Íjász és jurta találkozó


Új hagyományt szeretne teremteni Komáromban az Erődváros íjász SE.  Augusztus 20-21.én megrendezik az első komáromi íjász és jurta találkozót az Igmándi Erődben.  Egésznapos  programok gyermekeknek és felnőtteknek,  A tervezett program:

Augusztus 20:
Kenyérszentelés
Jurta állítás

Augusztus 21:
Baranta bemutató, Lovasbemutató, Kard Rendje vívóiskola, Ostoros bemutató,Íjász bemutató,
Lovagoltatás, Íjász bolt, Kézműves foglalkozás (több helyszínen),Fa logikai játékok „Kézművescsokoládé”, Fafaragó, Szalmafonó, Korongos, Kosárfonó,Kovács, és még sok más


Név: Erődváros Íjász Sportegyesület
Közhasznúsági fokozat: közhasznú
Székhely, iroda: 2900 Komárom, Mártirok útja
Nyilvántartási szám: Pk.60.027/2008/07/1706
Adószám: 18617364-1-11


jurta a vándorló nomádok, így a honfoglalás előtti magyarok praktikus lakóépülete volt. A nagyállattartó közösségekhez köthető életforma során alakult ki ez a rácsos falú, kupolás tetejű, nemezzel borított, sátorszerű építmény. A jurta jelentősége abban állt, hogy szétszerelve könnyen tovább lehetett vele vándorolni, ami az évszakok változása által meghatározott sztyeppei életmód (téli–nyári szállás), a költözködés szempontjából rendkívüli fontossággal bírt. A jurta kör alakban felállított rácsos fala, a „kerege” – amely állati inakkal összefogott falécrács táblákból állt – tartotta a körülbelül tetőléc keresztmetszetű lécekkel középre igazított kör alakú füstnyílás keretet, amit építéskor az „istenfának” nevezett villás alakú rúd tartott. A „kerege” köré szorosra feszített kötél biztosította, hogy a jurta az „istenfa” kivétele után nem rogyott össze. A bejáratot egy szőnyegajtó takarta, rendszerint nemezből készült. A vándorló nomádok hite szerint a jurta küszöbére tilos volt lépni, mert a küszöb alatt alvó házi istenek (szellemek) felébredtek és bajt hoztak a családra. Ez a babona még napjainkban is fellelhető a magyar családok között.


4 hozzaszolas a “Íjász és jurta találkozó” bejegyzeshez

  1. Íjászlány – Esztergom felől ha jól tudom az autóbusz megáll a Szabadság téren, a polgármesteri hivatalnál. Onnan a lámpás kereszteződésnél folyamatosan dél felé haladva a Rüdigger tó mellett elhaladva jutsz leg gyorsabban az Igmándi Erődhöz. Fontos, hogy az IGMÁNDI Erődöt keresd.

    Igmándi Erőd

  2. Sziasztok, ha busszal jövünk, hol kell leszállni ?
    Nem nagyon ismerem a környéket sajnos én inkább Visegrád és Esztergomnál voltam, de most érdekelne engem és a páromat mivel mind a ketten íjászunk és igen izgalmas programnak ígérkezzik. :))

    Köszönöm előre a választ.

Comments are closed.