Elképzelések – Belváros


Szent István tér és környéke. A legfontosabb beruházásoknak a területen elsősorban a tér épületállományának megújulására, illetve a kereskedelmi funkciók megerősítésére kell irányulniuk.

Tervezett beruházásaink között szerepel a Csokonai Művelődési Központ telkének összenyitása a Bajcsy-Zsilinszky úttal. A kialakult egybefüggő terület sétáló utca funkciót tölthet majd be kávézókkal, kisebb üzletekkel, komáromi művészek köztéri alkotásainak megjelenítésével, városi jellegzetességekkel. A megvalósítás helyi vállalkozók bevonásával történne.

A közlekedés fejlesztésének fontos mérföldköve lenne a buszpályaudvarral közös vasútállomás építése. Erre többféle forrás bevonását tervezzük. Pályázati lehetőség van a városi közlekedés megoldására, a volt Raksped területének hasznosítására.

A Közösségi Ház a város könyvtára számára biztosíthatna helyet. Központi helyen van jó parkolási lehetőséggel, előadói színtérrel, lifttel, felújított vizes- blokkokkal, udvarral. A középfolyosós épület kiváltásokkal, pillérekkel egyterűvé alakítható, így hosszabb távra megoldaná a könyvtár helyhiány problémáját. Tetőtere tovább bővíthető. A könyvtár helyére a szintén helyhiánnyal küzdő Családsegítő Központ költözhetne.

Dr Molnár Attila – polgármesterjelölt


2006 július 04, kedd,
Új helyre kerülhet a komáromi buszpályaudvar. A város építésügyi osztályának vezetője elmondta, az önkormányzat már megrendelte az áttelepítéssel foglalkozó részletes tanulmánytervet. Az átépítés a jelenlegi pályaudvar közelében lévő árufuvarozási cég volt telephelyének keleti oldalát érintené. Az elképzelések szerint, a pályaudvar, vagy a Gyár utcával, vagy a Szent László utcával párhuzamosan kerülne kialakításra, de vannak olyan tervek is mely szerint lábakra helyeznék az épületet. A tervezet nagymértékben befolyásolja a Szent László út-Bajcsy Zsilinszky utca – Gyár utca közlekedését. Amennyiben a buszpályaudvar a szállítmányozó cég volt telephelyére költözne át a Szent László utcába, lehetőség nyílna a négysávos forgalmi rend kialakítására.

2010. július 6, kedd

Nagy örömmel veszem tudomásul, hogy Komárom város vezetése fontosnak tartja a közösségi közlekedést és annak fejlesztésére hajlandó pénzt is áldozni. Külön örömöt jelent számomra, hogy a tervezett beruházás keretei közt integrálná a közösségi közlekedést és egy  központi  terminál megépítését tervezi. Már több testületi ülésen felvetődött az  igény egy  vasúti jegypénztár kialakításáról az autóbusz állomás épületében. Köztudottan a  vasútállomás épülete a Duna parton van, míg az autóbusz állomás a pályaudvar túloldalán. Az autóbuszról vonatra sietőknek előbb át kell rohanniuk a felüljárón a jegypénztárba, majd vissza a vonathoz.  A Gyár utcában  létesítendő központi terminál  kiküszöbölné ezt a problémát.

A közös kiszolgálóépület a közös utastájékoztatás, nagy előrelépést jelentene. Kerestem hasonló magyarországi megoldásokat, de nem találtam. Talán a KÖKI Terminál lesz hasonló. Több jó Cseh és Szlovák példa van erre. Az utas megérkezik a terminál várócsarnokába és a kijelzőre tekintve látja az induló járatokat sorban egymás alatt, függetlenül attól, hogy buszról vagy vonatról van szó.

Mivel még tudomásom szerint nincs elfogadott terv, így javasolnám a peronok és kocsiállások befedését. természetesen nem vasbetonra gondolok. Minden komáromi találkozott már azzal a problémával, hogy vonatra várva, csomagokkal a kezében még esernyőt is tartani kényszerül a feje fölé, hogy meg ne ázzon. Nem az egész peron felületét , de legalább a felüljáró és a lépcső 10 méteres környékét célszerű lenne befedni. Ez a buszra is vonatkozik, sőt talán még inkább. Esernyő, csomag és még pénz is kell a jegyváltáshoz.


A kép illusztrácio.