Újabb botrány- Vasárnap 18:00


Vasárnap este 18:00 -kor , Robert Fico Szlovákia még pár napig hatalmon lévő kormányfője Komáromba érkezik szoborállítás céljából. Az információt Andruskó Imre az MKP helyi vezetője adta hírül. Információi szerint az eseményt Élőben közvetíti majd a szlovák közszolgálati televízió. A körforgalom közepén már elkészült egy szobortalapzat. A munkákat nagy titkolózás burkolja. Pillanatnyira még senki sem tudja megmondani, hogy milyen szobor is kerül majd  a talapzatra de az biztos, hogy nem rendelkezhet építési engedéllyel. A dolog még bonyolultabb, hiszen meg nem erősített információk szerint a Matita Sovenská székházán lévő szobor tulajdonosa nem tud az eseményről, vagy ha igen akkor is hevesen cáfolja. Az eddigi rendelkezésre álló információk szerint sem a  MS komáromi alapszervezete, sem a szervezet központja nem tervezi a szobor áthelyezését. A szlovák kulturális szervezet komáromi vezetője kórházban van.

Külön érdekes Robert Fico időpont választása is, hiszen mint ahogy már arról beszámoltam a Kossuth tér nyugati sarkához Bósza János polgármesterjelölt, demonstrációt jelentett be reggel 8:00-18:00-ig. Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon Ficonak valaki beszámolt a demonstráció idejéről és ahhoz igazították a rendezvényt? Bósza Úr pár napja megkeresett azzal, hogy Komárom város illetékes hatósága elutasította- véleménye szerint jogszerű- bejelentését, formai hibákra hivatkozva. Még érdekesebb, hogy állítása szerint az elutasítást nem az ő komáromi címére postázták, hanem a bejelentőlapon szereplő másik szervező címére (USA). Miután a demonstrációt annak megtartását megelőző legkevesebb  öt napon belül be kell jelenteni, így ha a posta nem lett volna szokatlanul gyors, akkor a hiányolt adatok módosítására már nem lett volna ideje. Számomra mind a mai napig érthetetlen, hogy Komárom magyar vezetése miért nem vette a fáradtságot és nem emelte fel a telefont, hogy Bósza úrral egyeztessen a területfoglalásról, hiszen a beadványon szerepelt mobiltelefon-szám. Komárom város polgármestere tudatában van annak, hogy engedély nélküli építkezés folyik a városban. Tudja, hogy a választói ezt nem fogadják örömmel. Újságírói kérdésekre többször elmondta, hogy tehetetlen és nem képes törvényes úton a szoborállítást megakadályozni. Miért nem állt ő vagy az őt képviselő munkatársai egy olyan kezdeményezés mellé, amely teljes mértékben demokratikus és akár meg is hiúsíthatná a szoborállítást. Azonos területre nem adható ki két területfoglalási engedély.  Végezetül meg kell jegyeznem, hogy  Weszelovsky Úr , személyes találkozás találkozás alkalmával segítőkész volt és a vasárnapra bejelentett demonstráció JOGSZERŰ lesz!

A szlovák kormányszóvivő megerősítette, hogy a kormányfő vasárnap Komáromba utazik. A szoborállítás tényét viszont nem erősítette meg. Hivatalos közleményt csak később tesznek közzé.

Az MKP a Cirill és Metód-szobor elhelyezésének tervezett módját 2010. július 4-én Komáromban a cirilli és metódi üzenet meggyalázásának tartja. Az MKP szerint a szobor elhelyezésének ez a módja jellemző arra, hogyan is értelmezi a leköszönő kormány a hatalom gyakorlását, miközben az érvényes törvények megkerülésével, a szobor elhelyezése körüli titkolózással és hatalmi arroganciával nem érhető el semmi pozitívum, az ilyen eljárás csak helytelen provokációként értelmezhető. – áll a párt közleményében.


12:45 – Közleményt adott ki a miniszterelnöki iroda amelyben tudatja, hogy 2010 július 4.-én este 18:00-kor a miniszterelnök Komáromban leleplezi a Cirill és Metód szobrát a körforgalomban. Ismét érdekesség, hogy a sajtó megjelenését már este 17:00-ra kéri, technikai okokra hivatkozva.

12:50 MKP közleménye: Az MKP komáromi helyi szervezetének elnöksége megdöbbenését fejezi ki a Kossuth téri körforgalom közepén épülő talapzattal kapcsolatban. Mint kiderült, a talapzat és az arra szánt, meg nem nevezett szobor engedélyeztetési eljárása megkérdőjelezhető. Az arra illetékes szervek nyilatkozatai alapján elmondható, hogy nyilvánvaló törvénytelenségről van szó.  Az arra hivatott szervek nem a jogszabályoknak megfelelően végzik munkájukat, pedig a törvény értelmében azonnal el kell rendelni az ilyen tevékenység beszüntetését. Az MKP komáromi helyi szervezetének elnöksége mélyen elítéli a jogállamiság vívmányainak állami szintű porba tiprását és a politika ilyen irányú terjeszkedését és arroganciáját, amellyel súlyosan árt a helyi közösségek békés egymás mellett élésének. Anrduskó Imre elnök, Czíria Atilla és Szabó Béla alelnökök.


Írásomat átvette: Dunatáj és a Barikad

8 hozzaszolas a “Újabb botrány- Vasárnap 18:00” bejegyzeshez

  1. Ossze-vissza beszél mindenki,van építészeti engedély,vagy nincs.Ha nincs egyszeru a helyzet.Hol van Bastrnák?Mit csinál?Most kell bizonyítani,hogy ki az úr a városban.A torvény szerint hasonló építmény le kell bontani.Címezzék ezt a határozatot Ficónak.

  2. Ha kiderült, hogy ott van az ember aki engedély nélkül épitkezik a körforgalomban, akkor miért nincs ott a városi rendőrség, vagy az önkormányzat képviselője, hogy a maximális birságról szóló határozatot átadja az engedély nélküli épitkezésért, és elrendelje az engedély nélküli épitmény lebontását 8 napon belül?

    Egyben átadhatná a Trianon szobor bontásáról szóló határozatot is, hiszen jogállamban engedély nélküli épitmény nem maradhat fent, vagy ennek semmi köze a joghoz? Mert akkor holnap elkezdek én is épitkezni, pl turulszobrokat Pozsonyban…

  3. Hát igen és ebben van a lényeg, nem az, hogy utánna mi fog történni, hatig a körforgalom a miénk, hacsak 5-6-ig tartana a tüntetés az is elég lenne, mert az összes média megtudhatja, milyen arrogáns és magyarellenes a fico soviniszta garnitúrája. Voltam a városházán, hogy egyezséggel, meghosszabítattom az időpontot, de Weszelovszky már nem volt a helyén és a szomszéd irodában azt mondták már nem is lesz bent. Nekik a munkaidejük meddig van?

  4. Predseda vlády SR Robert Fico na slávnostnom odhalení súsošia svätého Cyrila a svätého Metoda v Komárne

    V nedeľu 4. júla 2010 o 18.00 h sa predseda vlády SR Robert Fico v predvečer Sviatku svätého Cyrila a svätého Metoda zúčastní na slávnostnom odhalení rovnomenného súsošia na kruhovom objazde na Námestí Kossutha v Komárne. V rámci slávnostného podujatia vystúpi predseda vlády SR s príhovorom k účastníkom.

    Technická informácia pre médiá:

    Z organizačných dôvodov je potrebné, aby zástupcovia médií boli prítomní na mieste najneskôr o 17.00 h

    *****

    Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

  5. Az igaz este hatig van bejelentve, de utánna is ott lehet maradni este hatkor berekesztem, majd mint egyszemélyes tüntetést folytatom ugyanott., azt nem kell bejelenteni.

Comments are closed.