Jubilál a Komáromi Football Club


Fennállásának 110. évfordulóját ünnepli a Komáromi Football Club. Szombaton délután az Újpesttel játszanak barátságos mérkőzést a komáromiak, többek között Németh Szilárd is pályára lép a hazai csapatban.
1900. április 29-én alakult meg Komáromban a szervezett labdarúgás. A városnak ugyan volt már egy négyéves múlttal rendelkező sportegylete, a Komárom Vármegyei és Városi Sport Egylet, de az akkor Európát éppen meghódítani induló labdarúgás még bizonytalan jövőnek nézett elébe. Az egyletbe tömörülő, „úri sportokat űző” – evezés, vívás, tenisz, kerékpározás, teke – komáromiak, egy rövid ideig nem igazán nézték jó szemmel a pajkos „rúgósdi” megjelenését, így az új sportág megszállottjai többé-kevésbé, kénytelenek voltak egy új klubba tömörülni. Első mérkőzésüket 1900. július 29-én játszották le a komáromiak Budapest–Kistétény ellen, és innen kezdve Komáromban is ez a sportág lépett az egyes sportágak képzeletbeli dobogójának legfelső fokára.

1902-ben a lila-fehér színeket választották klubszínüknek, és az első klubházra felkerült a jelszó is: Kedv, Kitartás, Küzdelem. A három „K” betű ma is díszíti a klub címerét. Több mint egy évszázados fennállása alatt megannyi siker és kudarc érte a komáromi lilákat, de ami a lényeg, a legnehezebb időkben is talpon maradtak, és sok kiváló labdarúgót adtak az országnak. Több tucat edző, klubvezető, orvos, gyúró, csapatvezető, jegyszedő, pályagondnok cserélődött ki az évek folyamán, és ma elmondható, hogy valamennyien kivétel nélkül, hozzájárultak a klub túléléséhez és felvirágoztatásához. Valamennyiüket köszönet illeti munkájukért. Jelen korunkban a támogatóknak köszönhető, hogy a KFC él, és főleg ifjúsági szinten kiváló sikereket ér el. Nem kisebb érdemeik vannak azoknak a szülőknek, akik különböző módon támogatják a klubot, de külön köszönet illeti a mindenkori városvezetést is a folyamatos támogatásért.

Ezen a hétvégén jubileumi ünnepséget rendez a KFC, amelynek keretében az Újpest FC csapatát látja vendégül, egy barátságos mérkőzés erejéig. Azt az Újpest FC-t, amely szintén jubileumot ül, hiszen ebben az évben ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A mérkőzést 2010. július 3-án, 16:30 órakor játsszák a Komáromi Városi Stadionban. A történelem folyamán eddig egyszer találkozott a két csapat, 1904. július 3-án, az újszőnyi katonai gyakorlótéren, ahol a KFC mérkőzéseit játszotta. A véletlen műve, hogy 106 esztendő után, napra pontosan ugyanazon a napon találkozik a két csapat. Az akkori eredmény 6:6 volt.

A szombati ellenfél

Az Újpesti Torna Egylet mint már említettük, 125 évvel ezelőtt alakult. A nevezetes dátum 1885. június 16. Ezen a napon az alapító tagok az alábbi hármas jelszóval határozták meg az új klub értékrendjét: „Egység, Épség, Egyetértés” . Az UTE először 1922. szeptember 17-én játszott a Megyeri úton, azóta azonban sokat változott a világ. Az országos stadionrekonstrukció keretében vadonatúj stadion épült a régi helyén, amely megfelel a legszigorúbb európai elvárásoknak. A stadion névadója Szusza Ferenc, aki a legtöbb élvonalbeli mérkőzést játszotta lila-fehér mezben. A legnagyobb változás a klub életében 1999 nyarán állt be, amikor is a professzionális labdarúgó-csapat kikerült az UTE fennhatósága alól, és gazdasági társaság formájában folytatja működését. Azóta viseli az Újpest FC nevet.

Különösen gazdag dicsőséglistával rendelkezik a komáromiak ellenfele. 125 éves fennállása óta 20 esetben szerezte meg a bajnoki címet, nyolcszor volt sikeres a Magyar Kupában, és kétszer megnyerte a Szuperkupát. Legnagyobb sikerének mégis az 1930-ban megnyert Nemzetek Tornája számít. Talán csak kevesen tudják, hogy ez volt a mai Bajnokok Ligájának elődje. A lila-fehér fővárosi klub számos világhírű futballistát adott a labdarúgásnak. A Fogl testvérek, Zsengellér, Szusza, Várhidi, Göröcs, Bene, Fazekas, Törőcsik és a többiek örökre beírták magukat – nemcsak – az újpesti szurkolók szívébe.

Németh Szilárd és Střeštík Marek is a hazai csapatban

Mészöly Géza vezetőedző a következő játékosokat nevezte a találkozóra:
Balajcza Szabolcs, Barczi Dávid, Dvorschák Gábor, Egerszegi Tamás, Foxi Ketheovama, Frank Richárd, Horváth Tamás, Hullám Attila, Kiss Zoltán, Korcsmár Zsolt, Kovács Dániel, Magos Mátyás, Pollák Zoltán, Rajczy Péter, Remili Mohamed, Simek Péter, Simon Krisztián, Szokol Zsolt, Takács Zoltán, Tisza Tibor, Vaskó Tamás és Vermes Krisztián.

A hazai csapat mestere Zdenko Kršteňanský, a jelenleg is csapatban játszó játékosokon kívül, nagy valószínűséggel számíthat több, egykor a KFC-ben kezdő játékos játékára is. Íme a keret, amelyre Zdenko Kršteňanský számíthat:
Molnár Péter (Móni), Bilko Vilmos, Bazinský Miroslav, Kökényesi Attila, Podlucký Michal, Lérant Peter, Adámik Jozef, Střeštík Marek, Nagy József, Gonzáles Jozef, Uzola István, Szórád Csaba, Skok Matej, Németh Szilárd, Antunovič Goran, Czanik Károly, Kršteňanský Zdenko, Boros Péter, Eugen Wilson Speck, Mészáros Ádám.

Amint azt a figyelmes olvasó bizonyára már észrevette, a komáromi csapatban ismét pályára lépnek azok a komáromi játékosok, akik néhány éve már európai szintű csapatokban képviselik nagy sikerrel egykori klubjukat, szülővárosukat. Név szerint itt lesz Németh Szilárd, az egykori szlovák válogatott, Marek Střeštík, a cseh U20 válogatott világbajnoki ezüstérmese, friss cseh bajnok az AC Sparta Praha csapatával, Jozef Adámik, a Dukla Banská Bystrica kiváló hátvédje, Czanik Károly és Molnár Péter is. Sajnos, Priskin Tamás, a magyar válogatott tagja nem tud hazalátogatni a jubileumi találkozóra, hiszen angol klubja a felkészülés kellős közepénél tart.

A mérkőzést városunk kiváló játékvezetője Šimon Péter vezeti, asszisztensei Kasznár Róbert és Farkas Roland lesznek. A mérkőzésen gazdag tombola várja a látogatókat, a fődíj egy Scooter Kevay motorkerékpár lesz. A szervezőktől megtudtuk, hogy a tombolában lesz továbbá mindkét csapat által aláírt labda, de hazalátogató kiváló labdarúgóink is kedveskednek néhány ajándékkal.

Amennyiben az időjárás is kedvez majd, minden bizonnyal nagyon sokan látogatnak ki a Városi Stadionba, hogy egyrészt buzdítsák kedvenceiket, másrészt szerezzenek maguknak egy kellemes szombat délutánt. Hiszen nem minden nap látogat Komáromba egy olyan hírnévvel rendelkező európai szintű csapat, mint az Újpest FC.

Böröczky József


A fenti írás Böröczky úr kérésére jelent meg!

Szavazz és nevezzük el közösen a KFC stadiont ! A jelöltek listáját itt találod: LINK