel nem egynapos Komáromi látogatáson volt itt így számomra érthetetlen, hogy erről egyetlen egy helyi sajtótermék sem számolt be.

  11. Tisztelt Komárom!
    Örülök, hogy a Lajta feltámadása Nektek is ilyen fontos. Azért megjegyezném, hogy a hajó felújítása hosszabb folyamat volt és több helyen zajlott, nem csak Komáromban. A felújítás utolsó szakasza a Lajta születésének helyén Újpesten zajlott, sok-sok lelkes ember társadalmi munkában végezte és a két évtizedes állagmegóvás az újpesti hadihajósok érdeme. Természetesen ez mit sem von le a komáromi hajóépítők érdemeiből! Az is említést érdemel, hogy a hajón most zajló kiállításon ( Újpest hajógyári öböl ) tablót is szenteltünk a komáromi munkák bemutatására ill. a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület honlapján is meg lett említve és fotók is láthatók. (http://hajosnep.hu/) A hajó szeptember 19.-ig látható Újpesten , amatőr és profi hajózástörténészek tárlatvezetésével.A tárlatvezetésen természetesen elmeséljük az érdeklődőknek, hogy Komáromban végezték a munkák zömét. Várunk szeretettel Benneteket is! P.R. (TIT HMHE)

Comments are closed.