Már épül Slota újabb emlékműve!


Már több alkalommal foglalkoztam azzal a pletykával, hogy a Kossuth téri körforgalom közepén Slota Cirill és Metód emlékművet helyezne el. Mind a mai napig  mindenki tagadja, hogy erről lenne szó. A gond azonban az, hogy mára már jól látható a magas talapzat, amely egyértelművé teszi, mire is készülnek. Iveta Fedorová, a beruházó Szlovák Útkezelő Vállalat ) szóvivője újságírói kérdésre  csupán annyit árulta el, hogy a körforgalomba „architektonikus kiegészítés” kerül. Azt azonban nem konkretizálta, mit is kell ezalatt érteni. Állítása szerint a nyitrai kerületi közlekedésügyi hivataltól  megkapták az engedélyt az építkezés befejezés előtti módosításra, és a változtatások teljesítik a körforgalom beláthatósági paramétereire vonatkozó előírásokat is. A Joj televízió információja szerint a módosítás 100 ezer euróval (kb. 3 millió forinttal) növelte a körforgalom építési költségeit, amit az adófizetők pénzéből fedez a beruházó. Božena Bruchterová, a Nyitra Megyei Rendőrkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint a komáromi rendőrparancsnokság véleményeztetésre megkapta a kerületi közlekedésügyi hivataltól a módosításra irányuló kérvényt, amely „architektonikus kiegészítés” létesítéséről és „környékének rendezéséről” szól, de nem tesz említés semmilyen szoborról. „Nem érkezett olyan véleményeztetési kérelem, illetve tervezet, amely arra vonatkozna, hogy bármilyen tárgyat el akarnának helyezni a körforgalom közepébe” – tette hozzá.

Egyelőre semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy áthelyeznék a szoborcsoportot szervezetünk székházról – nyilatkozott az Új szónak Jozef Černek, a MS helyi elnöke.  Jozef Markuš országos elnök elmondta, a mű  nem a helyi alapszervezet, hanem a központi MS tulajdona   valamint, hogy bizonyos politikai pártok néhány hónappal ezelőtt megszólították őt a szoborcsoport áthelyezése ügyében, de további tárgyalásokra ez ügyben a mai napig nem került sor.

Bolyo Róbert, a körzeti építésügyi hivatal vezetője szerint amennyiben bármilyen szobrot felállítanak a körforgalom közepében, az egyértelműen törvénysértő lesz. „Hivatalunk még 2006-ban adta ki az elvi építkezési engedélyt , amelyben a körforgalom közepe sík zöld felületként volt feltüntetve. Ezt tartalmazta a nyitrai kerületi közlekedésügyi hivatal által kiadott építkezési engedély  is. Miután láttuk, hogy egy talapzat építése kezdődött meg a körforgalom közepén, levélben figyelmeztettük a beruházó SSC-t, a nyitrai kerületi közlekedésügyi hivatalt, a kivitelezőt, a járási rendőrkapitányságot, sőt a Matica slovenská túrócszentmártoni központját is, hogy törvénysértő az építkezés, és annak leállítását kértük.

Levelünkre egyelőre csak a nyitrai hivatal válaszolt, amelyben az áll, hogy a kollaudációs eljárás során fogják véghezvinni a módosításokat az eredeti építési tervben. „Igen ám, de ilyen változtatáshoz a hatályos törvények értelmében a mi hivatalunk beleegyezésére is szükség van. Minket pedig senki se keresett meg ilyen kéréssel, és egyébként is ragaszkodunk az eredeti tervekhez – mutatott rá Bolyo Róbert.

Szóbeszéd szerint a körforgalom közepére valószínűleg  július 5.-én helyezik el a szobrot -engedélyek nélkül. Számomra az a legzavaróbb az egészben, hogy mekkora hatalmi arroganciára van szükség ahhoz, hogy adófizetők pénzén a gazdasági válság közepette 100.000. Eurót költsön az állam egy olyan építményre amely közfelháborodást idéz elő. Valamint, hogy miként folytathat egy állami, költségvetési intézmény engedély nélküli  tevékenységet. Valószínűleg a szobor Fico-Slota fémjelezte megbukott kormány emlékműve marad, miután Komárom kormánypárti  (HID) polgármestere képtelen volt cselekedni a Trianoni évforduló kapcsán a határon engedély nélkül elhelyezett emlékművel kapcsolatban is.  Valószínűsítem, hogy most sem fog élni azzal a törvény által biztosított  jogával, hogy munkatársai segítségével visszaállíttassa az eredeti állapotot.

A rendőrség nem tud a szoborról és mint a kauflandi körforgalom építésénél kiderült, ahol Komárom városa saját címerét szerette volna elhelyezni a körforgalom közepében, annak elhelyezését közlekedésbiztonsági okokból nem is engedélyezheti. A szobor gátolná a forgalom áttekinthetőségét.

Az írást átvette a Barikad.hu és a Komáromportál


Forrás: Nemo,Bumm.Újszó,Joj


[nggallery id=13]